Showing posts with label parenting. Show all posts
Showing posts with label parenting. Show all posts

16 October 2020

Mamaway Ultra Light Antibacterial Seamless Maternity & Nursing Bra Yang Selesa dan Tahan lasak

Salah satu benda penting yang mommies mahukan semasa mengandung dan menyusukan tentunya untuk memiliki bra yang selesa dan mudah digunakan. Kalau boleh, nak bra yang boleh digunakan 2 in 1 semasa mengandung dan juga menyusu. Tak perlu nak tukar bra lain bila habis fasa mengandung. Dini pun macam tu. Banyak kos yang perlu dikeluarkan kalau nak tukar-tukar bra khas masa mengandung dan khas untuk menyusu. 

 

Kan best ada bra yang selesa dan sesuai dipakai pada bila-bila masa. Hm... mana nak cari? Ada ke bra yang macam tu? Serius, ada! Maternity & Nursing bra dari Mamaway  jawapan kepada kehendak mommies. Sebabnya Dini sendiri dah pun cuba. Best sangat tau. Apa yang best tu? Ha... ini komen Dini lepas dah gunakan  Mamaway Ultra Light Antibacterial Seamless Maternity & Nursing Bra.

  • Ringan
  • Mudah untuk menyusu
  • Tahan lasak
  • Cantik!
  • Tak cengkam bawah dada
  • Berkualiti
  • Padding yang tak mudah tercabut
  • Pakai waktu tidur pun selesa 



Sebenarnya masa Dini dalam pantang hari tu ada kawan blogger yang syorkan pada Dini untuk cuba Mamaway seamless bra sebab Dini BF-kan baby. Selesa sangat-sangat katanya. Haih! Mula-mula tu tak boleh nak bayangkan selesa tu macam mana. Dah cuba barulah Dini faham, memang selesa. Ini dia keistimewaan Mamaway seamless bra yang dni nak kongsikan dengan mommies:


TIDAK BERDAWAI  

Rekaan Mamaway Seamless Bra tidak berdawai dan tahan lasak. Walaupun tak berdawai tapi ianya dapat menampung dan menyokong bahagian dada dengan baik. Jadi, bra ini selesa dipakai sewaktu tidur.  Ibu menyusu biasanya mengenakan bra sepanjang masa.


FABRIK & ANTI-BAKTERIA

Fabriknya bersifat germ-free, memeri, tidak mudah berpeluh dan mudah menyerap. Sangat selesa digunakan sepanjang hari. Tidak kiralah semasa mengandung, berpantang dan juga menyusu. Masa mengandung suhu badan kita jadi mudah berpeluh dan panas camtu kan? Pemilihan bra yang salah akan buat kita rasa rimas. Material yang digunakan untuk bra ini tidak memerangkap bau dan pengudaraannya juga bagus. Jadi, kuranglah rasa mengewap/berpeluh.




SPAN/ PADDING

Banyak jenis bra di pasaran yang mudah tercabut padding terutamanya bila dicuci menggunakan mesin basuh. Padding Mamaway seamless bra kukuh betul tau, ianya dijahit rapi dan tetap kekal ditempatnya walaupun dengan cucian mesin basuh.

 

 

 







SAIZ

Mempunyai pilihan saiz dari S-2XL. Tak perlu risau tentang saiz cup dah dengan Mamaway bra sebabnya kita cuma perlu pilih saiz mengikut ukur lilit sahaja kerana seamless bra ni mampu memeri sehingga 2-3 cups. 

 

Rekaannya sesuai dipakai walaupun semasa dalam tempoh kehamilan. Lazimnya pada bahagian bawah dada akan mengembang seiring dengan perut yang semakin membesar, jadi dengan adanya bra ini kita dah tak perlu tukar kepada bra yang lain.


Untuk pilih saiz bra boleh rujuk gambar disebelah. Pastikan ukuran yang paling tepat.



WARNA & CORAK

Terdapat 5 variasi warna yang boleh dipilih iaitu merah jambu, biru muda, nude, dusty purple dan juga hitam. Semua warna ni cantik-cantik belaka. Coraknya pun simple. Ada yang bercorak stripes ada yang plain. Semuana warna pastel. Boleh buat koleksi gitu.


REKAAN

Mamaway bra mempunyai rekaan mudahkan penyusuan iaitu terdapat klip yang mudah dibuka dan dipasang semula. Terdapat 4 baris cangkuk yang boleh dilaras dengan ukur lilit badan. Rekaan ballet pada bahagian belakang pula dapat memberikan sokongan yang stabil. Dah tak perlukan bra extender lagi.

 


Mommies yang sedang mencari bra serbaguna untuk kehamilan dan menyusu bolehlah cuba Mamaway Ultra Light Antibacterial Seamless Bra. Dini rekomen mommies pakai bra ni, betul-betul selesa. Banyak lagi keperluan mommies yang terdapat di Mamaway seperti pakaian dalam, support belt,  bantal, bengkung, aksesori, pyjamas, baby sling dan banyak lagi.

 

Produk-produk Mamaway memahami dan menepati kehendak mommies kerana ianya direka oleh para ibu untuk membantu ibu-ibu mempermudahkan urusan seharian dan menambahkan lagi keyakinan diri sewaktu dalam tempoh mengandung dan juga menyusu. Dengan Mamaway, mommies dapat bergaya dengan lebih yakin dan selesa. Wah, terasa diri dihargai gitu. Untuk dapatkan produk-produk Mamaway boleh layari:


Official  Website: https://my.mamaway.com/ 

Seamless  Bra: https://my.mamaway.com/collections/lingerie-bra-panties

28 September 2020

MAMAWAY BABY SLING FAEDAH DAN PENGALAMAN MENGGUNAKANNYA



MAMAWAY BABY 
SLING | Sebelum ini Dini biasa guna baby carrier je. Itupun masa Darwish dah berusia 3tahun lebih. Dia malas jalan / takut jalan sendiri. Barulah kami suami isteri buat keputusan beli baby carrier sebab bukan semua tempat sesuai guna baby stroller contohnya pasar malam, gerai makan, dan juga pantai. Lebih senang guna baby carrier






Kali ni untuk adik Darwish, Dini nak cuba guna baby sling ataupun gendongan. Nampak macam lebih santai dan mudah digunakan. Nak pakai masa buat kerja rumah dan jalan-jalan untuk Dalisa. Lagi satu, baby sling mudah dicuci, cepat kering dan jimat ruang apabila disimpan. Masuk handbag pun muat. Makanya pilihan yang tepat untuk kemudahan dengan Dalisa adalah baby sling.






Duk usha-usha nak beli, Dini jumpa banyak info berkenaan dengan baby sling. Faedahnya penggunaannya memang banyak. Yang penting pilih baby sling yang betul dan berkualiti. 




Walaupun gendongan atau baby sling ni dah terkenal sejak zaman dahulu lagi, tapi kita perlu tambah ilmu agar tak tersilap guna yang boleh membahayakan bayi yang dikendong. Pendek kata, baby sling, baby carrier, baby stoller semua tu dah jadi 'gajet' golongan ibubapa. Sekurang-kurangnya perlu ada salah satu kerana gajet ini sangat membantu dalam mempermudahkan ibubapa menguruskan anak-anak terutamanya apabila di luar rumah.



(Berpoket)


Faktor pemilihan baby sling sangat penting untuk keselamatan bayi yang dikendong. Kita perlu menitik beratkan kualiti fabrik yang kukuh dan pengaliran udara yang baik untuk memastikan bayi rasa selesa, tenang, selamat dan tak panas. Dalam banyak-banyak baby sling, Dini tertarik dengan baby sling dari Mamaway.






Dini pilih Mamaway Baby Sling corak  Tropical Fruits sebab berkenan dengan warnanya yang ceria dan juga unisex. Kemudian hari kalau-kalau ada rezeki adik Dalisa pula tak adalah nak kena beli baby sling yang baru. Hehehe... Kegunaan long-term gitchew! 





Lepas dapat je parcel dari Mamaway, terus Dini buka tutorial cara menyarungkan baby sling. Sabar sajalah ye Dalisa dengan mama yang terkial-kial nak biasakan diri sarung baby sling kat awak. Mama cuba dengan berhati-hati sebab Dalisa baru saja berusia 2bulan. Tak kuat lagi tulang badannya. Liuk-lentok lagi. Maka bermulalah episod baby wearing...




Nak guna baby sling pun bukan sebarang guna je tau. Mesti ikut tutorial yang betul dan juga ikut usia baby. Kalau pakai cara yang salah, boleh beri kesan buruk pada tulang baby, tau. Untuk usia Dalisa, Dini ikut panduan teknik pemakaian ala koala. Dalisa selesa dengan posisi tu macam nak burpkan dia. 





Fabrik baby ring sling dari Mamaway mampu menampung berat sehingga 50kg. Yang penting fabrik ni tak panas, bebaskan haba dan berkualiti premium. Sesuai untuk penggunaan cuaca di negara kita.  




Selain memudahkan pergerakan ibubapa, pemakaian baby ring sling juga mudahkan baby nak tidur sebab baby rasa selamat dan rapat dengan ibu/bapanya. Tambahan pula kain baby sling tu boleh dijadikan sebagai poncho ataupun nursing cover bagi ibu-ibu yang direct feeding. Dinilah salah sorang daripadanya. Anak-anak Dini semuanya tak nak menyusu botol. Bila berada di tempat awam atau ada orang datang rumah, kenalah cover bila nak menyusu. Ha... tak payah susah-susah dah sekarang sebab baby sling Mamaway ni pun boleh guna terus buat nursing cover. Multipurpose gitu.







Apa yang Dini dapat kenalpasti, bila Dalisa berada dalam baby sling, Dini dapat pantau Dalisa dengan mudah dan cepat daripada guna baby stroller. Mommies yang nak gendong anak masa buat kerja rumah pun boleh. Menyapu ke vacuum rumah ke menyidai kain ke. Kalau Dini, nak menyidai tak boleh gendong anak sebabnya kat jemuran tu tak ada peneduh. Panas matahari, jadi tak gunalah masa menyidai. Masa masak pun risaukan keselamatan di dapur. Jadi, lebih banyak guna baby ring sling masa di luar rumah.


Oleh sebab itu, Dini recommendlah pada mommies yang masih rasa berkira-kira nak gunakan atau tidak baby sling. Mesti cuba untuk kegunaan santai sebab mudah sangat nak pakai.


Mommies yang sedang mencari baby sling boleh dapatkan baby ring sling berkualiti di Mamaway tau. 


Istimewa buat pembaca ilhamdinidot com # mommies boleh gunakan promo kod : MAMABLOG-ARDINI untuk potongan RM25 dengan pembelian RM180 ke atas di laman web Mamaway.


 Info lanjut boleh layari:


Website: www.my.mamaway.com

Facebok: www.facebook.com/mamawaymalaysia

Instagram: www.instagram.com/mamawaymy



















12 September 2020

Safer Optics Anti-Blue Light Eyewear Cermin Mata Selamat Untuk Anak-anak

Anak-anak zaman sekarang semuanya pandai main gajet. Kebanyakannya suka tengok video dan juga main game. Ada juga yang suka swafoto. 


Jarang nak jumpa yang tak suka dengan gajet. Pantang nampak handphone. Berebut nak tengok sama. Sebab mak ayah mereka pun selalu pegang gajet je kat tangan tu kan? 





 
Ha... termasuklah penulis ni, hehehe. Teknologi masa kini memerlukan kita selalu menggunakan peranti digital/ gajet. Mahu tak mahu, anak tetap akan terdedah dengan penggunaan alatan ini. Ada kebaikan dan keburukan sebenarnya. 
 

Jadi, sebagai ibubapa kita tak boleh langsung sekat dan halang anak daripada menggunakannya. Kawal dan selalu berpesan kepada anak-anak mengenai kesan yang akan berlaku bila mereka terdedah dalam waktu yang agak lama pada gajet. 

Cara yang terbaik, tentukan pada jam berapa mereka dibenarkan guna gajet dan jam berapa mereka perlu berhenti atau beritahu had satu hari berapa jam sahaja mereka dibenarkan untuk guna gajet. InsyaaAllah mereka akan faham. Kita ibubapa yang perlu tegas dengan mereka. Selalulah pantau demi kebaikan dan kesihatan mata anak-anak.
 

Baru-baru ini Darwish kerap merah-merah mata. Hampir seminggu jugalah. Mama syak mata dia jadi merah sebab dia kerap main game guna komputer. Main game lama sangat, kalau mama tak tegur, haihhh! Tak pandai nak berhenti. 


Suatu hari tu mama ternampak kawan facebook mama kongsi cerita mengenai anaknya pakai kaca mata khas untuk anak-anak yang kerap main gajet. Wow, menarik! 
 
 

Cahaya biru dipancarkan pada jumlah yang banyak dari skrin digital. Cahaya bertenaga tinggi ini (antara panjang gelombang 400-420 nm) melewati kornea dan sampai ke retina. Pendedahan cahaya biru yang terlalu banyak boleh merosakkan sel sensitif cahaya di retina.

 


 
 
Risau dengan keadaan mata Darwish, makanya mama survey juga cermin mata untuk anak mama bagi melindungi dan menjaga kesihatan matanya daripada sinar biru semasa menggunakan gajet. Apa yang mama dapat kenal pasti, kaca mata dari Safer Optics ni bagus kerana:

  • melindungi mata daripada ketegangan akibat penggunaan gajet dalam tempoh yang lama
  • bantu kurangkan kekeringan mata
  • mempunyai penghalang UV + coating untuk sinar biru
  • bingkai fleksibel dan ringan - tidak mudah rosak kalau terpijak dan sebagainya
  • banyak pilihan warna dan bentuk yang menarik 
  • selamat untuk kanak-kanak 
  • kanta tanpa preskripsi
  • mempunyai waranti selama 1 tahun

  
 

Cahaya biru dari peranti digital mengurangkan kontras, menyebabkan ketegangan mata, keletihan, mata kering, penglihatan kabur dan sakit kepala.  Kanta SaferOptics membantu melindungi mata anda dengan menyekat dan menyaring cahaya biru berbahaya ini.


Dengan kebaikan itu semua dapat membantu kanak-kanak tidur dengan lebih berkualiti. Prihatin pada kesihatan mata anakanda sulung kesayangan ni mama buat pesanan di laman sesawang Safer Optics dan bagi Darwish sendiri pilih kaca mata yang dia suka. 






Darwish pilih cermin mata jenis Kids Rectangle warna Black Cherry. 


Faktor utama dia pilih bingkai cermin matawmata hitam + merah sebab dia nak pakai cermin mata sedondon dengan papanya. Nampak sangat dia teringin nak pakai cermin mata, kan? Haaa... tertunai sudah hasratnya dapat pakai cermin mata yang selamat tanpa preskripsi.

 
Oh, ya! Harga asal cermin mata ni RM88 tapi sekarang ada sale. Jadi  RM75 je. Jimat tau.


Ada dua pilihan variasi kanta yang ditawarkan iaitu Basic Blue Coat dan 420 Blue Coat dengan tambahan RM30. 


Total untuk cermin mata Darwish RM75+RM30=RM105. Pembelian RM100 ke atas di website Safer Optics secara automatik dapat penghantaran percuma. Wahh, bertambah jimat ni!


Lepas bincang dengan papa, mama pilih cermin mata untuk Darwish dengan tambahan 420 Blue Coat sebab:


Teknologi 420 Blue Coat dirancang khusus untuk menyekat sinar tenaga yang lebih tinggi sambil mengekalkan kejelasan lensa. Kurang cahaya pada mata, tabiat tidur yang lebih baik dan mencegah masalah berkaitan mata.


 


Cara untuk menjaga kaca mata UV420 Hevl Blue Coat Lenses:
 
1. Jangan letakkan kaca mata secara terbalik
2. Bersihkan kaca mata sekerap yang mungkin bagi mengekalkannya dalam keadaan yang optimum
3. Bilas dengan air sebelum mengelap menggunakan kain 
4. Elakkan dari menggunakan chemical spray dan jauhkan dari suhu yang panas bagi mengelakkan dari kerosakan coating pada lens.
5. Simpan kaca mata dalam bekas apabila tidak digunakan.


Menariknya, dengan pembelian cermin mata dari Safer Optics kita akan dapat percuma candy-sized travel wipes dari Bare Nuhcessities. Cuma rendam sekejap dalam air dan ianya boleh diguanakan sebagai pengelap cermin mata dan juga untuk kegunaan lain.
Ada freegift sticker comel-comel juga tau. Anak-anak tentu gembira bila dapat parcel dari Safer Optics. 

Saksikan sendiri keterujaan Darwish unboxing bungkusan dari Safer Optics. Mama dan papa jadikan sebagai hadiah uangtahun kelahirannya yang ke-8. Kena rajin-rajin pakai masa main game dan jaga elok-elok hadiah daripada mama dan papa ni tau, sayang.
 
 
 

Mama bagi 5 bintang kepada Safer Optics kerana dari layanan dan juga proses penghantarannya yang sangat cepat dan produknya juga berkualiti tinggi. Recommended! Berbaloi sangatlah belikan untuk anak kita.
 




Sekarang bukan setakat pakai buat tengok gajet, keluar jalan-jalan pun dia pakai juga cermin mata. Nak bergayalah tu kononnya. Anak oh anak! 😆
 
 
Korang yang nak belikan cermin mata Safer Optics untuk anak-anak bolehlah buat pesanan di:
Website: http://www.saferoptics.com
Whatsapp: 012-4662990


07 June 2020

RAPH & REMY | HADIAH DAN KEPERLUAN BAYI DARI PREMIUM BAMBOO YANG EKSLUSIF

Stylish * Sustainanable * Personalised

Pengenalan

RAPH & REMY merupakan sebuah jenama yang terkenal dengan barangan personalised  dan keperluan bayi dari Singapura yang membuat penghantaran ke seluruh negara. Ianya amat sesuai dijadikan sebagai hadiah buat si manja sebagai tanda meraikan kelahiran yang dinanti-nanti sama ada cahaya mata sendiri, saudara-mara, atau rakan taulan.

Semestinya ia mampu mencipta memori yang indah kepada kedua ibubapanya dan juga apabila bayi itu meningkat dewasa. Barangan ini boleh disimpan sebagai kenangan sewaktu masih kecil.




Exclusive packaging

Rekaan,  produk dan pengiktirafan

Jenama rekaan yang elegan dan ekslusif ini diinspirasikan oleh Eric & Tiffany sempena nama dua orang anak mereka iaitu Raph dan  Remy yang menampilkan pelbagai pilihan keperluan bayi berkualiti diperbuat daripada premium bamboo. Mereka bekerjasama dengan pengeluar tekstil mesra alam yang menjadikan premium bamboo sebagai material utama produk keperluan bayi bagi memastikan tesktil yang terhasil daripada produk mereka tahan lasak dan bebas dari reaksi alergi ke atas kulit bayi.

Ianya diiktiraf oleh OEKO-TEK sebagai produk keluaran yang bebas dari bahan kimia. Materialnya juga sesuai bagi iklim di Asia, mudah kering dan dicuci. Setiap produk yang keluarkannya juga dipek dengan bungkusan yang premium dan menarik.





Kategori produk

Produk yang ditawarkan di laman web Raph & Remy boleh dipilih berdasarkan kategori berikut:
  1. By Personalised
  2. By Apparel
  3. By Product
  4. By Textile
  5. Gift Sets

Antara keperluan bayi yang terdapat di Raph & Remy adalah:

  • Pakaian (rompers, sarung kaki & tangan, topi)
  • Selimut, kain bedung, tuala
  • Canvas
    Tote bag
  • Soother, teethers, changing mat, hanger
  • Mainan
  • Perhiasan bayi (bow clips, headbands)
  • Set hadiah
  • Gift card

++++++++++++++++++++++



Selain daripada pakaian, pembeli juga boleh personalised sulaman /ukiran nama   bayi pada barangan lain iaitu tuala, selimut, kain bedung, headband, sarung tangan & kaki, plush, set hadiah, bow clip dan juga penutup kepala.



++++++++++++++++++++++



Pilihan pakaian bayi


Terdapat 7 warna pilihan tersedia untuk persalinan bayi bagi Knotted Gowns (Klik di sini) dan juga Baby Onesise (Klik di sini). Pakaian ini direka dengan ciri khas yang sesuai digunakan oleh usia  bayi yang baru lahir sehingga 3 bulan kerana fabrik yang digunakan adalah boleh regang (strechable) dan sangat mudah disarungkan. Pembeli juga boleh personalised sulamn nama bayi dengan warna kegemaran pada setiap helaian pakaian tersebut.


++++++++++++++++++++++



Bedung bayi ini diperbuat daripada 100% fabrik viscose buluh yang premium dan didatangkan dengan 5 pilihan warna. Keupayaannya menyerap 3X ganda lebih daripada kain biasa dan sangat lembut untuk kulit bayi. Kain ini boleh digunapakai dengan pelbagai fungsi antaranya sebagai bedung, cadar bayi, tuala, kain lap, playmats, penutup stroller, dan pelindung penyusuan (breastfeeding covers).



++++++++++++++++++++++
Personalised BubbleGummy Teether


Teether ini diperbuat daripada beechwood dan manik silikon gred makanan bebas BPA yang selamat apabila digigit oleh bayi. Beechwood merupakan kayu yang tahan lama, lestari dan bersifat antibakteria secara semulajadi. Manik-manik silikonnya pula bertekstur lembut menenang dan mengurut gusi bayi tanpa kecederaan. Ia sangat sesuai untuk menceriakan bayi yang baru tumbuh gigi bagi melegakan gusi sambil bermain.

Boleh pilih warna manik dan ukir nama juga tau pada beechwood teether tu. Menjadikan teether tu sangat istimewa. Bila bawa ke rumah babysitter atau taska tak ada lagi masalah tertukar teether dengan bayi lain.


++++++++++++++++++++++


Pilihan Gift Set



Ada 4 pilihan bagi Gift Set iaitu 7 Essential Somethings Gift Set, Newborn Essential Collection Gift Set, Gift Box & Gift Greeting Card Bundle Deal dan juga E-Gift Card.


Newborn Essential Collection Gift Set

Newborn Essential Collection Gift Set (Klik di sini) sungguh sesuai dijadikan hadiah terutamanya bagi pasangan yang baru sahaja menimang cahaya mata. Tak kiralah diberikan secara peribadi atau berkumpulan. Pastikan sebelum memesan set ini, ambil tahu dahulu nama yang diberikan kepada bayi bertuah tu, barulah boleh personalised sulaman namanya pada barangan Raph & Remy. Warna item dan juga sulaman nama boleh dipilih melalui laman web.

Dalam Gift Set ini terdapat:
Premium Bamboo Onesies (0-3m)
Premium Bamboo Knotted Gown (0-3m)
Premium Bamboo Mittens (0-6m)
Premium Bamboo Baby Booties (0-6m)
Premium Bamboo Baby Socks (0-3m + 3-6m)
Premium Bamboo Swaddle
Premium Bamboo Reversible  Slouch Beanies
Premium Canvas Tote Bag
Gift Card



++++++++++++++++++++++






Lembut, bergaya dan mewah, SootherBuddy merupakan objek yang selamat untuk dijadikan sebagai daya penarik buat bayi berusia 6 bulan ke atas bagi meransang mood bayi merasa tenang dan leka dengannya. Dihasilkan daripada velboa kelabu asli yang sangat lembut dan dilapisi dengan sutera satin pada bahagian hadapannya memberikan efek selamat dan selesa kepada bayi bermain dengannya.


++++++++++++++++++++++



Kain selimut ini sungguh hebat kerana sesuai digunakan pada bila-bila masa tidak kira pada ketika suhu sejuk atau panas kerana ia mampu mengawal keadaan suhu semasa. Bayi akan sentiasa selesa dengan penggunaan selimut ini. Fabrik selimut ini mempunyai daya penyerapan 3x ganda daripada kain kapas biasa dan juga bersifat antibakteria semulajadi menghalang daripada berlakunya alergi kulit terhadap bayi.


++++++++++++++++++++++





Mampu mengeringkan kulit bayi dengan cepat. Raph & Remy mengekalkan fabrik daripada buluh organik pada item ini dengan campuran serat mikro bagi menjadikan tuala ini sangat lembut dan mempunyai daya tahan yang lebih kuat walaupun kerap dicuci. Tuala dan sarung tangan ini juga sangat sesuai digunakan oleh bayi yang mempunyai kulit sensitif kerana ia bersifat hypoallergenic, antibakteria dan bebas dari bahan kimia.

Tuala ini juga boleh digunapakai dari usia bayi baru lahir sehingga berumur 3 tahun.


++++++++++++++++++++++


Percuma beg ekslusif


Istimewanya, setiap pembelian di Raph & Remy layak mendapat beg keluaran ekslusif dari Raph & Remy tanpa had pembelian.


++++++++++++++++++++++



Konsep membeli sambil beramal


Tidak itu sahaja, Raph & Remy juga menyalurkan 20% sumbangan daripada setiap pembelian amal Beg Kanvas Premium keluarannya yang sesuai digayakan oleh ke mana sahaja kepada pertubuhan amal THE RED PENCIL SINGAPORE.


++++++++++++++++++++++



Info lanjut dan pembelian boleh layari:





02 June 2020

Bahan Bacaan Anak-anak | Komik Berunsur Islamik dan Penuh Pengajaran

Assalamualaikum, selamat pagi.


Sepanjang PKP, anak-anak lebih banyak meluangkan masa di dalam rumah berbanding sebelum ini. Sebelum PKP, anak-anak dapat ke sekolah, bermain dengan kawan-kawan, boleh di bawa bersiar-siar di pasaraya, taman permainan, atau ke pantai. Semestinya ada rasa bosan bila tak dapat keluar seperti kebiasaan.




Komik-M : PTS Publications



Anak Dini, Darwish gemar baca komik sejak usia 6 tahun lepas dia dah lancar membaca. Sebelum ni Darwish selalu pilih komik Ana Muslim atau Boboiboy. Kali ini, mamanya yang belikan untuk dia komik tanpa pengetahuan dia. Surprise! Komik keluaran PTS iaitu Komik-M pelbagai siri. Harganya cuma RM7. Berpatutan!


Komik ini menarik minat Dini untuk hadiahkan kepada Darwish. Nampak santai, lucu dan Islamik. Disamping menghiburkan hati serta memupuk minat membaca Darwish, dapat juga dia mendalami ilmu berkenaan doa-doa dan juga solat 5 waktu secara santai dan berkesan. Sesuai dengan jiwa anak kecil seusianya. Bila belajar mengenai solat, biasanya anak cepat rasa bosan. Tapi melalui bahan bacaan komik sebegini InsyaAllah anak-anak akan rasa lebih mudah untuk mereka fahami, dekat dihati.




Diari Conteng Jimi Episod Kertas Ajaib oleh Fadhli Hamdan


Buku ini mengisahkan mengenai seorang kanak-kanak yang minat melukis dan juga sukakan mata pelajaran Sains. Ada beberapa eksperimen yang bagus untuk dicuba oleh anak kita apabila membaca buku ini. Banyak nilai-nilai murni yang diterapkan dalam penceritaan terutamanya berkenaan dengan gigih berusaha serta semangat setia kawan.


Aidil Doodle Boy Episod Si Comot Oleh Ask Kun



Buku ini mengisahkan mengenai seorang kanak-kanak yang minat melukis dan mahu membela kucing tetapi tidak diizinkan oleh kedua ibubapanya. Namun kanak-kanak ini mampu mengatasi segala masalah dengan berkongsi ceritanya bersama teman rapat di sekolah. Tetapi di akhir cerita, ada masalah baru yang memerlukan pengorbanan. Cerita ini amat bagus dibaca oleh anak kita kerana mengajar mengenai tanggungjawab, kerjasama, pengorbanan, keikhlasan, kejujuran, dan juga memupuk sifat penyayang.



Misi Solat 5 Waktu Episod Diari Solat Imran Oleh Nazrul Ali


Cara untuk anak belajar solat dengan mudah dan berkesan. Kenapa? Sebab buku ini penuh dengan ilustrasi santai mengajar anak kita bagaimana dan mengapa kita perlu solat 5 waktu. Banyak pengajaran yang boleh diambil daripada kisah Imran yang gigih memperbaiki cara solatnya kerana tidak mendapat pendidikan solat dari rumah oleh keluarganya. Akhirnya Imran berjaya solat dengan tertib dan sempurna berkat dari kesabaran, kegigihan, dan tunjuk ajar daripada Ustaznya di sekolah. Bahkan, keluarganya juga turut menjaga solat selepas melihat kesungguhan Imran belajar solat.



Misi Solat 5 Waktu Episod Diari Doa Imran Oleh Nazrul Ali


Kadang-kala kita terlupa untuk mengajar anak kita membaca doa-doa lazim atau anak kita sebenarnya pernah belajar doa-doa ini sejak mereka di tadika tetapi apabila jarang dipraktikkan di rumah, maka mereka terlupa. Dengan membaca buku ini, anak-anak akan lebih faham mengapa kita perlu berdoa dan adat berdoa. Kisah Imran yang mempraktikkan berdoa kepada Allah apabila menghajati sesuatu juga wajar dicontohi oleh anak kita.


Alhamdulillah, Darwish pun dah khatam baca kesemua 4buah buku yang mama beli tu. Setiap kali dia habis baca buku, mama akan tanya dia apa yang Darwish faham melalui cerita yang telah dibacanya. Lepas tu, mama akan suruh dia ulang lagi baca buku yang sama selepas beberapa minggu.


Sebenarnya banyak lagi judul buku keluaran Komik-M tetapi Dini baru sahaja beli 4 buah judul ini. InsyaaAllah di lain masa Dini tambah lagi koleksi Komik-M untuk bacaan anak kesayangan, Darwish. Semoga anak mama beroleh manfaat melalui buku-buku ini.



Jom kumpul Komik-M untuk anak-anak!

20 April 2020

Aktiviti PKP : Projek kereta mainan daripada kotak


Masuk ni dah dua kali Darwish buat kereta mainan sendiri. Habis dia selongkar cari kotak dalam rumah.



Kali ni papa tolong dia siapkan kereta. Dia catkan kereta tu sampai habis.


Gigih kan 😁 Usaha tangga kejayaan. Yang penting isi masa lapang dengan aktiviti berfaedah. Lantai rumah toksah cakap lah 😌 memang comot dari ruang tamu sampai ke dapur. Pakej bersepah bahan projek dia lagi. Mama sabor je lah sambil bebel 30sen  sebab tak kemaskan 😂 



Okay dah siap 90%. Sebabnya petang tu papa ubah suai pula tayar kereta dengan tukar cat. Tapi mama lupa ambil gambar 😅


Nanti mama ambilkan gambar kereta yang dah siap diubahsuai pula. Simpan sini dulu untuk kenangan childhood Darwish 🥰