Showing posts with label beauty. Show all posts
Showing posts with label beauty. Show all posts

27 January 2022

TIPS UNTUK MENGATASI MASALAH KULIT KUSAM

  



      




Assalamualaikum, hai korang! 


Dini nak kongsikan dengan korang sikit mengenai perjalanan merawat kulit kering dan kusam yang Dini alami sebelum ni. Korang imagine, bila Dini senyum, garis dan kedutan terbentuk pada kulit. *nangis* nak selfie pun segan. Yelah, nampak jelas kot garis-garis tu kalah orang berudia 50an. Akibatnya rasa hilang self confident dan mengelak daripada bergambar. 




Puncanya lepas berhenti kerja, Dini anggap duduk di rumah tak mengapa tak gunakan skincare. Nak protect kulit daripada UVA dan UVB apatah lagi. Mindset menganggap tak keluar rumah sangat jadi tak terdedahlah dengan cahaya. Rupa-rupanya, bukan dengan keluar rumah je boleh sebabkan kulit rosak. Dalam rumah pun boleh rosakkan kulit muka kalau tak guna skincare yang sesuai. Isk! 


 


 


Jom kita semak apa penyebab utama kulit muka jadi hilang lembapan, kering, dan terdedah dengan cahaya walaupun kat dalam rumah.



 

1) Alat Penyaman Udara 



 

Ramai di kalangan kita yang menggunakan alat penyaman udara di rumah, kan? Tambahan pula dengan cuaca di Malaysia ni di kala panas terik, fuhhh. Masuk rumah terus on kan suis penyaman udara. Sungguh selesa berada di ruangan yang nyaman dan sejuk mengikut tahap suhu yang kita mahukan. Nak sejuk acah-acah duk Cameron Highland pun boleh. Guna je suhu 16'c, mahunya berbungkus dengan comforter tebal. Hehehe... 

 

 

 

Bukan di rumah je guna penghawa dingin. Di pasaraya, tempat kerja, dalam kereta... 





Tapi korang tahu tak dengan penggunaan alat penyaman udara dalam tempoh yang lama sebenarnya boleh menjejaskan kelembapan kulit kita. Kulit mudah jadi kering dan kusam jika kita tidak sapukan pelembap/ losyen.






2) Cuaca - Iklim Malaysia 

 




Iklim di Malaysia khususnya cuaca yang panas membahang membuatkan kita sering terdedah dengan sinaran ultraviolet walaupun di dalam rumah. Kerap terdedah dengan cahaya matahari secara terus juga menjadi punca kulit kehilangan lembapan. 

 

 

Sebagai surirumah, kita akan keluar juga sidai kain di ampaian luar rumah. Menyapu di laman, layan anak main.... tingkap rumah pun dibuka, cahaya masuk. Nah... kan kena cahaya matahari juga tu namanya. Sinaran ultraviolet mampu menembusi lapisan kulit yang merosakkan sel bawah permukaan  kulit sehingga berlakunya pigmentasi, penuaan, jeragat dan kemerahan.





3) Kurang minum air

 


Ramai yang mengabaikan rutin 8gelas air putih setiap hari. Sesetengahnya tu minum segelas je sehari. Air manis pula yang lebih. Tak bagus tau, sebabnya air mencukupi dalam tubuh badan ni mampu buatkan kulit kita jadi lembap dan sihat.


 


 


 


4) Bilas muka dengan air suam




Mandi menggunakan air suam tak jadi masalah apabila cuaca sejuk. Cuma apabila kita bilas muka menggunakan air suam, lembapan kulit muka mudah terjejas. 


 


Pernah dengar tak kalau nak tatarias wajah, ada tips untuk sapukan kiub ais terlebih dahulu agar  liang pori kulit wajah  menjadi lebih kecil dan segar. Kulit sekitar muka kita lebih sensitif berbanding kulit di daerah lain.  Jadi sebab itulah kalau guna air suam untuk cuci wajah, kulit mudah hilang lembapan, mengalami kekering dan tak bermaya.




 

 

ATASI KULIT KERING DAN KUSAM

 

 

 


 

Terdapat pelbagai tips untuk mengatasi masalah ini. Dini nak kupas perkara asas dan yang paling mudah untuk kita amalkan dalam sehari-harian. Korang boleh ikuti langkah - langkah yang berikut:


1) Gunakan produk penjagaan wajah yang sesuai.

2) Kawal penggunaan alat penyaman udara. Jika rumah kita memang tak ada kipas dan bergantung sepenuhnya dengan aalat penyaman udara, pastikan kita amalkan rutin pemakaian pelembap kulit sebagai langkah pencegahan kulit kering.

3) Ambil air secukupnya sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.

4) Amalkan pemakanan yang seimbang.

5) Elakkan daripada berada di tempat yang terdedah dengan sinaran cahaya matahari secara terus. 

6) Pakai produk yang mempunyai SPF walaupun ketika berada di rumah.

7) Makan buahan dan sa 

7) Amalkan supplement untuk kulit







HANSAEGEE NATURE




Untuk tips yang pertama tu, Dini rekomen korang gunakan produk ini. Bila kawan Dini syorkan untuk Dini cuba pelembap daripada Hansaegee. Kali pertama pemakaian krim pelembap  tu Dini dah rasa jatuh cinta. Rasa ketara betul perubahan kulit yang terasa lembap selepas memakai Aqua Cream. Bila dah suka satu produk tu mulalah nak cuba yang lain. Terus Dini tak teragak nak cuba CC Cream dan Maskernya sekali. Serius, betul-betul berkesan buat kulit jadi semakin lembap dan berseri.






Set penjagaan wajah ini lengkap untuk memelihara kulit daripada sinaran ultraviolet serta melembapkan kulit. Dini tak ragu-ragu menggunakan produk ini kerana ia mempunyai kelulusan KKM. Hansaegee Nature juga berasal dari Korea yang terkenal dengan produk perawatan wajah yang dipercayai dan berkualiti.







RUTIN PENJAGAAN WAJAH




Dini simple je, sebab 99% masa Dini di rumah. Bekerja dari rumah. Hmmm.. atau orang kata surirumah lah sebab kerja macam Dini tak kelihatan macam bekerja pun. Nampak main telefon je. Kerja yang tak ada title ni susah sikit orang nak faham. Hehehe... nak buat macam mana... 






Bila lebih banyak berada di rumah tak adalah kita nak tepek itu-ini macam nak keluar camtu kan. Maklumlah bergelumang dengan anak-anak. Anak pun suka peluk cium mama dia. Jadi, Dini sapukan skincare tu tipis-tipis untuk kekalkan lembapan kulit. Mudah sangat. Cuma buat rutin penjagaan wajah2 dua langkah sebelah pagi dan dua langkah pada waktu malam dengan menggunakan 3 produk.









Rutin Pagi:



STEP 1 :- AQUA WHITENING CREAM





Lepas siap mandi pagi, kulit muka pun dah cuci bersih, Dini akan sapukan Aqua Whitening Cream sebagai pelembap. Glycerin yang terkandung di dalamnya menyumbang kelembapan terhadap skin barrier. Kulit akan lembap dan bermaya. Texturenya juga bersifat cooling, jadi melanin tidak muncul. Jeragat pun dapat diatasi. 

 

 



Bagi mereka yang berkulit sensitif, jangan risau sebab krim ni jenis non-comedogenic. Boleh digunakan untuk kulit sensitif serta melegakan kulit yang merengsa akibat sunburn.Baunya pun sangat fresh, bau aqua!

 

 






Paling penting, tidak mengandungi alkohol, sulfate dan paraben. Water based. Inilah sebab utama Dini pilih krim ini sebagai pelembap kulit. Cepat meresap dan tak melekit. Bahan yang terkandung dalam Aqua Whitening Cream ini iaitu Niacinamide bertindak mengunci air dalam kulit, memperbaiki kelembapan serta menganjal dan mencerah dari dalam. 




Selain itu juga bahan ini mampu memperbaiki skin barrier yang rosak akibat sinaran UV, jeragat pun dapat dikurangkan. Nampak glowing gitu...

 






 

Bila kita sapu krim ni akan nampak water drop terbentuk.  Boleh tengok dalam gambar di atas. Nampak je water drop tu teruskan sapuan. Jangan dap dengan tisu pula ya... Sapu sampai krim meresap ke dalam kulit. 





Kulit tak akan rasa rimas dan melekit. Auto nampak fresh kulit kita. Untuk lebih detail berkenaan krim ini boleh baca post Dini kat SINI : https://www.ilhamdini.com/2020/12/water-based-moisturizer-untuk-kulit.html







STEP 2:- GOLD NANO CC CREAM SPF50+ PA++








Ia mengandungi SPF50+ PA+++ yang sangat  berkesan dalam melindungi kulit daripada UVA dan UVB serta merawat kulit dari dalam. Skin barrier kita terjaga. Jangan tak tahu, dalam rumah pun kulit kita terdedah dengan cahaya tau. Jadi, mesti pakai untuk perlindungan kulit. Serius CC Cream terpaling best yang Dini pernah pakai.







Lagi satu bila guna CC Cream ni biasanya Dini tak pakai fundation dah.  Krim ni akan ikut tona kulit kita tanpa perlu susah-susah cari kod foundation yang sesuai. Jadikan sebagai asas solekan pun boleh. Mesti digunakan walaupun di rumah.







Walaupun asalnya krim bewarna putih tetapi apabila dioles, ia bertukar kepada warna nude. Tak mudah bercapuk, tak berminyak  dan tak melekit...  kulit nampak segar semulajadi. Efek glowing pulak tu bila dah sebati dan berpeluh.

 

 


Untuk make-up pula, bila gunakan CC Cream ni ia bertindak seperti primer yang buatkan warna make-up kita lebih terserlah dan kekal lama. Sapu ringkas dengan picitkan ke atas dua jari je kemudian ratakan keseluruh wajah. Penggunaannya pun jimat. 1 tube jika guna untuk setiap hari boleh tahan selama sebulan atau lebih.

 

 

 

Boleh baca selanjutnya post Dini di sini----> https://www.ilhamdini.com/2021/07/kelebihan-menggunakan-cc-cream-spf50.html







Rutin Malam: 

STEP 1:- 92% ALOE MASK




Sebelum tidur, sebaiknya kita cuci wajah terlebih dahulu. Lap muka bagi kering, lepas tu Dini gunakan 92% ALOE MASK dalam 2-3x seminggu. Tak sempat nak pakai setiap malam sebab rutin menyusukan anak ni kan pepaham je lah. Kekadang tu tertlelap sekali dengan dia, hehe... Oh, ya! Masker ini jenis pakai buang tau. Jangan pula dah siap guna korang simpan semula dalam packaging tu untuk kegunaan esok hari... Tak hyegenic nanti... 






Selalunya lepas siap tidurkan anak tu Dini pakai masker sambil jenguk media sosial. Santai-santai relaxkan diri. Dalam 15-20minit, dah boleh buka masker dan buat urutan pada kulit biar meresap lebih sekata. Rasa tenang, sejuk nyamannnn je kulit kita. 








Kelebihan masker ni, ia mengandungi 92% pati aloe vera semulajadi yang bertindak sebagai essence dalam meningkatkan lembapan  pada kulit. Kulit akan jadi cukup air / kelembapan dan nampak segar bermaya. Khasiat aloe vera memang tak dapat disangkal lagi.  Sejak zaman dahulu kala ia digunakan sebagai tujuan merawat kulit. Bahkan ramai yang tanam sendiri pokok aloe vera bagi kegunaan bila perlu.  




92% Aloe Mask ni sangat bagus tau  meredakan kulit yang merengsa akibat sunburn atau merah-merah sebab lama terdedah dengan cuaca panas.  Terus kulit rasa lega dan lembap. Lepas memasak pun adakala kulit rasa berbahang juga kan. Boleh je cuci bersih muka dulu kemudian pakai masker ni. 

 

 

 



STEP 2:- AQUA WHITENING CREAM



Dah selesai pakai 92% Aloe Mask, kita sapukan Aqua Whitening Cream pula. Gabungan yang mantap dan cukup padu keberkesanannya. Seriously, guys! Super-duper lembap kulit korang dan sungguh menyegarkan. Barulah segala kedutan usia tu dapat diatasi. 








Maklumlah menginjak usia 40-an dah sekarang ni, huhuuu... Caranya ambil sedikit krim dan sapu rata keseluruh wajah. Lepas tu bolehlah tidur dan rehatkan diri. Tidur dalam senyuman... gituuuu..






PESANAN TULUS IKHLAS


 

 

Dini harap korang tak jadi macam Dini yang dulu. Yang mengabaikan penjagaan kulit wajah sampai kulit jadi kering teruk. Tak mudah ya untuk mengembalikan kelembapan pada kulit. Bukan boleh selesai dalam masa satu hari. Kena konsisten dan rajin. Tapi, itulah, bila duduk di rumah kita kurang pentingkan hal ini. Tambahan lagi rutin di rumah tak sama dengan di luar. 

 


 



Jadi, kita gunakan cara yang simple dan tak perlu sampai banyak step kena buat. Mana nak sempat kan, bila dah ada anak kecil. Baru je nak sapu krim, anak meraung. hahaha, itu biasa guys! Bertabahlah. 



Dengan Aqua Whitening Cream, senang je nak sapu laju-laju. Sapu CC cream laju-laju. Ratakan seluruh muka lepas tu cuci tangan bagi bersih. Yelah kan nak menyuap anak makan lah, sidai kain lah, banyaklah kerja nak kena selesaikan.

 

 

Mudah je kan tips penjagaan wajah Dini?.. Jom sama-sama kita ber-Hansaegee!












🍁Brand: Hansaegee Nature 


🍁Website: www.hansaegee.com/shop


🍁IG page: https://www.instagram.com/hansaegeenature/


🍁 IG Review : https://instagram.com/hansaegeereview


🍁FB page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature 





11 August 2021

Kitsui WhiteBerries BB Beaute & Kitsui Fedloss Fibre D'Tox Review


Assalamualaikum. Hai korang!


Ramai betul buat carian mengenai Kitsui. Sebab rekod reviewers blogpost Dini mengenai Kitsui agak tinggi. Jadi, betullah kan korang nak baca review daripada Dini berkenaan dengan produk Kitsui, kan kan...? Meh Dini kongsikan mengenai dua produk Kitsui yang lain pula hari ini iaitu WhiteBerries BB Beaute dan Fedloss Fibre D'Tox.




KITSUI WHITEBERRIES BB BEAUTE







Apa fungsi WhiteBerries BB Beaute? 


Ia sesuai diambil oleh individu yang mengalami masalah kulit seperti jerawat, pigmentasi, liang pori besar, parut jerawat, lingkaran mata gelap, kedutan bawah mata, tona kulit tidak sekata, kulit kering dan juga kusam. Sangat kaya dengan Vitamin E, C, dan A. Fungsinya adalah untuk:



 







Formula Whiteberries BB Beaute
 
WhiteBerries BB Beaute diformulasi dari formula terkini Korea dengan menggunakan teknik pembekuan berkepekatan tinggi untuk dijadikan sebagai serbuk. Teknologi ini menggunakan mesin vakum tanpa menggunakan vakum alkohol. Ia mengandungi 6 Jenis Buah Beri terpilih dari Itali yang kaya dengan antioksidan aktif iaitu:


 
Beri Biru: (Raja Antioksidan)  Dipilih oleh Time Magazine antara buahan superfood yang paling disyorkan
Kranberi: Juga dikenali sebagai buah rubi yang kaya dengan antioksidan
Strawberi: Dikenali sebagai buah Rubi yang kaya dengan vitamin C
Rasberi: Kaya dengan flavonoid dan magnesium
Plum: Kaya dengan serat dan potasium
Anggur: Kaya dengan serat, vitamin K dan B6
 
 
 
 
 
 Kebaikan & Khasiat
 
Khasiat yang terdapat dalam WhiteBerries Bb beaute ini mampu untuk:
  • mencerahkan kulit
  • mengurangkan kemerahan pada kulit
  • mengurangkan kedutan
  • mengurangkan parut
 
 
 
 
 Berikut Dini kongsikan beberapa testimonial daripada pengguna  Kitsui WhiteBerries BB Beaute.
 
 










KITSUI FIBRE D'TOX






 Apakah fungsinya?


Ia befungsi untuk detox tubuh badan kita daripada toksin yang berlebihan. Sedar tak sedar, kalau badan kita ada masalah kulit, mulut berbau, badan berbau, atau rasa macam cepat letih tu merupakan salah satu petanda badan kita banyak toksin. Masalah ini mungkin  berpunca daripada tabiat suka makan makanan berlemak, kurang pengambilan makanan berserat, kurang bersenam, kurang pengambilan air putih dan juga makan secara berlebihan. Akibatnya kita akan rasa badan kita mempunya masalah seperti di atas. 


Jadi dengan pengambilan Fibre D'Tox ni dapat membantu kita untuk nyahkan toksin berlebihan dalam tubuh badan kerana ia dirumuskan khas untuk mereka yang mempunyai masalah pencernaan. Dalam Fibre D'Tox mengandungi serat harian daripada bahan semulajadi termasuk campuran ramuan herba asli dan serat daripada buah-buahan. 

 

 

 

 Kandungan utama dalam Fibre D'Tox






Kebaikan Fibre D'Tox

Secara ringkasnya, Fibre D'Tox membantu untuk:

  • merendahkan kalori 
  • menggalakkan pergeraan usus
  • meningkatkan metabolisme
  • melancarkan sistem pencernaan
  • membantu sistem penghadaman



Ini pula merupakan beberapa testimoni daripada pengguna Kitsui Fibre D'Tox

 



 
 
 
Produk yang diyakini

 
Kenapa Dini pilih Kitsui? Sebab semua produk keluaran Kitsui bebas daripada baha-bahan berhaya seperti hormon, pengawet, gluten, gmo, antibiotik, dan bahan kimia yang boleh menyebabkan terjadinya alahan kepada sesetengah individu. Vegan pun sesuai konsumi produk ni. Yang penting dijamin HALAL. 
 
 
 
  
Ramuan Semulajadi

Kitsui ini diformulasikan secara unik dengan Ramuan Halal Semulajadi yang dipilih khas dari yang terbaik untuk keperluan pemakanan gaya hidup moden harian kita.

Cantik Semulajadi.


 



Recomended


Dini dah cuba kedua-duanya. Rasa yang sedap manis-manis buah gitu. Tak menyebabkan kita rasa nak memerut cirit-birit. Elok je rasa nak membuang untuk detox tu. Melawaskan. Sesuai sangatlah kalau kerap kena sembelit. 



Warna serbuk Fedloss Fibre D'Tox



Fedloss Fibre D'Tox: kos RM1.60 sehari per sachet



Warna serbuk WhiteBerries BB beaute




WhiteBerries BB Beaute : RM1.78 sehari kos per sachet




 Cara pengambilan pun senang. Minum 1 sachet sama ada waktu pagi atau malam sebelum tidur. Campurkan 1 sachet ke dalam segelas 150ml air dan shake sehingga larut. 

 







 Yang penting kena minum air putih secukupnya untuk kesan yang efektif tau. Bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan, sebaiknya dapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu untuk ambil apa sahaja jenis produk tambahan.




Untuk maklumat lanjut boleh layari:

Instagram:


https://instagram.com/kitsuimalaysia


Facebook :


https://www.facebook.com/kitsuimalaysia/


Tik Tok :


https://vt.tiktok.com/ZSJefYjJy/


Shopee


https://shp.ee/se5n4xp?smtt=0.0.9


Website :


https://kitsui.com.my/

 

28 July 2021

KELEBIHAN MENGGUNAKAN CC CREAM SPF50 HANSAEGEE NATURE





 Assalamualaikum, hai korang!


Hai, Korang ingat tak Dini pernah share Langkah Mudah Untuk Rawatan Kulit Kering dan Berjeragat sebelum ini? Hari ini Dini nak kongsikan pula mengenai Kelebihan CC Cream terhadap kulit kita.




Selalunya kan, ramai yang rasa macam malas nak pakai banyak-banyak jenis krim terutamanya bila di rumah. Leceh! Nak sapu toner lah, essence lah, losyen lah, pelembap lah, sun protector lah, krim kecantikan lah. Banyak step nak kena ikut dan selesaikan. Makanya ramai yang abaikan terus penjagaan muka di rumah. 



Haishhhhh tak boleh macam tu, jangan jangan jangan. Korang kena gunakan inisiatif lain kalau rasa leceh. Jom Dini kongsikan idea penjagaan kulit wajah di rumah dengan mudah. Hanya dengan 1 langkah.



 


SENANG - MUDAH - CEPAT





Cara Dini mudah je. Dini guna produk Hansaegee Nature sebab tak payah buat banyak langkah nak selesaikan penjagaan kulit wajah. Simple easy peasy tak sampai 2minit pun boleh siap. Sesuai sangat untuk mak-mak yang busy nak pergi kerja dengan yang kat rumah. Eh, kat rumah pun busy tau. Siapa cakap tak busy sini nak babap...



SUN PROTECTION SPF 50+++ PA+++




Tengok ni. SPF 50++ PA+++ tau. Sangat bagus untuk sunprotection. 


Inilah dia Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature. All in one. Dengan sapuan CC Cream ni kulit kita akan nampak natural glowing dan tak akan bercapuk walaupun berpeluh. Tak kiralah kat rumah atau outdoor. Krim ni jenis teksturnya ringan dan tidak berminyak. 

 

 


TEKSTUR KRIM YANG RINGAN

 




Gold Nano CC cream ni senang blend dengan warna kulit. Dah tak perlu termenung fikirkan kod apa yang sesuai dengan kulit kita. Ratakan je ke seluruh wajah, ia akan ikut tona kulit. Walaupun krim ni berwarna putih tetapi bila dah rata, ia tak akan buat kulit kita nampak macam tepung gomak. Tak jadi putih melepak. Natural je. Duduk bawah cahaya matahari ke bawah lampu ke kulit akan nampak glowing sekata. Seriously tak bercapuk biarpun lencun berpeluh sebab memasak di dapur.



MUDAH DICUCI







Selain itu juga cc cream ni senang nak remove terutamanya bila nak solat. Cuci je dengan makeup remover. Nak lagi bersih boleh bilas dengan pencuci muka.  Ia tidak akan block kita punya skin pores. Malah, diperkaya dengan vitamin tambahan untuk rawatan kulit lagi. Kulit muka akan jadi sihat berseri. 


 




BAHAN UTAMA GOLD NANO CC CREAM




Mineral Water = bertindak dalam mengekalkan keseimbangan pH serta menganjalkan kulit.


Colloidal Gold = melindungi kulit daripada radikal bebas dan antipenuaan.


Niacinamide = memperbaiki tona kulit yang tidak sekata serta mengecilkan liang pori dengan khasiat vitamin B3.


Ipomoea Hederacea  Callus Culture Extract = antibakteria serta merawat masalah kulit.






MUDAH DIBAWA KE MANA-MANA





Abaikan comot-comot tu. Tandanya rajin guna lah tu kan.. hehehe




Packagingnya pun just nice. Senang untuk dibawa ke mana-mana sahaja. Dini suka part penutup CC Cream ni. Jenis twist lock cover yang tak mudah tumpah. Kalau simpan dalam beg, katalah anak kita pijak beg tu. Tak akan tumpah. Jadi, penutup jenis ni betul-betul selamat. 











TESTIMONI DINI




Meh dini sapu sebelah dulu bagi nampakkan beza sapu dengan tidak



Sebelah disapu Cc Cream lebih glowing dan cerah





Hah lepastu ratakan keseluruhan. Siap! Kulit wajah nampak lebih bermaya dan berseri




Nak berselfie kat rumah pun rasa lebih yakin bila kulit kita nampak glowing dan sihat. Biasalah kan duduk rumah pun suka selfie juga dengan anak-anak. Buat kenangan. Anak-anak pun tentu suka tengok wajah mama dia nampak  berseri dan bermaya.




So, macam mana? Rasa malas lagi ke nak sapu krim di rumah? Tips paling senang dah ni yang dni kongsikan tau. Kalau malas juga nak lakukan penjagaan kulit muka, Dini tak dapat dah nak nolong (tepuk dahi). Okaylah korang. Selamat mencuba!





Korang nak dapatkan Hansaegee Gold Nano CC Cream boleh klik link di bawah ni ya . Dijamin Authentic.







🍁Brand: Hansaegee Nature 

🍁Website: www.hansaegee.com/shop

🍁IG page: https://www.instagram.com/hansaegeenature/

🍁FB page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature 

🍁Youtube page: https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia