DIY

Homemade playdoh tanpa guna krim tartar

By Ardini Humaira - 6/18/2014






Assalamualaikum


anak-anak korang suka main plastesin/playdoh? atau korang berkira-kira nak belikan playdoh tapi mahal? haaa... dni ada tips untuk korang. sebenarnya dni berkena nak peli pasir elastik untuk darwish. tapi memandangkan harga dia comel bangat, pastu risau nanti dia telan ke apa, dni batalkan niat suci murni nak belikan dia benda tu.



sori, rupa tak semenggah sebab darwish sebok nak main, mamanya tak dan nak snap gambar cencomei. 



tiba-tiba teringat hari tu ada tengok video homemade playdoh yang selamat untuk si kecil kita main dan andai kata termakan ke tertelan ke tak jadi masalah. lagipun doh yang dibuat ni banyak guna garam, masin! makanya nak mengunyahnya tu macam euwwww masin sangat kot. hahaha... mesti budak-budak luahkan balik kecuali yang suka makan masin-masin keje mengunyah la dia nanti. hehehe....



proses untuk menyiapkan playdoh ni makan masa sekejap je. cuma leceh sikit nak menguli macam nak buat donat. resepinya pun dah ala-ala doh donut cuma tak masukkan yis je. kalau letak yis terus jadi donut kalerful. comey jugak kot kan donat kalerful. hahaha boleh try lepas ni. okay, korang boleh ikut step by step melalui tutorial dalam video ni. senang je. yang penting, ada pelbagai pewarna, tepung gandum, air, dan juga garam jom cekidaut ^___^













 


Alhamdulillah, darwish suka sangat main playdoh ni.





macam-macam bentuk kami dok main. boleh la tahan dua minggu lebih atau sebulan kalau tak terdedah dengan cuaca panas. simpan dalam bekas kedap udara. selamat mencuba! ;)


  • Share:

You Might Also Like

9 Comments

  1. boleh la nak try nanti,
    teringin jugak nak main hihi :)

    ReplyDelete
  2. Msria Harun: hehe, teruja punya pasal apapun sanggup buat :)

    Tihara: miahaha akak nak main masak-masak ke. meh ajak darwish

    Amal Salleh: :)

    ReplyDelete
  3. Msria Harun: hehe, teruja punya pasal apapun sanggup buat :)

    Tihara: miahaha akak nak main masak-masak ke. meh ajak darwish

    Amal Salleh: :)

    ReplyDelete
  4. Msria Harun: hehe, teruja punya pasal apapun sanggup buat :)

    Tihara: miahaha akak nak main masak-masak ke. meh ajak darwish

    Amal Salleh: :)

    ReplyDelete
  5. sangat menarik sekali ulasannya dan sangat bermanfaat...
    salam kenal dari ikhram.com situs booking dan cari paket biro umroh surabaya lengkap nomer 1 di indonesia.....

    ReplyDelete
  6. Suka banget dengan mainan seperti ini. nice share

    Salam kenal ya dari Travel Umroh Jakarta.

    ReplyDelete
  7. Suka banget dengan mainan seperti ini. Nice info Mbak


    Salam kenal dari kami Travel umroh Jakarta

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.