-
-


tutorial untuk letakkan video dalam post ni direquest oleh sis Azzeyatin. ^___^ jadi, dni masukkan dalam segmen soal jawab bersama dni. ada dua cara untuk masukkan video dalam posts kita. pertamanya upload di posts kita dan satu lagi embed dan copy paste je.



Cara Pertama:



klik pada Add Video dan upload video yang kita nak letak dalam post.



step pertama, browse video, step kedua, masukkan tajuk video, step ke tiga, tick terms and conditions, dan yang terakhir klik butang upload video dan tunggu sehingga video tu siap diupload...



Cara Kedua:



embed dari Yout Tube atau mana-mana website dan copy code yang tertera di situ. copy paste je ke dalam posts kita. kalau nak pastikan video tu dah ada ke tak, preview dulu sebelum publishkan entry kita. mudah je kan :)




selamat mencuba!






-
-

12 Comments

  1. ...vids ni kalo fail besa x leh ke dini...

    ReplyDelete
  2. owh.. camtu yeh!.. akak tak pernah cuba upload video la dear.. leh la guna tuto dari dni nie.. thanks dear.. :D

    ReplyDelete
  3. upload pakai broadband, berjanggut ler kena tunggu. hihihihi

    ReplyDelete
  4. thanks dini share tips nie..
    dah tau dah cmne nak letak video skang..
    suke2..~

    ReplyDelete
  5. ardinihumaira; tq dni!.....klu yg step ke dua...nak save dulu ke sblmpublish.....atau lps copy paste.....terus publish je?

    ReplyDelete
  6. @azzey

    konsepnya sama macam kita wat entry je kak. nak save, save.. nak publish, publish terus. no hal. hehe..

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.