30 June 2020

Keria Viral Ganu Batu Burok

Husband Dini tiap kali ke bandar Kuala Terengganu mesti singgah ke Pantai Batu Burok. Pusing-pusing sekitar lepas tu singgah gerai jual kuih keria. Katanya, kuih keria di gerai tu sedap. Nama gerai tu Keria Viral Ganu / KVG.




Dini jarang makan kuih keria sebab di Miri dulu macam tak ada jual di gerai sekitar kediaman. Jadi, tak tahu nak bezakan keria tersedap, biasher-biasher, dengan yang tak berapa menjadi. Tahu makan sajalah nampaknya, hehehe...





Menariknya KVG  dipekdalam kotak sebegini. Bukan dalam plastik biasa. Sesuai dijadikan buah tangan juga kan..




Nak cari gerai ni mudah saja. Lokasi di jalan besar dekat Pantai Batu Burok. Selain itu,gerai  Keria Viral Ganu ni atau KVG juga banyak agent di sekitar seluruh kawasan Terengganu. Di mana-mana sahaja. Pendek kata, senang nak dapatkan KVG ni di area Terengganu. R



Harganya RM5 sekotak . Sedap. Dini recommend 😊👍 #keriaviralganu #kvg

16 June 2020

Resepi Biskut Ulat

Salam 24 Syawal. Alhamdulillah, kita semua dalam fasa PKPP yang membenarkan rakyat Malaysia merentas negeri. Mana yang rindukan kampung halaman, dah boleh pulang beraya. Dini pun dah balik kampung jumpa keluarga di Kelantan pada minggu lepas. Syukur Alhamdulillah. Walaupun lewat 2minggu tapi dapat juga beraya di rumah keluarga.





Pada bulan Ramadan mulia yang lalu, anakanda Dini merayu-rayu nak makan biskut ulat. Permintaannya mama tunaikan juga atas sebab kasih dan sayang mama kepadanya yang tidak berbelah bahagi. Gituuu... Kasihan dia seorang diri tak ada aktiviti nak buat, papanya sibuk dengan kebun sawit di kampung. Maka mama jalankan aktiviti biskut raya bersama si teruna tercinta. Bahagianya dia bukan kepalang. Banyak jugalah yang dia uli sendiri. Dia juga yang nak makan. Abaikan sahajalah ada ulat gemuk, ulat kurus, ulat pendek, ulat panjang.





Awalnya Darwish minta nak biskut ulat warna hijau dengan biru, tapi pewarna biru di rumahnya tak ada. Pewarna merah pun tak ada. Jadi, mama masukkan sirap perisa ros dalam adunan. Yang warna hijau perisa asli, yang warna pink perisa ros. Setelah biskut ulat masak, Darwish kata ulat pink yang paling sedap. Rasa macam makan apam susu sebab berperisa sirap.



Dini guna resepi samperit susu. Oleh sebab itu, adunan biskut ini perlulah di tutup agar tak masuk angin. Kalau tak, adunan boleh jadi keras. Ambil adunan sikit-sikit untuk uli jadi ulat. Resepinya seperti di bawah:

130 tepung jagung
60g butter
3sudu besar susu pekat manis
Pewarna
Chocolate rice hitam


Cara membuatnya:
Masukkan susu pekar manis dan butter, gaul rata kemudian uli dengan tepung jagung hingga sebati.

Bahagikan doh adunan jika nak buat beberapa warna. Boleh simpan doh dalam peti seketika.

bentukkan doh panjang-panjang seperti badan ulat. Untuk bintik-bintik tu bulatkan kecil-kecil lepastu tampal pada ulat dah bolehlah gelekkan badan ulat menggunakan garfu bagi mendapatkan efek jalur.

Kemudian cucukkan chocolate rice warna hitam pada bahagian depan untuk dijadikan sebagai mata.

Bakar dalam suhu 170c selama 15-20minit mengikut oven masing-masing.






Lihatlah keceriaan di wajahnya.


1 adunan tu habis kat dia sorang je. Mama buat dua adunan. Darwish bagi pada kawan dan sepupunya juga. Cuma, pernah viral bila anak-anak terbiasa makan biskut ulat anak tu nampak ulat yang betul pun ambil masuk mulut. Ini mungkin bagi anak-anak dibawah usia 4tahun. Biasanya yang dah besar boleh bezakan biskut dengan ulat yang betul. Selalulah berpesan pada anak, ulat betul tu tak boleh dimakan. Itu sahajalah tipsnya. Sekian, selamat mencuba!



10 June 2020

JANA PENDAPATAN DI PGMALL | PGMALL MERCHANT RECRUITMENT




PGMALL merupakan satu-satunya Platform E-Dagang tempatan No1 di Malaysia yang telah ditubuhkan sejak tahun 2017. Ia  menyediakan platform hebat kepada para usahawan besar atau kecil untuk memasarkan perniagaan di sana. Merujuk Iprice Insight, PGMALL mengungguli carta kedudukan di tangga yang ke-3 di antara platform-platform membeli-belah yang popular di Malaysia. Ini bermakna, PGMALL menjadi pilihan serta mempunyai kedudukan yang kukuh di pasaran Malaysia malahan semakin berkembang di seluruh Asia Tenggara (SEA).




Berdasarkan reputasinya yang kian cemerlang, PGMALL mengalu-alukan para usahawan terutamanya di Malaysia untuk bersaing secara sihat dalam bersama-sama menjana pendapatan di platform yang tersedia. Bahkan, PGMALL menyasarkan 10,000 penyertaan daripada usahawan pada tahun ini untuk berdagang di sana. Banyak kelebihan dan manfaat yang bakal diperolehi oleh para usahawan melalui peluang keemasan ini. Jangan lepaskan peluang!




PUSAT NIAGA TANPA MODAL

Kelebihan  berdagang di PGMALL:

  • Pendaftaran percuma
  • Kempen pemasaran dalam dan luar talian yang percuma
  • Subsidi pemasaran percuma
  • Sokongan hebat dari 18 cawangan di Malaysia, Singapura dan Indonesia
  • Para usahawan disokong oleh pasukan sistem pengurusan maklumat dalaman yang padu bagi menjalankan pelbagai kempen membantu usahawan dalam menjadikan integrasi kedai yang kreatif
  • Rangkaian promosi media yang hebat

KEMUDAHAN APLIKASI

Aplikasi e-dompet kian popular di kalangan para pelanggan masa kini. Melalui PGMALL, pelanggan dapat memanfaatkan penggunaan e-dompet apabila melakukan pembelian keluar (checkout) secara terus dari laman web. Antara e-dompet yang terlibat adalah Maybank QRPAY, AliPay, GrabPay, TouchnGo, Boost dan beberapa lagi. Selain itu juga, para usahawan akan disokong oleh kempen bayaran melalui bank-bank terpilih pada setiap bulan bagi mendorong pelanggan menggunakan perkhidmatan bank terpilih untuk membayar barangan yang dibeli oleh mereka. Dengan ini, mereka dapat mengumpul mata ganjaran/ cashback berdasarkan kempen semasa.






RAKAN INTEGRASI


Dalam meningkatkan lagi mutu servisnya, PGMALL berintegrasi dengan pelbagai platform yang lain antaranya iStore iSend, Sellu Seller, Easy Sore, UpStore, Red Dino, Etailer, tresGo, dan banyak lagi.


KERJASAMA

Bagi melancarkan proses penghantaran produk kepada pelanggan/pembeli, PGMALL bekerjasama dengan syarikat penghantaran terkemuka di Malaysia iaitu POSLAJU, Skynet, GDex, DHL, ABX Express, JnT Express, Easy Parcel dan lain-lain.



Jadi, rebutlah peluang mendaftar sebagai peniaga/ usahawan di PGMALL sekarang!





Info lanjut di:
Website: www.pgmall.my
Facebook: PGMallOfficial
Instagram: PGMall.my



#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Sellnow #Goecommerce #joinusnow #Sellonline #sellonpgmall



07 June 2020

RAPH & REMY | HADIAH DAN KEPERLUAN BAYI DARI PREMIUM BAMBOO YANG EKSLUSIF

Stylish * Sustainanable * Personalised

Pengenalan

RAPH & REMY merupakan sebuah jenama yang terkenal dengan barangan personalised  dan keperluan bayi dari Singapura yang membuat penghantaran ke seluruh negara. Ianya amat sesuai dijadikan sebagai hadiah buat si manja sebagai tanda meraikan kelahiran yang dinanti-nanti sama ada cahaya mata sendiri, saudara-mara, atau rakan taulan.

Semestinya ia mampu mencipta memori yang indah kepada kedua ibubapanya dan juga apabila bayi itu meningkat dewasa. Barangan ini boleh disimpan sebagai kenangan sewaktu masih kecil.




Exclusive packaging

Rekaan,  produk dan pengiktirafan

Jenama rekaan yang elegan dan ekslusif ini diinspirasikan oleh Eric & Tiffany sempena nama dua orang anak mereka iaitu Raph dan  Remy yang menampilkan pelbagai pilihan keperluan bayi berkualiti diperbuat daripada premium bamboo. Mereka bekerjasama dengan pengeluar tekstil mesra alam yang menjadikan premium bamboo sebagai material utama produk keperluan bayi bagi memastikan tesktil yang terhasil daripada produk mereka tahan lasak dan bebas dari reaksi alergi ke atas kulit bayi.

Ianya diiktiraf oleh OEKO-TEK sebagai produk keluaran yang bebas dari bahan kimia. Materialnya juga sesuai bagi iklim di Asia, mudah kering dan dicuci. Setiap produk yang keluarkannya juga dipek dengan bungkusan yang premium dan menarik.





Kategori produk

Produk yang ditawarkan di laman web Raph & Remy boleh dipilih berdasarkan kategori berikut:
  1. By Personalised
  2. By Apparel
  3. By Product
  4. By Textile
  5. Gift Sets

Antara keperluan bayi yang terdapat di Raph & Remy adalah:

  • Pakaian (rompers, sarung kaki & tangan, topi)
  • Selimut, kain bedung, tuala
  • Canvas
    Tote bag
  • Soother, teethers, changing mat, hanger
  • Mainan
  • Perhiasan bayi (bow clips, headbands)
  • Set hadiah
  • Gift card

++++++++++++++++++++++



Selain daripada pakaian, pembeli juga boleh personalised sulaman /ukiran nama   bayi pada barangan lain iaitu tuala, selimut, kain bedung, headband, sarung tangan & kaki, plush, set hadiah, bow clip dan juga penutup kepala.



++++++++++++++++++++++



Pilihan pakaian bayi


Terdapat 7 warna pilihan tersedia untuk persalinan bayi bagi Knotted Gowns (Klik di sini) dan juga Baby Onesise (Klik di sini). Pakaian ini direka dengan ciri khas yang sesuai digunakan oleh usia  bayi yang baru lahir sehingga 3 bulan kerana fabrik yang digunakan adalah boleh regang (strechable) dan sangat mudah disarungkan. Pembeli juga boleh personalised sulamn nama bayi dengan warna kegemaran pada setiap helaian pakaian tersebut.


++++++++++++++++++++++



Bedung bayi ini diperbuat daripada 100% fabrik viscose buluh yang premium dan didatangkan dengan 5 pilihan warna. Keupayaannya menyerap 3X ganda lebih daripada kain biasa dan sangat lembut untuk kulit bayi. Kain ini boleh digunapakai dengan pelbagai fungsi antaranya sebagai bedung, cadar bayi, tuala, kain lap, playmats, penutup stroller, dan pelindung penyusuan (breastfeeding covers).



++++++++++++++++++++++
Personalised BubbleGummy Teether


Teether ini diperbuat daripada beechwood dan manik silikon gred makanan bebas BPA yang selamat apabila digigit oleh bayi. Beechwood merupakan kayu yang tahan lama, lestari dan bersifat antibakteria secara semulajadi. Manik-manik silikonnya pula bertekstur lembut menenang dan mengurut gusi bayi tanpa kecederaan. Ia sangat sesuai untuk menceriakan bayi yang baru tumbuh gigi bagi melegakan gusi sambil bermain.

Boleh pilih warna manik dan ukir nama juga tau pada beechwood teether tu. Menjadikan teether tu sangat istimewa. Bila bawa ke rumah babysitter atau taska tak ada lagi masalah tertukar teether dengan bayi lain.


++++++++++++++++++++++


Pilihan Gift Set



Ada 4 pilihan bagi Gift Set iaitu 7 Essential Somethings Gift Set, Newborn Essential Collection Gift Set, Gift Box & Gift Greeting Card Bundle Deal dan juga E-Gift Card.


Newborn Essential Collection Gift Set

Newborn Essential Collection Gift Set (Klik di sini) sungguh sesuai dijadikan hadiah terutamanya bagi pasangan yang baru sahaja menimang cahaya mata. Tak kiralah diberikan secara peribadi atau berkumpulan. Pastikan sebelum memesan set ini, ambil tahu dahulu nama yang diberikan kepada bayi bertuah tu, barulah boleh personalised sulaman namanya pada barangan Raph & Remy. Warna item dan juga sulaman nama boleh dipilih melalui laman web.

Dalam Gift Set ini terdapat:
Premium Bamboo Onesies (0-3m)
Premium Bamboo Knotted Gown (0-3m)
Premium Bamboo Mittens (0-6m)
Premium Bamboo Baby Booties (0-6m)
Premium Bamboo Baby Socks (0-3m + 3-6m)
Premium Bamboo Swaddle
Premium Bamboo Reversible  Slouch Beanies
Premium Canvas Tote Bag
Gift Card



++++++++++++++++++++++






Lembut, bergaya dan mewah, SootherBuddy merupakan objek yang selamat untuk dijadikan sebagai daya penarik buat bayi berusia 6 bulan ke atas bagi meransang mood bayi merasa tenang dan leka dengannya. Dihasilkan daripada velboa kelabu asli yang sangat lembut dan dilapisi dengan sutera satin pada bahagian hadapannya memberikan efek selamat dan selesa kepada bayi bermain dengannya.


++++++++++++++++++++++



Kain selimut ini sungguh hebat kerana sesuai digunakan pada bila-bila masa tidak kira pada ketika suhu sejuk atau panas kerana ia mampu mengawal keadaan suhu semasa. Bayi akan sentiasa selesa dengan penggunaan selimut ini. Fabrik selimut ini mempunyai daya penyerapan 3x ganda daripada kain kapas biasa dan juga bersifat antibakteria semulajadi menghalang daripada berlakunya alergi kulit terhadap bayi.


++++++++++++++++++++++





Mampu mengeringkan kulit bayi dengan cepat. Raph & Remy mengekalkan fabrik daripada buluh organik pada item ini dengan campuran serat mikro bagi menjadikan tuala ini sangat lembut dan mempunyai daya tahan yang lebih kuat walaupun kerap dicuci. Tuala dan sarung tangan ini juga sangat sesuai digunakan oleh bayi yang mempunyai kulit sensitif kerana ia bersifat hypoallergenic, antibakteria dan bebas dari bahan kimia.

Tuala ini juga boleh digunapakai dari usia bayi baru lahir sehingga berumur 3 tahun.


++++++++++++++++++++++


Percuma beg ekslusif


Istimewanya, setiap pembelian di Raph & Remy layak mendapat beg keluaran ekslusif dari Raph & Remy tanpa had pembelian.


++++++++++++++++++++++



Konsep membeli sambil beramal


Tidak itu sahaja, Raph & Remy juga menyalurkan 20% sumbangan daripada setiap pembelian amal Beg Kanvas Premium keluarannya yang sesuai digayakan oleh ke mana sahaja kepada pertubuhan amal THE RED PENCIL SINGAPORE.


++++++++++++++++++++++



Info lanjut dan pembelian boleh layari:





03 June 2020

Alahan/ Alergik dengan Zincofer Haematinic Capsules


Checkup di klinik pada bulan lepas, HB Dini drop dari 13 ke 11.0. Nurse macam biasa akan tanya makan supplement apa, ada ambil tak supplement yang klinik bekalkan. Dini berterus-terang. Awalnya Dini makan maltofer, bila kena serangan angin, sembelit, sakit urat dan demam seharian lepas makan maltofer, Dini jadi rasa 'gerun' nak cuba supplement yang ada 'fer' 'fer' tu. Jadi Dini ceritakan pada nurse. Dini cuma amalkan obimin.



Klinik ada bekalkan Zincofer. Cuma Dini simpan pada awalnya dengan hajat, nanti nak cuba makan juga zincofer. Manalah tahu sesuai, jadi tak perlu beli sendiri dah obimin. Memandangkan Hb Dini dah drop, nurse sarankan dini cuba Zincofer. Malam tu lepas balik klinik Dini makan sebelum tidur. Sebab Dini lebih selesa makan supplement sebelum masuk tidur.




Besok pagi tu Dini bangun macam biasa dan menanti apa rasa tindak balas daripada makan zincofer malamnya tu. Rasa macam, tak ada pening/ loya/ sebu perut/ nak demam atau apa-apa. Tak ada rasa yang aneh. Jadi Dini anggap mungkin Dini sesuai makan zincofer. Waktu tu, obimin cuma tinggal 2biji. Jadi Dini buat keputusan lepas ni boleh amalkan zincofer sahajalah. Tak perlu beli obimin di farmasi lagi.

Tak lama lepas tu, Dini siapkan sarapan pagi. Mula cuci dapur dan celah jari mula rasa ada naik biji gatal. Dini fikir mungkin kena gigit dengan semut. Dini abaikan biji gatal tu hinggalah ke tenghari, naik pula biji gatal di kedua belah siku dan lengan. Masa tu barulah terasa lain macam. Takkanlah kena gigit semut lagi, kan?


Petang tu tu naik lagi biji gatal di tapak tangan dan juga bertambah biji gatal di celah jari. Terus rasa mungkin ini alergik/ alahan dengan zincofer. Malam tu Dini buat carian dalam group ibu mengandung di facebook mengenai zincofer. Ternyata ada ibu yang pernah alami juga naik gatal-gatal lepas makan zincofer. Sah! Dini alahan dengan zincofer.




Malam tu Dini berhenti terus daripada ambil zincofer. Risau  nanti biji gatal naik lebih banyak. Rasa gatalnya tu sampai tergaru-garu. Hampir dua minggu jugalah biji gatal tu nak surut sepenuhnya. Lekat parut beberapa minggu sebab Dini menggaru. Mana tahan kalau tak garu. Gatal! Isk isk..


2minggu selepas tu Dini hadir untuk temujanji di klinik lagi dan jelaskan pada nurse apa yang Dini alami lepas makan sebiji Zincofer. Nurse tu sarankan Dini teruskan makan obimin saja memandangkan klinik tu tak ada bekalkan supplement ibu mengandung selain dari zincofer. Nanti Dini pulangkan zincofer yang selebihnya tu pada klinik.


Jadi sekarang, Dini cuma makan obimin untuk kandungan Dini, Alhamdulillah sekarang dah masuk minggu yang ke-30. Berbaki 10minggu lagi untuk menemui ahli baru keluarga kami. InsyaaAllah... Moga dipermudahkan urusan bersalin nanti. Doakan Dini ya!