16 June 2021

HOMEPRO JUALAN GUDANG ONLINE KALI PERTAMA

 

Assalamualaikum, hai korang!


Mesti ramai yang suka membeli-beli di HomePro, kan? Yang suka deco-deco rumah memang suka sangat ke sini. Dini pun selalu juga usha barang HomePro dekat shopee. Hish! Merasuk juga tengok perkakas rumah cecantik tu. Paling suka rak dapur. 






Bersempena dengan seluruh rakyat Malaysia semuanya sedang dalam tempoh PKP, HomePro mengadakan JUALAN GUDANG buat pertama kalinya di website. Tak kisahlah yang jauh ke yang dekat dari HomePro semua boleh membeli-beli sempena jualan gudang ini bermula pada 17/6/2031 - 20/6/2021. Tawaran hebat sehingga 80%!!!







Buat belian melalui website HomePro dapat beli dengan HARGA JUALAN GUDANG. Seriuslah! Biasanya kena ke warehouse je baru dapat harga jualan gudang, kan?






Kenapa korang perlu membeli di Jualan Gudang Online HomePro? Sebab utama korang tak boleh lepaskan Jualan Gudang ini kerana:


πŸ›’ Tawaran hebat setiap hari (potongan sehingga 80%)

πŸ›’ Pelbagai pilihan barangan boleh pilih pada bila-bila masa sambil baring pun boleh dengan family.

πŸ›’ Stay at home di musim pandemik. Tak perlu beratur dan bersesak.

πŸ›’ Belian secara pukal dan installment pun boleh juga.

πŸ›’ Penghantaran pantas, terus ke pintu rumah. 


Boleh buat bayaran secara installment


Penghantaran pantas



Banyak tau tawaran menarik dan menjimatkan dari perkakas elektrik, perabot, hiasan rumah, berkebun di luar rumah dan pelbagai lagi untuk rumah impian korang. Harga pun berpatutan.


Pilihan barangan keperluan dan dekorasi rumah di HomePro





Hah tengok tu.. Dalisa pun berminat nak tolong pilihkan barang untuk mama di website HomePro. Masuk je chart siap-siap nanti esok boleh checkout dengn harga diskaun. Yeayyyy!!! Jom pakat serbu Jualan Gudang Online HomePro 🀩



LayariπŸ‘‡πŸ»


Website: https://www.homepro.com.my/


Facebook Page: https://www.facebook.com/HomeProMY


IG Page: https://www.instagram.com/homepro_malaysia/








05 June 2021

KITSUI REVIEW PERBEZAAN DI ANTARA WHITENIN BB DAN VITAMIN C+ SHINE

 

Assalamualaikum

Hai semua! Ingat tak hari tu Dini ada kongsikan mengenai KITSUI VITA C+ SHINE? Haaa sekarang Dini nak kongsikan dengan korang mengenai Whitenin BB dan apakah perbezaannya dengan Vita C+ Shine. 







Bukan apa, ada yang beranggapan bila dah ambil Whitenin BB maka dah tak perlu ambil Vita C+ Shine. Silap tu! Kenapa silap? Sebab dua jenis produk ini fokus khasiatnya berbeza. Jom ketahui perbezaan di antara keduanya πŸ‘‡πŸ»






KITSUI WHITENIN BB

Ianya dirumus khas untuk membantu merawat masalah, mencerah serta menghaluskan kulit. Apakah masalah kulit yang selalu dihadapi? Kalau macam Dini, masalah kulit kering. Ramai juga yang menghadapi masalh kulit berminyak. Hal inu berlaku kerana ketidakseimbangan hormon dalam tubuh kita. Bila tak jaga pemakanan, stress, kurang bersenam, kurang minum air putih, banyak makan manis-manis, berminyak dan berlemak, ia boleh jadi punca kepada kulit bermasalah.


Yang bagusnya, Whitenin BB sesuai diamalkan oleh sesiapa yang mempunyai alahan terhadap kolagen. Kalau korang ada masalah kulit sensitif, alergi terhadap kosmetik, sering terdedah pada tempat panas dan terbuka pun elok juga amalkan Whitenin BB sebab kolagen ni dapat membantu membaik pulih kesihatan kulit dari dalam. Bila kulit sihat, liang pori akan mengecil dan masalah bintik hitam, berminyak dan jeragat dapat diatasi. Malah, kulit jadi lebih lembap dan tiada lagi masalah kulit kering. tona kulit akan lebih sekata, cerah dan berseri.

____________________________________________________

16 May 2021

DUA LANGKAH MUDAH UNTUK RAWATAN KULIT KERING DAN BERJERAGAT




Suri rumah ni kerja duk rumah je pun nak kena buat rutin penjagaan kulit muka juga ke? Selalulah juga dengar suri rumah lain tanya soalan macam tu. Sebabnya tak kena keluar ke mana-mana macam wanita lain yang bekerjaya. Takkanlah nak kena sapu itu ini juga pada kulit muka. Rasa malas nak pakai sebab leceh nak kena cuci. Hah, itu jugalah yang Dini pernah rasa pada awalnya. Lama-lama kulit muka Dini jadi kering nampak makin banyak kedutan.


 


Tahu tak? 




Kerosakan kulit muka sebenarnya mudah berlaku walaupun hanya berada di dalam rumah.  Kulit jadi berjeragat sebab selalu terdedah dengan sinaran uv dan juga suhu tinggi seperti di dapur dan haba panas dalam rumah. Cuaca di Malaysia ni so hot you know... 



Skincare Dini di rumah. Nak tanggalkan sebelum solat guna je makeup remover cleaning wipes. 




Bukan itu saja, mengadap handphone dan televisyen lama-lama pun boleh rosakkan kelembapan kulit tau. Ia menyebabkan kulit menghasilkan melanin yang menyebabkan pigment gelap terbentuk. Semakin banyak melanin terhasil semakin banyak berlakunya jeragat. Mulalah kulit nampak kusam.  Kerana itulah kita perlu pakai skincare walaupun hanya berada  di rumah bagi memastikan kelembapan kulit terpelihara. Tak perlu makeup tebal, cukuplah sekadar menyapu pelembap dan sunblock.



Kat rumah pun kena pakai skincare. Biar nampak bermaya dan berseri


Ada juga yang berpendapat, berada dalam bilik berhawa dingin dan bertutup lebih selamat kerana terhalang daripada sinaran matahari. Korang silap sebab apa? Bilik berhawa dingin juga boleh sebabkan kulit bertambah kering. Kulit kering pula boleh menyebabkan masalah kedutan semakin ketara pada kulit. Nampak tua you all! Pendek kata, tak boleh mengelak daripada memakai skincare. 





Dua langkah penting



Orang tua kita dulu-dulu pun jaga kulit muka juga kan walaupun duduk rumah. Cuma, mereka guna cara tradisi seperti menyapu aloe vera, bedak sejuk, tomato, timun, dan sebagainya. Hah, kita di zaman moden ni banyak.produk yang boleh dipakai dengan mudah, tapi nak malas pula. Rugilah! Jadi, Dini cuba sedaya upaya amalkan sapu pelembap setiap hari supaya masalah kulit dapat diatasi dengan hanya dua langkah.







LANGKAH PERTAMA:


Inisiatif kulit kering dengan HANSAEGEE AQUA WHITENING CREAM


Lepas tengok ramai rakan-rakan pakai produk Hansaegee Dini tanya mereka dan mereka syorkan agar Dini gunakan Hansaegee AQUA WHITENING CREAM. Krim ini mampu mengawal kulit berminyak, melembapkan kulit dan mencerah kerana mengandungi Niacinamide yang kaya dengan vitamin B3. Pigmen gelap akan nampak semakin pudar dan terasa kulit lembap dari dalam. Yang bestnya sebab krim ini jenis water based yang sangat sesuai dengan semua jenis kulit. Tak melekit. Paling penting ianya tidak mengandungi paraben dan alkohol.


 


 




 


Cara penggunaan


Cara menggunakannya mudah sahaja. Seeloknya elakkan daripada calit krim menggunakan jari. Ambil guna stick bagi mengelakkan krim rosak. Tapi dah terbiasa guna jari je kan? Maka pastikanlah jari tu bersih terlebih dahulu. Sapu seperti biasa pada seluruh muka sebanyak 2x sehari pagi dan malam. Dap-dap sambil perhatikan titisan air akan terbentuk masa kita tengah dap-dap tu.  Terasa lembut je kulit muka jadinya. Bau krim tu pun menyegarkan. Kalau nak solat, sebelum tu boleh cuci muka dulu dah siap solat nak sapu nipis lagi pun boleh. Berseri-seri kulit jadinya.


(boleh baca dengan lebih lanjut review Dini untuk Aqua Whitening Cream DI SINI)






LANGKAH KEDUA:


Merawat kulit kusam dan berjeragat dengan NANO GOLD CC CREAM SPF50+ PA+++


Part ni paling susah nak rawat sekiranya MALAS. Serius cakap. Bila malas memang tak dapat nak tolong. Jeragat dan kulit kusam tak mungkin dapat diselesaikan dalam masa satu hari. Kena konsisten. Lama-lama jeragat akan pudar dan masalah kulit dapat diatasi. 



Jadi, marilah kita rajin bersama-sama amalkan sapu krim yang mengandungi perlindungan uv. Dini pula yang nak syorkan pada korang lepas disyorkan oleh kawan-kawan untuk menggunakan GOLD NANO CC CREAM.




Tak perlukan solekan tebal dengan cc cream ni kerana ia boleh buat kulit wajah kita kelihatan bermaya dan berseri. Kulit nampak efek glowing tau. Cc cream ni juga mengandungi Mineral Water, Ipomoea Hederacea Callus Culture Extract dan Nano Gold yang tinggi antioksida dan menghalang sinar uv dengan berkesan. 




Walaupun CC Cream ni berkesan menghalang sinar uv, tapi.. Kita mesti guna skincare pada setiap hari. Kalau kita rasa kulit dah baik dan menghentikan penggunaan skincare, tak mustahil makin jeragat semakin bertambah. Sebab kulit kita terdedah dengan sinaran uv ni setiap hari. Bukan pakai kadang-kadang. 




Cara menggunakannya:


Ini pun mudah juga. Mula-mula sapukan Aqua Whitening Cream sebagai pelembab lepas tu boleh sapu CC Cream. Untuk di rumah boleh sapu tipis. 





Cuma picitkan Cc Cream ke atas dua belah jari dan titikkan pada wajah kemudian ratakan dengan jari. Tak melekit. Sapu sehingga krim meresap rata dalam kulit. Warna krim ni ikut warna kulit kita jadi tak akan buat kulit muka nampak bercapuk. Natural dan berseri. Bila berpeluh pun maintain je malahan bertambah glowing.














Haa.. itu lah dua langkah mudah cara Dini pulihkan masalah kulit kering yang Dini alami masa malas nak jaga kulit muka dulu. Sangat berkesan. Menyesal sangat dulu fikir tak mengapa tak pakai skincare ketika di rumah. Ingatkan tak keluar bekerja tak apalah tak sapu sebarang skincare rupanya kulit jadi semakin teruk. Kalau korang yang bekerja lagilah kena rajin pakai skincare. 


Tambahan pula Nano Gold CC Cream sangat bagus digunakan bila kita ada aktiviti outdoor. Kulit tak nampak comot dan berminyak. Lepas tu bila makeup, nampak pigmented. Dia beri kesan WOW pada solekan. Sekejap je bersiap tak perlu touch up lama-lama. Nak bersihkan pun mudah juga. 





Sebelum memakai Aqua Whitening Cream


Selepas sapu Aqua Whitening Cream + lip balm, kulit nampak segar bermaya



Selepas memakai Aqua Whitening Cream + Nano Gold CC Cream, lebih cerah kan 😁




Panas lit lit nak angkat kain di jemuran. Mujur dah pakai Krim Aqua dan Nano Gold CC Cream.





 


Tak susah pun, kan? Cuma dua langkah sahaja.




Nak dapatkan produk Hansaegee pun mudah juga. Kat Shopee pun ada. Kalau korang nak dapatkan produk Hansaegee bolehlah ke mana-mana laman rasmi Hansaegee di bawah ya. Jom ber-Hansaegee!








 Website: www.hansaegee.com/shop 

Shopee: Hansaegee Nature

IG page: @hansaegeenature

FB page: HansaegeeNature

Youtube page: HansaegeeNatureMalaysia


 


 















01 May 2021

Aneka Resepi Minuman Berbuka Puasa F&N

Resepi Minuman Berbuka Puasa F&N | Assalamualaikum. Salam 19 Ramadan πŸ˜‰ sudah 19hari berpuasa. Ada yang dah kering idea fikirkan hidangan nak berbuka? Mehla Dini bantu korang anekakan hidangan minuman untuk berbuka puasa dengan F&N.



SPARKLING FRUIT TEA



Bahan-bahan:

F&N Mountain Sparkling water classic

Earl greeen tea

Madu

Strawberi

Jus lemon

Ais

Cara membuatnya: potong kiub buah strawberi dan nasukkan ke dalam gelas. Tambahlan sedikit madu, jus lemon dan air teh earl grey hingga separuh gelas. Kemudian masukkan ais dan tuangkan F&n Ice Mountain Sparkling Water Classic di bahagian atas. Siap!




GOLD PINEAPPLE DELIGHT


Bahan-bahan:
3tin 100Plus original
1tin F&N Fruit Tree Laici
400ml jus nenas
3/4 potong daun pudina
1sudu besar jus lemon
Ais

Cara membuatnya; masukkan daun pudina ke dalam jag dan tuang semua bahan. Hidangkan dalam gelas. Siap!





JADE LIME ROYALE




Bahan-bahannya:
1L 100 Plus Lime
Limau nipis
Buah longan/laici
Ais

Cara membuatnya: campurkan kesemua sekali dalam jag dan sedia dihidang.





TEH TARIK CINCAU


Bahan-bahannya:
Ais
Potongan cincau
1botol F&N Teh Tarik Asli

Cara membuatnya:
Masukkan cincau dan ais ke dalam gelas dan tuangkan teh tarik. Siap!




KOPI TARIK


Bahan-bahannya:
Serbuk kopi
Krimer manis bervitamin F&N
Krimer sejat F&N

Cara membuatnya:
Masukkan serbuk kopi ke dalam penapis dan koleh, tuangkan air panas. Rendam selama 3-5minit. Kemudian keluarkan penapis dan masukkan krimer manis dan krimer sejat F&N. Kacau sebati. Tarikkan kopi sehingga berbuih dan hidang dalam gelas. Siap!








Mudah je kan semua resepi ni. Korang mesti cuba! Dini berkenan teh tarik cincau tu. Nanti nak buatkan juga untuk keluarga.



Sekarang ni duk berbuka dengan air 100 Plus untuk hidratkan tubuh badan. Minum macam tu je yang sejuk dari peti. Nanti nak try juga buat jade lime royale guna 100Plus Lime. Haih tak sabarnya!





 Resepi: kredit F&NLife

29 April 2021

7 SEBAB KENAPA PERLU STAYCATION RAYA 2021

Ekoran sekatan rentas negeri dikuatkuasakan, ini merupakan tahun ke-2 kita akan menyambut perayaan Aidilfitri di perantauan disebabkan peningkatan kes covid-19 yang kian meruncing. Sesi persekolahan juga hanya berbaki satu minggu sahaja kemudian Pdpr akan dilaksanakan semula bagi membendung penularan virus di sekolah-sekolah. 





Benar. Sayu sekali kerana tidak dapat beraya bersama keluarga tercinta. Tetapi kita harus ambil kira rasionalnya, sekatan rentas negeri yang dilaksanakan adalah keputusan yang terbaik demi mengelakkan kes daripada terus tersebar tanpa batasan. Andai sebaliknya, tentu banyak kluster baru yang akan timbul. Fikirkanlah pengorbanan para frontliners terhadap kita semua. Mereka juga tak dapat pulang beraya, bahkan perlu bekerja untuk kita semua pada hari raya. 





Uiii bestnya kalau dapat ke Lexis Hibiscus Port Dickson



Usahlah berduka. Tak dapat pulang beraya tidaklah seteruk mana. Dini dah berpengalaman beraya dengan tak balik kampung, bukan sekali. Banyak tahun. Walau apa pun, yang paling penting sekarang kita nak bantu negara supaya kes penularan covid-19 dapat dikurangkan. InsyaaAllah lepas raya nanti kita dapat pulang ke rumah orang tua.. pakai baju raya dan bergambar dengan mereka walaupun bukan di bulan Syawal. Untuk Syawal ini, apa kata kita isi masa cuti raya dengan aktiviti yang best. 









Jom kita cipta pengalaman baru dengan beraya di mana-mana tempat penginapan menarik dalam negeri masing-masing. Paling beruntung adalah bagi mereka yang berada di sekitar kawasan tempat peranginan. Dekat je nak sampai ke sana. Tak perlu travel jauh-jauh.  Biar suasana raya kali ini lebih meriah walaupun tidak dapat beraya bersama orang tua. Kita tetap boleh buat video call dengan mereka, kan? Mereka pun tak mahu tengok kita semua bersedih. 






Dini nak kongsikan dengan korang kenapa korang perlu cuba beraya di hotel atau resort sempena Aidilfitri 2021. 


  1. Boleh bahagiakan diri sendiri/ suami isteri/ anak-anak yang dapat beraya di luar dari rumah. Bukan tak boleh beraya di rumah. Cuma ini merupakan salah satu cara untuk mengubati hati yang tak dapat pulang ke kampung. Anak-anak pun mesti bersemangat nak ke sana. Berpakat dengan jiran tetangga atau rakan sekerja ke sana pun macam idea yang bagus juga.


  1. Di hotel/ resort pasti akan berkumandang lagu-lagu dan dihiasi dekorasi raya. Suasana Syawal korang bakal jadi lebih meriah. 



  1. Bawa koleksi baju raya. Shoot di mana-mana tempat menarik sekitar hotel/ resort/ homestay yang korang menginap. Wow, tentu cun cun gambar raya korang nanti.


  1. Antara part yang paling best, tak perlu masak juadah raya dah. Di sana nanti pasti tersedia  hidangan tradisional seperti ketupat, satay, lemang, rendang, biskut-biskut dan kueh raya serta banyak lagi. Makan je.


  1. Boleh lihat kemeriahan keluarga lain beraya juga. Tentu ada yang check in beraya di sana juga nanti. Tak adalah rasa kesunyian walau tak dapat berziarah. Bertegur sapa mengikut SOP. Tak jadi masalah. 









  1. Kolam renang kita yang punya. Ah gitchewwww! Sebabnya musim perayaan dah tentu yang menginap tak seramai waktu cuti biasa. Yang menginap selalunya orang yang jauh dari kampung halaman. Ramai je yang kerja satu negeri dengan rumah ibubapa kan? Apa kata pilih hotel, resort dan homestay yang ada private pool seperti Lexis Hibiscus Port Dickson. Kolam khas untuk keluarga kita aje. Beruntung yang tinggal berdekatan dengan hotel tu kan? 





  1. Harga, jangan risau. Boleh survey harga menarik hotel dan resort di Traveloka. Semestinya akan ada banyak tawaran menarik sempena musim perayaan. Pasti berbaloi-baloi πŸ‘πŸ»





Pengalaman percutian singkat sebeginilah yang dinamakan staycation. Disamping dapat beraya di luar dari rumah sendiri, kita dapat merehatkan diri dan menenangkan fikiran. Keluar sebentar daripada rutin harian. Sekejap pun jadilah. Pulang ke rumah nanti ceria gembira dengan mood baru. 



Lepas pulang dari staycation  sambunglah beraya di rumah pula. Dini sendiri pernah staycation sewaktu hari raya tau. Maklumlah, sebelum ini kami merantau di Sarawak. Nak pulang beraya kena fikir bajet tiket penerbangan dan juga masa yang ada untuk bahagi hari di kampung. Perjalanan pergi dan balik dah makan masa dua hari. Kalau cuma dapat balik raya 5 hari, ya ampun! Terkejar-kejar gitu. Alhamdulillah, kedua belah keluarga kami suami isteri memahami. Ibubapa kami tak ada buat kami rasa bersalah tak dapat pulang beraya. Sekarang, kami dah berada di Terengganu. Suami Dini berjaya egtukar 2019. Maka berakhirlah sudah episod beraya di perantauan kami.




Oh, ya! Dini nak throwback sekejap percutian singkat pada hari raya tahun 2017 yang lalu di Samalaju Resort & Hotel Bintulu. Masa perjalanan ke hotel tu kami bertiga (Dalisa belum ada lagi) pakai baju raya lengkap. Sampai je di lobby hotel, lagu raya berkumandang. Fuhhhh… tengok ada beberapa keluarga lain turut check-in sama. Rasa hilang terus kesunyian. Lepas masuk bilik buat video call dengan keluarga di kampung. Seronok! Melepaskan rindu.







Anak Dini yang paling gembira sebab di boleh main kolam dengan aman. Tak ada orang sangat masa tu. Semua orang sibuk beraya pasalnya. Breakfast pagi esoknya pula dekat cafe berkumandang lagu raya dengan juadah tradisi raya Sarawak. Pelbagai jenis kek lapis terhidang. Sedapnyaaaa… Selesai breakfast pulang ke bilik bersiap pakai baju raya keluar jalan-jalan sekitar bandar Bintulu. 




Seronok, kan! Jadi, korang masih rasa tak dapat rentas negeri tu menghalang korang daripada beraya dengan gembira ke? Ayuh lemparkan jauh-jauh perasaan tu. Jom buka website Traveloka, pilih staycation cepat-cepat dan rasai sendiri kelainan staycation di hari raya. Karang  'fully booked' pula korang juga yang berhuhu. Jangan kata Dini tak payung πŸ˜‰