-
-
-

^___^ semalam dni selesaikan satu tugas penting. ya... perkara yang terpenting untuk majlispertunangan iaitu beli cincin. fuh, mau berjam-jam berkedai-kedai dni hendap cincin. bukan senang nak buat pilihan. tambah-tambah lagi nak cari cincin palladium. susah betul nak jumpa yang berkenan di hati Deen. dia nak yang permata putih/berlian dengan design yang paling simple. bukan masalah tak jumpa yang simple. tapi yang simple kebanyakannya jenis perak dan suasa kuning. isk!







pada mulanya dni berminat yang macam ni. tapi serius terlalu simple. Deen pun rasa yang cemni simple sangat. kang tak nampa pula berlian tu. kecik sangat. hehe... kalau kasi kat dni pun okay juga design dni kan? tapi alahai.. korang tak tahu lagi kisah cincin dni. susah nak cari... nantilah dni cerita lain. ni nak cerita mengenai cincin lelaki dulu... ;p






akhirnya dah 3-4jam pilih cincin, Deen berkenan yang macam ni. nak kata sebijik macam ni, boleh tahan juga. bezanya cuma cincin Deen tak ada jalur kat bahagian tengah tu. kat tengah tu kosong dan bahagian tepinya ada corak melintang sikit pastu ada berlian kecil di sudut kanan dan kiri bahagian tepi. cantik juga ^__^ harga? eh.. rahsia.. hehe...



balik je rumah, tunjuk kat abah cincin Deen tu.. sekali, abah pun berminat dengan cincin palledium. katanya nak beli juga jenis ni. ha... adik dni tengok pun, beliau turut berkenan. masa dni cari cincin tu semalam pun kata staf kedai tu ramai orang pakai cincin palladium sekarang ni. dah kurang permintaan cincin perak dan suasa.


jadi, bolehlah beli cincin palladium untuk hantaran pihak lelaki sama ada untuk pertunangan atau perkahwinan. lawa jugatau. cuma pesanan dni, jangan tertipu dengan kedai yang kata cincin perak tu cincin palladium. memang ada yang ambil kesempatan. kena perhatikan betul-betul. macam nak sama.. tapi tak serupa...








p/s:
Alhamdulillah, syukur dah selesai beli segala keperluan...



42 Comments

  1. wahh..memang cantik tu yunk!

    psst..bpe rm? bisik2...weeda x gitau org len..wakaka~

    ReplyDelete
  2. cantek nye cincin ni
    stylo!
    taste dni semua cun cun :)

    ReplyDelete
  3. mana nak cari erk..pupel tak tau sangat..sbb nak buat batal air semanyang :)

    ReplyDelete
  4. eh, untuk bertunang pun lelaki dapat cincin?tak pernah dengar sebelum ni.masa nikah selalula..untung tunang dini : P

    ReplyDelete
  5. Lawa cincin tu...

    saya ada tag GA

    klik
    http://whatrudoin-gaentries.blogspot.com/2010/12/my-1st-giveaway-in-2011.html

    ReplyDelete
  6. ooo...da nk tunang rupenye cik dini kite nih..

    giler cantik la cincin nih..

    kosnye bape ek?wat present kt darlin' nih mesti die suke..

    ReplyDelete
  7. cantek3...heheeh skee..ble AK nk tunang ni..ish..hehehe~

    ReplyDelete
  8. best nye..xsabar nk dpt cincin tunang.hehehe..

    ReplyDelete
  9. lawa yang...aku nnti next year baru dlm proses pencarian cincin utk dillah.

    nak belikan dia white gold nyer tp org ckp lelaki pun x leh pakai white gold...coz its still gold kata dorg. so now aku dh blur nk belikan cincin jenis ape uth cincin kawen dillah.

    xkan nk bagi cincin silver utk kawen... :( hemprhh. stainless steel pun ok, tp x berkilau..aku x suke....any idea yang?

    ReplyDelete
  10. salam dini, masa akak dulu wat penat jer beli cincin untuk hasben.. bukan jenis pakai pun.. sampai ni elok jer tersimpan..

    ReplyDelete
  11. @Weeda

    hehe.. jap lagi dni cuba buat apa itu palladium.. atau weeda try google dulu ;)

    ReplyDelete
  12. @CERITA LEBAT

    menurut sumber yang diketahui, palladium ni logam putih sama dengan perak juga... jadi ianya bukan emas...yang haram dipakai lelaki itu hanya emas..

    ReplyDelete
  13. @PuPeL

    dni beli di kedai barang kemas ;) minta pekerja kedai tu tunjukkan cincin palladium

    ReplyDelete
  14. nice cutting..cik sakura pun baru balik dari beli cincin utk abg..

    ReplyDelete
  15. @amirah

    kalau begitu, untung tunang2 kaum kerabat dni sebab bila bertunang dapat cicin ;)

    lelaki pun dapat cincin. yang dni tak pernah dengar, lelaki tak dapat cincin. mungkin sebab adat keluarga kot. terpulang ^__^

    ReplyDelete
  16. @Izzatul Iman

    terima kasih, tapi seandainya dni tak sempat join, maafkan dni ya ;)

    ReplyDelete
  17. @niesz

    :) betul2.. ada rasa best dan tak sabar hehe

    ReplyDelete
  18. @Redbloodsnow

    yes dear...
    haram bagi lelaki memakai emas sama ada emas putih atau kuning...


    Kata Imam Nawawi dalam kitab Syarah Muslim yg bermaksud:”Emas itu adalah haram atas lelaki memakainya samdaa emasnya sedikit atau banyak.”



    aku suggestkan ko beli palladium atau silver. palladium berkilau... ada macam rupa white gold. tapi ianya bukan gold... palladium ni ----> a silver-white metallic element of the platinum group that resembles platinum


    maka ianya bukan gold... elemen logam juga ^__^

    ReplyDelete
  19. @cikgu isza

    deen pun bukan jenis pakai cincin. ni first time hehe

    ReplyDelete
  20. ardinihumaira: hrp2 majlis berjalan lancar ye dni...

    ReplyDelete
  21. dni,mahal x cincin palladium ni?1st time rina denga sal cincin palladium.

    ReplyDelete
  22. gapo dio palladium tu..siye ko aku..
    tapi lawa arr..berkenan sungguh..semuga majlis nanti berjalan lancar..tk lama lg buleh makey gula kawah pulok.. ;)

    ReplyDelete
  23. wah ye ke..cantik la...alhamdullilah..selesai dh semua yg penting ya..=)

    ReplyDelete
  24. 1st time dgr cincin ni..tp siyez no 2 tue cantik la..tak sbr nak tgk pic dni tunang..hehe

    ReplyDelete
  25. cantik sangat..tapi laki akak tak suka pakai cincin..hohoho..

    ReplyDelete
  26. kt kedai mana ek ada jual?sebab teringin nak beli jugak for my future tunang!

    ReplyDelete
  27. Cincin palladium agk susah nk cri d m'sia..klu ada pun xbyk design..Ardinihumaira bli d mna 2?sya pun mrancang nk bli tuk si dia..tq

    ReplyDelete
  28. hi, nk beli cincin palladium pegi kedai emas sri pinang..byk pilihan kat sana..branch dia dkt SEMUA house, jln TAR..

    ReplyDelete
  29. selain kay emas sri pinang kat maner lagi yer yg ade jual cincin palladium neh...letoh dah cari..platinum mahal sgt....

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.