Showing posts with label parenting. Show all posts
Showing posts with label parenting. Show all posts

07 June 2020

RAPH & REMY | HADIAH DAN KEPERLUAN BAYI DARI PREMIUM BAMBOO YANG EKSLUSIF

Stylish * Sustainanable * Personalised

Pengenalan

RAPH & REMY merupakan sebuah jenama yang terkenal dengan barangan personalised  dan keperluan bayi dari Singapura yang membuat penghantaran ke seluruh negara. Ianya amat sesuai dijadikan sebagai hadiah buat si manja sebagai tanda meraikan kelahiran yang dinanti-nanti sama ada cahaya mata sendiri, saudara-mara, atau rakan taulan.

Semestinya ia mampu mencipta memori yang indah kepada kedua ibubapanya dan juga apabila bayi itu meningkat dewasa. Barangan ini boleh disimpan sebagai kenangan sewaktu masih kecil.




Exclusive packaging

Rekaan,  produk dan pengiktirafan

Jenama rekaan yang elegan dan ekslusif ini diinspirasikan oleh Eric & Tiffany sempena nama dua orang anak mereka iaitu Raph dan  Remy yang menampilkan pelbagai pilihan keperluan bayi berkualiti diperbuat daripada premium bamboo. Mereka bekerjasama dengan pengeluar tekstil mesra alam yang menjadikan premium bamboo sebagai material utama produk keperluan bayi bagi memastikan tesktil yang terhasil daripada produk mereka tahan lasak dan bebas dari reaksi alergi ke atas kulit bayi.

Ianya diiktiraf oleh OEKO-TEK sebagai produk keluaran yang bebas dari bahan kimia. Materialnya juga sesuai bagi iklim di Asia, mudah kering dan dicuci. Setiap produk yang keluarkannya juga dipek dengan bungkusan yang premium dan menarik.





Kategori produk

Produk yang ditawarkan di laman web Raph & Remy boleh dipilih berdasarkan kategori berikut:
  1. By Personalised
  2. By Apparel
  3. By Product
  4. By Textile
  5. Gift Sets

Antara keperluan bayi yang terdapat di Raph & Remy adalah:

  • Pakaian (rompers, sarung kaki & tangan, topi)
  • Selimut, kain bedung, tuala
  • Canvas
    Tote bag
  • Soother, teethers, changing mat, hanger
  • Mainan
  • Perhiasan bayi (bow clips, headbands)
  • Set hadiah
  • Gift card

++++++++++++++++++++++



Selain daripada pakaian, pembeli juga boleh personalised sulaman /ukiran nama   bayi pada barangan lain iaitu tuala, selimut, kain bedung, headband, sarung tangan & kaki, plush, set hadiah, bow clip dan juga penutup kepala.



++++++++++++++++++++++



Pilihan pakaian bayi


Terdapat 7 warna pilihan tersedia untuk persalinan bayi bagi Knotted Gowns (Klik di sini) dan juga Baby Onesise (Klik di sini). Pakaian ini direka dengan ciri khas yang sesuai digunakan oleh usia  bayi yang baru lahir sehingga 3 bulan kerana fabrik yang digunakan adalah boleh regang (strechable) dan sangat mudah disarungkan. Pembeli juga boleh personalised sulamn nama bayi dengan warna kegemaran pada setiap helaian pakaian tersebut.


++++++++++++++++++++++



Bedung bayi ini diperbuat daripada 100% fabrik viscose buluh yang premium dan didatangkan dengan 5 pilihan warna. Keupayaannya menyerap 3X ganda lebih daripada kain biasa dan sangat lembut untuk kulit bayi. Kain ini boleh digunapakai dengan pelbagai fungsi antaranya sebagai bedung, cadar bayi, tuala, kain lap, playmats, penutup stroller, dan pelindung penyusuan (breastfeeding covers).



++++++++++++++++++++++
Personalised BubbleGummy Teether


Teether ini diperbuat daripada beechwood dan manik silikon gred makanan bebas BPA yang selamat apabila digigit oleh bayi. Beechwood merupakan kayu yang tahan lama, lestari dan bersifat antibakteria secara semulajadi. Manik-manik silikonnya pula bertekstur lembut menenang dan mengurut gusi bayi tanpa kecederaan. Ia sangat sesuai untuk menceriakan bayi yang baru tumbuh gigi bagi melegakan gusi sambil bermain.

Boleh pilih warna manik dan ukir nama juga tau pada beechwood teether tu. Menjadikan teether tu sangat istimewa. Bila bawa ke rumah babysitter atau taska tak ada lagi masalah tertukar teether dengan bayi lain.


++++++++++++++++++++++


Pilihan Gift Set



Ada 4 pilihan bagi Gift Set iaitu 7 Essential Somethings Gift Set, Newborn Essential Collection Gift Set, Gift Box & Gift Greeting Card Bundle Deal dan juga E-Gift Card.


Newborn Essential Collection Gift Set

Newborn Essential Collection Gift Set (Klik di sini) sungguh sesuai dijadikan hadiah terutamanya bagi pasangan yang baru sahaja menimang cahaya mata. Tak kiralah diberikan secara peribadi atau berkumpulan. Pastikan sebelum memesan set ini, ambil tahu dahulu nama yang diberikan kepada bayi bertuah tu, barulah boleh personalised sulaman namanya pada barangan Raph & Remy. Warna item dan juga sulaman nama boleh dipilih melalui laman web.

Dalam Gift Set ini terdapat:
Premium Bamboo Onesies (0-3m)
Premium Bamboo Knotted Gown (0-3m)
Premium Bamboo Mittens (0-6m)
Premium Bamboo Baby Booties (0-6m)
Premium Bamboo Baby Socks (0-3m + 3-6m)
Premium Bamboo Swaddle
Premium Bamboo Reversible  Slouch Beanies
Premium Canvas Tote Bag
Gift Card



++++++++++++++++++++++






Lembut, bergaya dan mewah, SootherBuddy merupakan objek yang selamat untuk dijadikan sebagai daya penarik buat bayi berusia 6 bulan ke atas bagi meransang mood bayi merasa tenang dan leka dengannya. Dihasilkan daripada velboa kelabu asli yang sangat lembut dan dilapisi dengan sutera satin pada bahagian hadapannya memberikan efek selamat dan selesa kepada bayi bermain dengannya.


++++++++++++++++++++++



Kain selimut ini sungguh hebat kerana sesuai digunakan pada bila-bila masa tidak kira pada ketika suhu sejuk atau panas kerana ia mampu mengawal keadaan suhu semasa. Bayi akan sentiasa selesa dengan penggunaan selimut ini. Fabrik selimut ini mempunyai daya penyerapan 3x ganda daripada kain kapas biasa dan juga bersifat antibakteria semulajadi menghalang daripada berlakunya alergi kulit terhadap bayi.


++++++++++++++++++++++





Mampu mengeringkan kulit bayi dengan cepat. Raph & Remy mengekalkan fabrik daripada buluh organik pada item ini dengan campuran serat mikro bagi menjadikan tuala ini sangat lembut dan mempunyai daya tahan yang lebih kuat walaupun kerap dicuci. Tuala dan sarung tangan ini juga sangat sesuai digunakan oleh bayi yang mempunyai kulit sensitif kerana ia bersifat hypoallergenic, antibakteria dan bebas dari bahan kimia.

Tuala ini juga boleh digunapakai dari usia bayi baru lahir sehingga berumur 3 tahun.


++++++++++++++++++++++


Percuma beg ekslusif


Istimewanya, setiap pembelian di Raph & Remy layak mendapat beg keluaran ekslusif dari Raph & Remy tanpa had pembelian.


++++++++++++++++++++++



Konsep membeli sambil beramal


Tidak itu sahaja, Raph & Remy juga menyalurkan 20% sumbangan daripada setiap pembelian amal Beg Kanvas Premium keluarannya yang sesuai digayakan oleh ke mana sahaja kepada pertubuhan amal THE RED PENCIL SINGAPORE.


++++++++++++++++++++++



Info lanjut dan pembelian boleh layari:





02 June 2020

Bahan Bacaan Anak-anak | Komik Berunsur Islamik dan Penuh Pengajaran

Assalamualaikum, selamat pagi.


Sepanjang PKP, anak-anak lebih banyak meluangkan masa di dalam rumah berbanding sebelum ini. Sebelum PKP, anak-anak dapat ke sekolah, bermain dengan kawan-kawan, boleh di bawa bersiar-siar di pasaraya, taman permainan, atau ke pantai. Semestinya ada rasa bosan bila tak dapat keluar seperti kebiasaan.




Komik-M : PTS Publications



Anak Dini, Darwish gemar baca komik sejak usia 6 tahun lepas dia dah lancar membaca. Sebelum ni Darwish selalu pilih komik Ana Muslim atau Boboiboy. Kali ini, mamanya yang belikan untuk dia komik tanpa pengetahuan dia. Surprise! Komik keluaran PTS iaitu Komik-M pelbagai siri. Harganya cuma RM7. Berpatutan!


Komik ini menarik minat Dini untuk hadiahkan kepada Darwish. Nampak santai, lucu dan Islamik. Disamping menghiburkan hati serta memupuk minat membaca Darwish, dapat juga dia mendalami ilmu berkenaan doa-doa dan juga solat 5 waktu secara santai dan berkesan. Sesuai dengan jiwa anak kecil seusianya. Bila belajar mengenai solat, biasanya anak cepat rasa bosan. Tapi melalui bahan bacaan komik sebegini InsyaAllah anak-anak akan rasa lebih mudah untuk mereka fahami, dekat dihati.




Diari Conteng Jimi Episod Kertas Ajaib oleh Fadhli Hamdan


Buku ini mengisahkan mengenai seorang kanak-kanak yang minat melukis dan juga sukakan mata pelajaran Sains. Ada beberapa eksperimen yang bagus untuk dicuba oleh anak kita apabila membaca buku ini. Banyak nilai-nilai murni yang diterapkan dalam penceritaan terutamanya berkenaan dengan gigih berusaha serta semangat setia kawan.


Aidil Doodle Boy Episod Si Comot Oleh Ask Kun



Buku ini mengisahkan mengenai seorang kanak-kanak yang minat melukis dan mahu membela kucing tetapi tidak diizinkan oleh kedua ibubapanya. Namun kanak-kanak ini mampu mengatasi segala masalah dengan berkongsi ceritanya bersama teman rapat di sekolah. Tetapi di akhir cerita, ada masalah baru yang memerlukan pengorbanan. Cerita ini amat bagus dibaca oleh anak kita kerana mengajar mengenai tanggungjawab, kerjasama, pengorbanan, keikhlasan, kejujuran, dan juga memupuk sifat penyayang.



Misi Solat 5 Waktu Episod Diari Solat Imran Oleh Nazrul Ali


Cara untuk anak belajar solat dengan mudah dan berkesan. Kenapa? Sebab buku ini penuh dengan ilustrasi santai mengajar anak kita bagaimana dan mengapa kita perlu solat 5 waktu. Banyak pengajaran yang boleh diambil daripada kisah Imran yang gigih memperbaiki cara solatnya kerana tidak mendapat pendidikan solat dari rumah oleh keluarganya. Akhirnya Imran berjaya solat dengan tertib dan sempurna berkat dari kesabaran, kegigihan, dan tunjuk ajar daripada Ustaznya di sekolah. Bahkan, keluarganya juga turut menjaga solat selepas melihat kesungguhan Imran belajar solat.



Misi Solat 5 Waktu Episod Diari Doa Imran Oleh Nazrul Ali


Kadang-kala kita terlupa untuk mengajar anak kita membaca doa-doa lazim atau anak kita sebenarnya pernah belajar doa-doa ini sejak mereka di tadika tetapi apabila jarang dipraktikkan di rumah, maka mereka terlupa. Dengan membaca buku ini, anak-anak akan lebih faham mengapa kita perlu berdoa dan adat berdoa. Kisah Imran yang mempraktikkan berdoa kepada Allah apabila menghajati sesuatu juga wajar dicontohi oleh anak kita.


Alhamdulillah, Darwish pun dah khatam baca kesemua 4buah buku yang mama beli tu. Setiap kali dia habis baca buku, mama akan tanya dia apa yang Darwish faham melalui cerita yang telah dibacanya. Lepas tu, mama akan suruh dia ulang lagi baca buku yang sama selepas beberapa minggu.


Sebenarnya banyak lagi judul buku keluaran Komik-M tetapi Dini baru sahaja beli 4 buah judul ini. InsyaaAllah di lain masa Dini tambah lagi koleksi Komik-M untuk bacaan anak kesayangan, Darwish. Semoga anak mama beroleh manfaat melalui buku-buku ini.



Jom kumpul Komik-M untuk anak-anak!

20 April 2020

Aktiviti PKP : Projek kereta mainan daripada kotak


Masuk ni dah dua kali Darwish buat kereta mainan sendiri. Habis dia selongkar cari kotak dalam rumah.



Kali ni papa tolong dia siapkan kereta. Dia catkan kereta tu sampai habis.


Gigih kan 😁 Usaha tangga kejayaan. Yang penting isi masa lapang dengan aktiviti berfaedah. Lantai rumah toksah cakap lah 😌 memang comot dari ruang tamu sampai ke dapur. Pakej bersepah bahan projek dia lagi. Mama sabor je lah sambil bebel 30sen  sebab tak kemaskan 😂 



Okay dah siap 90%. Sebabnya petang tu papa ubah suai pula tayar kereta dengan tukar cat. Tapi mama lupa ambil gambar 😅


Nanti mama ambilkan gambar kereta yang dah siap diubahsuai pula. Simpan sini dulu untuk kenangan childhood Darwish 🥰

01 October 2019

theAsianparent (TAP) Applikasi Keibubapaan Masa Kini








Ilmu keibubapaan amat mudah untuk diperolehi pada era digital masa kini. Semuanya dihujung jari. Banyak portal menyajikan perkongsian dan informasi mengenai keibubapaan yang boleh disertai secara percuma. Untuk pengetahuan para pembaca, ada satu portal capaian maklumat dan aplikasi yang baru sahaja dilancarkan dengan rasminya di Malaysia pada 25 September 2019  di Menara Worldwide yang lalu iaitu theAsianparent (TAP). Sebenarnya, TAP telah lama bertapak di Malaysia tau. Sebabnya dini sendiri dah sertai komuniti aplikasi ini sejak awal tahun yang lalu dah telah mendapat banyak manfaat melaluinya. 





(sekitar majlis pelancaran rasmi TAP)


turut hadir, Blogger terkenal Dena Bahrin & Yuyu Zulaikha


Jika anda masih belum lagi mendaftar di website/aplikasi TAP, jom saksikan video cara untuk menggunakan aplikasi TAP. Boleh sertai portal ini dengan klik link ini----> theAsianparents





Ada baaaaaanyak manfaat dengan menyertai portal TAP. Antaranya adalah:

  • Komuniti yang supportive 
  • Maklum balas terus daripada pakar
  • Topik perbincangan khas untuk segmen ibu dan segman bapa
  • Panduan pemakanan
  • Mengumpul mata ganjaran 
  • Peraduan untuk ibubapa & anak
  • Menebus hadiah/voucher/cash
  • Resepi
  • Info dan rujukan terkini
  • Checklist
  • Kehamilan
  • Penyusuan
  • Kanak-kanak
  • Jual Beli
  • Photobook
  • VIP membership
  • Dll





Antara kandungan dalam aplikasi TAP






Contest & Hiburan untuk anak-anak



 Poll untuk dijawab dan mendapat mata ganjaran bagi yang aktif menjawabnya.


Melalui mata ganjaran terkumpul yang telah kita perolehi di TAP, kita boleh tebus hadiah yang disediakan (tak sama pada setiap bulan) dan jika kita aktif dalam kominiti TAP, akan ada bonus ganjaran berupa kod penebusan di Boost Apps. Maksudnya kita dapat cash. 


Woooowwww! Best sangat, kan? Selain itu juga, hadiah menarik melalui contest tersedia juga semuanya menarik dan lumayan. Antara lainnya adalah kod penebusan voucher Grab, Iflix, Shopback, Boost e-wallet, barangan baby, barangan elektronik, dll.





Jom sertai dan aktif di TAP sekarang dan nikmati pelbagai manfaat melaluinya.


download di sini >>>  theAsianparents


Website:

Facebook:

Instagram:






18 June 2014

Homemade playdoh tanpa guna krim tartar






Assalamualaikum


anak-anak korang suka main plastesin/playdoh? atau korang berkira-kira nak belikan playdoh tapi mahal? haaa... dni ada tips untuk korang. sebenarnya dni berkena nak peli pasir elastik untuk darwish. tapi memandangkan harga dia comel bangat, pastu risau nanti dia telan ke apa, dni batalkan niat suci murni nak belikan dia benda tu.



sori, rupa tak semenggah sebab darwish sebok nak main, mamanya tak dan nak snap gambar cencomei. 



tiba-tiba teringat hari tu ada tengok video homemade playdoh yang selamat untuk si kecil kita main dan andai kata termakan ke tertelan ke tak jadi masalah. lagipun doh yang dibuat ni banyak guna garam, masin! makanya nak mengunyahnya tu macam euwwww masin sangat kot. hahaha... mesti budak-budak luahkan balik kecuali yang suka makan masin-masin keje mengunyah la dia nanti. hehehe....



proses untuk menyiapkan playdoh ni makan masa sekejap je. cuma leceh sikit nak menguli macam nak buat donat. resepinya pun dah ala-ala doh donut cuma tak masukkan yis je. kalau letak yis terus jadi donut kalerful. comey jugak kot kan donat kalerful. hahaha boleh try lepas ni. okay, korang boleh ikut step by step melalui tutorial dalam video ni. senang je. yang penting, ada pelbagai pewarna, tepung gandum, air, dan juga garam jom cekidaut ^___^













 


Alhamdulillah, darwish suka sangat main playdoh ni.





macam-macam bentuk kami dok main. boleh la tahan dua minggu lebih atau sebulan kalau tak terdedah dengan cuaca panas. simpan dalam bekas kedap udara. selamat mencuba! ;)


07 May 2014

Mimijumi pun tak layan



bai bai botol susu mimijumi. mama dah jual dah kat orang yang lebih memerlukan. darwish langsung tak layan botol susu mimijumi tu. pandang pun tak sudi. siap buat 'eeeeee' 'eeee' -_____-" sabojelah mama.


sekarang, mama dalam usaha nak wean off darwish dengan susu badan. masalahnya dia tak nak botol susu. tu yang mama jadi kesian dengan dia kalau tak BF. dengan gelas tak nak dengan botol ada straw pun tak nak. tatau nak wat cemana dah.

14 February 2013

Kisah Bersalin Part 4 : Jururawat di Hospital Kerajaan

Ramai yang takut nak bersalin di hospital kerajaan sebab fikirkan mengenai layanan jururawat di sana. bagi yang berkemampuan terus memilih hospital swasta sebagai tempat untuk mereka bersalin. layanan jururawat dan doktor yang bagus, bilik yang cantik dan lebih privacy, makanan lebih sedap dan beberapa faktor lain lagi yang diambil kira. satu ajelah... kena sediakan ongkosnya melebihi jumlah kos sebenar. kalau bersalin normal tak apalah... kalau terpaksa czer, forcep, atau ada komplikasi lain, cas lain pulak yang u ols kena... kalau tak ada bajet lebih tak ke haru di akhirnya nanti. hehe...kalau nak selamat ongkos, lebih baik ke hospital kerajaan saja.



pengalaman dni di hospital kerajaan selama 5hari sebelum hari raya puasa kena tahan di wad, Alhamdulillah jururawat baik-baik belaka. layanan yang bagus dan mereka siap boleh bergurau-senda dengan bakal-bakal ibu. ada yang baik hati nak tolong itu dan ini. ada yang teruja bila dapat tahu kita orang semenanjung sebab mereka pun dari semenanjung... sama-sama takleh balik berayalah katakan... ada yang manis cantik sentiasa melebarkan senyuman bila bertentang mata... sejuk hati bakal ibu yang gundah gulana resah gelisah di dalam wad bila tengok nurse camtu.



tapi... memang betul. ada juga jururawat kat dalam wad dni hari tu yang membakar jiwa raga. mood asyik spoil je kalau dia datang. dan dni sampai MENANGIS tahan geram dan marahkan dia! tiap kali dia datang mesti dia tengking2 dni dan marah2 sambil membebel suruh dni serahkan pad pada dia. kalau dni jawab tadi doktor dah datang dan tanya saja tak cakap suruh bagi pad pada nurse dia terus marah. dia cakap wajib bagi pada dia. kebetulan masa tu dni tak ada pad. dia paksa dni pakai. dni rasa macam bodoh je buat dni macam budak tadika. dah dni tak ada pad macam mana nak pakai. penat dni jawab tak ada tak ada tak ada. dia suruh pakai masa tu juga. suruh husband beli blabablabla dia membebel tak berenti langsung. dni jawab henfon tak ada bateri. nak cas tak boleh sebab nurse tak bagi cas henpon dalam wad.dah tu cemana nak mesej husband. dia paksa juga dni pakai. hinggakan jiran sebelah katil yang tengok dengan rasa tumpang geram dan nak marah dan kasihan pada dni terus meleraikan bebelan nurse tu dan cakap nanti saya tolong bagi dia call husband dia guna henpon saya dan pinjamkan dia pad saya. korang tahu apa nurse tu jawab? GANTI balik tau pad dia. jangan nak manja sangat kat sini. saya ni puasa. awak tu tak puasa. awak kena hormat saya sebab saya berpuasa. 




WHAT THE??? motif dia cakap dia puasa sebab tak nak bagi dni fighting dengan dia. konon kena hormat orang yang berpuasa. kau puasa pastu kau maki hamun pesakit dan buat dia sakit hati apa yang kau dapat? memang sakit hati gila. gara-gara tu dni menangis sakan sampai tersedu-sedu dalam bilik mandi lepas dia selesai membebel. sakit hati ni Ya Rabbi, Allah je yang tahu. tak pernah jumpa lagi manusia macam tu. lepas tu setiap kali dia datang mesti dni bengang. kengkawan pun bengang. ceh, tetiba dah jadi geng dengan orang dalam wad tu. haha! mana tak bengang, tak ada budi bahasa, tak hormat pesakit dan juga garang.



kata orang dalam wad tu, kalau buku merah kita tulis SURIRUMAHTANGGA, setengah nurse akan layan kita gitu-gitu je. kalau penjawat awam atau yang bekerjaya, terus dia layan elok-elok. yes! dni akui nurse yang marah dni tu jenis insan yang berdiskriminasi macam tu. sebab buku merah dni tertulis dni suri rumah. masa buat buku merah tu bulan satu, dni start kerja bulan 3. tu pasal takde tulis GURU kat situ. duk di wad kelas 3 dengan berstatuskan suri rumah terus dipandang rendah oleh dia. sangatla tak adil di situ. bila husband kita datang pakai baju kerja pastu dia tanya husband kerja ape lalu husband jawab cikgu boleh pula dia cakap dengan husband dni elok-elok. siap husband macam confuse betul ke tu nurse yang dni ceritakan.



korang tahu tak.. lepas raya dni warded skali lagi dan dni duk di wad kelas pertama sebab guna GL. ternganga dia tengok dni yang duk dalam wad tu. siap panggil dni cikgu. pastu cakap elok-elok tak de tengking-tengking macam hari tu dah. cuma adala sedikit bermuka-muka sebab hari tu kan dah 'aniaya' dni kaw-kaw. dah tu konfemlah dingin sikit layanannya.



nurse lain, Alhamdulillah. semuanya baik. siap sambil check kita boleh share pengalaman mengandung dan bersalin diorang, cerita pasal baby dan anak diorang. baik-baik belaka... memang tak menyesal duk hospital kerajaan. cuma yang sorang tu je lah. kerana nila setitik rosak susu sebelanga. nama dia pun dni boleh ingat sampai skang. sebab terlalu bengang dengan dia. haha... pengalaman ngeri dok spital la tu kena marah dengan nurse tu tiap kali dia datang. menangis beb. nak lawan, malas... padahal ikut hati nak je fire balik. kalo dni fire balik silap ribulan dia yang menangis nanti. wakakakaka....




bersambung...



Related Posts:



-

08 February 2013

Kisah Bersalin Part 3: CTG (Cardiotocography) punya story

sambungan daripada kisah PART 2:




malam tu dni kena panggil dengan nurse untuk buat CTG (Cardiotocography). kena baring terlentang, lepas tu nurse sapukan gel pada dan lekatkan wayar-wayar pada perut. dengan perut yang membesar tu, memang rasa lemaslah berbaring terlentang. pastu rasa lenguh badan kalau terlentang lama-lama. nak bangun pun susah -__-" dni pernah tengok kat tempat swasta, momma akan duduk atas kerusi yang selesa untuk buat CTG jadi tak adalah rasa lenguh sangat. CTG tu macam ni:







masa tengah buat CTG tu, nurse akan monitor dengan kerap untuk memastikan degupan jantung baby dan kontraksi yang berlaku tu ok. kalau ada yang tak kena memang dia akan buat emergency czer lah katanya. Alhamdulillah CTG kali pertama tu okay... cuma, sebab nurse tak puas hati dengan graf yang keluar tu jadi dni kena baring sampai dapat graf yang ok. sebab kejap2 baby menendang... kerap sangat dia mengeras dan menendang masa buat CTG. sejam lebih dni kena CTG masa tu. lenguhnya Ya Rabbi... Allah je yang tahu. sampai kaki rasa nak krem sebab kena baring tak boleh gerak banyak sangat huhuuu...



lepas siap je CTG jam 3.00 pagi, dni baring-baring kejap... tak rasa mengantuk sebab dok ralit perhatikan bakal-bakal ibu dalam wad tu. macam-macam kisah. kalau distory kat sini makin panjang pula kisah dni nih. haha! jenuh nak habiskan. maklumlah 10hari warded kan...



jam 4.00pagi nurse datang lagi nak bagi 2nd injection untuk kuatkan paru-paru baby. sakitnya kena inject tu Allah je yang tahu. rasa nak menggelupur pun ada. naseb baik bakal ibu lain suda nyenyak dibuat mimpi. kalau tak, diorang konfem tengok daku dok menahan kesakitan macam sakit orang nak bersalin. hehehe... sakit tau kesan injection tu... berdenyut sakan bahagian pinggul dibuatnya...



sekejap pastu nurse datang lagi. kali ni dengan ubat-ubatan segala. telankan ajelah sebab semua tu untuk kebaikan baby kat dalam perut. kata doktor, ubat-ubat tu kena makan sebab risau nanti baby ada jangkitan coz air ketuban dah nak kering. banyak kemungkinan yang bakal berlaku. so scarry tau dengan kenyataan doktor. risau tahap maksima... sepanjang duk dalam wad tu hanya mampu berdoa, berzikir dan baca Quran je. tak dapat nak bayangkan perasaan masa tu. ye lah, anak yang kita kandungkan dah berbulan-bulan, kita tentu nak dia selamat dilahirkan... nak jumpa dengan dia, nak lihat dia membesar, nak cium peluk dia... tawakkal dan berserah sahajalah pada Allah.



sepanjang dni dalam wad, rasanya 2-3x sehari dni kena buat CTG. memang penat sangat bila masa kena buat CTG tu tiba. dah la selalu kena CTG antara jam 1-5pagi. siang hari pun kena CTG. masa tidur 100% terganggu ketika duduk dalam wad. kalau siang hari, time melawat bising dengan pelawat. time melawat habis, nurse dan doktor pula datang, pastu kena makan... kalau ada orang nak bersalin, riuh juga... kita pun teruja nak tengok. pendek kata, tak lena sangat duk dalam wad.  memang non-stop punya rutin. hati pun resah fikirkan baby dan suami...



bersambung lagi! hehehe peace!




Kisah Bersalin:
PART 1
PART 2



-

Kisah Bersalin Part 2: Dalam Wad Bersalin

okay kita sambung cerita daripada yang PART 1 punya story. nak karang panjang-panjang nanti juling lak mata u olsss nak baca. tetambah lak takut si kecil bangun lalu dni putuskan story malam tadi disambung ke pagi ni. sekarang ni dia masih tidur nyenyak dibuai mimpi indah. pasni bangun nak nenen tak dapatla mama nak blogging. hehe...



lepas je asben balik, kerja dni menanges je lah kat dalam wad.  dok BBM dia tak berhenti-henti sampai bateri henpon habis. charger pula tak bawa sebab nak bagi can asben guna di rumah. charger dia punya jiran yang pinjam. sebelum bateri henpon habis dni sempat pesan ke asben bawak henpon yang dni guna untuk berbisnes. kut-kut ada yang nak order barang, boleh dni handle kat situ walaupun tak dapat online...



dalam jam 6 macam tu asben datang dengan bawak mi goreng mamak untuk dni makan. nurse cakap kena beli makanan sendiri sebab masa tu tak disediakan lagi makanan untuk dni. mujur juga dah beli roti dan biskut. tapi dni tak kisah pun sebab pada masa tu kan bulan puasa. dah 21 hari dni berpuasa jadi dni tak ada rasa macam nak makan sangat. mood puasa is on walaupun dah berbuka awal pada hari tu. dni tengok asben yang duduk kat tepi katil. rasa sayuuu je. rasa nak makan pun tak selera. malam tu dia akan mula tidur sorang diri di rumah sewa kami. 1st time! oh tak tahulah macam mana keadaan dia. siapa yang nak masakkan juadah berbuka/sahur untuk dia. siapa yang nak kejutkan dia bangun sahur. siapa yang nak temankan dia berbuka dan bersahur. siapa yang nak sidaikan baju, kemas rumah dan semuanyalah! ohhh sungguh sayuuu :'( berdrama air mata lagi. asben cekal je tengok bini dia nanges. biasalah lelaki... takkan tumpah air mata dia macam puan bini walaupun dalam hati dia hanya Tuhan je yang tahu.



dekat waktu berbuka, asben balik rumah untuk berbuka puasa. mencurah air mata lagi... tengok dia melangkah kaki keluar wad. untuk berbuka puasa seorang diri di rumah! xtahu macam mana perasaan dia kan? bini dalam wad, berbuka sorang diri. isk3 syahdunya... waahhhh sambil taip entry ni bergenang air mata lah pulak. hohooo penangan memori hari tu. tskkkk kalau Darwish nampak ni buat malu je ;p



sepanjang hari pertama dni masuk wad, dni tak call pun family dni. nak call macam mana. asik nak nanges. karang kau bercakap teresak-esak macam budak kecik dalam wad tak ke haru! malu kat bakal ibu lain. hahah! masa tu dni duk dalam wad kelas 3 sebab wad kelas 1&2 dan full. memang full sakan lah wad bersalin seminggu b4 raya. sampai ada yang kena duduk kat koridor. bersyukurlah dni sempat dapat katil. asben lah yang maklumkan keadaan dni pada keluarga kami di kelantan dan terengganu. 





lepas asben balik, terus dok sms dia... kekonon macam temankan dia berbuka puasalah.  nak BBM dah tak boleh sebab dni suruh asben bawa balik blackberry dni. pastu nurse datang check... dok check degupan jantung baby, tanya apa yang patut lepas tu dia pesan malam nanti dni kena buat CTG dan akan ada 2nd injection untuk kuatkan paru-paru baby. pagi tu dah kena sekali. sangat sakit okay! kat bontot lak tu. huihhh... ni nak kena sekali lagi. sabor je lah.. untuk kesihatan baby, ku rela di-inject.




okeh... baby macam nak bangun tu... kena sambung cerita lagi later... 
peace!


Kisah Bersalin:
PART1
PART 3



07 February 2013

Kisah Bersalin Part 1: Warded Seminggu di bulan Ramadhan


Assalamu'alaikum...

lama dok peram kisah nak bersalin hari tu. dah masuk 6 bulan. baru berkesempatan nak karang story kat sini. kisahnya pada bulan Ramadhan al-mubarak hari tu... 9hari sebelum hari raya, dni rasa tak sedap hati sebab air yang dni sangkakan air kencing kerap sangat keluar. setiap hari wajib keluar air tu. dni yang dah sarat mengandung, cuma fikir mungkin dni terkecing sebab kandungan dah besar dan tekan pundi kencing. sejak kandungan dni 6 bulan lagi dah terasa air tu kua sikit-sikit. tapi masa bulan puasa air tu keluar macam makin banyak.



barulah dni perasan rupanya bukan air kencing. sebab air ada sedikit likat, tak macam air kencing pun sebenarnya. dah tak berbau hancing. kalau air kencing, konfem hancing! kan? terus dni arahkan suami cium basahan yang melekat tu sebab nak kepastian sama ada betul-betul tak hancing atau dni punya deria bau yang dah wenggg. hehehe... terpaksalah juga encik suami menuruti kemahuan si isteri. ternyata, beliau juga tidak terhidu bau hancing pada basahan tu. kami berdua apa lagi... terus macam terpinga-pinga. macam, eh! eh! dah nak bersalin ke ni? asben siap tanya. dni tak boleh tunggu sampai raya ke? sebab dah nak raya ni. haha... boleh pula nak main tunggu-tunggu. karang terbersalin kang nak jadi bidan ke cik abang? ;p




dengan sepantas kilat dni google tanda-tanda leaking liquor, pecah ketuban secara perlahan-lahan dan kekeringan air ketuban dalam kandungan. TERNYATA! dni mengalami simptom yang dinyatakan dalam info yang dni baca. berdesuppp kami ke klinik berdekatan, dan doktor sahkan yang ketuban dalam kandungan dni dah kurang dan dia suruh dni buka puasa terus sebab risau kalau ada kemungkinan dni akan bersalin pada hari tu juga. dengan gabranya keluar klinik dan bagitahu asben dan jiran yang dni akan ke hospital besar terus ke tempat bersalin sebab emergency case.





kelam kabut kami kemaskan apa yang patut, asben kelihatan begitu risau dan berdebar. kesian sangat kat dia masa tu. ye lah kami berduakan berada di perantauan. kami saling bergantung di antara satu sama lain. tak ada sedara mara kat sini. bila berlakunya kecemasan begini teruslah rasa macam oooh kesiannya dia kena hadapi semua ni sorang diri kalau dni warded nanti. 



sebelum ke hospital besar, sempat kami berdua singgah di mall beli roti, coklat dan air untuk dni berbuka puasa dan bekal dni kat hospital. masuk kereta, terus makan dengan perasaan berkobar-kobar. sekejap excited sebab rasa macam ehhh ehhh tak sabarnya nak jumpa dengan anak mama! kejap-kejap rasa sayu sebab sian kat asben tengok dia bersusah-payah. huhu perasaan bercampur-baur. apapun, kena bertawakkal kepada Allah. hanya Dia yang dapat mempermudahkan segala urusan kita. sobsss...


sesampainya di dewan bersalin, lepas register segala, kena buat ujian air kencing, darah dni diambil dan doktor mula buat CTG serta scan. SAH! air ketuban dah kurang dan bagi mengelakkan infeksi doktor cakap dni kena tahan di hospital. pastu kena seluk. serius rasa cuak. doktor laki lak tu masa tu. hahah! mana-mana ibu yang bersalin dengan doktor lelaki akan faham perasaan tu. kau kena tunjuk pada selain hasben kau! rasa macam... peh... pasrah gtu. huhu...


masuk kat situ dalam jam 11 pagi... jam 3petang lebih camtu baru confirm kena warded. betapa setianya asben tunggu kat luar dewan bersalin dengan gundah gulana dan gelisah kat luar sana. maklumlah hospital miri, kaum suami dilarang masuk bersama isteri. tak sama dengan tempat lain yang bagi suami temankan isteri. kau buat-buat nazak nak jumpa asben masa nak bersalin tu pun dia tak kasi gak suami masuk tau... isk3... ketat undang2 dia... 



lepas kena tolak masuk wad, dah dapat katil, asben temankan sekejap pastu kena balik sebab masih bukan waktu melawat. see! bukan takat temankan masuk dewan bersalin. dalam wad pun tak dibenarkan ada yang teman. tak boleh langsung. sedih tawww... huhuuu dah la sebatang kara kat sana, tak dapat pula asben temankan dalam waktu-waktu memerlukan macam tu. maka berlakukah drama air mata. lepas asben balik je, menangis ajelah keje dni. tak dapat nak tahan sebak di dada... mencurah-curah juga air mata yang keluar.



bersambung...

PART 2 
PART 3



-

16 September 2012

Darwish - 23 Days

-



lama tak blogging sejak lepas bersalin. hehe... layan mood jadi seorang ibu. memang heaven! Alhamdulillah, hari ni baby Darwish dah berusia 23 hari. dah makin bambam pipi dia... dari 2.35kg dah naik 3kg... next week harap-harap makin naik la kg dia ^__^ tak sabar nak tengok dia membesar.






InsyaAllah dni akan update mengenai pengalaman bersalin dan sebelum bersalin yang kena warded sampai 2x sebelum dan selepas raya. tungguuu ;)



-

08 August 2012

Pengalaman Braxton Hicks yang mendebarkan | Tanda-tanda nak bersalin





Ya Allah! semalam, hanya Tuhan je yang tahu cemana cemasnye dni... mulanya dni tak rasa panik sangat. cuma apabila perut mengeras lebih 10minit, disertakan dengan gerakan baby yang agak kuat daripada biasa rasa macam... "EHHH! AKU DAH NAK BERSALIN KE????" masa tu jam baru menunjukkan jam 10lebih... hubby dah tidur kepenatan. sebelum dia tidur, dia ada usap-usap perut dan cakap, baby mengeras. time tu dah rasa macam aaaaa abehla kalau mengeras lama-lama. tak selesa nak baring. skali, haaa betul! memang lama!



teruslah dni google tanda-tanda nak bersalin... 50% cakap keluar tanda, 50% cakap tak ada sebarang tanda. cuma ada rasa baby mengeras atau sakit pinggang je... antara tanda2 nak bersalin adalah:

  1. pecah ketuban air/darah
  2. keluar air jernih / air jernih + darah
  3. sakit pinggang
  4. sakit bahagian V
  5. perut mengeras (braxton hicks)
  6. bahagian atas perut terasa kosong, bahagian bawah rasa keras/penuh
  7. kerap buang air kecil
  8. terasa nak membuang / perut memulas
  9. sakit perut
  10. dll



apa yang dni alami sekarang adalah no 4, 5, 6 dan 7 sahaja... tentang buang air kecil dengan kerap tu terjadi pada waktu malam. dni akui dni stail minum air banyak. so dni tak ambil kisah mengenai kerap buang air kecil... cuma bezanya, dulu ianya terasa seperti perkara biasa, sekarang ni rasa lain macam coz tempoh buang air kecil tu lamaaaa sangat. memang lamalah duk dalam bilik air. anddd, sekarang bukan masa nakk tahan-tahan kencing. gamaknye terkeluarlah sikit kalau ditahan. janin makin membesar tekan pundi kencing, kan... haaaa, tetengah malam buta nak tak nak kena bangun juga.






sakit pada bahagian V tu terasa kalau dni berdiri lama... berjalan terlalu lama/banyak. maklumlah jadi cikgu, kan... nak mengajar kat depan, hendap kerja budak-budak lagi... or, kalau keluar shoppping, memang terasalah juga bahagian V tu senak...



Braxton Hicks! kemain canggih alaf baru namanya kan... ianya adalah tanda-tanda kontraksi palsu yang mampu memberikan persiapan awal untuk otot rahim sebagai persiapan awal nak bersalin. so, mom to be kena alert mengenai tempo kontraksi braxton hicks yang berlaku... contohnya dalam 10minit, 20 minit... bezanya, kontraksi braxton hicks dengan kontraksi nak bersalin, braxton hicks punya akan menghilang, semakin lama semakin tenang gerakan baby... kalau tanda dah nak bersalin, perut mengeras + baby gerak makin kuat2 dan tak reda-reda...





tapi masalahnya tak semua cemtu.. ada yang mengalami braxton hicks dalam tempoh yang lama.. macam dni semalam... dekat 1 jam! perut mengeras + baby gerak-gerak... risauuu sangat. sebab tak ada tanda air ketuban pecah ke apa... orang cakap, kalau doktor yang pecahkan air ketuban lagi sakit daripada air ketuban pecah sendiri... so scarry! sobsss...




Alhamdulillah jam 11 lebih semuanya berakhir... perut dah tak rasa mengeras, gerakan baby pun makin perlahan... cuma, dni still tak dapat tidur nyenyak... sampai sekarang... belum tidur dengan secukupnya... syukur Alhamdulillah petang ni dni ada check up... so, bolehh dni tanyakan nurse tu cemana... sebab bahagian atas perut dni dah rasa lembik... maybe kepala baby dah ke bawah... kalau diikutkan, minggu ni masuk 33 weeks... daripada pembacaan dni kat forum, memang ramai yang bersalin normal 34 weeks ke atas... dni kena betul-betul get ready... kut-kut betul dah nak bersalin dalam masa terdekat ni... doakan dni ya!
       






-

02 August 2012

Cloth Diapers untuk si comel!

-
sekarang ni femes sangat penggunaan cloth diapers, kan? dni pun tak terkecuali nak cuba guna cloth diapers untuk bakal baby dni nanti. dni dah order dengan sis Haniza di My Luvly Baby 5 diapers + inserts. affordable price tau... Rm90 untuk 5!
dni pilih warna biru, merah, kuning, hijau, dan purple untuk baby boy inside my belly nih. hehehe... nanti mesti cencomel montot dia pakai cloth diapres tu. ololoooo ^___^ apa yang bagusnya penggunaan cloth diapers adalah ianya sesuai untuk semua saiz. sebab leh ubah kedudukan pin tu. so, takyah beli banyak kali. nak pakai sampai lunyai pun no hal...
sape2 yang berminat nak belikan si comel cloth diapers leh lah ke My Luvly Baby ye. sekarang ada pre-order sehingga 31/8/12. dni dah oder.. korang bila lagi? :) -

30 July 2012

Maternity T-shirt {Baby Under Construction} dan sampai!

-
ingat lagi tak dni pernah bagitahu dni ada beli t-shirt for maternity yang tertulis BABY UNDER CONSTRUCTION melalui website Mum Dreams? kalau dah lupa post yang mana, boleh KLIK SINI untuk baca.
sebenarnya dah beberapa minggu parcel ni sampai. tapi dni tak sempat nak edit-edit gambar, so, lewatlah dni buat review mengenai baju idaman hati, hehe...
Alhamdulillah, t-shirt ni sampai dengan selamat. perfect! seperti yang digambarkan. material pun okay, berbaloi dengan harganya, cuma RM29.90.
yang penting, baju ni labuh. cuma satu je lah... perut dah makin membesar ni kesendatan mula melanda ;p tapi takdelah sendat sangat. cuma ianya menampakkan bentuk badan sket.
tujuan utama beli t-shirt ni adalah kerana semata-mata design comel yang tertulis Baby Under Construction dan ada doodle comel yang preggy tu. haha! cam bebudak lak dni kan?
dni amik size L... senang, after bersalin nanti boleh dipakai pada hari-hari biasa... lantakla orang nak cakap haih still pakai maternity t-shirt ke? dah baju haku beli dengan duit haku suka hati hakulah nak pakai ke tidak wakakakak leh tak jawab cenggitu? ;p -