Showing posts with label beauty. Show all posts
Showing posts with label beauty. Show all posts

08 December 2020

WATER BASED MOISTURIZER UNTUK KULIT KERING YANG TAK BERMINYAK DAN TAHAN LAMA - HANSAEGEE NATURE

Kulit kering dengan Dini tak dapat dipisahkan. Dini mengalami kulit kering sejak selepas bersalinkan anak pertama. Sebelum kahwin, kulit Dini jenis berminyak dan mudah juga naik jerawat. Sepanjang Dini mengandungkan anak pertama Dini tak pakai sebarang produk rawatan muka. Waktu tu rasa malas dan juga Dini ada terbaca mengenai apa yang kita sapu pada kulit mungkin boleh berikan efek pada bayi dalam kandungan. Maka sepanjang tempoh kehamilan Dini abaikan rutin skincare. Sekali haaa, kulit jadi kering kontang pula lepas bersalin. Macam musim kemarau, hehe. Padan muka, malas sangat kan...

 


 

Bila nak cari pelembap kulit je mesti Dini cari jenis water based sebab produk water based sangat bagus untuk kulit kering. Nak rawat kulit kering ni bukan senang. Kena rajin pakai pelembap setiap hari. Selalu baca tips memilih produk untuk kulit kering mesti cari kandungan utamanya adalah air. 





Dan Dini dah jumpa. yeay! Hansaegee Aqua Whitening Cream. Dini 'in love' sangat dengan pelembap muka yang satu ni sebab bila pakai je kulit Dini betul-betul lembap. Kandungan pelembap ni pun helok-helok belaka. Krim ni tidak mengandungi alkohol, sulfate dan paraben tau. Jom cekidaut :

Water, Cyclopentasiiloxane, Cyclohexasiloxane, Glycerin, Niacinamide, Pinus densiflora leaf extract, Sodium chloride, Angelica acutiloba root extract, Cnidium officinale root extract, Paeonia albiflora root extract, Rehmannia chinensis root extract, Prunus armeniaca (Apricot) kernel oil, Camellia japonica seed oil, Betaine, Cetyl PEG/PPG-1-/1 Dimethicone, DMDM Hydantion, Perfume, Gardenia florida fruit extract. 




Tengok, kandungan utamanya water, kan? Tambahan pula krim pelembap ini mengandungi ekstrak herba dan minyak biji benih Camellia Japonica yang bagus untuk memperbaiki kelembapan kulit. Rumusan ini juga menjadikan kulit semakin cerah dan anjal serta bagus juga digunakan untuk melegakan kesan kemerahan akibat sunburn pada kulit. Sebabnya krim pelembab ni bersifat sejuk dan menghidrakan kulit. 

 

 

 

Sesuai sangatlah dipakai dalam iklim negara kita ni. Yang paling penting, ia bersifat non-comedogenic yang sesuai untuk kulit sensitif dan melindungi faktor penyebab berlakunya jerawat. Tak risau tentang jerawat dah. Tengok tekstur krim ni pun dah boleh nampak krim ni terrrsangatlah lembap, kan...






Cara pakainya mudah sahaja. Yang paling penting, cuci muka terlebih dahulu. Macam Dini, selalu pakai pada waktu pagi selepas mandi. Lepas mandi tentulah kita dah bersihkan muka, kan... Siapa mandi tak cuci muka sini Dini nak rotan! Haha.. 

 

 

 

 

Okay lepas tu ambil sikit krim pelembab Aqua Hansaegee oles pada kulit muka dan urut lembut sampai rasa keluar titisan air halus. Kemudian dap dap je bagi titisan-tisan air tu meresap elok dalam kulit. Alaa... tampo-tampo manja camtu. Jangan duk tampo laju-laju lah karang ada juga yang berbekas setepek tapak tangan kat muka. 

 

 

 

 

 

Jangan lupa pakai pelembap siang dan malam di muka dan leher barulah lembap sokmo kulit tu. Sebelum pakai pada kulit muka kalau risau tak sesuai ke apa, cuba dekat tangan dulu dalam beberapa hari. 



 

 

Nampak, kan water drop tu? Wow!



Pemakaian pelembap ini secara konsisten dapat mencerahkan kulit dari dalam kerana Aqua Whitening Cream mengandungi  kandungan Niacinamide iaitu vitamin B3 yang sangat bagus bertindak mencerahkan serta mampu mengawal sebum/ minyak pada kulit wajah. Oleh sebab itu, tona kulit akan jadi lebih bagus, cerah, sihat dan berseri. Tak adalah nampak kesan kulit menggelupas dan garis halus lagi. Tak nak lah nampak kulit lebih tua daripada usia sebenar, kan? Nak cantik kena rajin. Kalau malas, tak mampu den nak nolong aiiii.


Bau krim pelembap ni wangi tau! Bau macam... Hm.., namanya aqua.. haruman macam aqua gitu. Boleh imagine tak baunya? Bau fresh. Yes! Fresh! Korang pun mesti suka jugalah pelembap aqua ni sebab teksturnya pun ringan je tak rasa melekit.

 


Testimoni


Dini dah pakai selama seminggu pelembap ni. So far, Alhamduillah tak ada kesan sampingan. Helok je kejadiannya. Kulit rasa fresh. Bila tengok cermin tak nampak dah garis-garis kulit kering. Maklumlah biasanya Dini suka skip sapu pelembap bila dah jadi surirumah. Kekononya boleh cantik semulajadi uhwekkkkk sangat. Memang tidok leeee. Kena pakai produk rawatan wajah juga kalau nak jaga kesihatan kulit. Komen Dini mengenai Hansaegee Aqua Whitening Cream:


  • Mudah meresap dan tak melekit
  • Harum segar bau dan rasa kulit
  • Kurangkan garis-garis halus
  • Liang pori pun kurang jelas kelihatan dah (sebab kulit Dini terlampau kering)
  • Jerawat tak ada naik
  • kulit nampak lebih cerah
  • Bila pakai waktu makan, bangun pagi tu rasa glowing je kulit awwww!
  • Pakai masa duduk rumah pun selesa sebab tak berminyak, kalau makeup pun tak bercapuk. 
  • Lagi best bila gabungkan dengan Hansaegee CC Cream 
  • Suka tengok efek water drop masa tengah sapu pelembap
  • Hansaegee dah jadi produk penjagaan kulit favourite Dini!



Tengok ni Dini pakai krim aqua dekat rumah. Tak mekap pun. Cuma Aqua Whitening Cream + oles lipbalm. Simple gaya suri rumah. Hehehe...









Yang ni pula Dini ready nak keluar rumah. Jadi, Dini add on CC Cream dari Hansaegee Nature juga dan pakai lipmatte dan blusher. Satu sebelum keluar rumah, satu masa kat taman tengah berpeluh main dengan famili. Haaa... makeup tetap nampak glowing dan tak bercapuk, kan? Sukaaaa sangat! Tak susah-susah nak touch up dah. kecuali kalau makan makanan berminyak, comot lah sikit lipmatte tu kan. Topup lipmatte je lah, gitewwww.



Korang yang rasa nak cuba juga dapatkan krim pelembap Aqua dari Hansaegee boleh tekan link di bawah. Dijamin authentic:



 

🍁Brand: Hansaegee Nature 

🍁Website: www.hansaegee.com/shop

🍁IG page: https://www.instagram.com/hansaegeenature/

🍁FB page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature 

🍁Youtube page: https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia



10 November 2020

CC Cream Yang Tidak Melekit Untuk Kulit Berminyak, Bersiap dengan Cepat dan Ringkas


Nak bersiap tapi malas nak 'touch-up' lama-lama? Biasalah tu.. Kalau boleh, semua nak bersiap dengan sepantas yang mungkin. Nak kena pakai foundation lah, lipstick lah, blusher lah, eyeshadow lah. Hmmm… Part foundation paling rumit bagi Dini, sebab kena cari yang betul-betul sesuai dengan tona kulit. Foundation yang tak kena dengan warna kulit terus je nampak lain macam makeup seseorang tu kan?  Makeup nampak ke laut. 🤔 Eh... sekejap, ke laut nak kena mekap juga ke? Hahahaha... okay Dini gurau! 🤭






Yang mana suka bersiap dengan cepat dan ringkas boleh ikut tips Dini yang satu ni. Dini kalau korang kenal, jenis seorang yang simple, tahap keluar rumah tak mekap pun takde hal. Tapi, tak bagus kalau kita tak mekap langsung sebenarnya. Bila kita keluar dari rumah, kulit lebih terdedah kepada sinaran cahaya matahari. Sedangkan duduk dalam rumah je pun bagus sapu produk yang ada SPF, keluar dari rumah apatah lagi. Jadi, terlajak selamba pun tak bagus ya teman-teman. Kulit lebih mudah nampak kusam dan gelap. Okay Dini insofff! Jomlah kita insaf berjemaah.






Korang pernah dengar tak CC Cream? Mesti pernah, kan? Sebenarnya CC Cream adalah sejenis Color Control/ Corrector Cream. Yang Dini nak kongsikan sekarang ialah Gold Nano CC Cream dari Hansaegee. Krim kesemuanya dalam satu (all in one) untuk kegunaan sepanjang hari.








Istimewanya krim ini asalnya berwarna putih tetapi lepas kita sapu pada kulit ia akan berubah  mengikut tona warna kulit kita. Blend elok sekata, bagi efek natural look. Eh speaking pulak kehkehhh... 



Makanya kulit kita akan kelihatan berseri dan bermaya. Selain itu juga krim ini mampu melembapkan kulit, jadi wajah kita akan kelihatan lebih glowing dan terpelihara daripada sinar UV kerana CC Cream ni mempunyai SPF50 PA+++. 





Sapuan pada kulit tangan


Perbezaan apabila pakai cc cream. Fuhh! Nampak lebih cerah dan lembap kulit Dini kan? Glowing terus 💃




Cara guna Gold Nano CC Cream mudah sahaja. Picitkan sedikit dan sapu pada kulit menggunakan jari, tak perlu pakai berus tau. 






Boleh tengok dalam gambar ni, asalnya krim berwarna putih dan apabila disapu, pigment warna yang ada dalam krim akan berubah kepada warna yang sesuai dengan kulit. Tak perlu cari tona krim yang sesuai dengan warna kulit dah. Guna satu krim ni sahaja, selesai masalah. 





Dalam gambar ni Dini blend seluruh atas kulit tangan tu dan spraykan air.





Nampak cc cream tu tak melekit walaupun dah kena air (contohnya kalau kulit kita berpeluh). Dap dap dengan tisu, tak comot pun tisu tu. Maksudnya tak comotkan bahagian tepi tudung juga 😍



Yang paling best, Gold Nano CC Cream tak melekit. Walaupun kita berpeluh, krim ni tak buat makeup nampak bercapuk. Malah bila berpeluh, tambah efek glowing lagi tau. Jadi tak risau dah tudung akan kotor ke apa... Sesuai sangatlah pemakaian CC Cream dari Hansaegee dengan iklim di Malaysia ni. 





Titikkan Cc Cream Hansaegee pada muka termasuk sekitar kawasan mata. Sebab bila pakai eyeshadow, jadi lebih cantik tau warnanya.



Sebelah kiri Dini sapu CC Cream, sebelah kanan tak sapu apa-apa. Nampak bezanya, kan? Sama dengan sapuan pada kulit tangan. Kelihatan  lebih cerah, glowing dan lembap.





Biasanya CC Cream dijadikan sebagai makeup based. Tapi untuk makeup yang ringkas, sapuan Gold Nano CC Cream sahaja pun sudah memadai + pula sikit blusher  dan sapu pewarna bibir dah nampak berseri-seri. Boleh nampak beza warna makeup apabila disapu CC Cream dengan tidak. Warna makeup akan lebih pigmented. Lawa sangat. Tak payah nak sapu tebal-tebal.






Atas dengan sapuan CC cream, bawah tanpa cc cream. Yang atas tu lebih pigmented.





Bukan itu sahaja tau. Gold Nano CC Cream ni juga mengandungi bahan anti-kedut yang mampu merawat kulit daripada garis-garis halus serta penuaan. Kalau malas pakai krim rawatan wajah di siang hari pun tak ada masalah dah lah ye. Sebab kandungan dalam CC Cream ni mampu merawat kulit wajah kita juga. Malas-malas pun boleh awet muda. Makanya bye bye kulit kusam. Ewah! Haaa tengok bahan kandungan yang terdapat dalam Gold Nano CC Cream:




BAHAN UTAMA GOLD NANO CC CREAM


Mineral Water = bertindak dalam mengekalkan keseimbangan pH serta menganjalkan kulit.

Colloidal Gold = melindungi kulit daripada radikal bebas dan antipenuaan.

Niacinamide = memperbaiki tona kulit yang tidak sekata serta mengecilkan liang pori dengan khasiat vitamin B3.

Ipomoea Hederacea  Callus Culture Extract = antibakteria serta merawat masalah kulit.

 


 4 bahan utama ni semuanya  sangat bagus untuk menjadikan kulit wajah kita sihat berseri.







Packaging pun bagus. Ringan comel compact je bersaiz 50ml, penutupnya pula jenis twist-lock, jenis tak mudah tumpah. Tonggeng pun tak akan keluar krimnya kecuali abila dipicit. Bawa ke mana-mana dalam handbag pun tak terasa beban. Bahkan boleh jadi penyelamat utama lepas kita cuci make up sebab nak solat ke apa kan.. touch up je dengan CC Cream Hansaegee. Simple! 



Tapi, kalau korang suka makeup yang tebal tambah je foundation segala tu confirm lebih kebabooom hasilnya nanti. Try laaa kalau tak percaya. Haish, tak try memanglah tak tahu. 






Okay, akhir sekali Dini nak kongsikan komen Dini selepas dan cuba pakai Gold Nano CC Cream ~ Lepas guna krim ni Dini jimat Sunblock, blusher, eyeshadow, foundation, dan juga primer. 



Semua tu jadi jimat sebab CC Cream Hansaegee ni dah ada SPF untuk melindungi kulit. Lepas tu buat makeup jadi pigmented. Jadi Dini tak perlu sapu blusher ke eyeshadow ke berlapis-lapis nak bagi nampak jelas warnanya. Sapuan tu terus je melekat elok pada kulit. Part yang paling Dini suka, makeup jadi tahan lebih lama dan glowing! Hasilnya kulit muka nampak smooth je. Liang pori pun tak kelihatan sangat. Terima kasih, Hansaegee!


Berselfie lah dengan aman... gitewww. Hehehe. Recommended thumbs up untuk Hansaegee Gold Nano Cc Cream.




Korang nak dapatkan Hansaegee Gold Nano CC Cream boleh klik link di bawah ni ya . Dijamin Authentic













19 September 2020

Kebaikan Aromatic Virgin Coconut Oil AVCO dari D'aura Kaya dengan Antioksida dan Vitamin E

Kebaikan Aromatic Virgin Coconut Oil AVCO | Sebut sahaja mengenai Virgin Coconut Oil (VCO) atau Minyak Kelapa Dara tentu sahaja ramai yang mengenalinya. Kita selalu jumpa minyak kelapa dara di pasaran dalam bentuk cecair (liquid) dan juga softgel (kapsul).



 

PENGALAMAN

Dini paling suka beli minyak kelapa dara softgel. Dah hampir 10 tahun Dini konsisten menggunakan minyak kelapa dara. Selalunya Dini beli dalam bentuk softgel untuk diamalkan setiap hari. Sejak mengandung hari tu Dini amalkan vco softgel dari D'Aura. Harga berpatutan dan mudah didapati. Sebab itulah Dini pilih produk D'Aura.




Kita memang dah kenal vco. Tapi apa pula yang dimaksudkan dengan Aromatic Virgin Coconut Oil (AVCO)? 

 

 

PENGENALAN

Baru-baru ini D'Aura iaitu jenama tersohor Minyak Kelapa Dara Malaysia telah mengeluarkan produk terbaru variasi dari VCO iaitu AVCO yang diformulasikan dengan haruman tanpa menjejaskan ketulenan minyak kelapa dara. Maksudnya, AVCO ini hanya untuk kegunaan luaran sahaja. Berbeza dengan vco jenis softgel dan cecair, boleh dimakan serta untuk kegunaan luaran. AVCO pula hanya untuk kegunaan luaran sahaja, tak boleh makan tau!


Khasiat vco tidak dapat disangkal lagi. Ianya sangat terkenal sejak zaman dahulu bagi kegunaan kesihatan rambut dan kulit. Petua dan tips daripada orang tua-tua biasanya akan syorkan guna minyak kelapa dara (vco) bagi melebatkan rambut, nak elakkan uban, kurangkan kelemumur,  sihatkan kulit kepala dan rambut,  lembapkan kulit, sapuan pada luka dan sebagainya terbukti berkesan. Pendek kata vco boleh digunakan dari hujung rambut sampai hujung kaki. Setiap rumah seharusnya menyediakan vco untuk kegunaan pada bila-bila masa.

 



KEBAIKAN D'AURA AVCO :

  • tinggi dengan antioksida & antipenuaan
  • kaya dengan vitamin E 
  • sesuai untuk semua peringkat usia
  • menyihat, melembap, dan menganjalkan kulit, mengurangkan garis dan kedutan, memperbaiki liang pori 
  • memperbaiki parut pada kulit
  • sesuai untuk kulit sensitif
  • merawat rambut kusam, bercabang, kering dan bagus untuk kulit kepala 
  • melembapkan seluruh badan terutamanya kawasan tumit kaki, lutut, dan siku
  • tanpa bahan kimia paraben, sls dan plumbum
  • dengan 2 pilihan haruman iaitu Morning Dew dan juga Floral Fresh
  • sebotol 50ml berharga RM22.90  
  • dalam pek mudah guna, pam sahaja untuk gunakan avco
  • 99% kandungan vco
  • 1% kandungan haruman yang diperbuat daripada ekstrak tumbuhan semulajadi

 

Oleh kerana AVCO ini merupakan vco asli maka ianya perlu disimpan dalan suhu bilik seperti mana vco jenis softgel dan liquid. Ia boleh membeku dalam suhu sejuk bawah 23c. Walaubagaimanapun, elakkan daripada disimpan ditempat yang suhu melebihi 30c dan elakkan daripada sinaran cahaya matahari secara langsung. Beku bukan bermakna AVCO rosak ya. Sekiranya berlaku pembekuan AVCO akibat suhu sejuk, boleh rendam botol AVCO dalam air bersuhu bilik (antara 23-30c) dan AVCO akan kembali normal dan boleh digunakan seperti biasa.

 


PETUA

Namun, cara pembuatan vco dahulu kalanya sangat rumit. Sekarang dah mudah. Pilih sahaja variasi produk vco dari D'Aura untuk dimakan atau kegunaan luaran semuanya ada. Malah,  produk vco ini sesuai untuk digunakan seisi keluarga tanpa mengira peringkat usia. Sejak anak sulung Dini lagi Dini dah sapukan vco pada rambutnya. Bila dia selesema dan batuk biasanya Dini sapu kunyit + vco pada dada, belakang dan juga atas hidung. Sebabnya masa masih bayi, tak boleh berikan sebarang ubat. Jadi Dini gunakan petua orang lama sebagai ikhtiar untuk legakan selesema dan batuk anak ketika masih kecil.

 


REVIEW

Kalau dulu, Dini picit vco dari softgel untuk kegunaan pada kulit. Jarang Dini beli vco liquid sebab jarang juga nak sapu pada kulit sebenarnya atas sebab bauan minyak kelapa tu. Sekarang, haih! Dah ada yang wangi sebegini haruslah sentiasa menjadi pihan hati. Paaling Dini suka sebab AVCO cepat meresap pada kulit. 


Bila jadikan AVCO sebagai pelembap kulit muka, ia tidak melekit dan tidak mengganggu solekan. Malah, kulit wajah nampak lebih segar dan glowing. Dini juga sapu AVCO sebagai pelembap bibir sebelum pakai lipmatte. Selain itu juga AVCO mampu menanggalkan solekan dengan bersih dan juga dijadikan sebagai minyak rambut. Rambut pun jadi wangi.

 

 


Dini suka sangat AVCO dengan haruman Morning Dew sebab baunya seiras dengan haruman kegemaran Dini iatu Glow by JLo. Pertama kali hidu bau Avco Dini dah rasa macam eh!!! Bau apa ni ya? Macam pernah bauuuuu je. 


Lepas tu barulah perasan, ohhh rupanya sama macam bau perfume kegemaran sendiri. Tentulah Dini suka sapu sana-sini termasuklah pada anak dan suami. Hehehe. 



 
Suami dan anak Dini pun jadikan AVCO Morning Dew sebagai miyak rambutnya. Dini sapu juga pada baby bagi tujuan lebatkan pertumbuhan rambut yang baru lepas dicukur dalam pantang hari tu. AVCO ni produk organik, jadi Dini tak was-was nak sapukan pada kulit baby.  Lepas ni, nak kena belikan botol lainlah untuk encik suami sebab dia pun suka guna AVCO. 

 

Bagi ibu mengandung yang ada masalah selulit, strechmark, dan nak cantikkan kulit sekitar perut boleh juga sapu AVCO ni tau. Selamat mencuba!



Info lanjut:

Website: www.daura.com.my

Facebook: www.facebook.com/daura.hq.official

Instagram: www.instagram.com/daura_hq

01 December 2011

Bioglo Clear Pore Deep Cleansing Mask | Best ke tak?

-
-
-
-
dni tengah cari masker yang best-best untuk dipakai terutamanya yang boleh menanggalkan white/blackhead dengan berksesan. jadi beberapa hari ni dni google, ramai cakap Bioglo Clear Pore Cleansing Mask ni best. rasa macam teringin nak cuba. dulu pernah beli... tapi tersadai... lepas pindah rumah, masker tu entah ke mana. jenuh dah dni cari tapi tak jumpa... rasanya dni pernah pakai... cuma terlupa tahap keberkesannnya tu cemana. tak silap dni, memang best la...






sekarang ni perasaan nak beli masker hitam legam ni membuak-buak. nak bersihkan kulit muka yang tak berapa nak bersih ni dengan jayanya sebelum tiba hari pernikahan. perempuan... tade kerja lain. fikir bab cantik-cantik je la kan kerjanya hahahaha ;p korang ada pengalaman pakai masker ni tak? boleh share dengan dni... dni nak kumpul maklumat sebanyak mungkin sebelum beli. hehehe...



-

Inner Shine Prune Essence | tips melembapkan kulit dan detoksifikasi

-
-
-
-
dah lama dni tak beli pati prune... mahal sangat pasalnya. tapi berkorban juga beli untuk sebab nak serap semua khasiat prune dalam tubuh badan ni haa... haha! macam watak penjahat dalam cerita kartun tu pulak sebok nak serap-serap bagai ;p






sebenarnya kalau nak lebih jimat, boleh beli Sunsweet. cuma, bezanya inner shine korang boleh minum dan telan cemtu je... sunsweet nak kena kunyah sampai lumat. liat juga buat prune ni kalau nak dikunyah. hehe... nak lebih senang, minum je pati prune. dalam sekotak besar tu ada 6 botol 42ml. lepas minum sebotol pati prune korang dah tak perlu minum/guna produk detox dah... pati prune ni dah cukup untuk detoksifikasi... konfem mudah nak melabur dalam toilet nanti... dan korang tak perlu minum banyak botol dalam sehari. cukuplah sebotol sebelum tidur. minum banyak botol karang ado jugak yang masuk tandas tak keluar-keluar, hehehe ^___^







harganya tak lebih dari RM25... dni terlupa berapa harganya sebab lepas beli tu resit bayaran dni lanting entah ke mana, beli banyak barang pasalnya hari tu kat watsons. dni ada penyakit malas pakai pelembap/krim... tapi Alhamdulillah kulit dni tak jadi kering sejak amalkan pati prune + beberapa supplement lain. tapi nak kata kulit cun gebusss tu tak ado lah kan. cemano nak gebusss licin cun meletops kalo malas pakai krim/pelembap. tak cukup nutrien la si kulit tu ehehe...





cuma, ok lah daripada yang berkulit kering kontang macam dilanda musim kemarau. jadi, dni rekemen korang untuk cuba pati prune. jom jom minum pati prune. dni nak beli sekotak lagi. ngam-ngam sempat habiskan sebelum tarikh kawen dni... dekat2 majlis tak leh minum. kang tak menahan kau nak masuk toilet. wakakaka ;p






-

18 November 2011

Antara Kyusoku Bihaku, B White, dan Beauty Umaira yang mana satu pilihan korang?

-
-
-
actually dni pernah cuba beberapa produk collagen sebelum ni macam yusmira collagen, soy collagen nur beautyline, d' ayu soy collagen + vitamin c, kyusoku bihaku, dan juga awet muda puteri alya. antara kesemua produk tu, soy collagen nur beautyline yang paling berkesan dengan dni. sekotak dni amalkan dah nampak kesan. tapi masalahnya dni yang rasa liat nak amalkan... kyusoku bihaku pula, ada efek slow sikit kesannya kalau kita minum kopi. itu yang susah... dni ni sehari mesti pekena kopi juga ;p adoyai...








jadi dni nak minta pandangan korang yang pernah cuba 3 produk ni... mana satu yang paling best kesannya yang korang rasa. atau ada tengok kawan-kawan yang cuba ke apa... boleh share dengan dni...





kawan dni ada suggestkan dni untuk cuba b white tapi dni tak terbeli lagi produk ni. asal pegi kedai je beli barang yang staf kedai tu syorkan. mulalah hati berbelah bagi nak beli. last-last tak jadi beli. hehehe...






setiap kali dni ke mana-mana kedai, mesti diorang syorkan dni untuk beli beauty umaira. hisyyy... ni RM289/box... tu pasal rasa cam nak pengsan. tapi kalau alah membeli, menang memakai, no hal... ni risau kut-kut tak ok dengan orang muda yang baru jejak usia 25tahun macam dni... sebab tu dni nak minta pandangan korang. ^__^ menjelang hari bahagia, terasa nak beli produk kecantikan pulak. ngada-ngada betolll, haha!




p/s:
korang pernah cuba tak? cer cghite cer cghite...






12 January 2011

Bedak SimplySiti best tak?

-
-
-


ramai nak tahu mengenai produk SimplySiti ya... siap email dni lagi. hehe... ololo cutenye... meh meh dni nak story mengenai compact powder SimplySiti yang dni beli hari tu... dni beli Simply Perfect 2 Way Cake SPF30 Light Beige. harga dni dah lupa. tak silap dni. RM40 lebih cemtu masa ada jualan sempena hari krismas.





sebenarnya produk ni dni excited nak guna sebab ianya produk keluaran Datuk Siti Nurhaliza... yes, sape tak rasa teruja nak guna produk artis pujaan hati kan? termasuklah dni. hehe... dah lama usha kat watson tapi asyik batalkan niat nak guna 2 way cake coz dni memang rasa best guna bedak Avon. kalau nak buat perbandingan yang ni dengan bedak avon yang dni biasa guna, of course dni suka yang dni biasa guna... bedak Simply Siti ni macam berdebu sikit. bau dia harum sangat-sangat. lembut dan juga bila dah sebati dengan mekap kita, nampak rata... cantik...



bekas dia lawa... tengoklah tempat bedak tu siap ada penutup khas ;)





kalau korang kulit jenis berminyak mungkin boleh masyuk kot dengan bedak ni sebab dia berdebu sikit. kalau kulit kering, mudah nampak kekeringan... so far, okayla dni guna... baru try dalam 2-3kali je... ermmm... bab nak kasi bintang... kasi 4 bintang boleh? hehe...







berminat nak beli bedak ni? tips dni... g watson jangan pakai bedak pastu berbedak dengan tester kat situ. haaa boleh tahu terus kena dengan kulit kita ke tak hehe ^___^









26 September 2010

ALZARA | Natural Dead Sea Beauty Salts



dni tak pernah guna produk ni. baru je beli minggu lepas kat cosway masa ke sana dengan ain sejurus selepas kitorang lunch kat pizza hut. tadi masa dni kemas-kemas barang terjumpa la garam laut mati ni. terlupa lak dni ada beli. belum cuba lagi... korang ada pernah cuba tak produk garam laut mati? dengar khabarnya bagus untuk kesihatan kulit.




antara khasiat garam laut mati adalah untuk melegakan masalah kulit seperti kekeringan, ketidakselesaan dan pengelupasan. ianya juga dapat membantu merehatkan badan kita selain mengambalikan kesihatan serta kecantikan kulit. pastu kalau yang jenis ada kulit sensitif pun elok guna garam ni. dni skang ni mengalami kulit sensitif sebab pakai jam. nak cuba garam ni mana tahu kot-kot leh legakan kesan sensitif tu...





p/s:
kalau korang pernah cuba, leh kongsikan pengalaman korang dengan dni ;)



27 June 2010

Tips | Menghilangkan Selulit Menggunakan Kopi & Minyak Zaitun



pernah cuba tak pakai campuran minyak zaitun dengan serbuk kopi pada badan? haa.. jangan tak tahu... ianya boleh melembutkan kulit dan juga menghilangkan selulit jika diamalkan secara berterusan. memang mujarab tau...






caranya mudah saja.. bahan yang korang perlukan hanyalah:

  1. minyak zaitun
  2. serbuk kopi

ye.. itu aje! hehe.. oh, ya.. dni guna minyak zaitun safi. pastu serbuk kopi pula dni guna serbuk kopi timbang tu. bukan nescafe ye.. tak tahu la ok tak kalo guna nescafe. tapi kalau u ols nak cuba guna nescafe tu cuba aje la.. :D


korang campurkan serbuk kopi dengan minyak zaitun tu.. kasi dia likat-likat tau.. jangan cair meleleh.. sebab nak wat macam krim gtu.. pastu urut-urut la sekitar kulit badan.. biasanya pakai kat peha/lengan je dni ni.. hehe.. pakai masa mandi.. wat cam skrub tu. kalau korang rajin, boleh sapu kat daerah yang korang nak pastu balut dengan pembalut badan tu. ada kan plastik tu.. alaaa... lupa lak orang panggil plastik ape.. haaa.. yang tu laa.. isk3...


then bilas macam biasa.. hasilnya, kulit rasa lembut2 cemtu..
best tau.. dni tahun ni baru buat 3 kali..
tahun lepas 6-7kali..
apa maknanya tu?
okeh.. memang pemalas.. haha!
cuma nak berkongsi tips..
harap ianya membantu kamu^___^


selamat mencuba!


22 April 2010

Yusmira Soy Collagen ; My Favourite!


baru je balik shopping.. petang tadi abah baik kerja, terus yayang ajak beliau shopping..
ah... dni tumpang sekaki la ape lagi ;p hehe..
saja ikut nak pegi beli stok minuman kegemaran..
yusmira soy collagen! yesss...
sangat sedap ^_^




dah seminggu stok yusmira soy collagen ni habis. tu pasalla melilau cari stok.
wajib beli di yusmira trading sebab leh dapat diskaun. hehe.. takpela diskaun 2-3 ringgit pon kira berbaloi la juga kan?


so malam ni boleh bercollagen la..
nyummm...




14 April 2010

Yeay! Hada Labo Super Hyaluronic Acid Moisturizing Lotion : Recommended by Red Mummy ^_^


lepas je baca entry kak red tadi, berdesuppp dni pergi ke guardian..
nak beli toner Hada Labo, Hyaluronic Acid Moisturizing Lotion!
^_^



haha! seriously teruja coz hari tu dni dah pandang-pandang jeling-jeling kat produk ni cuma tak terpanggil lagi nak beli.. u ols tahu-tahu sajalah dni suka produk korea-jepun..
pengguna Skin79 yang tegar!
hehe..





ready nak gi guardian! jom jom jom ^_^




alrite dah sampai ke destinasi.. dah jumpa... yezzaa!
mari beli.. mari beli..
(heh, ajak orang beli macam dni dapat komisyen lak kan? tak dapat la.. huhu.. nak komisyen gak, :'( isk iskk... )




wajib beli u ols! wajib wajib wajib!


nahhh.. menimbun lak pembelian cik dni ni.. ayoyooOoo kata nak beli toner Hada Labo je.. apesal berduyun-duyun lak dibelinya.. haha. pompuan! biasala ;p



ini dia..
Hada Labo Super Hyaluronic Acid Moisturizing Lotion
dni beli dengan harga RM36.88.. :)



okay, dni dah try toner ni..
tak ada bau.. dan ianya sedikit melekit pada mulanya.. macam pakai beautee ampoule.. tapi lepas absorb elok dalam kulit, melekit tu dah tak ada sangat.. and seriously rasanya macam pakai beautee ampoule.. segar, tegang, dan jadi flawless la pulak bila pakai bb cream dan juga bedak compact. wow! rasa muda pulak erk, bila masa lak dni tua, haha!



seronoknya..
recommended, okay! comel-ccomel jadinya.. aw aw aw gumbira..
mulus okay.. lalalala..




hmm.. beli untuk diri sendiri je ke? tidak.. tidak.. ini adalah untuk Deen..
^_^ nak kasi pada beliau nanti.. boleh buang black head, kan?
cian dia naik motor kena asap2 tu..
haa skang ada black head remover, bolehla pakai seminggu sekali..
licinla hidung beliau..
hehe..



kalau u ols nak cun melecun dan comel-comel gebus wal mulus ala-ala kak Red Mummy, bolehla try ye.. mana la tahu kena ngan kulit u ols, terus jelita jadinya. ;p



nak tengok entry kak Red Mummy mengenai Hada Labo Super Hyaluronic Acid Moisturizing Lotion? KLIK SINI