27 January 2022

TIPS UNTUK MENGATASI MASALAH KULIT KUSAM

  



      




Assalamualaikum, hai korang! 


Dini nak kongsikan dengan korang sikit mengenai perjalanan merawat kulit kering dan kusam yang Dini alami sebelum ni. Korang imagine, bila Dini senyum, garis dan kedutan terbentuk pada kulit. *nangis* nak selfie pun segan. Yelah, nampak jelas kot garis-garis tu kalah orang berudia 50an. Akibatnya rasa hilang self confident dan mengelak daripada bergambar. 




Puncanya lepas berhenti kerja, Dini anggap duduk di rumah tak mengapa tak gunakan skincare. Nak protect kulit daripada UVA dan UVB apatah lagi. Mindset menganggap tak keluar rumah sangat jadi tak terdedahlah dengan cahaya. Rupa-rupanya, bukan dengan keluar rumah je boleh sebabkan kulit rosak. Dalam rumah pun boleh rosakkan kulit muka kalau tak guna skincare yang sesuai. Isk! 


 


 


Jom kita semak apa penyebab utama kulit muka jadi hilang lembapan, kering, dan terdedah dengan cahaya walaupun kat dalam rumah.



 

1) Alat Penyaman Udara 



 

Ramai di kalangan kita yang menggunakan alat penyaman udara di rumah, kan? Tambahan pula dengan cuaca di Malaysia ni di kala panas terik, fuhhh. Masuk rumah terus on kan suis penyaman udara. Sungguh selesa berada di ruangan yang nyaman dan sejuk mengikut tahap suhu yang kita mahukan. Nak sejuk acah-acah duk Cameron Highland pun boleh. Guna je suhu 16'c, mahunya berbungkus dengan comforter tebal. Hehehe... 

 

 

 

Bukan di rumah je guna penghawa dingin. Di pasaraya, tempat kerja, dalam kereta... 





Tapi korang tahu tak dengan penggunaan alat penyaman udara dalam tempoh yang lama sebenarnya boleh menjejaskan kelembapan kulit kita. Kulit mudah jadi kering dan kusam jika kita tidak sapukan pelembap/ losyen.






2) Cuaca - Iklim Malaysia 

 




Iklim di Malaysia khususnya cuaca yang panas membahang membuatkan kita sering terdedah dengan sinaran ultraviolet walaupun di dalam rumah. Kerap terdedah dengan cahaya matahari secara terus juga menjadi punca kulit kehilangan lembapan. 

 

 

Sebagai surirumah, kita akan keluar juga sidai kain di ampaian luar rumah. Menyapu di laman, layan anak main.... tingkap rumah pun dibuka, cahaya masuk. Nah... kan kena cahaya matahari juga tu namanya. Sinaran ultraviolet mampu menembusi lapisan kulit yang merosakkan sel bawah permukaan  kulit sehingga berlakunya pigmentasi, penuaan, jeragat dan kemerahan.





3) Kurang minum air

 


Ramai yang mengabaikan rutin 8gelas air putih setiap hari. Sesetengahnya tu minum segelas je sehari. Air manis pula yang lebih. Tak bagus tau, sebabnya air mencukupi dalam tubuh badan ni mampu buatkan kulit kita jadi lembap dan sihat.


 


 


 


4) Bilas muka dengan air suam




Mandi menggunakan air suam tak jadi masalah apabila cuaca sejuk. Cuma apabila kita bilas muka menggunakan air suam, lembapan kulit muka mudah terjejas. 


 


Pernah dengar tak kalau nak tatarias wajah, ada tips untuk sapukan kiub ais terlebih dahulu agar  liang pori kulit wajah  menjadi lebih kecil dan segar. Kulit sekitar muka kita lebih sensitif berbanding kulit di daerah lain.  Jadi sebab itulah kalau guna air suam untuk cuci wajah, kulit mudah hilang lembapan, mengalami kekering dan tak bermaya.




 

 

ATASI KULIT KERING DAN KUSAM

 

 

 


 

Terdapat pelbagai tips untuk mengatasi masalah ini. Dini nak kupas perkara asas dan yang paling mudah untuk kita amalkan dalam sehari-harian. Korang boleh ikuti langkah - langkah yang berikut:


1) Gunakan produk penjagaan wajah yang sesuai.

2) Kawal penggunaan alat penyaman udara. Jika rumah kita memang tak ada kipas dan bergantung sepenuhnya dengan aalat penyaman udara, pastikan kita amalkan rutin pemakaian pelembap kulit sebagai langkah pencegahan kulit kering.

3) Ambil air secukupnya sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.

4) Amalkan pemakanan yang seimbang.

5) Elakkan daripada berada di tempat yang terdedah dengan sinaran cahaya matahari secara terus. 

6) Pakai produk yang mempunyai SPF walaupun ketika berada di rumah.

7) Makan buahan dan sa 

7) Amalkan supplement untuk kulit







HANSAEGEE NATURE




Untuk tips yang pertama tu, Dini rekomen korang gunakan produk ini. Bila kawan Dini syorkan untuk Dini cuba pelembap daripada Hansaegee. Kali pertama pemakaian krim pelembap  tu Dini dah rasa jatuh cinta. Rasa ketara betul perubahan kulit yang terasa lembap selepas memakai Aqua Cream. Bila dah suka satu produk tu mulalah nak cuba yang lain. Terus Dini tak teragak nak cuba CC Cream dan Maskernya sekali. Serius, betul-betul berkesan buat kulit jadi semakin lembap dan berseri.






Set penjagaan wajah ini lengkap untuk memelihara kulit daripada sinaran ultraviolet serta melembapkan kulit. Dini tak ragu-ragu menggunakan produk ini kerana ia mempunyai kelulusan KKM. Hansaegee Nature juga berasal dari Korea yang terkenal dengan produk perawatan wajah yang dipercayai dan berkualiti.







RUTIN PENJAGAAN WAJAH




Dini simple je, sebab 99% masa Dini di rumah. Bekerja dari rumah. Hmmm.. atau orang kata surirumah lah sebab kerja macam Dini tak kelihatan macam bekerja pun. Nampak main telefon je. Kerja yang tak ada title ni susah sikit orang nak faham. Hehehe... nak buat macam mana... 






Bila lebih banyak berada di rumah tak adalah kita nak tepek itu-ini macam nak keluar camtu kan. Maklumlah bergelumang dengan anak-anak. Anak pun suka peluk cium mama dia. Jadi, Dini sapukan skincare tu tipis-tipis untuk kekalkan lembapan kulit. Mudah sangat. Cuma buat rutin penjagaan wajah2 dua langkah sebelah pagi dan dua langkah pada waktu malam dengan menggunakan 3 produk.









Rutin Pagi:



STEP 1 :- AQUA WHITENING CREAM





Lepas siap mandi pagi, kulit muka pun dah cuci bersih, Dini akan sapukan Aqua Whitening Cream sebagai pelembap. Glycerin yang terkandung di dalamnya menyumbang kelembapan terhadap skin barrier. Kulit akan lembap dan bermaya. Texturenya juga bersifat cooling, jadi melanin tidak muncul. Jeragat pun dapat diatasi. 

 

 



Bagi mereka yang berkulit sensitif, jangan risau sebab krim ni jenis non-comedogenic. Boleh digunakan untuk kulit sensitif serta melegakan kulit yang merengsa akibat sunburn.Baunya pun sangat fresh, bau aqua!

 

 






Paling penting, tidak mengandungi alkohol, sulfate dan paraben. Water based. Inilah sebab utama Dini pilih krim ini sebagai pelembap kulit. Cepat meresap dan tak melekit. Bahan yang terkandung dalam Aqua Whitening Cream ini iaitu Niacinamide bertindak mengunci air dalam kulit, memperbaiki kelembapan serta menganjal dan mencerah dari dalam. 




Selain itu juga bahan ini mampu memperbaiki skin barrier yang rosak akibat sinaran UV, jeragat pun dapat dikurangkan. Nampak glowing gitu...

 






 

Bila kita sapu krim ni akan nampak water drop terbentuk.  Boleh tengok dalam gambar di atas. Nampak je water drop tu teruskan sapuan. Jangan dap dengan tisu pula ya... Sapu sampai krim meresap ke dalam kulit. 





Kulit tak akan rasa rimas dan melekit. Auto nampak fresh kulit kita. Untuk lebih detail berkenaan krim ini boleh baca post Dini kat SINI : https://www.ilhamdini.com/2020/12/water-based-moisturizer-untuk-kulit.html







STEP 2:- GOLD NANO CC CREAM SPF50+ PA++








Ia mengandungi SPF50+ PA+++ yang sangat  berkesan dalam melindungi kulit daripada UVA dan UVB serta merawat kulit dari dalam. Skin barrier kita terjaga. Jangan tak tahu, dalam rumah pun kulit kita terdedah dengan cahaya tau. Jadi, mesti pakai untuk perlindungan kulit. Serius CC Cream terpaling best yang Dini pernah pakai.







Lagi satu bila guna CC Cream ni biasanya Dini tak pakai fundation dah.  Krim ni akan ikut tona kulit kita tanpa perlu susah-susah cari kod foundation yang sesuai. Jadikan sebagai asas solekan pun boleh. Mesti digunakan walaupun di rumah.







Walaupun asalnya krim bewarna putih tetapi apabila dioles, ia bertukar kepada warna nude. Tak mudah bercapuk, tak berminyak  dan tak melekit...  kulit nampak segar semulajadi. Efek glowing pulak tu bila dah sebati dan berpeluh.

 

 


Untuk make-up pula, bila gunakan CC Cream ni ia bertindak seperti primer yang buatkan warna make-up kita lebih terserlah dan kekal lama. Sapu ringkas dengan picitkan ke atas dua jari je kemudian ratakan keseluruh wajah. Penggunaannya pun jimat. 1 tube jika guna untuk setiap hari boleh tahan selama sebulan atau lebih.

 

 

 

Boleh baca selanjutnya post Dini di sini----> https://www.ilhamdini.com/2021/07/kelebihan-menggunakan-cc-cream-spf50.html







Rutin Malam: 

STEP 1:- 92% ALOE MASK




Sebelum tidur, sebaiknya kita cuci wajah terlebih dahulu. Lap muka bagi kering, lepas tu Dini gunakan 92% ALOE MASK dalam 2-3x seminggu. Tak sempat nak pakai setiap malam sebab rutin menyusukan anak ni kan pepaham je lah. Kekadang tu tertlelap sekali dengan dia, hehe... Oh, ya! Masker ini jenis pakai buang tau. Jangan pula dah siap guna korang simpan semula dalam packaging tu untuk kegunaan esok hari... Tak hyegenic nanti... 






Selalunya lepas siap tidurkan anak tu Dini pakai masker sambil jenguk media sosial. Santai-santai relaxkan diri. Dalam 15-20minit, dah boleh buka masker dan buat urutan pada kulit biar meresap lebih sekata. Rasa tenang, sejuk nyamannnn je kulit kita. 








Kelebihan masker ni, ia mengandungi 92% pati aloe vera semulajadi yang bertindak sebagai essence dalam meningkatkan lembapan  pada kulit. Kulit akan jadi cukup air / kelembapan dan nampak segar bermaya. Khasiat aloe vera memang tak dapat disangkal lagi.  Sejak zaman dahulu kala ia digunakan sebagai tujuan merawat kulit. Bahkan ramai yang tanam sendiri pokok aloe vera bagi kegunaan bila perlu.  




92% Aloe Mask ni sangat bagus tau  meredakan kulit yang merengsa akibat sunburn atau merah-merah sebab lama terdedah dengan cuaca panas.  Terus kulit rasa lega dan lembap. Lepas memasak pun adakala kulit rasa berbahang juga kan. Boleh je cuci bersih muka dulu kemudian pakai masker ni. 

 

 

 



STEP 2:- AQUA WHITENING CREAM



Dah selesai pakai 92% Aloe Mask, kita sapukan Aqua Whitening Cream pula. Gabungan yang mantap dan cukup padu keberkesanannya. Seriously, guys! Super-duper lembap kulit korang dan sungguh menyegarkan. Barulah segala kedutan usia tu dapat diatasi. 








Maklumlah menginjak usia 40-an dah sekarang ni, huhuuu... Caranya ambil sedikit krim dan sapu rata keseluruh wajah. Lepas tu bolehlah tidur dan rehatkan diri. Tidur dalam senyuman... gituuuu..






PESANAN TULUS IKHLAS


 

 

Dini harap korang tak jadi macam Dini yang dulu. Yang mengabaikan penjagaan kulit wajah sampai kulit jadi kering teruk. Tak mudah ya untuk mengembalikan kelembapan pada kulit. Bukan boleh selesai dalam masa satu hari. Kena konsisten dan rajin. Tapi, itulah, bila duduk di rumah kita kurang pentingkan hal ini. Tambahan lagi rutin di rumah tak sama dengan di luar. 

 


 



Jadi, kita gunakan cara yang simple dan tak perlu sampai banyak step kena buat. Mana nak sempat kan, bila dah ada anak kecil. Baru je nak sapu krim, anak meraung. hahaha, itu biasa guys! Bertabahlah. 



Dengan Aqua Whitening Cream, senang je nak sapu laju-laju. Sapu CC cream laju-laju. Ratakan seluruh muka lepas tu cuci tangan bagi bersih. Yelah kan nak menyuap anak makan lah, sidai kain lah, banyaklah kerja nak kena selesaikan.

 

 

Mudah je kan tips penjagaan wajah Dini?.. Jom sama-sama kita ber-Hansaegee!












🍁Brand: Hansaegee Nature 


🍁Website: www.hansaegee.com/shop


🍁IG page: https://www.instagram.com/hansaegeenature/


🍁 IG Review : https://instagram.com/hansaegeereview


🍁FB page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature 





22 January 2022

10 TEMPAT PENGINAPAN PALING MENARIK DI MELAKA

Wishlist Dini pada tahun ini nak bercuti ke Melaka bersama dengan keluarga. Sebelum ini, Dini dah pernah ke Melaka bersama dengan family sebelah suami, tapi pada masa tu musim hujan. Tujuan asal pun nak ziarah adik ipar yang bekerja di sana. 



Jadi, masih banyak lagi tempat menarik yang kami belum lawati. Rasa tak sabar nak ke sana memandangkan banyak betul tempat menarik untuk diteroka. Tambahan pula, negeri Melaka dekat dengan Johor. Alang-alang tu boleh lajak ke Legoland dengan Johor Premium Outlet, sambil menyelam boleh minum air, hehehe..









Sebenarnya, Dini tertarik dengan beberapa buah tempat penginapan di sana. Nampak setanding dengan luar negara. Fuh! Itu pasallah rasa tergugat iman nak cecepat ke Melaka.




Nanti bila nak booking tempat tu opkos kena cari promo yang terbaik. Kalau Dini, memang rujuk promo kat sini : Hotel Promo.




Okay, jom Dini senaraikan untuk rujukan korang tempat penginapan yang menarik dengan vibes luar negara. View semua lawa-lawa. Ini semua Dini senaraikan mengikut wishlist Dini tau. 





1) THE ATTIC HOME ( SANTORINI VIBES) 



Dah lah mur-mur je kos penginapan. View terlajak cantik pulak tu. Dini baca review netizen yang dah pernah ke sana, pakat kasi 5 bintang wei. Isk! Isk! Sabar jap duhai hati... huhu... seriuslah meronta-ronta jiwa nak ke sana. Maklumlah nak ke Santorini, diri ini bukan level kayangan. Level berangan je yang ada, hiksss… The Attic Home pun jadilah.







See.. ada jacuzzi, playground, dekorasi yang indah, port nak bergambar tersangatlah wow! ala-ala santorini. Kan dah kata tadi level berangan. hahaha…







Paling best, lokasi The Attic Home berada di sekitar tempat yang mesti di lawati di Melaka. Jadi, kita tak perlu dah nak travel jauh-jauh. Destinasi ini memang perlu direlisasikan. InsyaaAllah, aaamin.





2) THE AMANJENA RESORT (SANTORINI VIBES)



Pergh lagi sekali vibes dari Santorini. Hebatlah orang Melaka. Tema resort ni pun The taste of Greece. Kelasss gituuu... Tapi yang ni bukan view tingkat-tingkat tu. Berbeza sikit dengan Teh Attic Home. Kiranya kena cuba keduanya sekali nak dapat double vibes Santorini. 









Resort ni sesuai bagi mereka yang nak bercuti dengan kaum kerabat. Sebab kolam dia besar tau, ada kat tetengah bangunan.


 










Pastu memalam ada Movie Night Special depan kolam. Tak payah pergi pawagam dah. Seronok menonton sambil santai-santai berenang. Untuk family day memang terbaiklah kat sini.






3) BAYAOU LAGOON HOMESTAY ( WATERPARK VIBES)









Sebab apa nak stay dekat sini? Sebab bawah homestay tu ada waterpark weiii. Syok giler! Dah namanya pun nak bercuti. Kalau nak tuju ke waterpark tak kuasa nak menginap tempat lain. Stay je dekat apartment tu, anytime boleh main air splish splash.











 4) QASHRINA QRUISE ( CRUISE VIBES)




Bolehlah merasa menginap atas kapal feeling u jum i jump. Eh! Titanic pulak.








Okay serius, ini merupakan penginapan ala cruise yang menarik dengan 20 buah bilik serta dewan besar. Suasananya di resort apabila malam tiba, bertambah lawa. Ada tempat karaoke, private pool, kut korang nak buat family day, khabarnya bila kita booking untuk 50 orang, dapat lock terus 1 cruise tu... bagaikan cruise kita yang punya. Pergh!!! Pengunjung lain dah tak boleh booking dah tau. Seronokkkkk...








Dekorasi dia tak payah cakaplah. Namanya pun Cruise. Memang segalanya macam dalam kapal. Menginap kat situ terus auto jadi anak kapal. Hah siapa nak jadi kapten kapal angat tangan!




Kredit foto: Port Cuti



Hebat.. hebat.. Tentu happy anak korang kalau dapat stay kat situ. Biliknya pun mesra family. Sesuai untuk yang berkeluarga dengan anak beberapa orang menginap. Tak payah fikir toto extra bed bagai.







HOTEL 5) ROSA MALACCA (EUROPE VIBES)




Konsep hotel ni memang berbeza. Dengan wall deco batu-bata merah, kelihata indah bagaikan bangunan di sekitar negara Eropah. 







Kredit foto: Ainie Syeema




Interior di sini sangat menarik. Korang tengoklah sediri. Nice kan? Kiranya, nak dapatkan mood yang berbeza daripada percutian biasa tu, korang kena cuba menginap kat sini. Dini dah usha breakfast kat sini katanya banyak pilihan dan sedap.






6) TIMES (MODERN HERITAGE HOTEL)



Sekali tengok review hotel ni terus jadi... Fuhyoooooooo! Cantiknya! Ada 10 buah bilik dengan tema yang berbeza. Ada tema Portugis, Chinese, memacam lagilah. Lift kat sana pun rare tau korang. Kena usha sendiri baru korang tahu apa yang rare tuh. 





 

Kredit foto: Awanis Abdullah



Menariknya, dinding hotel ini dihiasi dengan jam tangan. Nama pun timez. Masa itu emas. Cewah! Pastu kos penginapan pun just nice. Tak rabak poket. Lokasinya pula di Jalan Jonker Walk. Stratergik habis. 









Untuk coffee lover, opkos akan teruja bila stay kat sini sebab dalam bilik ada coffee machine + capsule gaisss! Memang nice weiii... Sebagai pencinta kopi sejati, Dini nak merasa lah sekali stay kat sini. Tu pasal masuk dalam wishlist. 





7) 1825 GALLERY HOTEL (MIDDLE EASTERN STYLE)








Interior dia sangat cantik. Tak rasa macam biasher-biasher. Rasa ala luar negara. Kalau stay kat sinu ketika musim sejuk, boleh feeling sikit. Kihkihhh... Pakai jaket shoot kat depan tu kan fuh lawa gambar korang nanti.

















Paling seronok, lokasinya sebelah sungai Melaka je. Pepetang lepak balkoni tengok bot lalu. Tapi jangan terjun pulak. iskkk... Tu pun nak kena pesan.






8) MASBRO VILLAGE BOUTIQUE HOMESTAY (AUSSIE BRIGHTON BEACHES VIBES)








Vavavavaaaaa… staycation kat sini boleh feeling dekat Aussie guys. Berkonsepkan triangle house dua tingkat. 












Dekorasi warna-warni yang menarik dan unik. Kolam dia pula besar dan luas. Bbq pun available. Terdapat 25unit triangle house kat sana. Jadi, kat sini pun sangat sesuai untuk family day. View yang mesra instagrammable. Jadi, bergambarlah bebanyak hehehe...





9) THE PINES








Yang ni ramai cakap kalau nak bilik luas, kena cuba menginap kat sini. Teruslaaa daku usha sana sini. Memang besar sungguh wei bilik dia. 





10) LACRISTA HOTEL










Penginapan ini pun menjadi pilihan family trip sebab bilik dia luas dan selesa. Kalau anak ramai tu eloklah pilih menginap di sini.  Interior dia pun tak kalah. Memang cun. Ramai kongsikan dekat facebook , hotel ni ada service terbaik untuk surprise hias bilik untuk birthday dan anniversary. 




So...




Yeay! Dah cukup 10 senarai wishlist tempat penginapan idaman  Dini. Ramai yang dah pergi, cakap tak boleh move on dengan staycation tu. Best ke best sangat? Haaa korang nilaikan sendiri. Korang kalau nak usha penginapan selain yang Dini senaraikan boleh tengok kat sini : Hotel di Melaka




Bila nak pergi tu Dini tak pasti lagi. Sebab dalam masa yang terdekat ni nak selesaikan qada puasa dulu.. nak balik kampung… nanti lepas raya lah kot plan cuti-cuti. InsyaaAllah, moga ada rezeki ke Melaka lagi. 



Diharapkan semoga perkongsian Dini ni bermanfaat untuk korang pilih tempat penginapan di Melaka. Selamat bercuti!