ada tak yang duk hasyumm hasyummm kes selesema skang ni? dni le tu. hehe... penat la duk bersin... hidung pun dah mengelupas teruk... kesnya dni asyik lap hingus yang duk meleleh ni... tetiba rasa macam nak search petua melegakan selesema kat google... lalu bertemu dengan petua ini:






http://3.bp.blogspot.com/_I3iN9BWRJkc/TS1bOsOjOLI/AAAAAAAAASk/VoggoBE07MQ/s1600/sneezing.jpg






1) Calit sedikit kapur sirih dan dua titik minyak kayu putih pada sehiris limau nipis. Panggang di atas api hingga panas dan kemudian perah airnya. Minum air perahan ini sekali sehari.

2) Hidu bau halia hidup yang telah dibersihkan.

3) Ambil secawan air didihan beras. Minum ketika suam. Amalkan selalu.

4) Jika selesema akibat cuaca hujan atau panas terik, basahkan ubun-ubun kepala. Ulang beberapa kali.







tips ni dni ambil daripada 101 Petua. hehe.. leh la kita pakat cuba pas ni. banyak tau petua kat sana... memandangkan dni sedang mengalami selesema teruk, jadi dni nak kongsikan tips dengan kalian... pasni kalau kalian rasa nak godek-godek petua lagi boleh terus ka 101 Petua tau ^___^






p/s:
selamat mencuba! dni nak cuba yang no 2 tu ;)





34 Comments

  1. kena try ni. rimas dgn selesema ni. da mcm org sesak nafas.hehe nk try no 2 jugak ;)yg lain tu minum2 xlalu.

    ReplyDelete
  2. tak pernah dgr plak petua ni ..kalau berkesan apa salahnya kan

    ReplyDelete
  3. Yg didihan beras tu Mama cakap kalau nak kurus amalkan selalu. Tapi Shag tak suka :P

    Antara semua Shag pilih nombor 2 dgn 4. Selalu buat no 4 lah. Kiki.

    ReplyDelete
  4. maksudnya air basuhan beras, didihkan..pas2 suamkan baru minum??

    nak senang hidu halia je lahh..hehe


    Jelez budak perempuan ni pandai main gita + nyanyi lagu InsyaAllah(Maher Zain)

    ReplyDelete
  5. la dni selsema plak ya..syukur smua da selesai..nk tgk pic lak

    ReplyDelete
  6. time selseme jngn mkn belacan..
    kang x berenti pulak ashem2 itu..

    ReplyDelete
  7. sis baru baik selsema ni hehe..musim demam la ni

    ReplyDelete
  8. hehe..kalau nak lagi cepat hilang,potong terus hidung..haha !! taklah,,gurau2..

    kalau nak hilangkan hingus tu,cuba mandi pagi seawal pukul 5 pagi..insyaallah,hingus hilang..bos selalu amalkan petua ni..@@

    ReplyDelete
  9. selsema mmg takde ubat spesipik kan..ada org kata minum air byk2..tp petua ni pun bagus jga tq :)

    ReplyDelete
  10. yg selalu kami sekeluarge amalkn dikg klu selsema ialah sapukan hirisan kunyit basah sblm tidur mlm dini!

    ReplyDelete
  11. wahh bgs petua nih. akan di praktikan :)

    ReplyDelete
  12. halia? kene wat ni..i ni dahla rajin semelesema..haha

    ReplyDelete
  13. dni..apa ni x update pon today..yong pg2 tgk BB nk tgk blog dni tau

    ReplyDelete
  14. @f_aRa_aINa989

    CEMTU KOT. HEHE.. DNI PUN TAK PASTI.. DNI RASA SENANG HALIA TU. DNI DAH CUBA ;)

    ReplyDelete
  15. @Wan Gerrard

    ;) CEPAT2 TRY... NANTI SHARIFAH AMANI NAK TRY GAK

    ReplyDelete
  16. @alinac lover

    HA AH YONG..
    SELESEMA SAMPAI MENGGELUPAS HIDUNG ;P

    ReplyDelete
  17. @toyolkiut

    BETUL3...
    KALAU MAKAN PEDAS2 LAK NANTI AIR HIDUNG MELELEH TAK HABIS2 HEHE

    ReplyDelete
  18. @nuriz

    HA AH KAN SKANG NI MUSIM DEMAM... SYUKUR TAK KENA BATUK-BATUK SEBAB KALAU BATUK, BISING DALAM KELAS ;P

    ReplyDelete
  19. @ada mokhtar

    SAMA2..
    JOM PAKAT CUBA.. BANYAK LAGI TIPS DI WEB 101 PETUA ;)

    ReplyDelete
  20. @Tihara

    A AH...
    ADA CAKAP MAKAN VITAMIN C... MAKAN BUAH LIMAU.. MINUM AIR 100PLUS.. MACAM-MACAM.. TRY JE SEMUANYA HEHE

    ReplyDelete
  21. @Uchi kay-f @hmad

    SAPU KAT MANA TU KF.. PASTU JADI KUNING TAK HIDUNG TU... NANTI LEH SHARE PETUA NI GAK KF :)

    ReplyDelete
  22. @fyna

    TU LA.. MUDAH JE KAN.. BAIK CUBA. HEHE.. LEH JIMAT TAKYAH BELI OBAT :D

    ReplyDelete
  23. @alinac lover

    HEHEHE...
    DNI TAK SEMPAT BUKA LAPTOP SEBAB KELAS HABIS JAM 4 HARI NI. BALIK2 JE TATAU NAK LEPAK ONLINE KAT MANA. NI DUK RUANG TAMU BERGELIMPANGAN ;P


    THANKS YONG! ^__^

    ReplyDelete
  24. Salam Guys.

    Di sini saya mahu rekomen satu ubat penawar yang amat berkesan jikalau anda mengalami selsema. Petua yang diberikan oleh admin memang tidak salah, tetapi ubat penawar ini boleh dipakai di mana-mana sahaja dan boleh boleh dibawa ke mana sahaja. Jika anda semua mahukan penawarnya, anda boleh pergi ke website ini:

    Penawar Untuk Selsema - klik sini

    Thank.

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.