Showing posts with label my pregnancy. Show all posts
Showing posts with label my pregnancy. Show all posts

03 June 2020

Alahan/ Alergik dengan Zincofer Haematinic Capsules


Checkup di klinik pada bulan lepas, HB Dini drop dari 13 ke 11.0. Nurse macam biasa akan tanya makan supplement apa, ada ambil tak supplement yang klinik bekalkan. Dini berterus-terang. Awalnya Dini makan maltofer, bila kena serangan angin, sembelit, sakit urat dan demam seharian lepas makan maltofer, Dini jadi rasa 'gerun' nak cuba supplement yang ada 'fer' 'fer' tu. Jadi Dini ceritakan pada nurse. Dini cuma amalkan obimin.



Klinik ada bekalkan Zincofer. Cuma Dini simpan pada awalnya dengan hajat, nanti nak cuba makan juga zincofer. Manalah tahu sesuai, jadi tak perlu beli sendiri dah obimin. Memandangkan Hb Dini dah drop, nurse sarankan dini cuba Zincofer. Malam tu lepas balik klinik Dini makan sebelum tidur. Sebab Dini lebih selesa makan supplement sebelum masuk tidur.




Besok pagi tu Dini bangun macam biasa dan menanti apa rasa tindak balas daripada makan zincofer malamnya tu. Rasa macam, tak ada pening/ loya/ sebu perut/ nak demam atau apa-apa. Tak ada rasa yang aneh. Jadi Dini anggap mungkin Dini sesuai makan zincofer. Waktu tu, obimin cuma tinggal 2biji. Jadi Dini buat keputusan lepas ni boleh amalkan zincofer sahajalah. Tak perlu beli obimin di farmasi lagi.

Tak lama lepas tu, Dini siapkan sarapan pagi. Mula cuci dapur dan celah jari mula rasa ada naik biji gatal. Dini fikir mungkin kena gigit dengan semut. Dini abaikan biji gatal tu hinggalah ke tenghari, naik pula biji gatal di kedua belah siku dan lengan. Masa tu barulah terasa lain macam. Takkanlah kena gigit semut lagi, kan?


Petang tu tu naik lagi biji gatal di tapak tangan dan juga bertambah biji gatal di celah jari. Terus rasa mungkin ini alergik/ alahan dengan zincofer. Malam tu Dini buat carian dalam group ibu mengandung di facebook mengenai zincofer. Ternyata ada ibu yang pernah alami juga naik gatal-gatal lepas makan zincofer. Sah! Dini alahan dengan zincofer.




Malam tu Dini berhenti terus daripada ambil zincofer. Risau  nanti biji gatal naik lebih banyak. Rasa gatalnya tu sampai tergaru-garu. Hampir dua minggu jugalah biji gatal tu nak surut sepenuhnya. Lekat parut beberapa minggu sebab Dini menggaru. Mana tahan kalau tak garu. Gatal! Isk isk..


2minggu selepas tu Dini hadir untuk temujanji di klinik lagi dan jelaskan pada nurse apa yang Dini alami lepas makan sebiji Zincofer. Nurse tu sarankan Dini teruskan makan obimin saja memandangkan klinik tu tak ada bekalkan supplement ibu mengandung selain dari zincofer. Nanti Dini pulangkan zincofer yang selebihnya tu pada klinik.


Jadi sekarang, Dini cuma makan obimin untuk kandungan Dini, Alhamdulillah sekarang dah masuk minggu yang ke-30. Berbaki 10minggu lagi untuk menemui ahli baru keluarga kami. InsyaaAllah... Moga dipermudahkan urusan bersalin nanti. Doakan Dini ya!

08 May 2014

08 August 2012

Pengalaman Braxton Hicks yang mendebarkan | Tanda-tanda nak bersalin





Ya Allah! semalam, hanya Tuhan je yang tahu cemana cemasnye dni... mulanya dni tak rasa panik sangat. cuma apabila perut mengeras lebih 10minit, disertakan dengan gerakan baby yang agak kuat daripada biasa rasa macam... "EHHH! AKU DAH NAK BERSALIN KE????" masa tu jam baru menunjukkan jam 10lebih... hubby dah tidur kepenatan. sebelum dia tidur, dia ada usap-usap perut dan cakap, baby mengeras. time tu dah rasa macam aaaaa abehla kalau mengeras lama-lama. tak selesa nak baring. skali, haaa betul! memang lama!



teruslah dni google tanda-tanda nak bersalin... 50% cakap keluar tanda, 50% cakap tak ada sebarang tanda. cuma ada rasa baby mengeras atau sakit pinggang je... antara tanda2 nak bersalin adalah:

  1. pecah ketuban air/darah
  2. keluar air jernih / air jernih + darah
  3. sakit pinggang
  4. sakit bahagian V
  5. perut mengeras (braxton hicks)
  6. bahagian atas perut terasa kosong, bahagian bawah rasa keras/penuh
  7. kerap buang air kecil
  8. terasa nak membuang / perut memulas
  9. sakit perut
  10. dll



apa yang dni alami sekarang adalah no 4, 5, 6 dan 7 sahaja... tentang buang air kecil dengan kerap tu terjadi pada waktu malam. dni akui dni stail minum air banyak. so dni tak ambil kisah mengenai kerap buang air kecil... cuma bezanya, dulu ianya terasa seperti perkara biasa, sekarang ni rasa lain macam coz tempoh buang air kecil tu lamaaaa sangat. memang lamalah duk dalam bilik air. anddd, sekarang bukan masa nakk tahan-tahan kencing. gamaknye terkeluarlah sikit kalau ditahan. janin makin membesar tekan pundi kencing, kan... haaaa, tetengah malam buta nak tak nak kena bangun juga.






sakit pada bahagian V tu terasa kalau dni berdiri lama... berjalan terlalu lama/banyak. maklumlah jadi cikgu, kan... nak mengajar kat depan, hendap kerja budak-budak lagi... or, kalau keluar shoppping, memang terasalah juga bahagian V tu senak...



Braxton Hicks! kemain canggih alaf baru namanya kan... ianya adalah tanda-tanda kontraksi palsu yang mampu memberikan persiapan awal untuk otot rahim sebagai persiapan awal nak bersalin. so, mom to be kena alert mengenai tempo kontraksi braxton hicks yang berlaku... contohnya dalam 10minit, 20 minit... bezanya, kontraksi braxton hicks dengan kontraksi nak bersalin, braxton hicks punya akan menghilang, semakin lama semakin tenang gerakan baby... kalau tanda dah nak bersalin, perut mengeras + baby gerak makin kuat2 dan tak reda-reda...





tapi masalahnya tak semua cemtu.. ada yang mengalami braxton hicks dalam tempoh yang lama.. macam dni semalam... dekat 1 jam! perut mengeras + baby gerak-gerak... risauuu sangat. sebab tak ada tanda air ketuban pecah ke apa... orang cakap, kalau doktor yang pecahkan air ketuban lagi sakit daripada air ketuban pecah sendiri... so scarry! sobsss...




Alhamdulillah jam 11 lebih semuanya berakhir... perut dah tak rasa mengeras, gerakan baby pun makin perlahan... cuma, dni still tak dapat tidur nyenyak... sampai sekarang... belum tidur dengan secukupnya... syukur Alhamdulillah petang ni dni ada check up... so, bolehh dni tanyakan nurse tu cemana... sebab bahagian atas perut dni dah rasa lembik... maybe kepala baby dah ke bawah... kalau diikutkan, minggu ni masuk 33 weeks... daripada pembacaan dni kat forum, memang ramai yang bersalin normal 34 weeks ke atas... dni kena betul-betul get ready... kut-kut betul dah nak bersalin dalam masa terdekat ni... doakan dni ya!
       






-

04 August 2012

Day 14 & 15 | Berpuasa ketika hamil

-
semalam tak sempat nak buat entry... internet lembap, lepas bw beberapa ketika rasa fedap menerjah diri sebab slow betul loadingnya. daripada layan tahap kelembapan tenet baik tdo aje. huhu... hari ni, dni banyakkan berehat... sebab hari ni dni berbuka puasa kat sekolah asben.. simpan energy nak duduk lama2 kat sekolah dia. so tak online. bed rest je memanjang hari ni lepas siapkan puding koktel untuk dijadikan juadah berbuka puasa. disebabkan semalam tak ado entry, so dni combine dengan entry day 15 skali... hehe... BERSAHUR :

(DAY 14)
  • 3biji kurma
  • 5cucuk satay
  • air masak
  • air soya
(DAY 15)
  • 3 biji kurma
  • air masak
  • air soya
  • roti + sosej

BERBUKA :

(DAY 14)
  • ice lemon tea
  • air masak
  • nasi + ikan siakap sweet sour, ayam goreng, sayur kailan, tomyam campur, kerabu sotong, telur ku yong
(DAY 15)
  • 2 biji kurma
  • 2 biji kurma basah
  • air masak
  • air cendol, air oren
  • nasi + kerabu perut, ayam percik, rendang daging
  • mini murtabak, puding
(selepas waktu berbuka-jam 11 malam)

(DAY 14)
  • segelas soya
  • 7biji kurma
  • air masak
  • supplement

(DAY 15)
  • 10 biji kurma
  • air masak
  • supplement
hohohhh! yesss! betulll! nampaknya day 14 & 15 dni membaham makan dengan banyak sekali masa berbuka puasa... kelakar tengok pinggan penuh lauk. tak pernah-pernah lagi makan cemtu sekali. hahaha... takpelah... sekali-sekala kan? besok boleh start kontrol makan balik... lagipun, dni rasa sahur karang tak mo makan banyak... just nak ambil kurma, air soya malt je kalau boleh sebab air soya malt cepat kenyang...
untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.
-

02 August 2012

Day 13 | Berpuasa ketika hamil

-
hari ni tak sempat blogwalking dengan jayanya gara-gara internet super slow. petang pula mengajar, jam 5 baru sampai rumah... berbuka jam 6.42pm... tak sempat masa sangat hari ni... lepasberbuka puasa, iron baju asben, mandi, kemas dapo, settlekan urusan bisnes, ni baru leh menaip... kain baju bertimbun lagi tak dilipat. hehehehe.... terus ngadap laptop... today, pagi dni tertido... jam 10 baru terjaga... penat sebab malam tadi dni tido lewat... bangun sahur lak jam 4pagi coz imsak seawal jam 4.54am... so kena bangun awal lah... ingat nak lelap kejap je skali terlajak gak sampai jam 10... entry2 kat blog sumenye auto publish... pastu gabra fikirkan gerakan baby sebab patutnya kiraan mula jam 9.00am kan... dah jam 10lebih, tak de rasa gerakan baby sampailah lepas mandi.. ada rasa sikit-sikit... jam 11 lebih hampir jam 12pm ada rasa sikit2... jam 1, tak ada rasa, terus menangis... sambil berzikir... tunggu masa nak berangkat ke tempat kerja, sambil usap perut... Alhamdulillah pastu baby gerak2... sampai sekolah, jam 2pm mengarah budak2 diam dalam masjid untuk amali solat, time tu rasa gerakan baby sangat kuat. Alhamdulillah... berkat masuk masjid. sepanjang sejam dalam masjid memang terasa gerakan baby.. dan setiap jam rasa dia bergerak... syukur sangat... ingatkan nak berbuka puasa dah sebab risaukan dia kat dalam... Alhamdulillah, dia tak apa-apa sebenarnya. dni je terlebih risau kut sebab panik bangun lambat. huhu... jom cite pasal menu bersahur dan berbuka dni pada hari ni...
BERSAHUR :
  • 3biji kurma
  • air masak
  • air soya malt
  • soto
juadah berbuka puasa
BERBUKA :
  • nasi ayam
  • 3biji kurma
  • 1 popia basah
  • air teh bunga
  • air masak
(selepas berbuka-11 malam)
  • tembikai
  • air masak
  • kurma 10biji
  • supplement (vco, fish oil, tablet susu kambing, vitamin c)
malam ni mood terusik sikit sebab ada beberapa orang customer yang buat dni rasa kecik ati... apapun, tak kisahlah... adat berniaga secara online. memang sah-sah akan berhadapan dengan orang macam tu. bila stok lewat sampai, susah belah kita. tapi memang silap lah sebab stok lewat, kita lewat pos. dah nak wat cane... bukan sengaja nak pos lambat. ada masalah sikit je... sobsss... dah buat luahan hati pulak.. huhu... sorry, mood ibu mengandung ni terusik sikit hari ni...
untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.
-

Day 12 | Berpuasa ketika hamil

-



lewat lak dni tdo malam ni kan... nak wat acane... petang tadi tertido sampai jam 5.40petang... bukannya penat pun.. tapi dok gegolek dalam bilik, nak online, tenet slow... terus tertido. hehe... okay... jom tengok apa menu bersahur dan berbuka puasa mak buyung pada hari puasa ke-12.




BERSAHUR:
    • nasi + ayam celup tepung kfc + sotong tumis sayur (lauk berbuka semalam, panaskan aje)
    • 3biji kurma
    • air masak


    kueh netbak, makanan tradisional Terengganu



    BERBUKA :
    • 3 biji kurma
    • sebiji kueh netbak
    • nasi + separuh ayam percik dan separuh ikan percik (sebab beli seketul ayam dan seketul ikan percik, share dengan asben hehe)
    • air laici kang
    • air masak

    (selepas waktu berbuka - 11 malam)
    • supplement (vco + fish oil+vita c)
    • 7biji kurma
    • bubur kacang hijau
    • air masak

    baru hari ni pertama kali dni cuba kueh netbak... macam mini bahulu ke rupa dia.. rasanya pun ada iras bahulu. cuma kena rebus bersama air gula + daun pandan... makan berkuah dengan air gula tu. boleh tahan juga rasanya... asben dni yang buatkan sebelum berbuka... nak bagi bini dia rasa... tq abang!

    untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.


    -

    01 August 2012

    Day 11 | Berpuasa ketika hamil

    -




    semalam nak buat entry... tapi gara-gara entry tak leh letak label, terus tak ada mood nak berblog. rasa tak best bila tak leh letak label. hari ni macam okay tapi tak tahulah petang nanti jadi cam semalam lagi ke tak... sobsss... ni dni nak share juadah bersahur dan berbuka dni pada hari yang ke-11 berpuasa ^___^ Alhamdulillah, masih larat nak berpuasa dengan jayanya...



    BERSAHUR:

      • laksam kelantan
      • 3biji kurma
      • segelas air soy fresh malt
      • air masak




      BERBUKA :
        • 3 biji kurma
        • satu sudu bubur pedas
        • nasi + ayam salut tepung kfc + sotong tumis sayur
        • air kelapa
        • air masak



        (selepas waktu berbuka - 11 malam)
        • supplement (vco + tablet susu kambing... dni tak ambil wum, fish oil dan vita c sebab makan buah tembikai dekat nak tdo hehe)
        • tembikai
        • keropok
        • air masak

        hubby ada belikan dni murtabak.. tapi sebab dah kenyang, tak makan murtabak tu.. sahur baru makan sama-sama dengan dia... masa sahur tadi dia siap cakap, abang belikan sayang murtabak ni untuk berbuka... makanla... hehehe sweet pulak rasanya... :')



        untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.


        -

        31 July 2012

        Day 10 | Berpuasa ketika hamil

        -



        malam tadi ada dni buat entry (KLIK SINI UNTUK BACA) mengenai menu berbuka puasa dni dan asben tak sama... tapi ramai pulak silap faham... hehe... tu bukan lauk dni la sayangku sekalian... asben dni... tak baca entry elok2 eyyy, hiksss.... ni dni baru nak story pasal menu bersahur dan berpuasa dni semalam... saja nak wat diari kehamilan semasa berpuasa kat blog ^__^ nanti2 leh godek-godek balik apakebenda yang dni dok makan masa ramadhan 2012...



        BERSAHUR :

        • 6-7suap cornflakes + susu
        • air soya
        • 3biji kurma
        • air masak


        laksa penang


        BERBUKA :
        • laksa penang (makan separuh je.. tak abes)
        • 3biji kurma
        • air kelapa
        • air masak
        • puding custard
        • 1keping popia



        jam 10 malam cemtu, asben dni baked mini pizza yang segera... dia teringin nak makan pizza... so dni tumpang sekaki. hihihhh...



        (selepas waktu berbuka - 11 malam)
        • supplement (fish oil & vita c)
        • 2/6 buah oren
        • 2/6 slices mini pizza
        • air masak
        • 5biji kurma



        semalam, dni terlupa nak ambik supplement vco, tablet susu kambing dan juga women ultra mega (wum). sebab 3jenis supplement tu duk kat ruang tamu... fish oil dan vita c duk dalam bilik... terus terlupa nak keluar bilik gi makan... huhu... sahur tadi dni tak amik juga supplement tu sebab dni risau kut-kut dehidrasi... amik supplement kan kena minum air banyak... kalau amik malam, boleh minum air banyak-banyak.. cover lagi masa bersahur, kan ^___^




        untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.



        -

        30 July 2012

        Maternity T-shirt {Baby Under Construction} dan sampai!

        -
        ingat lagi tak dni pernah bagitahu dni ada beli t-shirt for maternity yang tertulis BABY UNDER CONSTRUCTION melalui website Mum Dreams? kalau dah lupa post yang mana, boleh KLIK SINI untuk baca.
        sebenarnya dah beberapa minggu parcel ni sampai. tapi dni tak sempat nak edit-edit gambar, so, lewatlah dni buat review mengenai baju idaman hati, hehe...
        Alhamdulillah, t-shirt ni sampai dengan selamat. perfect! seperti yang digambarkan. material pun okay, berbaloi dengan harganya, cuma RM29.90.
        yang penting, baju ni labuh. cuma satu je lah... perut dah makin membesar ni kesendatan mula melanda ;p tapi takdelah sendat sangat. cuma ianya menampakkan bentuk badan sket.
        tujuan utama beli t-shirt ni adalah kerana semata-mata design comel yang tertulis Baby Under Construction dan ada doodle comel yang preggy tu. haha! cam bebudak lak dni kan?
        dni amik size L... senang, after bersalin nanti boleh dipakai pada hari-hari biasa... lantakla orang nak cakap haih still pakai maternity t-shirt ke? dah baju haku beli dengan duit haku suka hati hakulah nak pakai ke tidak wakakakak leh tak jawab cenggitu? ;p -

        Persiapan untuk menyambut cahaya mata ^__^

        -



        Assalamu'alaikum... selamat pagi u olsss!


        semalam dni jalankan aktiviti membasuh semua barangan baby. nak kemas-kemas bag untuk di bawa ke hospital nanti sekiranya nak bersalin. nurse dah pesan daripada last month tapi dni sambil lewa lagi. hehe... lepas dapat tahu kawan dni bersalin masa 31weeks puasa ke-4 hari tu barulah dni terhegeh-hegeh nak siapkan segalanya dengan serius... ;p







        semalam dah basuh semua yang ada... tinggal lagi nak beli beberapa mittens dan towel sebab towel yang dni dah beli tu berdebu kemain... ingatkan elok.. rupanya tak elok. sobsss... sedih pula mengenangkan dua helai towel yang dah dibeli. berdebu 1 bilik bila kebas-kebas towel tu. sangat tak elok for kegunaan baby newborn... kang tersumbat hidung dia nanti.



        later, dni upload satu-satu barangan yang dah dibeli ya ;)



        p/s:
        korang guna towel brand apa untuk baby? share ngan dni please!


        -

        29 July 2012

        Day 9 | Berpuasa ketika hamil

        -



        dah nak masuk 10 hari kita berpuasa... tinggal lagi 20hari untuk kita semua menjalani ibadah puasa di bulan mulia, bulan Ramadhan. rasa macam sekejap je masa berlalu meninggalkan kita, kan? tup-tup dah nak masuk hari yang ke-10... bulan julai pun dah nak melabuhkan tirainya... masuk bulan ogos nanti, tinggal 4bulan sahaja lagi tahun 2012 akan berakhir... fuh... serius, rasa makin tua dah, hehehe....



        cmana puasa korang hari ni? harap-harap Alhamdulillah, semuanya baik-baik belaka... dni pun hari ni Alhamdulillah.. cuma sebelah pagi tu terlebih tidur sikit. al-maklumlah hujan lebat pagi tadi.. syioknye tarik selimut di hari minggu ^___^ besok dah mula kerja... bila lagi nak merasa rest sakan...




        hari ni, asben dni offerkan diri nak masak juadah berbuka puasa. fuh, terharu betul.. semalam pun dia masak juga.. hari ni dia masak lagi... mekacih banyak2 ye suami tercinta! dia masakkan dni ikan kerapu sweet sour dan dia punya ikan bakar... asben cuma mintak dni sediakan air asam je untuk jadi pencecah ikan bakar... sedap betul masakan asben. nyummeh!!! jom tengok apa juadah bersahur dan berbuka dni pada hari ni:



        BERSAHUR :

        (lauk berbuka semalam)
        • nasi + daging rusa panggang + serunding daging
        • segelas soy fresh plus banana & apple
        • 3biji buah kurma
        • air masak





        BERBUKA :
        • nasi + ikan sweet sour
        • 3biji kurma
        • kueh akok
        • segelas soy fresh
        • air masak



        (selepas waktu berbuka - 11 malam)
        • supplement (vco, fish oil, wum, vitamin c, susu kambing tablet)
        • air masak
        • 5biji kurma
        • sebiji chocodate
        • 1 batang aiskrim potong kacang merah



        hari ni tak menahan nak pekena aiskrim porong kacang merah... sebab dah beberapa hari dok mengidam bubur kacang hijau yang oumphhh sedap, malangnya dni tak dapat merasa bubur yang oumphhh sedap tuh... bila beli asik tak kena dengan selera.. nak buat sendiri, ooomak aih! malasnyewww takat nak makan sorang. last2, makan eskrim kacang merah pun jadilah. hihihhh...


        untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.


        -

        Pengalaman mengandung

        -



        ada beberapa pembaca blog dni buat permintaan untuk dni ceritakan pengalaman-pengalaman atau peringkat mengandung. macam mana boleh dapat tahu dni mengandung... ada alahan ke tak.. jenis-jenis alahan yang dni alami... macam mana nak tahu mengandung... makan apa... haid teratur ke... ada mengidam ke... best ke tak... maca-macam pertanyaanlah yang dni dapat ^__^






        InsyaAllah dni akan cuba explain pada korang pengalaman dni yang excited sebab dapat rasa daripada peringkat awal yang dni mengandung cuma dni tersilap teknik je maasa buat pregnancy test tu. orang test awal pagi, dni test tetengahari. hehe... sebab tak tahu... and, actually ada sesuatu yang mencemaskan pada peringkat awal kehamilan dni... sampai kena jumpa pakar di usia kandungan mencecah 4bulan. Alhamdulillah semuanya selamat... dni ceritakan later... so, pastinya cerita peringkat kehamilan dni banyak episod... mana mungkin nak abiskan dari minggu pertama hingga sekarang ni dalam 1 entry je ;p




        tunggu taw
        ;)








        -

        28 July 2012

        Day 8 | Berpuasa ketika hamil

        -



        hari ni dni dan asben makan masakan sendiri je.. tak beli sebarang lauk pun. ke bazar ramadhan pun tidak... dari jam 2petang kami berdua terperuk di dapur siapkan juadah untuk berbuka.. jam 3 cemtu masuk bilik rest, tido. haha! sebab pastu nak bangun tido, mulakan aktiviti memanggang. menu berbuka puasa hari ni adalah Daging Rusa Panggang Berempah. kalau korang nak resipinya boleh klik pada link di tersebut ye ^__^ hari ni dni cuma masak tomyam seafood dan nasi... pastu daging rusa panggang berempah asben dni yang buatkan. jom tengok menu bersahur dan berbuka dni :)







        BERSAHUR :
        • murtabak daging (bahagi dua dengan asben)
        • burger (bahagi dua dengan asben
        • air soya
        • 3biji kurma
        • air masak





        BERSAHUR :

          • nasi + lauk tomyam seafood dan daging rusa panggang berempah
          • 3biji kurma
          • air soya
          • air masak

          (selepas waktu berbuka - 11 malam)
          • supplement (vco, fish oil, wum, vitamin c, susu kambing tablet)
          • air masak
          • 5biji kurma
          • sebiji chocodate
          • sebiji halwa susu unta
          • buah tembikai



          itu je lah yang dni makan pada hari ni... Alhamdulillah baby aktif je kat dalam. syukur, sebab dni masih boleh berpuasa hingga hari ke-8 di usia kandungan 8bulan... hopefully besok dan hari seterusnya dni masih berpeluang untuk meneruskan ibadah puasa di bulan Ramadhan, amin...



          untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.




          -

          Day 7 | Berpuasa ketika hamil

          Link
          -



          lepas cari barang-barang baby semalam, tetengok jam dah dekat jam 4petang. mulanya asben macam nak dni masak je juadah berbuka tapi disebabkan penat, dan dah lewat... so kami buat keputusan untuk beli je juadah berbuka puasa di bazar berdekatan... kat stadium miri. banyak betul gerai yang menjual makanan dan minuman. tu la kali pertama dni ke bazar kat stadium. hehe... akhirnya dni beli nasi beriani.. asben pun sama :) menu bersahur dan berbuka dni pada hari ke-7 Ramadhan adalah:




          BERSAHUR :
          • sepinggan nasi berlauk ayam percik
          • segelas air soya
          • 3biji kurma
          • air masak






          BERBUKA :

          • nasi beriani (makan setengah je... tak abis, huhu)
          • sedikit ayam pandan
          • air kelapa
          • 3biji kurma
          • air masak

          buah tin YuTa


          (selepas waktu berbuka - 11 malam)
          • supplement (vco, fish oil, wum, vitamin c, susu kambing tablet)
          • air masak
          • 5biji kurma
          • 4biji buah tin


          untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.


          -

          27 July 2012

          Diapers for baby newborn!

          -



          hari ni dni ngan asben nak jalankan misi untuk shopping barang baby yang mana diperlukan untuk dibawa ke hospital... lampin pakai buang untuk newborn kami belum beli lagi... pastu pad untuk dni sendiri pun belum dibeli. hihihhh... hari tu asben berkenan nak beli yang huggies tapi tengok lah hari ni camana... kut2 berkenan yang lain ke... t dah beli dni blog later :)








          diapers bag pun belum dibeli... breast pump pun tade lagi juga... ramai guna AVENT tu kan? mak aih satu set rm500lebih... tengah kumpul duit nak beli nih. haha.. kalau ada brand yang lagi murah maybe beli yang tu la kut... stakat ni tak jumpa yang lain... dok nampak AVENT je... korang beli diapers untuk newborn dan breast pump jenama apa? boleh share dengan dni? ^__^




          -

          26 July 2012

          Day 6 | Berpuasa ketika hamil

          -




          Alhamdulillah, hari ni dni dapat beli bubur kacang hijau yang diidamkan. disebabkan semalam punya bubur kacang hijau dah rasa macam nak basi, dni buang terus. kempunan nak makan... bubur kacang hijau yang dni beli semalam ada campur dengan jagung... hari ni, dni beli di gerai lain... buburnya dicampurkan dengan sagu dan juga barli. first time dni rasa bubur kacang hijau campur dengan sagu dan barli. kalau campur sagu je dah pernah rasa... ni campur skali dengan barli. kreatif pulak penjual ni kan. hehe... apapun, rasanya not bad cuma, kalau boleh nak lah pekena bubur kacang hijau kaw-kaw pekat tade campur dengan apa-apa. hurmmm gamaknya kena masak sendiri jugaklah kalau cemni... sebab tak ada gerai yang jual bubur kacang hijau tak campur dengan bahan lain.







          hari ke-6 berpuasa, dni agak busy... maklumlah semalam pay day untuk goverment punya... ramai order produk Catalyst yang dni jual di ARDINI SIMPLY SHOPPE. ada yang sms, email, pm dan tak kurang juga isi order form terus. ^___^ semua nak sihat dan cantik, Alhamdulillah... sama2 kita manfaatkan supllement yang dipercayai ramai ni. dni sendiri tak skip amalkan vco walaupun tengah preggy. untuk ibu mengandung pun bagus amalkan minyak kelapa dara. terutamanya dekat2 nak bersalin... InsyaAllah dipermudahkan proses bersalin dan bagus untuk janin.



          jom kita citer bab juadah bersahur dan berbuka dni pada hari ni.. melalut dah citer benda lain as muqaddimah ;p hehe....



          BERSAHUR :

          • 4biji kurma
          • 4-5 suap nasi dengan serunding daging
          • segelas air soya
          • air masak





          BERBUKA :

          • 3biji kurma
          • nasi dengan ayam percik + kerabu pucuk paku
          • air kelapa
          • air masak
          • separuh dorayaki (roti yang intinya timun + ikan bilis tu, hehe... tatau nama. makan separuh je sebab terlampau pedas).


            (antara jam 9-11malam)

            • 5biji kurma
            • bubur kacang hijau
            • supplement (vco, fish oil, vita c, tablet susu kambing, wum)
            • air masak



            itu je lah yang dni makan pada hari ni.. Alhamdulillah, baby pun aktif je. tak de gerak slow motion pun.. dia gerak kaw-kaw siap tendang kuat-kuat. haih... sungguh bertenaga anak mama hari ni ^__^ hehe... senang mama nak tanda jadual pergerakan baby yer.. syurkur ya Allah...






            untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.



            -

            Goats Milk Tablets | Khasiat susu kambing buat ibu mengandung

            -



            ada yang bertanyakan dni mengenai tablet susu kambing yang dni ceritakan dalam penulisan dni mengenai menu berbuka puasa iaitu BERPUASA KETIKA HAMIL. sebenarnya, dni tak jual supplement tu. cuma in case korang susah nak dapatkan produk tu, korang boleh order dengan dni. dni beli di Cosway je.







            inilah dia tablet susu kambing yang dni amalkan. boleh consume 5-10biji sehari. berperisa butterscotch... sedap! budak-budak pun suka... macam gula-gula susu gitu... baunya pun wangi. serius! sekali cuba pasti mau lagi dan lagi.. hehe... kenapa kita perlu ambil susu kambing sepanjang kehamilan?



            okay... actually bukan sepanjang kehamilan je... sepatutnya kita amalkan pengambila susu kambing untuk setiap hari. sebabnya minum susu kambing adalah sunnah Rasulullah SAW. susu yang terbaik adalah susu kambing. kalau baby ada kena penyakit kuning, biasanya diberi minum susu kambing dan disapukan pada anggota badan, InsyaAllah penyakit kuning cepat kebah.



            untuk ibu mengandung pula, susu kambing dapat membekalkan vitamin yang diperlukan oleh baby... pastu kalau bersalin, InsyaAllah baby tak kena jaundice atau penyakit kuning. memang susu kambing diyakini untuk mencegah penyakit kuning. sebab tu ada susu bayi diperbuat daripadasusu kambing, macam Karihome...



            banyak lagi khasiat susu kambing. korang boleh google sendiri kalau nak tahu dengan lebih lanjut tau ^__^ antaranya merawat kencing manis, mengelakkan kebas kaki dan tangan, merawat anemia, gastrik, darah tinggi, osteoporosis, buasir, dan lain-lain lagi... better consume susu kambing fresh kalau korang boleh telan dan tahan dengan bau hamis susu tu. macam dni, dni tak boleh nak telan susu kambing fresh. dah pernah beli... minum seteguk pun dah loya. so, inisiatif dni, amalkan tablet susu kambing untuk mendapatkan khasiatnya.



            -

            25 July 2012

            Day 5 | Berpuasa ketika hamil

            -




            lepas je balik dari check up di klinik tadi, asben bawak dni ke bazar ramadhan. dia teringin nak makan ikan keli. so, kena beli jugala lauk di bazar coz ikan keli tak ada stok dalam peti. kalau ada pun, dni geli nak masakkan. dni memang geli dengan ikan keli. hihihhh.. nak wat cemana... tak boleh tengok kepala dia tuh. mak aihhh seriously dni tak boleh tengok, kalau terpegang kepala dia gerenti menjerit owh!





            Alhamdulillah check up tadi okay... cuma berat badan je turun 1kg. nurse dok cakap maybe sebab berpuasa. tapi dia macam tak puas hati gak dni turun 1kg... jadi dni kena check up 2minggu lagi. dia nak tengok berat dni cmana... nak pantau kes nak suh minum air gula la tu. ngehehehe... okaylah jom dni story pasal menu berbuka puasa dni pada hari ni... 5hari berpuasa di bulan Ramadhan pada usia kandungan 8bulan, Alhamdulillah tak ada sebarang simptom yang merunsingkan. semuanya okay ^__^



            BERSAHUR :

            • 3biji kurma
            • mi goreng
            • keropok ikan
            • air soya
            • air masak


            BERBUKA :

            • 3biji kurma
            • 4-5suap nasi berlaukkan sekeping daging masak kicap, sekeping bebola begedil, dan sayur tauge+cendawan
            • air kelapa
            • air masak


            (antara jam 9-11malam)

            • 6biji kurma
            • sedikit kerepek ubi
            • supplement (vco, fish oil, vita c, tablet susu kambing, wum)
            • sebiji epal
            • air kelapa
            • air masak


            itu sahajalah menu pada hari ni...ekceli dni nak makan bubur kacang hijau yang dibeli di bazaar tapi tadi dah rasa masam pulak bubur tu. sedihnyeee :'( so besok dni rasa macam nak beli lagi bubur kacang hijau tapi kat gerai lain. sebab dni teringin nak makan bubur kacang hijau. nak masak, serba salah benau lah takat nak makan sorang diri je kan. huhu...






            untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.



            -

            24 July 2012

            Day 4 | Berpuasa ketika hamil

            -



            hari ni dni beli makanan kat bazar je. besok InsyaAllah dni masak. tu pun kalau tak ke bazar. kalau dah ke bazar, alamatnya tak yah masak dah. beli 1 lauk pun dah cukup untuk makan dua orang. maklumlah kami duduk berdua je. makan berbuka bukan nak mentekedarah sangat. bila masuk waktu berbuka, makan sebiji kurma then minum air pun dah rasa kekenyangan sebenarnya kan...




            today dni beli nasi dagang untuk suami tercinta. sebab semalam dia request nak nasi dagang tapi tak ada lak semalam. sian dia kempunan nak makan nasi dagang. suruh bini buatkan, bini tak reti. kih3... Alhamdulillah, nampaknya rezeki asben hari ni, ada dijual nasi dagang di bazar berlaukkan acar dan juga gulai kari ikan tongkol. orang teganu lak yang buat. kena lah dengan selera asben. untuk dni pulak dni beli lontong dan bubur kacang hijau. tapi berbuka dengan lontong je. bubur dni simpan dalam peti. makan besoklah kut ^__^





            menu bersahur dan berbuka puasa mak buyung pada hari ni adalah:



            BERSAHUR :

            • 7biji kurma
            • air masak
            • sekeping roti disalut mentega kacang
            • sebiji kueh cara




            BERBUKA :

            • 3 biji kurma
            • air masak
            • segelas air tebu
            • lontong

            (antara jam 9-11malam)

            • 5biji kurma
            • kerepek ubi
            • supplement (vco, fish oil, vita c, tablet susu kambing, wum)
            • air masak


            itu sahajalah yang dni makan pada hari ni. no coklat! haha... nak tahu tak kenapa? sebab hari ni dni makan buah kurma madu YuTa. tahap kelazatannya dah rasa nikmat macam makan coklat. sedap tak terperi... Alhamdulillah... gebu-gebu gtu rasanya kan... chocodate dni dah makan semalam. jap lagi or besok dni wat review eyyy!





            untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.





            -

            Pregnancy check up | Besok dni kena ke klinik!

            -



            -_____-" sebenarnya dni tengah rasa tak best nih... coz besok ada pregnancy check up di klinik kesihatan ibu dan anak. korang tau-tau lah kan kalau kena dengan nurse yang tegas, dia konfem nak suruh minum air gula sebab kerajaan kita dah buat syarat baru... tak kira keturunan ibu mengandung ada penyakit kencing manis atau tak, ibu mengandung tu tetap kena buat ujian minum air gula bagi memastikan penyakit diabetes ada atau tak pada diri ibu mengandung tu.




            memanglah bagus sebagai langkah pencegahan awal. tapi, kena minum air gula tu lah yang tak bestnyerrr... ekceli dni disuruh nurse pegi buat ujian minum air gula last month. pastu dni cakap kat nurse tu dni nak pegi dekat private clinic je tak mo buat di hospital kerajaan. dni sebutkan nama klinik dni nak pergi then nurse tu luluskan. dia cakap klinik tu okay untuk buat ujian...




            lepas pegi klinik swasta, doc cakap dni tak perlu buat ujian tu melainkan berat badan dni naik mendadak bulan depan. maknanya THIS MONTH! huhuhhh... dia cakap kalau berat badan dni naik dalam 3-4kg, dni better buat ujian minum air gula. isk isk isk... apa yang tak bestnya sebab bulan ni kalau kena minum air gula... sebab bulan puasa. maknanya kena tinggal puasa la selama satu hari. sobsss :'( itupun kalau besoknya tak letih... maklumlah ujian tu kena ambik darah paling kurang 2x... kena inject untuk amik darah tu pulak kalau tak jumpa urat alamatnye bersedialah kena inject banyak tempat, huhu ngeri... masa dni check up dekat klink swasta, dia cuma test guna alat pengesan kandungan gula dalam darah tu je... keputusannya cuma 4.3mmol. so doc kata tak perlu risau...





            cuma... dni risau skang ni besok. uwaaa :'(



            -