31 March 2010

Tutorial : Blogger in Draft


dni susah nak ngam ngan template2 atau background yang sedia ada ni. asyik tukar.. tukar.. tukar.. dan tukar... iyalah.. berkenan yang 3 column tapi designnya tak ngam.. berkenan yang 2 column pulak.. ada la mana-mana yang tak kena. asyik tak puas hati.. jadi, since blogspot dan mula ada blogger in draft ni, happy tahap max la dni. dapat design blog ikut citarasa sendiri..




nak tulisan besar mana.. warna apa.. pesen mana..semua depends pada diri sendiri.. bahkan nak berapa column dan column tu nak besau mana.. duk cmana.. dan pelbagai lagi lah! best kan? main designkan blog sniri ala-ala designer gitew. ahahaha...



okeh.. memula nak buat tu kena kasi dia jadi Make Blogger in Draft... tekan link kat bawah dni bagi tu... terus jadi blogger in draft blog u ols.. yang penting, u ols sign in dulu la.. hehe..



CLICK HERE




okeh.. dah jadi? meh kita tengok cmana ianya berfungsi.. testingggg.. 1 2 3 ;p



Langkah 1:

dah masuk dalam blogger in drat tu.. u ols kena klik kat kotak yang dni bulatkan merah.. tekan situ. pastu u ols klik layout..






Langkah 2:

dah klik layout, u ols tengok kat kanan sekali tu... ada bertambah lagi satu benda iaitu template designer... ha... klik yang tu.. ^_^





Langkah 3:



ha... kan kua benda ni.. u ols leh la jadi designer untuk blog sendiri.. ikut suka hati u ols la nak hantam blog tu jadi cmana... ianya bermula di sini... cheyyhhh... comella blog uols nanti :)



memula tekan template tu u ols nak yang cmana... pastu pilih la background.. yang penting u ols tekan drop down button yang kat tengah tu ditulis backgroun image... then u ols pilih kat selest background image mengikut citarasa u ols.. nak jenis abstract ke.. ape ka.. terpulang. cam dni, dni suka plain kaler je.. hihii



Langkah 4:


dah siap godek-godek backgrond, u ols bolehla pilih nak layout pesen mana.. 2 column ke.. 3 column ke.. layout ke kiri ke.. kanan ke.. tengah ke.. apa saja.. kalau tak puas hati nampak kecik ke terlalu besar ke.. klik je adjust width tu.. adjust sendiri nak besau mana... easy kan?







Langkah 5:


selesai yang tu, u ols tekan advance untuk lebih lanjut. yang ni rumit sikit sebab kena alert satu-satu. karang silap tukar, nak tulisan lain, jadi tulisan lain.. haa... pakai spek tebal2.. ;p




Langkah 6:



u ols leh tekan view blog untuk preview setiap ubahsuai yang u ols buat.. pastu bila dah agak-agak puas hati, tekan la apply to blog.. serta merta gak blog u ols menjadi cun mengikut pilihan hati u ols sendiri.. best kan? jadi designer.. eceheeehhh... ^_^








selesai sudah tutorial untuk Make Blogger in Draft ni... dni pon tak berapa arif sebenarnya. cuma berkongsi idea untuk mana-mana u ols nak buat background atau template baru. dni pon duk design2 balik blog dni.. nak puaskan hati ni untuk dapat design yang menepati pandangan mata dni. hikss...



Good Luck tau u ols!
^_^




23 March 2010

Dni Terpilih? Terima Kasih Nuffnang! ^_^



sebagaimana yang korang tahu,
ini adalah Projek 400 oleh Nuffnang (yang sulit ;p)..
Nuffnang menjanjikan RM50 kepada sesiapa yang buat entry mengenai Gatsby dan menghadiri ke event tersebut pada 17 April nanti. Namun begitu, oleh kerana faktor cuaca... eh.. silap ;p




oleh kerana faktor jarak yang memisahkan kita.. sobbb sobb.. (sedih ni.. huhu), jadi dni tidak dapat menghadirinya. RM5o terbang melayang-layang ke angkasaraya.. :'(





tak sangka dni terpilih gak pergi sana. hehe.. terharu..!





Nuffnang cakap wajib pergi baru dapat RM50. jadi, pada sesiapa yang dapat RM50 tu dni ucapkan tahniah tau! hehe. bukannya senang nak pergi kecuali dekat dengan tempat tu..




selamat ber'event' tau! chaiyok! ^_^




15 March 2010

Buffered Earnings yang pertama!






jakun dni seketika setelah 2 minggu tak buka akaun Nuffnang..
bila sign in tadi, ada buffered earnings!
SubhanAllah..
Syukur, gembira yang tidak terkata..
:)






tadaaaa!







kenapa dni teruja sangat?









sebab.. dni punya earnings kat Nuffnang selama ini tidaklah sepower Cik Epal. beliau mampu meraih pendapatan sebanyak beribu-ribu dalam masa sesingkat 3 bulan.
kalau dni pula, dalam masa setahun baru nak dapat tekan cash out (to be exact: hujung bulan feb baru merasa tengok perkataan cash out terpampang kat nuffnang dni) . hehe... bila dapat buffered earnings, rasa gembira tak terkata! ohhh... ohh.. sreett.. kesat air mata (echeh.. konon :p)
dni tak kisah..







baru dapat satu buffered earnings dah kecoh. cettt... cepat lari menyorokkan diri..
agagaga ;p





p/s:
terima kasih wahai Nuffnang!