28 November 2020

HADIAH BERNILAI RM1000 KEMPEN ZAKAT SAHAM 2020 UNTUK DIMENANGI

Zakat Saham? Itu soalan pertama yang berlegar-legar dalam fikiran Dini lepas je baca info mengenainya. Rupanya pelaburan saham pun dikenakan zakat. Selama ni tak pernah ambil tahu pun mengenainya sebab Dini tak ada melakukan jual beli saham di mana-mana intitusi kewangan kecuali ada simpanan dalam bank sahaja.






Sebab itulah yang buat Dini jadi kurang cakna. Ternampak ada KEMPEN ZAKAT SAHAM oleh LEMBAGA ZAKAT SELANGOR hari tu, barulah Dini cari gali lebih sikit mengenainya. Jomlah Dini kongsikan serba sedikit perihal zakat saham di sini untuk korang yang mana belum tahu. Kot-kotlah kan dah layak bayar zakat saham haaa boleh terus tunaikannya secepat yang mungkin.








Bagi memenuhi kriteria zakat dikenakan ke atas pemilik saham dan pelaburan, nisab portfolio pelaburan tersebut mestilah cukup haul iaitu genap tempoh 1tahun pemilikan. Apabila nilai portfolio pelaburan bersamaan atau melebihi nisab maka ianya diwajibkan zakat. Pelaburan tersebut juga mestilah halal dan mengikut syarak. Tidak kiralah pemilik saham itu adalah individu ataupun syarikat. 


Oleh sebab itulah Lembaga Zakat Selangor (LZS) melancarkan kempen ini supaya masayarakat lebih cakna berkenaan dengan zakat saham dan pelaburan. Ini bersesuaian dengan dalil yang mewajibkan pengeluaran zakat saham:


 “Wahai orang-orang yang beriman! Belanjakanlah (zakat) sebahagian hasil usaha kamu yang baik-baik, dan sebahagian dari apa yang kami keluarkan dari bumi untuk kamu” (Surah Al-Baqarah : Ayat 267)

 

Hadis Rasulullah daripada Samrah katanya: “Adalah Rasulullah S.A.W menyuruh kami mengeluarkan zakat daripada barang- barang yang disediakan untuk jual beli.”

(Hadis riwayat Abu Daud)

 





SIAPA YANG WAJIB ZAKAT SAHAM

Namun bukanlah semua pelabur saham mesti berzakat. Mereka yang wajib dikenakan zakat saham dan pelaburan adalah golongan tersebut:

  • Islam
    diwajibkan kepada pemilik Muslim sahaja.
  • Milik Sempurna
    mempunyai kuasa menjual dan memperoleh manfaat daripada portfolio saham atau pelaburan
  • Milik Pihak Tertentu
    saham atau pelaburan yang dimiliki masjid, surau, dan-dana untuk maslahah am dan seumpamanya, tidak wajib zakat
  • Cukup Nisab
    Nisab portfolio pelaburan ialah nilaian yang sama dengan atau 85 gram emas (20 mithqal). Apabila nilai portfolio pelaburan bersamaan atau melebihi nisab maka ianya diwajibkan zakat.
  • Cukup Haul
    Haul bagi saham dan pelaburan lain hendaklah genap tempoh satu tahun pemilikan portfolio pelaburan.
  • Halal
    Saham yang diterbitkan untuk operasi perniagaan teras yang halal


Untuk lebih lanjut mengenai topik ini boleh baca selanjutnya di laman web Lembaga Zakat Selangor. ( Klik Di Sini )

 


KAEDAH PENGIRAAN ZAKAT SAHAM DAN PELABURAN

Senario 1: Syarikat Membayar Zakat

Seperti kaedah kiraan zakat perniagaan syarikat (persendirian dan awam) yang telah diluluskan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor pada 26 Mac 2007 (rujuk Panduan Zakat Perniagaan terbitan LZS 2007).

Zakat perniagaan syarikat secara ringkas adalah mengikut dua kaedah berikut :-

  • Kaedah Modal Kerja = (Aset semasa – Liabiliti Semasa) +/- Pelarasan
  • Kaedah Modal Berkembang = (Ekuiti Pemilik + Liabiliti Jangka Panjang – Aset Tetap – Aset Bukan Semasa) +/– Pelarasan

 

Senario 2: Syarikat Tidak Membayar Zakat

Zakat dikenakan ke atas individu berdasarkan peratus nilai pegangan individu dalam syarikat tersebut.

Harta syarikat/koperasi yang diwajibkan zakat di hujung haul 2012 ialah RM10 juta.

  • Zakat perniagaan Syarikat ABC Sdn Bhd: RM10 juta x 2.5% = RM250,000
  • Pegangan saham milik En.Ali didalam Syarikat ABC Sdn Bhd : 15%
  • Zakat Pelaburan En.Ali : 15% x 250,000 = RM37,500





Bagi mengira zakat saham dan pelaburan denganl lebihjelas boleh buat pengiraan di sini : KALKULATOR ZAKAT SAHAM

 

 

 

 

 

PENYERTAAN KEMPEN ZAKAT SAHAM LEMBAGA ZAKAT SELANGOR

Bermula 15 September sehingga 30 November 2020 Lembaga Zakat Selangor telah menganjurkan satu kempen zakat saham yang terbuka kepada pembayar zakat saham di LZS. Setiap peserta hanya layak menyertai 1x penyertaan sahaja dengan menjawab beberapa soalan mudah  dan layak untuk memenangi hadiah bernilai RM1000. Antara tawaran menarik yang menanti penyertaan adalah:

  • Hadiah Utama: 1X Telefon Bimbit bernilai RM1000
  • Hadiah Kedua: 1X Tablet bernilai RM600
  • Hadiah Ketiga: 3X Voucher AEON bernilai RM100
  • Hadiah Saguhati: 5X Cenderahati oleh Lembaga Zakat Selangor

 

CARA PENYERTAAN:

Ikuti langkah-langkah penyertaan Kempen Zakat Saham seperti berikut:

1. Lakukan pembayaran zakat saham di mana-mana kaedah berikut:

Laman web Lembaga Zakat Selangor :  http://fpx.zakatselangor.com.my/

25 Cawangan Lembaga Zakat Selangor

Mana-mana ejen kutipan zakat Lembaga Zakat Selangor


2. Setelah pembayaran Zakat Saham dilakukan, buat imbasan bar code seperti dalam gambar di atas (langkah 2). Boleh juga layari laman berikut untuk menjawab soalan ---> bit.ly/zakatsaham2020


3. Lengkapkan soalan mudah yang disediakan dan masukkan maklumat diri. Selesai.


Mudah sahaja, kan? Kepada semua warga Selangor yang layak menyertai kempen ini di. Sebarang maklumat lanjut boleh terus hubungi pihak Lembaga Zakat Selangor. Tunaikanlah zakat bagi yang layak mengeluarkan zakat kerana ianya adalah tanggungjawab yang wajib ditunaikan dalam Rukun Islam yang ke-4. Bersihkan jiwa sucikan harta, InsyaaAllah diberkatiNya.

 








Laman Web:  www.zakatselangor.com.my

Facebook: zakatselangor

Instagram: zakatselangor

Twitter: zakatselangor

Telefon: 1 300 88 4343

 

 

 

 

.

 

 

24 November 2020

Toys Bouquet Untuk Anak Jiran Yang Berkhatan



Musim dah tak perlu ke sekolah ni ramai yang mengambil peluang untuk hantar anak berkhatan. Jiran ada juga ajak Darwish berkhatan sama-sama dengan anaknya. Cuma kami belum dapat bagi Darwish bersunat lagi buat masa sekarang sebab dia masih lagi sakit dalam perut. Entahlah sakit yang macam mana... Sejak september lagi sakitnya. Moga sakit yang tak seriuslah perut Darwish tu. Insyaaallah... Doakan Darwish cepat sembuh, ya.





Alhamdulillah anak jiran dah selesai berkhatan. Sajalah kebetulan ada beli Flying Gliders Aeroplane Board untuk Darwish. Terfikir nak buat hand bouquet pula untuk si bujang yang dah selamat berkhatan. Darwish ada tuliskan kad ucapan semoga cepat sembuh untuk kawannya. Mama yang lupa nak ambil gambar, hehe..



Mama guna apa ada je lah kat rumah. Simple tapi sepenuh ksih sayang. Kertas warna + salotape + riben recycle + mainan + kad ucapan dan angpow. Moga-moga kawan Darwish happy walau tak dapat keluar rumah main dengan jiran-jiran.





 

Inilah Flying Gliders Aeroplane Board tu.. mainan masa kecil dulu-dulu. Bila ternampak je mainan ni terus Dini teruja nak belikan Darwish. Sebab dia suka mainan jenis reka cipta. Mainan ni kena pasang sendiri. Gembira betul dia main flying gliders beberapa hari ni. 







Beli banyak terus. Bukan apa, sebab board ni mudah patah. Kalu beli sikit je, nanti bila patah buat anak rasa hampa. Haaa mainlah puas-puas. Cenggitu kekdahnya. 

13 November 2020

Dalisa Adik Abang Darwish

Tanggal 22 Julai 2020 yang lalu, Dini telah selamat melahirkan cahaya mata yang kedua, seorang puteri yang diberi nama Khayra Dalisa. Alhamdulillah, kami telah dikurniakan sepasang cahaya mata setelah 5kali mengalami keguguran selepas anak yang pertama.


Kandungan ini sebenarnya bukan Dini rahsiakan, cuma Dini tidak mewar-warkan. Bila ada yang 'terhidu' mengenai kandungan Dini, tidak pula Dini nafikan. 



Alhamdulillah adik kepada abang Darwish ni membesar dengan sihat, dah nak masuk usia 4bulan. Sebenarnya, due date kelahiran Dalisa adalah pada 12 Ogos 2020. Teruja betul dah si abang nak menanti kelahiran adiknya pada bulan yang sama tarikh ulangtahun kelahirannya. Namun, takdir Yang Maha Esa adik nak melihat dunia lebih awal. Adik selamat dilahirkan pada tarikh sesi persekolahan untuk murid tahap 1 dibuka di seluruh Malaysia selepas tempoh PKP.


InsyaaAllah, ada masa yang terluang Dini akan ceritakan kisah sepanjang kehamilan dan bersalinkan Dalisa. Dah lama nak tulis, cuma tak berpeluang lagi. Busy lah tu kononnya. Macam-macam mana sekali pun Dini akan cuba kongsikan kisah tu di blog. Kenangan untuk dibaca sebelum terlupa kemudian hari...
 

10 November 2020

CC Cream Yang Tidak Melekit Untuk Kulit Berminyak, Bersiap dengan Cepat dan Ringkas


Nak bersiap tapi malas nak 'touch-up' lama-lama? Biasalah tu.. Kalau boleh, semua nak bersiap dengan sepantas yang mungkin. Nak kena pakai foundation lah, lipstick lah, blusher lah, eyeshadow lah. Hmmm… Part foundation paling rumit bagi Dini, sebab kena cari yang betul-betul sesuai dengan tona kulit. Foundation yang tak kena dengan warna kulit terus je nampak lain macam makeup seseorang tu kan?  Makeup nampak ke laut. 🤔 Eh... sekejap, ke laut nak kena mekap juga ke? Hahahaha... okay Dini gurau! 🤭






Yang mana suka bersiap dengan cepat dan ringkas boleh ikut tips Dini yang satu ni. Dini kalau korang kenal, jenis seorang yang simple, tahap keluar rumah tak mekap pun takde hal. Tapi, tak bagus kalau kita tak mekap langsung sebenarnya. Bila kita keluar dari rumah, kulit lebih terdedah kepada sinaran cahaya matahari. Sedangkan duduk dalam rumah je pun bagus sapu produk yang ada SPF, keluar dari rumah apatah lagi. Jadi, terlajak selamba pun tak bagus ya teman-teman. Kulit lebih mudah nampak kusam dan gelap. Okay Dini insofff! Jomlah kita insaf berjemaah.






Korang pernah dengar tak CC Cream? Mesti pernah, kan? Sebenarnya CC Cream adalah sejenis Color Control/ Corrector Cream. Yang Dini nak kongsikan sekarang ialah Gold Nano CC Cream dari Hansaegee. Krim kesemuanya dalam satu (all in one) untuk kegunaan sepanjang hari.








Istimewanya krim ini asalnya berwarna putih tetapi lepas kita sapu pada kulit ia akan berubah  mengikut tona warna kulit kita. Blend elok sekata, bagi efek natural look. Eh speaking pulak kehkehhh... 



Makanya kulit kita akan kelihatan berseri dan bermaya. Selain itu juga krim ini mampu melembapkan kulit, jadi wajah kita akan kelihatan lebih glowing dan terpelihara daripada sinar UV kerana CC Cream ni mempunyai SPF50 PA+++. 





Sapuan pada kulit tangan


Perbezaan apabila pakai cc cream. Fuhh! Nampak lebih cerah dan lembap kulit Dini kan? Glowing terus 💃




Cara guna Gold Nano CC Cream mudah sahaja. Picitkan sedikit dan sapu pada kulit menggunakan jari, tak perlu pakai berus tau. 






Boleh tengok dalam gambar ni, asalnya krim berwarna putih dan apabila disapu, pigment warna yang ada dalam krim akan berubah kepada warna yang sesuai dengan kulit. Tak perlu cari tona krim yang sesuai dengan warna kulit dah. Guna satu krim ni sahaja, selesai masalah. 





Dalam gambar ni Dini blend seluruh atas kulit tangan tu dan spraykan air.





Nampak cc cream tu tak melekit walaupun dah kena air (contohnya kalau kulit kita berpeluh). Dap dap dengan tisu, tak comot pun tisu tu. Maksudnya tak comotkan bahagian tepi tudung juga 😍



Yang paling best, Gold Nano CC Cream tak melekit. Walaupun kita berpeluh, krim ni tak buat makeup nampak bercapuk. Malah bila berpeluh, tambah efek glowing lagi tau. Jadi tak risau dah tudung akan kotor ke apa... Sesuai sangatlah pemakaian CC Cream dari Hansaegee dengan iklim di Malaysia ni. 





Titikkan Cc Cream Hansaegee pada muka termasuk sekitar kawasan mata. Sebab bila pakai eyeshadow, jadi lebih cantik tau warnanya.



Sebelah kiri Dini sapu CC Cream, sebelah kanan tak sapu apa-apa. Nampak bezanya, kan? Sama dengan sapuan pada kulit tangan. Kelihatan  lebih cerah, glowing dan lembap.





Biasanya CC Cream dijadikan sebagai makeup based. Tapi untuk makeup yang ringkas, sapuan Gold Nano CC Cream sahaja pun sudah memadai + pula sikit blusher  dan sapu pewarna bibir dah nampak berseri-seri. Boleh nampak beza warna makeup apabila disapu CC Cream dengan tidak. Warna makeup akan lebih pigmented. Lawa sangat. Tak payah nak sapu tebal-tebal.






Atas dengan sapuan CC cream, bawah tanpa cc cream. Yang atas tu lebih pigmented.





Bukan itu sahaja tau. Gold Nano CC Cream ni juga mengandungi bahan anti-kedut yang mampu merawat kulit daripada garis-garis halus serta penuaan. Kalau malas pakai krim rawatan wajah di siang hari pun tak ada masalah dah lah ye. Sebab kandungan dalam CC Cream ni mampu merawat kulit wajah kita juga. Malas-malas pun boleh awet muda. Makanya bye bye kulit kusam. Ewah! Haaa tengok bahan kandungan yang terdapat dalam Gold Nano CC Cream:




BAHAN UTAMA GOLD NANO CC CREAM


Mineral Water = bertindak dalam mengekalkan keseimbangan pH serta menganjalkan kulit.

Colloidal Gold = melindungi kulit daripada radikal bebas dan antipenuaan.

Niacinamide = memperbaiki tona kulit yang tidak sekata serta mengecilkan liang pori dengan khasiat vitamin B3.

Ipomoea Hederacea  Callus Culture Extract = antibakteria serta merawat masalah kulit.

 


 4 bahan utama ni semuanya  sangat bagus untuk menjadikan kulit wajah kita sihat berseri.







Packaging pun bagus. Ringan comel compact je bersaiz 50ml, penutupnya pula jenis twist-lock, jenis tak mudah tumpah. Tonggeng pun tak akan keluar krimnya kecuali abila dipicit. Bawa ke mana-mana dalam handbag pun tak terasa beban. Bahkan boleh jadi penyelamat utama lepas kita cuci make up sebab nak solat ke apa kan.. touch up je dengan CC Cream Hansaegee. Simple! 



Tapi, kalau korang suka makeup yang tebal tambah je foundation segala tu confirm lebih kebabooom hasilnya nanti. Try laaa kalau tak percaya. Haish, tak try memanglah tak tahu. 






Okay, akhir sekali Dini nak kongsikan komen Dini selepas dan cuba pakai Gold Nano CC Cream ~ Lepas guna krim ni Dini jimat Sunblock, blusher, eyeshadow, foundation, dan juga primer. 



Semua tu jadi jimat sebab CC Cream Hansaegee ni dah ada SPF untuk melindungi kulit. Lepas tu buat makeup jadi pigmented. Jadi Dini tak perlu sapu blusher ke eyeshadow ke berlapis-lapis nak bagi nampak jelas warnanya. Sapuan tu terus je melekat elok pada kulit. Part yang paling Dini suka, makeup jadi tahan lebih lama dan glowing! Hasilnya kulit muka nampak smooth je. Liang pori pun tak kelihatan sangat. Terima kasih, Hansaegee!


Berselfie lah dengan aman... gitewww. Hehehe. Recommended thumbs up untuk Hansaegee Gold Nano Cc Cream.




Korang nak dapatkan Hansaegee Gold Nano CC Cream boleh klik link di bawah ni ya . Dijamin Authentic













22 October 2020

AKTA HUKUMAN KESALAHAN PEMANDUAN DI BAWAH PENGARUH ALKOHOL DAN BERBAHAYA DIPERKETATKAN


Sudah terlalu ramai yang telah menjadi mangsa kepada pemandu di bawah pengaruh alkohol. Ramai yang peduli kerana hukuman terhadap pemandu mabuk yang mengakibatkan ramai kehilangan nyawa orang yang tersayang selama ini dianggap tidak setimpal dengan apa yang dialami oleh keluarga mangsa. 


Kejam, memang kejam. Disebabkan kelalaian manusia lain, orang lain yang perlu menanggung derit seumur hidup. Memang benar pemergian itu suatu takdir dari ilahi. Namun, asbab berlakunya kemalangan itu perlu dicegah dan diambil tindakan yang sewajarnya. 


Sampai bilakah lagi kita nak dengar isu kes kemalangan maut yang melibatkan pemanduan di bawah pengaruh alkohol di negara kita? Golongan ini seakan tidak gentar dengan hukuman sedia ada.


Syukur kerana Dewan Rakyat telah meluluskan Rang Undang-undang bagi menguatkuasakan pindaan hukuman ke atas kesalahan pemanduan di bawah pengaruh serta had minimum alkohol. Maka pindaan hukuman lebih berat  akan dikenakan ke atas mereka terutamanya bagi kesalahan yang berulang. Pindaan yang telah dibuat adalah seperti berikut:

 


SEKSYEN 41 : MENYEBABKAN KEMATIAN KERANA MEMANDU MELULU/ MERBAHAYA

Akta ini dipinda keseluruhannya dari kesalahan pertama sehingga kesalahan berikutnya.



SEKSYEN 42 : MEMANDU SECARA MELULU DAN BERBAHAYA

Akta ini hanya berubah pada kelayakan lesen iaitu pesalah akan hilang kelayakan lesen dari tempoh >2tahun kepada >5tahun.



SEKSYEN 43 : MEMANDU DENGAN TIDAK CERMAT DAN TIDAK BERTIMBANG RASA


Hukuman ini hanya berubah pada bahagian denda iaitu dari RM4000-10,000 kepada RM5000-10,000. 



SEKSYEN 44

Bukalah mata luas-luas. Telitilah hukuman ke atas kesalahan ini. Berubahlah wahai rakyat Malaysia. Jauhi arak dan dadah.



SEKSYEN 45 : MENJAGA KENDERAAN MOTOR SEMASA DALAM KEADAAN MABUK ATAU DADAH

Pindaan hukuman terhadap akta ini agak berat jika disabit kesalahan. Jadi, usah lalai dan pentingkan diri sendiri.




SEKSYEN 45G : HAD ALKOHOL YANG DITETAPKAN

Terdapat pindaan penuh terhadap ketetapan had alkohol sedia ada dimana ia diturunkan kepada 22 mikrogram alkohol dalam 100 mililiter nafas,  50 miligram dalam 100 mililiter darah dan 67 miligram alkohol dalam 100 mililiter air kencing.


Semoga dengan penguatkuasaan pindaan akta ini dapat memberikan peringatan dan iktibar agar seseorang individu itu tidak memandu apabila sedang di bawah pengaruh alkohol. Elakkan daripada mabuk ketika perlu memandu kerana anda tidak akan mampu mengawal kenderaan dengan waras. 

Letakkan diri anda di tempat mereka yang menjadi mangsa, bagaimana perasaan kamu jika kamu yang perlu menghadapi derita dan kehilangan itu. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya.