Resipi Puding Buah Koktel/Cocktail Simple

By Ardini Humaira - 8/06/2012

-


Sabtu hari tu ada majlis berbuka puasa di sekolah asben dni... disebabkan blur nak bawa juadah apa sebagai salah satu hidangan, dni bagitahu asben untuk buat puding buah koktel je. sebab dni tak reti masak! haha... tetambah di bulan puasa nih... tak tahulah cemana rasa masakan tu kalau dimasak tetengah puasa. kalau tak puasa, boleh rasa cemana rasa masakan tu ;p kang silap termasin, tertawar, termanis ke apa naya.. malu je kat orang, haha!







akhirnya dni buat puding buah koktel... resipi dni guna ni simple je... tak guna telur dan tepung custard pun sebab malas. lagipun, guna telur ada rasa hanyir sket kan.. so dni lebih suka yang simple cemni...



BAHAN_BAHANNYA :
  • 2paket agar-agar (dalam 20g)
  • 1.5 cawan gula
  • 1/2 cawan susu sejat (dni lebihkan sikit)
  • 1 tin buahan koktel
  • 6 cawan air


CARA MEMBUATNYA :

  • panaskan air bersama agar-agar sampai larut, pastu tapiskan agar-agar yang dicairkan ke dalam periuk lain... panaskan taw, jangan biarkan agar-agar tu beku.
  • masukkan gula, susu sejat, dam juga buahan koktel (tuang skali dengan airnya), kacau sebati... kejap je panaskan... takyah lama-lama ^__^
  • sediakan bekas untuk masukkan puding tu.
  • biarkan puding tu sejuk dengan suhu bilik, barulah masukkan dalam peti...
  • bila dah sejuk, betul-betul dah keras boleh potong ikut suka hati. haa kan dah siap!


simple, je kan? selamat mencuba!

;)





-


  • Share:

You Might Also Like

17 Comments

  1. tq sis...utk respei ni..k]rajin update tau hehee

    ReplyDelete
  2. leh try nieh... mcm senang jerk. tp kn beli bahan dulu la kan...

    ReplyDelete
  3. wahhh,dini jeles ni hihi
    share resipi pon kongsi ilmu

    ReplyDelete
  4. akak memang suka buat ni sebab nampak cantik dan yang penting mesti sedap...

    ReplyDelete
  5. wah mmg simple... nak try gak la nanti...

    ReplyDelete
  6. best...
    akak selalu buat koktail biasa je..

    ReplyDelete
  7. Simple tp sedap,ok la tu,rjin dni:-)

    ReplyDelete
  8. sedap2..slalu azzah buat air cocktail je..

    ReplyDelete
  9. banyaknya buat..mesti sedap ni nampak pun dh sedap..:)

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.