Showing posts with label beauty. Show all posts
Showing posts with label beauty. Show all posts

19 September 2020

Kebaikan Aromatic Virgin Coconut Oil AVCO dari D'aura Kaya dengan Antioksida dan Vitamin E

Kebaikan Aromatic Virgin Coconut Oil AVCO | Sebut sahaja mengenai Virgin Coconut Oil (VCO) atau Minyak Kelapa Dara tentu sahaja ramai yang mengenalinya. Kita selalu jumpa minyak kelapa dara di pasaran dalam bentuk cecair (liquid) dan juga softgel (kapsul).



 

PENGALAMAN

Dini paling suka beli minyak kelapa dara softgel. Dah hampir 10 tahun Dini konsisten menggunakan minyak kelapa dara. Selalunya Dini beli dalam bentuk softgel untuk diamalkan setiap hari. Sejak mengandung hari tu Dini amalkan vco softgel dari D'Aura. Harga berpatutan dan mudah didapati. Sebab itulah Dini pilih produk D'Aura.




Kita memang dah kenal vco. Tapi apa pula yang dimaksudkan dengan Aromatic Virgin Coconut Oil (AVCO)? 

 

 

PENGENALAN

Baru-baru ini D'Aura iaitu jenama tersohor Minyak Kelapa Dara Malaysia telah mengeluarkan produk terbaru variasi dari VCO iaitu AVCO yang diformulasikan dengan haruman tanpa menjejaskan ketulenan minyak kelapa dara. Maksudnya, AVCO ini hanya untuk kegunaan luaran sahaja. Berbeza dengan vco jenis softgel dan cecair, boleh dimakan serta untuk kegunaan luaran. AVCO pula hanya untuk kegunaan luaran sahaja, tak boleh makan tau!


Khasiat vco tidak dapat disangkal lagi. Ianya sangat terkenal sejak zaman dahulu bagi kegunaan kesihatan rambut dan kulit. Petua dan tips daripada orang tua-tua biasanya akan syorkan guna minyak kelapa dara (vco) bagi melebatkan rambut, nak elakkan uban, kurangkan kelemumur,  sihatkan kulit kepala dan rambut,  lembapkan kulit, sapuan pada luka dan sebagainya terbukti berkesan. Pendek kata vco boleh digunakan dari hujung rambut sampai hujung kaki. Setiap rumah seharusnya menyediakan vco untuk kegunaan pada bila-bila masa.

 



KEBAIKAN D'AURA AVCO :

  • tinggi dengan antioksida & antipenuaan
  • kaya dengan vitamin E 
  • sesuai untuk semua peringkat usia
  • menyihat, melembap, dan menganjalkan kulit, mengurangkan garis dan kedutan, memperbaiki liang pori 
  • memperbaiki parut pada kulit
  • sesuai untuk kulit sensitif
  • merawat rambut kusam, bercabang, kering dan bagus untuk kulit kepala 
  • melembapkan seluruh badan terutamanya kawasan tumit kaki, lutut, dan siku
  • tanpa bahan kimia paraben, sls dan plumbum
  • dengan 2 pilihan haruman iaitu Morning Dew dan juga Floral Fresh
  • sebotol 50ml berharga RM22.90  
  • dalam pek mudah guna, pam sahaja untuk gunakan avco
  • 99% kandungan vco
  • 1% kandungan haruman yang diperbuat daripada ekstrak tumbuhan semulajadi

 

Oleh kerana AVCO ini merupakan vco asli maka ianya perlu disimpan dalan suhu bilik seperti mana vco jenis softgel dan liquid. Ia boleh membeku dalam suhu sejuk bawah 23c. Walaubagaimanapun, elakkan daripada disimpan ditempat yang suhu melebihi 30c dan elakkan daripada sinaran cahaya matahari secara langsung. Beku bukan bermakna AVCO rosak ya. Sekiranya berlaku pembekuan AVCO akibat suhu sejuk, boleh rendam botol AVCO dalam air bersuhu bilik (antara 23-30c) dan AVCO akan kembali normal dan boleh digunakan seperti biasa.

 


PETUA

Namun, cara pembuatan vco dahulu kalanya sangat rumit. Sekarang dah mudah. Pilih sahaja variasi produk vco dari D'Aura untuk dimakan atau kegunaan luaran semuanya ada. Malah,  produk vco ini sesuai untuk digunakan seisi keluarga tanpa mengira peringkat usia. Sejak anak sulung Dini lagi Dini dah sapukan vco pada rambutnya. Bila dia selesema dan batuk biasanya Dini sapu kunyit + vco pada dada, belakang dan juga atas hidung. Sebabnya masa masih bayi, tak boleh berikan sebarang ubat. Jadi Dini gunakan petua orang lama sebagai ikhtiar untuk legakan selesema dan batuk anak ketika masih kecil.

 


REVIEW

Kalau dulu, Dini picit vco dari softgel untuk kegunaan pada kulit. Jarang Dini beli vco liquid sebab jarang juga nak sapu pada kulit sebenarnya atas sebab bauan minyak kelapa tu. Sekarang, haih! Dah ada yang wangi sebegini haruslah sentiasa menjadi pihan hati. Paaling Dini suka sebab AVCO cepat meresap pada kulit. 


Bila jadikan AVCO sebagai pelembap kulit muka, ia tidak melekit dan tidak mengganggu solekan. Malah, kulit wajah nampak lebih segar dan glowing. Dini juga sapu AVCO sebagai pelembap bibir sebelum pakai lipmatte. Selain itu juga AVCO mampu menanggalkan solekan dengan bersih dan juga dijadikan sebagai minyak rambut. Rambut pun jadi wangi.

 

 


Dini suka sangat AVCO dengan haruman Morning Dew sebab baunya seiras dengan haruman kegemaran Dini iatu Glow by JLo. Pertama kali hidu bau Avco Dini dah rasa macam eh!!! Bau apa ni ya? Macam pernah bauuuuu je. 


Lepas tu barulah perasan, ohhh rupanya sama macam bau perfume kegemaran sendiri. Tentulah Dini suka sapu sana-sini termasuklah pada anak dan suami. Hehehe. 



 
Suami dan anak Dini pun jadikan AVCO Morning Dew sebagai miyak rambutnya. Dini sapu juga pada baby bagi tujuan lebatkan pertumbuhan rambut yang baru lepas dicukur dalam pantang hari tu. AVCO ni produk organik, jadi Dini tak was-was nak sapukan pada kulit baby.  Lepas ni, nak kena belikan botol lainlah untuk encik suami sebab dia pun suka guna AVCO. 

 

Bagi ibu mengandung yang ada masalah selulit, strechmark, dan nak cantikkan kulit sekitar perut boleh juga sapu AVCO ni tau. Selamat mencuba!



Info lanjut:

Website: www.daura.com.my

Facebook: www.facebook.com/daura.hq.official

Instagram: www.instagram.com/daura_hq

01 December 2011

Bioglo Clear Pore Deep Cleansing Mask | Best ke tak?

-
-
-
-
dni tengah cari masker yang best-best untuk dipakai terutamanya yang boleh menanggalkan white/blackhead dengan berksesan. jadi beberapa hari ni dni google, ramai cakap Bioglo Clear Pore Cleansing Mask ni best. rasa macam teringin nak cuba. dulu pernah beli... tapi tersadai... lepas pindah rumah, masker tu entah ke mana. jenuh dah dni cari tapi tak jumpa... rasanya dni pernah pakai... cuma terlupa tahap keberkesannnya tu cemana. tak silap dni, memang best la...






sekarang ni perasaan nak beli masker hitam legam ni membuak-buak. nak bersihkan kulit muka yang tak berapa nak bersih ni dengan jayanya sebelum tiba hari pernikahan. perempuan... tade kerja lain. fikir bab cantik-cantik je la kan kerjanya hahahaha ;p korang ada pengalaman pakai masker ni tak? boleh share dengan dni... dni nak kumpul maklumat sebanyak mungkin sebelum beli. hehehe...



-

Inner Shine Prune Essence | tips melembapkan kulit dan detoksifikasi

-
-
-
-
dah lama dni tak beli pati prune... mahal sangat pasalnya. tapi berkorban juga beli untuk sebab nak serap semua khasiat prune dalam tubuh badan ni haa... haha! macam watak penjahat dalam cerita kartun tu pulak sebok nak serap-serap bagai ;p






sebenarnya kalau nak lebih jimat, boleh beli Sunsweet. cuma, bezanya inner shine korang boleh minum dan telan cemtu je... sunsweet nak kena kunyah sampai lumat. liat juga buat prune ni kalau nak dikunyah. hehe... nak lebih senang, minum je pati prune. dalam sekotak besar tu ada 6 botol 42ml. lepas minum sebotol pati prune korang dah tak perlu minum/guna produk detox dah... pati prune ni dah cukup untuk detoksifikasi... konfem mudah nak melabur dalam toilet nanti... dan korang tak perlu minum banyak botol dalam sehari. cukuplah sebotol sebelum tidur. minum banyak botol karang ado jugak yang masuk tandas tak keluar-keluar, hehehe ^___^







harganya tak lebih dari RM25... dni terlupa berapa harganya sebab lepas beli tu resit bayaran dni lanting entah ke mana, beli banyak barang pasalnya hari tu kat watsons. dni ada penyakit malas pakai pelembap/krim... tapi Alhamdulillah kulit dni tak jadi kering sejak amalkan pati prune + beberapa supplement lain. tapi nak kata kulit cun gebusss tu tak ado lah kan. cemano nak gebusss licin cun meletops kalo malas pakai krim/pelembap. tak cukup nutrien la si kulit tu ehehe...





cuma, ok lah daripada yang berkulit kering kontang macam dilanda musim kemarau. jadi, dni rekemen korang untuk cuba pati prune. jom jom minum pati prune. dni nak beli sekotak lagi. ngam-ngam sempat habiskan sebelum tarikh kawen dni... dekat2 majlis tak leh minum. kang tak menahan kau nak masuk toilet. wakakaka ;p






-

18 November 2011

Antara Kyusoku Bihaku, B White, dan Beauty Umaira yang mana satu pilihan korang?

-
-
-
actually dni pernah cuba beberapa produk collagen sebelum ni macam yusmira collagen, soy collagen nur beautyline, d' ayu soy collagen + vitamin c, kyusoku bihaku, dan juga awet muda puteri alya. antara kesemua produk tu, soy collagen nur beautyline yang paling berkesan dengan dni. sekotak dni amalkan dah nampak kesan. tapi masalahnya dni yang rasa liat nak amalkan... kyusoku bihaku pula, ada efek slow sikit kesannya kalau kita minum kopi. itu yang susah... dni ni sehari mesti pekena kopi juga ;p adoyai...








jadi dni nak minta pandangan korang yang pernah cuba 3 produk ni... mana satu yang paling best kesannya yang korang rasa. atau ada tengok kawan-kawan yang cuba ke apa... boleh share dengan dni...





kawan dni ada suggestkan dni untuk cuba b white tapi dni tak terbeli lagi produk ni. asal pegi kedai je beli barang yang staf kedai tu syorkan. mulalah hati berbelah bagi nak beli. last-last tak jadi beli. hehehe...






setiap kali dni ke mana-mana kedai, mesti diorang syorkan dni untuk beli beauty umaira. hisyyy... ni RM289/box... tu pasal rasa cam nak pengsan. tapi kalau alah membeli, menang memakai, no hal... ni risau kut-kut tak ok dengan orang muda yang baru jejak usia 25tahun macam dni... sebab tu dni nak minta pandangan korang. ^__^ menjelang hari bahagia, terasa nak beli produk kecantikan pulak. ngada-ngada betolll, haha!




p/s:
korang pernah cuba tak? cer cghite cer cghite...






12 January 2011

Bedak SimplySiti best tak?

-
-
-


ramai nak tahu mengenai produk SimplySiti ya... siap email dni lagi. hehe... ololo cutenye... meh meh dni nak story mengenai compact powder SimplySiti yang dni beli hari tu... dni beli Simply Perfect 2 Way Cake SPF30 Light Beige. harga dni dah lupa. tak silap dni. RM40 lebih cemtu masa ada jualan sempena hari krismas.





sebenarnya produk ni dni excited nak guna sebab ianya produk keluaran Datuk Siti Nurhaliza... yes, sape tak rasa teruja nak guna produk artis pujaan hati kan? termasuklah dni. hehe... dah lama usha kat watson tapi asyik batalkan niat nak guna 2 way cake coz dni memang rasa best guna bedak Avon. kalau nak buat perbandingan yang ni dengan bedak avon yang dni biasa guna, of course dni suka yang dni biasa guna... bedak Simply Siti ni macam berdebu sikit. bau dia harum sangat-sangat. lembut dan juga bila dah sebati dengan mekap kita, nampak rata... cantik...



bekas dia lawa... tengoklah tempat bedak tu siap ada penutup khas ;)





kalau korang kulit jenis berminyak mungkin boleh masyuk kot dengan bedak ni sebab dia berdebu sikit. kalau kulit kering, mudah nampak kekeringan... so far, okayla dni guna... baru try dalam 2-3kali je... ermmm... bab nak kasi bintang... kasi 4 bintang boleh? hehe...







berminat nak beli bedak ni? tips dni... g watson jangan pakai bedak pastu berbedak dengan tester kat situ. haaa boleh tahu terus kena dengan kulit kita ke tak hehe ^___^









26 September 2010

ALZARA | Natural Dead Sea Beauty Salts



dni tak pernah guna produk ni. baru je beli minggu lepas kat cosway masa ke sana dengan ain sejurus selepas kitorang lunch kat pizza hut. tadi masa dni kemas-kemas barang terjumpa la garam laut mati ni. terlupa lak dni ada beli. belum cuba lagi... korang ada pernah cuba tak produk garam laut mati? dengar khabarnya bagus untuk kesihatan kulit.




antara khasiat garam laut mati adalah untuk melegakan masalah kulit seperti kekeringan, ketidakselesaan dan pengelupasan. ianya juga dapat membantu merehatkan badan kita selain mengambalikan kesihatan serta kecantikan kulit. pastu kalau yang jenis ada kulit sensitif pun elok guna garam ni. dni skang ni mengalami kulit sensitif sebab pakai jam. nak cuba garam ni mana tahu kot-kot leh legakan kesan sensitif tu...





p/s:
kalau korang pernah cuba, leh kongsikan pengalaman korang dengan dni ;)



27 June 2010

Tips | Menghilangkan Selulit Menggunakan Kopi & Minyak Zaitun



pernah cuba tak pakai campuran minyak zaitun dengan serbuk kopi pada badan? haa.. jangan tak tahu... ianya boleh melembutkan kulit dan juga menghilangkan selulit jika diamalkan secara berterusan. memang mujarab tau...






caranya mudah saja.. bahan yang korang perlukan hanyalah:

  1. minyak zaitun
  2. serbuk kopi

ye.. itu aje! hehe.. oh, ya.. dni guna minyak zaitun safi. pastu serbuk kopi pula dni guna serbuk kopi timbang tu. bukan nescafe ye.. tak tahu la ok tak kalo guna nescafe. tapi kalau u ols nak cuba guna nescafe tu cuba aje la.. :D


korang campurkan serbuk kopi dengan minyak zaitun tu.. kasi dia likat-likat tau.. jangan cair meleleh.. sebab nak wat macam krim gtu.. pastu urut-urut la sekitar kulit badan.. biasanya pakai kat peha/lengan je dni ni.. hehe.. pakai masa mandi.. wat cam skrub tu. kalau korang rajin, boleh sapu kat daerah yang korang nak pastu balut dengan pembalut badan tu. ada kan plastik tu.. alaaa... lupa lak orang panggil plastik ape.. haaa.. yang tu laa.. isk3...


then bilas macam biasa.. hasilnya, kulit rasa lembut2 cemtu..
best tau.. dni tahun ni baru buat 3 kali..
tahun lepas 6-7kali..
apa maknanya tu?
okeh.. memang pemalas.. haha!
cuma nak berkongsi tips..
harap ianya membantu kamu^___^


selamat mencuba!


22 April 2010

Yusmira Soy Collagen ; My Favourite!


baru je balik shopping.. petang tadi abah baik kerja, terus yayang ajak beliau shopping..
ah... dni tumpang sekaki la ape lagi ;p hehe..
saja ikut nak pegi beli stok minuman kegemaran..
yusmira soy collagen! yesss...
sangat sedap ^_^




dah seminggu stok yusmira soy collagen ni habis. tu pasalla melilau cari stok.
wajib beli di yusmira trading sebab leh dapat diskaun. hehe.. takpela diskaun 2-3 ringgit pon kira berbaloi la juga kan?


so malam ni boleh bercollagen la..
nyummm...




14 April 2010

Yeay! Hada Labo Super Hyaluronic Acid Moisturizing Lotion : Recommended by Red Mummy ^_^


lepas je baca entry kak red tadi, berdesuppp dni pergi ke guardian..
nak beli toner Hada Labo, Hyaluronic Acid Moisturizing Lotion!
^_^



haha! seriously teruja coz hari tu dni dah pandang-pandang jeling-jeling kat produk ni cuma tak terpanggil lagi nak beli.. u ols tahu-tahu sajalah dni suka produk korea-jepun..
pengguna Skin79 yang tegar!
hehe..





ready nak gi guardian! jom jom jom ^_^




alrite dah sampai ke destinasi.. dah jumpa... yezzaa!
mari beli.. mari beli..
(heh, ajak orang beli macam dni dapat komisyen lak kan? tak dapat la.. huhu.. nak komisyen gak, :'( isk iskk... )




wajib beli u ols! wajib wajib wajib!


nahhh.. menimbun lak pembelian cik dni ni.. ayoyooOoo kata nak beli toner Hada Labo je.. apesal berduyun-duyun lak dibelinya.. haha. pompuan! biasala ;p



ini dia..
Hada Labo Super Hyaluronic Acid Moisturizing Lotion
dni beli dengan harga RM36.88.. :)



okay, dni dah try toner ni..
tak ada bau.. dan ianya sedikit melekit pada mulanya.. macam pakai beautee ampoule.. tapi lepas absorb elok dalam kulit, melekit tu dah tak ada sangat.. and seriously rasanya macam pakai beautee ampoule.. segar, tegang, dan jadi flawless la pulak bila pakai bb cream dan juga bedak compact. wow! rasa muda pulak erk, bila masa lak dni tua, haha!



seronoknya..
recommended, okay! comel-ccomel jadinya.. aw aw aw gumbira..
mulus okay.. lalalala..




hmm.. beli untuk diri sendiri je ke? tidak.. tidak.. ini adalah untuk Deen..
^_^ nak kasi pada beliau nanti.. boleh buang black head, kan?
cian dia naik motor kena asap2 tu..
haa skang ada black head remover, bolehla pakai seminggu sekali..
licinla hidung beliau..
hehe..



kalau u ols nak cun melecun dan comel-comel gebus wal mulus ala-ala kak Red Mummy, bolehla try ye.. mana la tahu kena ngan kulit u ols, terus jelita jadinya. ;p



nak tengok entry kak Red Mummy mengenai Hada Labo Super Hyaluronic Acid Moisturizing Lotion? KLIK SINI