23 April 2020

Ramadan 2020 | Puasa dalam tempoh PKPAlhamdulillah, besok Jumaat 24 April 2020 umat Islam akan menyambut kedatangan bulan yang penuh berkat, bulan Ramadan. Sesuatu yang berbeza puasa Ramadan kali ini, seluruh rakyat Malaysia bahkan banyak lagi negara lain juga akan berpuasa dalam keadaan tidak seperti dahulu...


Malaysia, umumnya bulan Ramadan akan ada bazar Ramadan dan solat terawih di masjid. Namun pada Ramadan tahun 2020 kini, rakyat Malaysia sedang menjalani perintah kawalan pergerakan dalam fasa ke-3 sehingga 28 April 2020. Tidak dibenarkan berkumpul, perlu penjarakan sosial, dan tidak dibenarkan keluar dari rumah kecuali atas sebab hal-hal yang penting.


Maksudnya, tiada solat terawih berjemaah di masjid pada malam ini. Tiada bazar Ramadan juga... Sehingga dimaklumkan sama ada PKP fasa 3 akan tamat pada 28 April 2020 atau akan dilanjutkan hingga fasa ke-4. Walau bagaimanapun, sekiranya PKP fasa ke-4 akan dibuat , kami rakyat Malaysia akan patuh demi menjaga kesihatan ahli keluarga bagi mengelakkan penularan rantaian virus covid19 yang berbahaya. 


InsyaaAllah, semoga rantaian covid19 akan segera terputus dan semua yang telah dijangkiti akn segera pulih sebelum menjelangnya Aidilfitri, aaminnn aaaminnn Allahumma amin.


Dini, dari ilham dini dot com mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa kepada seluruh umat Islam. Semoga Ramadan kali ini kita kita mampu beribadah dengan lebih sempurna dan diberkatiNya. InsyaaAllah.


Manfaatkan cuti yang diberikan untuk kita tingkatkan ibadah dan dan amalan kita. InsyaaAllah, PKP ini menjadi PKP yang penuh berhikmah. 

No comments:

Post a Comment

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.