31 December 2010

My top 10 beauty product 2010




- - -
jom semak barangan kecantikan yang menjadi pujaan hati dni pada tahun 2010 ^__^




1) Glimmerstick Eyeliner Blackest Black-Avon



eyeliner ni tahan lama... pakai pun tak melekit, tak comot dan murah.

harga : RM9.90



2) Ideal White dual powder foundation - ivory


walaupun try banyak jenis compact powder tapi dni tetap akan beralih kepada compact powder ni. sebab warna ni paling kena dengan kulit dni. muka jadi nampak cerah berseri. hehe...

harga : RM39.90


3) Skin 79 Diamond Absolute Total Bb Cream


bestttt giler! tak pakai foundation atau cream pun dah ready untuk mekap atau pergi jalan-jalan. sapu bedak je. muka terus nampak comel. hehe perasan ;p but dni siriyes tak tipu. bb cream memang best!


harga: RM79.90



4) Watsons GrapeBella lip treatment



suka sebab dia comel. hehe...

harga : RM8.90


5) True Color Blush - peach


warna dia comel.. tak berapa nak pink tak berapa nak peach... kenala dengan kulit dni. dni suka pakai hari-hari. kalau rajin la hehe... biasanya ada function apa-apa, sapu tebal sikit. kalau kua shopping, sapu nipis... terus muka nampak segar bugar!

harga: RM27.90


6) Beautee Gold Serum


kalau rajin pakai, muka memang nampak cun... tak mekap pun jadi lawa.. tapi malas! yess... dni pemalas. tapi dni suka sangat Gold Serum ni. asal rajin je tentu muka nampak cun. cuma dah 3 bulan dni skip tak pakai langsung sebab busy tak sempat. ingat pegi spa boleh comelkan muka... tetiba jadi teruk. besok start pakai balik!

harga: RM80

7) Anew Skincare set


facial foam


toner



day & night cream

intensive correcting serum


set Anew ni dni pakai hari-hari sebagai penyelesaian melembapkan kulit. kalau rajin, dni akan pakai Gold Serum atau Ampoule tapi bila busy memang tak sempat nak berampoule atau berserum bagai ni. terus pakai set skin care ni je... but so far, Alhamdulillah semua ni kena dengan dni.


harga satu set : RM150-170



8) Skin 79 Rose Mist Toner



mist toner ni best sebenarnya cuma dni jarang spray. kalau duk rumah tak pe. tapi after pakai mekap memang malas nak spray. bau rose mist toner ni macam boleh jadi therapy... sangat tenang dan mendamaikan ;)


9) Beautee Ampoule


ini best! terutamanya vitamin c dan juga neutralizing ampoule.

harga: RM30



10) True color eyeshadow quad


yang ni eyeshadow je tau. compact powder tu bukan.. hehe.. yang tu duk stage no 11. tapi tak ado no 11. 10 cukup la. dni sangat suka dengan warna ni... buat mata nampak besar dan err... comel ;p

harga: Rm25-27







p/s:
tahun depan nak cuba simply siti punya produk ;)








25 December 2010

Simply Siti | Simply Perfect 2 way cake



- - -
tadi dni ada beli compact powder Simply Siti. saja nak try. sebelum ni cuma pakai lipstick + eyeliner je. hari tu ada beli tester kit untuk c bright tapi belum try lagi. tahun depan la dni try ;p hehe tahun depan tinggal lagi 4-5hari je lagi pun kan... tak lama dah tu... tadi kat Watson ada sales up to 20% untuk produk Simply Siti.







kalau tak de sale RM59.90...
after 20% jadi RM49.++...
okay la tu... terus dni sambar satu...






Contains sebum control powder that helps to cover blemishes and reduce oiliness while maintaining lucid color, long lasting wear and results in transparent and natural looking skin. Globular and silicone coating powder gives smooth application to give a natural skin tone over time. Making dull skin looking radiant and glowing. Contains blocking component harmful UV rays blocking component which protects the skin from harmful UV Rays and skin becoming coarse and dry. It moisturizes the skin and makes it healthy. - SimplySiti





lepas dni try.. rasa best sangat tau... siriyes... warna dia kena dengan kulit dni. dni guna warna Light Beige.. ada 6 pilihan warna kesemuanya... actually tadi dni nak ambil warna natural beige tapi susah nak kena sikit sebab kulit dni warna kuning nak kata kuning langsat, tak.. nak kata cerah sangat pun tak juga. sedang-sedang je... terus ambil light beige sebab bedak compact avon pun dni guna warna light beige dengan almod je... Alhamdulillah.. serasi... hehe.. pasni boleh beli lagi... ;)












17 December 2010

Tutorial update blog melalui email

-
-
-
-
Tutorial ni diminta oleh Nadia... sorry tau dear... terlewat yang amat sangat dni buatkan untuk beliau sebab dni tak sempat+terlupa. hehehe... alasan no 2 tu yang tak leh pakai ;p nak wat cmana kan... terlupa sebab banyak pk pasal exam. dan, ada beberapa masalah sikit buat masa ni. nantilah after exam dni nak buat erita banyak-banyak. sekarang, nak story mory pun rasa cam ada roadblock je.... jom kita tengok tutorial update blog melalui email ^___^






untuk update blog melalui email, perkara yang pertama adalah klik ikon envelope pada dashboard tu. lepas tu akan keluar macam ni:







bila dah keluar benda ni, taipkan password korang kat bahagian kotak kosong tu. padamkan ayat secretWords tu tulis password sendiri. make sure tak ada orang tahu password tu. kalau tak, ada orang boleh update blog kita menggunakan email tau... bahaya...



contohnya password korang 12345, so taip je 12345 di kotak tu. pastu tekan save... then korang boleh tengok pada ikon envelope tu bertukar jadi warna peace... sekarang, korang dah boleh update blog melalui email. macam mana caranya? haa.. begini....






macam kita nak hantar email juga... kiranya email+password yang kita register kan tadi tu jadi alamat email untuk update blog kita serta-merta... taipkan je amni_shiro.12345@blogger.com. subject tu akan jadi title then taipkan aje kita nak cerita tentang apa. boleh attachkan file sama... mudah je kan ^___^









selamat mencuba!

10 December 2010

Palladium | Cincin Pilihan Jejaka Masa Kini

-
-
-

^___^ semalam dni selesaikan satu tugas penting. ya... perkara yang terpenting untuk majlispertunangan iaitu beli cincin. fuh, mau berjam-jam berkedai-kedai dni hendap cincin. bukan senang nak buat pilihan. tambah-tambah lagi nak cari cincin palladium. susah betul nak jumpa yang berkenan di hati Deen. dia nak yang permata putih/berlian dengan design yang paling simple. bukan masalah tak jumpa yang simple. tapi yang simple kebanyakannya jenis perak dan suasa kuning. isk!







pada mulanya dni berminat yang macam ni. tapi serius terlalu simple. Deen pun rasa yang cemni simple sangat. kang tak nampa pula berlian tu. kecik sangat. hehe... kalau kasi kat dni pun okay juga design dni kan? tapi alahai.. korang tak tahu lagi kisah cincin dni. susah nak cari... nantilah dni cerita lain. ni nak cerita mengenai cincin lelaki dulu... ;p






akhirnya dah 3-4jam pilih cincin, Deen berkenan yang macam ni. nak kata sebijik macam ni, boleh tahan juga. bezanya cuma cincin Deen tak ada jalur kat bahagian tengah tu. kat tengah tu kosong dan bahagian tepinya ada corak melintang sikit pastu ada berlian kecil di sudut kanan dan kiri bahagian tepi. cantik juga ^__^ harga? eh.. rahsia.. hehe...



balik je rumah, tunjuk kat abah cincin Deen tu.. sekali, abah pun berminat dengan cincin palledium. katanya nak beli juga jenis ni. ha... adik dni tengok pun, beliau turut berkenan. masa dni cari cincin tu semalam pun kata staf kedai tu ramai orang pakai cincin palladium sekarang ni. dah kurang permintaan cincin perak dan suasa.


jadi, bolehlah beli cincin palladium untuk hantaran pihak lelaki sama ada untuk pertunangan atau perkahwinan. lawa jugatau. cuma pesanan dni, jangan tertipu dengan kedai yang kata cincin perak tu cincin palladium. memang ada yang ambil kesempatan. kena perhatikan betul-betul. macam nak sama.. tapi tak serupa...








p/s:
Alhamdulillah, syukur dah selesai beli segala keperluan...



06 December 2010

Doa Akhir dan Awal Tahun Hijrah





- - -
DOA AKHIR TAHUN HIJRAH





Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata

"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"




DOA AWAL TAHUN





Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata

"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".



sumber: Islam.gov.my