Susu untuk ibu hamil | Anmum dan EnfaMama

By Ardini Humaira - 1/16/2012

-
-
-
-

hari ni... keje dni meng-google mengenai susu yang paling sesuai diamalkan untuk para ibu mengandung... dni dapati, ramai yang bersetuju bahawa susu EnfaMama lebih bagus daripada Anmum. tetapi, kebanyakan antara mereka ni walaupun suka EnfaMama dalam masa yang sama juga mereka amalkan susu anmum. katanya risau takut rasa boring, muak, bosan dengan rasa susu yang sama... oleh sebab itu, disarankan bertukar perisa susu atau selang selikan antara anmum dengan enfamama...






pada peringkat awal kehamilan ni dni rasa macam nak cuba dua-dua jenis susu. lagipun, tentang susu dni tak ada masalah. dni memang suka minum susu. cuma, malas nak bancuh je. haha! dni nak pilih enfamama perisa vanilla...





manakala anmum materna perisa coklat. dni kan suka coklat-coklat ni. InsyaAllah esok lusa dni nak ajak hubby pegi beli susu-susu tu untuk baby kami ^___^ tapi kena survey dulu kat kedai mana harga paling berpatutan. kita kena bijak memilih, kan? macam tak sabar pula nak consume susu ibu mengandung. bersemangat waja dah ni hik3...





p/s:
yang dah ada pengalaman, mungkin boleh kongsikan dengan dni mengenai anmum/enfamama... maklumlah... dni ni newbie.. hehe ;p




-

  • Share:

You Might Also Like

37 Comments

  1. wahh k.dni tahniah!heee

    bpe minggu dah??ke bulan?ngee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaupun review susu enfamama tri mester 3 ni dah lama, tapi sangat berguna untuk rujukan mak mak yang baru mengandung kan. Bungkusan susu ni pun dah tukar yang baru, dah tak macam dalam gambar kat atas ni.

      Delete
  2. dni..
    salam ziarah.
    wahhhhhhhh.. k.ayu pun tak sabor nak minum susu time mangandung, tapi tulah belum ada rezeki lagi...

    nanti sng k.ayu buat rujukan dimasa hadapan..
    thanks dik

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah, seronoknya dni...murah rezeki.kejap je dah lekat eh...ameen. sori tak komen di entri lepas tuh.

    aperpun dear, jaga diri elok elok yer...

    ReplyDelete
  4. dumex pun ade gak susu utk preggi mom :)
    saya tak penah minum susu khas utk preggi mom ni
    saya minum nespray jek ;)
    byk dgr citer kata nanti baby besar
    lebih dr 3.5 kg dan keatas
    yg 5kg pun ada!
    susah nak bersalin, huhu!
    tp tak nak la takut2 kan dni plak
    just nak share je
    lain org lain pengalamannya ye tak :)

    ReplyDelete
  5. akak dulu minum anmum.. yang penting makan semua vit yg doc bagi..dah gi buat kad belum? jaga diri bebaik tau..

    Tulun saya boleh? :Klik & LIKE kat sini..Thanks!

    ReplyDelete
  6. @Juliet_iRa~"

    tq dear.. hehe
    tak tahu lagi belum pegi klinik.. InsyaAllah rabu ni ke klinik.. dalam 3minggu cemtu kut dear.. :D

    ReplyDelete
  7. @Citarasa Rinduan

    tq kak sudi datang ziarah dni di sini :)
    Alhamdulillah rezeki awal. hehe.. tapi risau juga sebab tak reti apa2 lagi ni.. InsyaAllah ada rezeki kak ayu... amin...

    :)

    ReplyDelete
  8. @mzhany

    Alhamdulillah, kak..
    InsyaAllah dni akan cuba sedaya upaya jaga diri dan kandungan ni.. tengah risau juga sekarang sebab dni tak tahu nak jaga pemakanan. dah la suka minum kopi... adoyai...

    ReplyDelete
  9. @Nad @ MamaZakwan

    a ah dni ada dengar juga tentang perkara tu.. hehe tapi dni nak consume susu-susu ni sampai 5bulan je.. dah rancang.. lepas tu nak tukar ambil hi calcium punya susu lak... sekarang ni dni dok minum anlene je... :D

    ReplyDelete
  10. tahniah dni!!

    Wahhh....bestnyeerr..cepat dpt rezki...

    ReplyDelete
  11. tahniah dni!!

    Wahhh....bestnyeerr..cepat dpt rezki...

    ReplyDelete
  12. Wahh3 my akak tuttt,
    Tc tauuuu. Jge baby leklok
    Mnum susu.biar dpt baby comellllll
    :)))

    ReplyDelete
  13. Tahniah sebab bakal menjadi ibu... akak dulu minum susu Anmun coklat tu jer.. x jemu. sedap. Tu pun sebab asben belikan.. akak x minta pun. kekekekeke

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah,conrats dni.ske dnga zie n dni pregnant.akk tmpang hepi :).

    ReplyDelete
  15. ops minum susu.. susu pekat manis kita leh minum kalau susu debu xblh laa.. mengandung nti cm mana laa.. hehe berangan dahh padehal khwin pun blum.

    ReplyDelete
  16. tahniah dh pregnant ye yunk :)
    mnum susu sllu k..
    take care ur self n ur baby =)

    ReplyDelete
  17. pengalaman saya tak boleh minum susu masa prgnt nanti saya mual & muntahhhhhhhhhhh hehe

    ReplyDelete
  18. Tahniah..
    Jaga diri elok-elok..
    Cak! Senyum selalu ('',)

    ReplyDelete
  19. beli dah untuk bini wa, die makan sikit je

    ReplyDelete
  20. hehe ramai kawan kata enfamama ok..tapi kebanyakan mmg baby besar..fuh baby besar kak lebih 3.5kg takut nak kuarkan tu..eh tak tak...taknak takutkan akak :) makan folik acid bebanyak k ..

    ReplyDelete
  21. anak sulung akak dulu 3.5kg.tapi akak minum anmum...tapi rasanya bukan sebab susu...tapi akak kuat minum air bergas waktu tu untuk hilangkan mual..dni jangan minum sangat air bergas tau...banyakkan minum susu..

    ReplyDelete
  22. masa ahmad dulu akak memang minum anmum je.untuk second ni akak minum mcm2 jenis.tp honestly kan dini, anmum je akak boleh terima rasanya. dh pernah cuba enfamama, friso, s26 dan dumil mama. dan anmum kena perasa asli.coklat tu takleh nak telan.padehal akak dgn susu no hal je. mmng suka je susu. ada juga dgr doktor kata baby akan jd besar.tu untuk kes2 yg ada disbetic la mcm akak. kalo xde jgn risau, tkde pape nya la.tp Ahmad pun tkdela besar sgt. 2.8 kg je.yg penting kn minum susu..vit jgn lupa mkn.akak kena amik kalsium tab jugak sebb masih nyusukn Ahmad..

    ReplyDelete
  23. akak penah bace 1 pengalaman mama baru ni,doc dia kate minum susu HL pon xpe sebenarnya :)

    tepik dada,tanya selere.eh,tanya iman

    xper itu usaha dini untuk kandungan dpt nutrisi tambahan

    ReplyDelete
  24. salam, kedua-dua anak saya minum anmum je. Dah terbiasa..dan mungkin sebab duk pikir anmum common brand dan dah lama wujud and susu ibu lain2 tuh mcm masih baru je..huhu. takpe..mana2 pun yg penting consult dr. dulu ;)

    ReplyDelete
  25. mintak hubby yg bancuhkan... mesti rasanya lagi lazat <3

    ReplyDelete
  26. sedap nye susu... waaaaaaaaaaaaaaaaa... tetibe ngidam malam3 bute ni.. apekahhhhh!!!!!

    ReplyDelete
  27. enfamama blm pernah minum. tp anmum dah. bgs utk kita dan bgs utk baby. sbb bila pregnant baby akan tarik kalsium ibu. kalau kita kurang kalsium mmg akan sakit pinggang la apa la. akak pernah amk pil kalsium drpd shaklee dgn klinik bg. dugro pun dah keluarkan susu utk pregnant mothers. blh try jgk.

    ReplyDelete
  28. minum susu apa pun tak kisah sebenarnya.. yg penting vit yg doc bg tu kena makan..
    tp mia mula2 try dumil mama yg baru kuar tu. sedap gak. then dh habis, hubby beli anmum tp perisa biasa.ok la. tak tahu plak ada yg coklat punya..
    '(-_-)

    ReplyDelete
  29. if ko nk jdkan kita semakin lesbo sejati. cepat pi rembat anmum materna tu. coz aku minum yg tu :P

    ReplyDelete
  30. Ade tak perisa fullcream?coklat n vanilla tak leh masuk ler..

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.