Showing posts from 2012Show all
Gambar anak? Follow facebook dan instagram dni meh ^__^

ramai dok tanya bila dni nak update gambar anak dni kat blog. hehe sorry u ols.. dni terlalu busy melayan kerenah si kecil + nak siapkan felt craft yang menimpun. super tak sempat masa nak hadap blog. tapi seriously hati ni memang meronta-ronta nak update blog. dah…

Read more
Anak teruna tersayang

Hehe comelnye dia tdo... Darwish tdo buas sangat kadang2 nak jatuh dari bouncher. Isk3

Read more
Merindui kekanda yang berada jauh di Miri

hari ni dah genap sebulan dni tak jumpa dengan suami tersayang... rindu sangat rasanya... maklumlah sebelum ni kami selalu bersama, tak balik kampung langsung lepas kawen. tiba2 lepas bersalin, terus tak dapat jumpa dia selama sebulan. …

Read more
Darwish - 23 Days

- lama tak blogging sejak lepas bersalin. hehe... layan mood jadi seorang ibu. memang heaven! Alhamdulillah, hari ni baby Darwish dah berusia 23 hari. dah makin bambam pipi dia... dari 2.35kg dah naik 3kg... next week harap-harap makin naik la kg dia ^__^ tak sabar…

Read more
Resipi Kueh Tradisonal Netbak

- unik tak namanya? Netbak.. or netbat.. or nekbak or yang sewaktu dengannya lah... dni pun tatau mana satu ejaan yang betul.. tau sebut aje. hehe... tahu ni pun daripada asben. maybe selama ni dni tak perasan kueh netbak kat kedai. rasa macam pernah tengok tapi …

Read more
Pengalaman Braxton Hicks yang mendebarkan | Tanda-tanda nak bersalin

Ya Allah! semalam, hanya Tuhan je yang tahu cemana cemasnye dni... mulanya dni tak rasa panik sangat. cuma apabila perut mengeras lebih 10minit, disertakan dengan gerakan baby yang agak kuat daripada biasa rasa macam... "EHHH! AKU DAH NAK BERSALIN KE????&qu…

Read more
Resipi Puding Buah Koktel/Cocktail Simple

- Sabtu hari tu ada majlis berbuka puasa di sekolah asben dni... disebabkan blur nak bawa juadah apa sebagai salah satu hidangan, dni bagitahu asben untuk buat puding buah koktel je. sebab dni tak reti masak! haha... tetambah di bulan puasa nih... tak tahulah cemana…

Read more
Day 14 & 15 | Berpuasa ketika hamil

- semalam tak sempat nak buat entry... internet lembap, lepas bw beberapa ketika rasa fedap menerjah diri sebab slow betul loadingnya. daripada layan tahap kelembapan tenet baik tdo aje. huhu... hari ni, dni banyakkan berehat... sebab hari ni dni berbuka puasa kat …

Read more
Resipi Biskut Raya Cornflakes Madu

- antara biskut raya peberet dni adalah biskut cornflakes madu... very simple je resipinya... raya kali ni kalau tak sempat buat biskut lain, at least cornflakes madu pun jadi la dni buat sendiri. al-maklumlah... dah sarat mengandung. tak tahulah ado kudrat tak nak …

Read more
Day 13 | Berpuasa ketika hamil

- hari ni tak sempat blogwalking dengan jayanya gara-gara internet super slow. petang pula mengajar, jam 5 baru sampai rumah... berbuka jam 6.42pm... tak sempat masa sangat hari ni... lepasberbuka puasa, iron baju asben, mandi, kemas dapo, settlekan urusan bisnes, n…

Read more
Resipi Puding Roti

- wuarghhh! malu nak tayang gambo puding roti versi hantam sajalah malas nak potong bahagian tepi roti... gara-gara malas, terpaksa gak la tayang gambo puding roti malas daku nih... nak snap yang lain tado jadahnya lah...tatau bila lagi nak buat puding roti sedang…

Read more
Cloth Diapers untuk si comel!

- sekarang ni femes sangat penggunaan cloth diapers, kan? dni pun tak terkecuali nak cuba guna cloth diapers untuk bakal baby dni nanti. dni dah order dengan sis Haniza di My Luvly Baby 5 diapers + inserts. affordable price tau... Rm90 untuk 5! dni pilih war…

Read more
Alhamdulillah...

- kadang-kala, kita leka dengan nikmat dunia... kita terlupa nikmat itu datangnya daripada ALLAH SWT. kita terlalai dengan apa yang dimiliki... hingga kita jauh daripada menyebut Alhamdulillah, tanda syukur kita di atas nikmat kurniaanNya... betapa kerdilnya kita..…

Read more
Day 12 | Berpuasa ketika hamil

- lewat lak dni tdo malam ni kan... nak wat acane... petang tadi tertido sampai jam 5.40petang... bukannya penat pun.. tapi dok gegolek dalam bilik, nak online, tenet slow... terus tertido. hehe... okay... jom tengok apa menu bersahur dan berbuka puasa mak buyung …

Read more
Resipi Bubur Kacang Hijau

- kecewaaa!!! dni terlupa nak snap dulu gambar bubur kacang hijau yang dni buat... lepas packing untuk diberikan kepada jiran-jiran, dni makan untuk dni... pastu dah tinggal sikit dalam periuk. cecukup untuk santapan hubby... sobsss terus tak de mood nak ambik gam…

Read more
Day 11 | Berpuasa ketika hamil

- semalam nak buat entry... tapi gara-gara entry tak leh letak label, terus tak ada mood nak berblog. rasa tak best bila tak leh letak label. hari ni macam okay tapi tak tahulah petang nanti jadi cam semalam lagi ke tak... sobsss... ni dni nak share juadah bersahu…

Read more
Tak dapat letak label pada post!

- dari petang tadi cemni... korang alami perkara yang sama tak? tak bestlah buat entry tak ada label.. ada label senang nak baca balik. huk3... sistematik sikit... asal tulis label je, bila post entry jadi cemni (*___*) blur dah dni tak tahu nak wat cemana... …

Read more
Rezeki hari ni, Bubur Pedas Sarawak

- Alhamdulillah.. rezeki pada hari ini... ada jiran dni bagi bubur pedas sarawak untuk dihidangkan sebagai juadah berbuka puasa... bubur pedas kat sini memang famous. banyak gerai yang jual bubur pedas. dni belum pernah rasa lagi pedas tahap mana bubur pedas tu. he…

Read more
Resipi Puding Custard

- ada yang suka makan puding custard tak? meh dni share resipinya.. mudah je nak buat.. rajin ngan malas je nak jadi ke tak puding tu. hehe... ala-ala buat dadih cemtu... jom cekidaut! Bahan-bahan: 1 cawan tepung custard 3 cawan air 1 cawan susu cair sedikit …

Read more
Day 10 | Berpuasa ketika hamil

- malam tadi ada dni buat entry ( KLIK SINI UNTUK BACA ) mengenai menu berbuka puasa dni dan asben tak sama... tapi ramai pulak silap faham... hehe... tu bukan lauk dni la sayangku sekalian... asben dni... tak baca entry elok2 eyyy, hiksss.... ni dni baru nak story …

Read more
Maternity T-shirt {Baby Under Construction} dan sampai!

- ingat lagi tak dni pernah bagitahu dni ada beli t-shirt for maternity yang tertulis BABY UNDER CONSTRUCTION melalui website Mum Dreams? kalau dah lupa post yang mana, boleh KLIK SINI untuk baca. sebenarnya dah beberapa minggu parcel ni sampai. tapi dni ta…

Read more
Persiapan untuk menyambut cahaya mata ^__^

- Assalamu'alaikum... selamat pagi u olsss! semalam dni jalankan aktiviti membasuh semua barangan baby. nak kemas-kemas bag untuk di bawa ke hospital nanti sekiranya nak bersalin. nurse dah pesan daripada last month tapi dni sambil lewa lagi. hehe... lepas da…

Read more
Day 9 | Berpuasa ketika hamil

- dah nak masuk 10 hari kita berpuasa... tinggal lagi 20hari untuk kita semua menjalani ibadah puasa di bulan mulia, bulan Ramadhan. rasa macam sekejap je masa berlalu meninggalkan kita, kan? tup-tup dah nak masuk hari yang ke-10... bulan julai pun dah nak melabuhk…

Read more
Pengalaman mengandung

- ada beberapa pembaca blog dni buat permintaan untuk dni ceritakan pengalaman-pengalaman atau peringkat mengandung. macam mana boleh dapat tahu dni mengandung... ada alahan ke tak.. jenis-jenis alahan yang dni alami... macam mana nak tahu mengandung... makan apa..…

Read more
Day 8 | Berpuasa ketika hamil

- hari ni dni dan asben makan masakan sendiri je.. tak beli sebarang lauk pun. ke bazar ramadhan pun tidak... dari jam 2petang kami berdua terperuk di dapur siapkan juadah untuk berbuka.. jam 3 cemtu masuk bilik rest, tido. haha! sebab pastu nak bangun tido, mulak…

Read more
Resipi Daging Rusa Panggang Berempah

- kemain hari ni rasa nak pecah kepala fikir nak masak menu apa untuk berbuka puasa. memang masak ni tak delah susah sangat... yang susahnya nak buat keputusan apa yang kita nak masak. bila dah blur tak tahu nak masak apa, mulalah google bagai.. belek buku resipi..…

Read more
Day 7 | Berpuasa ketika hamil

- lepas cari barang-barang baby semalam, tetengok jam dah dekat jam 4petang. mulanya asben macam nak dni masak je juadah berbuka tapi disebabkan penat, dan dah lewat... so kami buat keputusan untuk beli je juadah berbuka puasa di bazar berdekatan... kat stadium mi…

Read more
Diapers for baby newborn!

- hari ni dni ngan asben nak jalankan misi untuk shopping barang baby yang mana diperlukan untuk dibawa ke hospital... lampin pakai buang untuk newborn kami belum beli lagi... pastu pad untuk dni sendiri pun belum dibeli. hihihhh... hari tu asben berkenan nak beli …

Read more
Kelebihan membaca Surah Al-Ikhlas

- Dari Abu Hurairah, Nabi SAW pernah bersabda " Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas, seolah-olah ia membaca sepertiga Al-Quran " Oleh sebab itu, membaca surah Al-Ikhlas sebanyak 3 kali pahalanya menyamai membaca 30 juzuk Al-Quran sekiranya kita keh…

Read more
Resipi | Biskut Cornflakes

- tiba musim raya je gerenti biskut cornflakes antara biskut raya yang mesti dibuat oleh umi dni dan dibantu oleh adik-beradik. resipinya begitu simple... cuma masukkan cornflakes je... pastu hias dengan buah ceri atau nak letak choc chip ke apa ke terpulang... yang…

Read more