Assalamualaikum, selamat pagi korang!




Dari dapur dni, cheywah ;) nak share resipi yang simple mudah cepat dan ekspress dengan korang. dni guna resipi yang dni baca di group facebook Resipi Ringkas. baaanyak sangat resipi ringkas mudah dan sedap kat sana. 




Alhamdulillah, percubaan pertama menjadi dan sedap. cuma, warna puding dni tak secomel manalah sebabnya warna ni je yang ada kat rumah. hehehe... guna pakai yang mana ada je. asal cukup bahan, jadilah. lagi satu, dni tersalah sukat adunan untuk warna hijau dengan pink. terlebih pula adunan warna pink. maka terhasillah puding roti marble warna hijau ditindas oleh warna pink dengan jayanya. kohkohkoh ;p






cara-cara untuk membuat Puding Roti Marble;

6-7 keping roti (dni guna roti butterscotch)*
20gm agar-agar
2000ml air
1 tin susu pekat manis*
1 tin susu cair (dni guna susu segar)*
sedikit esen vanilla*
2 biji telur*
pewarna ikut suka sedap mata memandang




1- panaskan agar-agar dengan air
2- blend semua yang bertanda *
3- bila agar-agar dah cair, tapis sikit yang mana macam berketul pastu campurkan dengan adunan yang diblend dalam periuk berisi agar-agar. kacau sebati dengan api yang perlahan
3- nampak dah sebati, macam dah pekat sikit bahagikan ke dalam bekas mengikut berapa warna yang kita nak buat.
4- campurkan pewarna dalam setiap bekas adunan
5- untuk adunan marble ~ mula-mula ambil sesenduk adunan pewarna pertama, letak di tengah-tengah bekas. ambil sesenduk adunan warna kedua, tuang atas tengah-tengah adunan warna pertama dan seterusnya sampai habis.
6- sejukkan, masukkan dalam peti. siap!




kalau adunan korang sama banyak, mesti jadi cantik punya masa proses layerkan nak jadi marble tu. dni punya, adunan pink lebih banyak. bila puding nampak cantik, layernya kemas, fuh gerenti membuak-buak perasaan nak makannya kan? teruja sakan. tapi tak pelah asal nyammmm nyammm sedap layan ajo. tak kisahlah bab kalernya tu. hehe...





selamat mencuba!





p/s: gambar yang dah siap potong? ngaaa tak dan transfer dalam laptop. dni update kat instagram ajelah ye.






5 Comments

  1. mmg best group RR.. terliur tgk depa share..huhuuh

    ReplyDelete
  2. warna pink dan green tue betul2 menggoda utk makan

    ReplyDelete
  3. Siti Asiah: thank you ^__^

    nuyui a.k.a miss YUI: kan.. next targer, congo bars. hehe

    husna zahidi: betul3. cam aiskrim. hehe

    mrs kayrul: ngehehe tu je kaler ada kat rumah. later boleh beli pepel biru oren lak sebab mood membaking is on :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.