-
-
-
-
Tutorial ni diminta oleh Nadia... sorry tau dear... terlewat yang amat sangat dni buatkan untuk beliau sebab dni tak sempat+terlupa. hehehe... alasan no 2 tu yang tak leh pakai ;p nak wat cmana kan... terlupa sebab banyak pk pasal exam. dan, ada beberapa masalah sikit buat masa ni. nantilah after exam dni nak buat erita banyak-banyak. sekarang, nak story mory pun rasa cam ada roadblock je.... jom kita tengok tutorial update blog melalui email ^___^






untuk update blog melalui email, perkara yang pertama adalah klik ikon envelope pada dashboard tu. lepas tu akan keluar macam ni:







bila dah keluar benda ni, taipkan password korang kat bahagian kotak kosong tu. padamkan ayat secretWords tu tulis password sendiri. make sure tak ada orang tahu password tu. kalau tak, ada orang boleh update blog kita menggunakan email tau... bahaya...



contohnya password korang 12345, so taip je 12345 di kotak tu. pastu tekan save... then korang boleh tengok pada ikon envelope tu bertukar jadi warna peace... sekarang, korang dah boleh update blog melalui email. macam mana caranya? haa.. begini....






macam kita nak hantar email juga... kiranya email+password yang kita register kan tadi tu jadi alamat email untuk update blog kita serta-merta... taipkan je amni_shiro.12345@blogger.com. subject tu akan jadi title then taipkan aje kita nak cerita tentang apa. boleh attachkan file sama... mudah je kan ^___^









selamat mencuba!

30 Comments

  1. hehe :)
    lepas ni update guna email je senang kan

    ReplyDelete
  2. tq sharing..nak tepek kat blOg kina yew. dia ada dibahagian side bar jer!

    ReplyDelete
  3. ohhh tak adalah susah mana...belum pernah cuba dan harus mencuba...

    ReplyDelete
  4. waaa...menarik....
    akan di cuba...hehehe



    jom join GA cik bebel
    http://jommembebel999.blogspot.com/2010/12/giveaway-tahun-pertama.html

    ReplyDelete
  5. melalui sms camne plak dik? boleh tak? aritu MDT ade terai tp x leh..@ henpon cap ayam MDT ni x leh guna??

    ReplyDelete
  6. wah...ye ke..isk2..ifa xtau pun..haha..tq dni..=)

    ReplyDelete
  7. owh! thanx for da info, sangat berguna..

    ReplyDelete
  8. ardinihumaira: tq dni....tp apa kelebihannya ye dni.....klu guna cara email nih?

    ReplyDelete
  9. haha. akak
    dini
    sy x reti la nak oto publish. stress betoi. baca pun xpaham. sebab time blog dengan time sebenar lain ..

    ReplyDelete
  10. br tau..xpenah plk cuba..menarik..thanks. dni.

    ReplyDelete
  11. sygku,
    terima kasih much2!! =)
    jasamu di kenang! heee~

    ReplyDelete
  12. zura pun baru tau nie...
    tq dear bg tau eh...

    ReplyDelete
  13. ni kne bubuh password email kita ker...
    password blog kita???

    ReplyDelete
  14. salam ziarah... nk p solat jumaat!! kalut... tp tertarik ngan turotial ni... thanks alot!!!

    ReplyDelete
  15. salam Ardini, thanks for the info, dah cuba and pls to inform, i share kat my blog ye.. siap copy n paste.... harap u tak kesah.. thanks..

    ReplyDelete
  16. eh , kalau guna emel tu, boleh lagi ke kita tkn new post kt dashboard ?

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.