01 October 2019

theAsianparent (TAP) Applikasi Keibubapaan Masa Kini








Ilmu keibubapaan amat mudah untuk diperolehi pada era digital masa kini. Semuanya dihujung jari. Banyak portal menyajikan perkongsian dan informasi mengenai keibubapaan yang boleh disertai secara percuma. Untuk pengetahuan para pembaca, ada satu portal capaian maklumat dan aplikasi yang baru sahaja dilancarkan dengan rasminya di Malaysia pada 25 September 2019  di Menara Worldwide yang lalu iaitu theAsianparent (TAP). Sebenarnya, TAP telah lama bertapak di Malaysia tau. Sebabnya dini sendiri dah sertai komuniti aplikasi ini sejak awal tahun yang lalu dah telah mendapat banyak manfaat melaluinya. 





(sekitar majlis pelancaran rasmi TAP)


turut hadir, Blogger terkenal Dena Bahrin & Yuyu Zulaikha


Jika anda masih belum lagi mendaftar di website/aplikasi TAP, jom saksikan video cara untuk menggunakan aplikasi TAP. Boleh sertai portal ini dengan klik link ini----> theAsianparents





Ada baaaaaanyak manfaat dengan menyertai portal TAP. Antaranya adalah:

  • Komuniti yang supportive 
  • Maklum balas terus daripada pakar
  • Topik perbincangan khas untuk segmen ibu dan segman bapa
  • Panduan pemakanan
  • Mengumpul mata ganjaran 
  • Peraduan untuk ibubapa & anak
  • Menebus hadiah/voucher/cash
  • Resepi
  • Info dan rujukan terkini
  • Checklist
  • Kehamilan
  • Penyusuan
  • Kanak-kanak
  • Jual Beli
  • Photobook
  • VIP membership
  • Dll





Antara kandungan dalam aplikasi TAP






Contest & Hiburan untuk anak-anak



 Poll untuk dijawab dan mendapat mata ganjaran bagi yang aktif menjawabnya.


Melalui mata ganjaran terkumpul yang telah kita perolehi di TAP, kita boleh tebus hadiah yang disediakan (tak sama pada setiap bulan) dan jika kita aktif dalam kominiti TAP, akan ada bonus ganjaran berupa kod penebusan di Boost Apps. Maksudnya kita dapat cash. 


Woooowwww! Best sangat, kan? Selain itu juga, hadiah menarik melalui contest tersedia juga semuanya menarik dan lumayan. Antara lainnya adalah kod penebusan voucher Grab, Iflix, Shopback, Boost e-wallet, barangan baby, barangan elektronik, dll.





Jom sertai dan aktif di TAP sekarang dan nikmati pelbagai manfaat melaluinya.


download di sini >>>  theAsianparents


Website:

Facebook:

Instagram:






14 September 2019

Pantai Peliau, Subis, Miri, Sarawak



Assalamualaikum

Padi minggu yang lepas dni sekeluarga berpeluang menerokai Pantai Peliau yang terletak di kawasan Subis, Miri. Selama 8tahun tinggal Miri, inilah kali pertama kami menjejaki Pantai Peliau. Sebelum ni tidak sedar/ tidak tahu mengenai kewujudannya. Lokasi Pantai Peliau tidak jauh dari Pantai Bungai.




Rancangan awalnya nak ambil angin di Pantai Bungai. Bila dah sampai di Pantai Bungai Darwish lena tidur. Tak sampai hati mama dan papanya nak kejutkan bangun dari tidur. Jadi, kami patah balik dan ternampak signboard ke Pantai Peliau. itulah dalam gambar di atas, dia gosok mata baru bangun tidur. hehehe,...





Pantainya agak bersih, kawasan yang sederhana, tak luas macam Pantai Bungai. Area perkampungan nelayan. Di sana dapat lihat banyak bot nelayan bersidai. 






Sesuai dijadikan lokasi bergambar. 







Ada pondok jeti mini di atas sungai berdekatan. Suasana di sekitar yang redup banyak pokok disekeliling. Seronok duduk di sana ambil angin pantai.




InsyaAllah lain kali boleh ke sini lagi ;)

11 September 2019

BioXcellent Colla White Diamond Rahsia Kulit Lebih Sihat Lembap dan Berseri







BioXcellent Colla White Diamond merupakan BOTANICAL BEVERAGE MIX ACTIVE INGREDIENT yang sangat kaya dengan antioksidan. Antara kandungan Colla White Diamond adalah:


  • Campuran beri
  • Collagen Tripeptide
  • Astaxanthin
  • Acacia gum
  • Ekstrak buah anggur
  • Tomato
  • Epal
  • Strawberi & Buah delima








KELEBIHAN COLLA WHITE DIAMOND :



  1. Sesuai utk membantu masalah liang pori terbuka, 
  2. Dapat membantu melembapkan dan menganjalkan kulit, 
  3. Dapat membantu masalah pigmentasi, 
  4. Dpat mngurangkan masalah lingkaran gelap bawah mata, 
  5. Mengecutkan jerawat dan membantu mngatasi masalah parut jerawat
  6. Dapat membantu kulit supaya lebih sihat, lembap, gebu dan halus..
  7. Membaik pulih struktur kulit
  8. Kulit lebih cerah, anjal, gebu dan lembap
  9. Menghilangkan garisan halus dan kedutan
  10. Mengaktifkan sintesis penghasilan kolagen dalam tubuh
  11. Melindungi dari sinaran UV, radikal bebas dan pencemaran
  12. Mencantikan kuku lebih kuat dan atasi keguguran rambut
  13. Sesuai untuk lelaki dan perempuan berumur 16 tahun ke atas





CARA PENGAMBILAN :

Campurkan 1 skop  (20gram) ke dalam 200ml/250ml air sejuk atau suam, kemudian kacau atau goncang sehingga larut dan minum serta-merta selepas penyediaan. 




Dah campurkan dalam air/jus terus shake laju-laju




Tidak digalakkan untuk simpan dahulu sebelum diminum. Lepas shake, minum terus tau. Serbuk Colla White Diamond dicampurkan dengan 200ml air rasanya sangat sedap. Kurang manis, rasa campuran buahan macam tu.





Bagi mendapatkan keberkesanan Colla White Diamond dengan lebih efektif, ada beberapa tips/pantang yang perlu dititikberatkan iaitu:


  • Untuk MASALAH JERAWAT disarankan untuk pantang susu, makanan bergoreng dan kicap soya. 

  • Elakkan pengambilan KAFEIN sbb boleh mempercepatkan penuaan. 

  • Masa period hentikan dahulu pengambilan kerana sistem penyerapan badan masih lemah jadi kurang efektif.
  • Boleh JARAKKAN waktu pengambilan selama 5 jam jika ambil UBAT dari 
hospital/klinik. 

  • Boleh jarakkan 1-2 jam pengambilan dengan produk Kitsui jika mengambil 
apa2 jenis produk/supplement/jamu lain. 

  • Sesuai diambil selepas kandungan/baby yg berusia 4 bulan ke atas bagi  ibu 
mengandung/ ibu menyusu. 

  • Produk slimming/detox TIDAK SESUAI untuk ibu menyusu atau ibu 
mengandung. 
  • Amalkan minum AIR MASAK 2-3 liter utk kesan terbaik. 

  • Jika mempunyai MASALAH KESIHATAN sila rujuk doktor atau pakar 
kesihatan dahulu sebelum mengambil apa sahaja jenis produk. 

  • Produk yang MEMPUNYAI KOLAGEN tidak digalakkan dan tidak sesuai 
untuk pengguna yang mempunyai masalah alahan makanan laut atau masalah 
kulit sensitif atau masalah resdung. 

  • Boleh dibancuhkan dengan air suam, air biasa atau air sejuk tapi pastikan betul-betul larut 
dlu sebelum minum. 

  • Produk ni sesuai diambil selepas sarapan atau sebelum tidur. (waktu yg 
dicadangkan ialah sebelum tidur sebab kadar penyerapan pada waktu malam adalah lebih tinggi) .





AMARAN: PENGGUNA YANG MEMPUNYAI MASALAH ALAHAN SEAFOOD & MASALAH RESDUNG TIDAK SESUAI UNTUK AMBIL BIOXCELLENT COLLA W.DIAMOND .



Harga BioXcellent Colla White Diamond adalah RM66.00 untuk penggunaan selama 30hari. 
1 botol = 700gram = 30skop
Terdapat 5 jenis produk bioxcellent yang boleh didapati di Watson.







Disclaimer:
-Produk Bioxcellent bukan di perbuat dari ubat. Bioxcellent tidak dapat bantu menyembuh sakit-sakit kronik.

-Produk Bioxcellent Hanya Makanan tambahan kita seharian . Bioxcellent  Hanya membantu mengimbangkan nutrisi yg kekurangan dari Makanan seharian. Ianya diperbuat dari makanan seharian kita seperti sayur-sayuran , buah-buahan dan kolagen dari ikan . PRODUCT BIOXCELLENT ADALAH MERUPAKAN SUPERFOOD.

-Produk Bioxcellent cuma ada No.Reference Dari Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM) dan dikategorikan sebagai makanan. Product ini tiada No. MAL sebab No. MAL hanya untuk produk yg di perbuat dari ubat / dikelaskan sebagai ubat. 


Untuk maklumat lebih lanjut boleh layari:

Facebook: Bioxcellent
Instagram: @bioxcellent
“SIHAT CANTIK SELALU”

05 August 2019

Resepi Sambal Bambangan



Assalamualaikum

Hai semua 😊 Hari ni dni nak kongsikan resepi buat sambal bambangan. Buah ni mudah didapati di Sarawak. Semenanjung, dni tak pasti. Sebab dni sendiri tak pernah kenal buah bambangan ni setelah merantau ke Sarawak. Mungkin ada tapi susah nak jumpa. Entahlah! Hehe...





Buahnya bulat, berkulit tebal. Ada iras bau macam buah Machang. Kat sini juga dipanggil buah Embang. Rasa dia manis, masam, sedap macam makan buah mangga dengan machang. Tapi, cara buka buah ni tak boleh sembarangan tau. Kena betul cara dia. Kalau tak, mau korang termakan kulit dia habisla bibir kena getah lepas tu jadi tebal macam kena injection botox 😆😆😆

Caranya belah 4 sekeliling buah bambangan tu dalam-dalam. Lepas tu kopek keluar kulit tebal dia sampi keluar isi. Kopek sampai habis. Lepas tu parut isi buah bambangan untuk buat sambal.



Resepi sambal bbangan/embang:

Cili besar
Cili padi
Gula
Garam
Belacan

Ikut sukatan ikut suka korang. Tumbuk lumat. Gaulkan dengan parutan buah bambangan/embang. Kalau kurang masin, tambah garam.

Makan bersama nasi dan ikan bakar ke.. daging bakar ke... Ambuyat ke... Sedap!

Selamat mencuba 😘

03 August 2019

Beautea by Safi | Rangkaian pencuci wajah terbaharu dari Safi




Assalamualaikum, hai semua ^____^

Ada nampak tak produk terbaharu daripada Safi? BEAUTEA by Safi. Ianya merupakan rangkaian pencuci wajah yang diformulasi daripada ekstrak teh premium dan bebas alkohol, paraben, SLS/SLES, dan silikon. 






White Tea & Damask Rose merupakan pencuci wajah yang sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit jenis normal-kering. Ia mampu mengurangkan/mengecilkan pori wajah dengan efektif. Pencuci wajah ini jenus gel, berharuman teh + bunga ros yang segar.





Apricot Tea pula merupakan skrub pencuci wajah yang diperkaya dengan biji skrub yang mampu membuang sel kulit mati dengan berkesan. disamping itu juga, skrub ini dapat membersihkan liang pori yang tersumbat. Jadi, kulit wajah kita akan jadi berseri dan warna kulit akan lebih sekata.



Green Tea & Neem sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit jenis normal dan masalah kulit berjerawat. Ia mampu mengawal pengeluaran sebum terutamanya ketika stress dan kulit terdedah kepada pencemaran alam sekitar.



Black Tea & Black Orchid pula pencuci wajah jenis gel yang mampu menyingkirkan kotoran pada kulit yang sensitif. Rumusan ini berkesan dalam mencegah kulit daripada penuaan.







 Dni pilih Apricot Tea dan juga White Tea & Damask Rose sebab kulit dni jenis kering. Setelah mencuba keduanya, dni rasa sangat best. Boleh bagi 5 bintang. Sebab apa?





  • tekstur skrub yang best. Dapat Rasa skrub ni mencuci dengan berkesan.
  • bau kedua-duanya sangat harum. Semerbak bila kita mencuci. Selesa!
  • dengan pek 150g, boleh tahan untuk penggunaan sehingga 2bulan - jimat
  • rasa lembap pada kulit. efektif.
  • harga juga berpatuttan.



Jadi, bagi kawan-kawan yang nak mencuba pencuci wajah ni boleh layari laman web Watsons http://bit.ly/2JTItHO  atau boleh terus walk in ke Watson untuk dapatkanya. Harga RM23.90 sebelum diskaun. Kalau ada diskaun, lebih kurang RM18.++ tau. So, pandai-pandai korang cari bila ada sale ya. Hehehe...






Maklumat lanjut: Layari laman web rasmi Safi Malaysia


Facebook



#BeauteabySAFI  #premiumteacleansers #safibeautea #safimy #S
afiMalaysia #safi #rm #rushmedia #ilhamdinidotcom #lifestyleblogger #dinireview