Showing posts with label my baby. Show all posts
Showing posts with label my baby. Show all posts

19 June 2014

Kereta baru Darwish




Assalamualaikum

hai korang! dah bangun tido? haha... yang tengah baca ni mestilah dah bangun tido kan. pi get ready solat subuh lekaihhh. kat Miri ni dah lama masuk waktu subuh. dekat jam 5pagi lagi subuh kat sini. terkulat-kulat nak bangun subuh kalau tak biasa. bila dah biasa, kat semenanjung pun jadi nak bangun awal. hehe... 






ni nak bercerita mengenai kesukaan anak teruna dini. dia suka sangat dengan mainan kereta dan bas. lori traktor pun ada cuma yang paaaling dia suka adalah kereta dan bas terutamanya kereta kecil-kecil. siap bawak pegi ke mana sahaja tak kira masa. tido pun boleh peluk mainan dia.







terbaru, kereta ni yang dibeli papa darwish. jadi macam penggemar kumpul koleksi kereta dah pula.






bangun tido terus cari kereta dia







hehe... Alhamdulillah anak mama hepi dengan mainan dia. semalam ada beli mainan bas baru untuk darwish. later dni stori eyyy... saja nak abadikan kenangan-kenangan mainan darwish dalam blog mama. nanti darwish dah besar darwish boleh tengok cerita-cerita dia kat sini :') love you sayang!

05 June 2014

Baju Tidur baru untuk Darwish


 Assalamualaikum, hai korang!









Darwish dah nak masuk umur 2 tahun lagi dua bulan tau. 3 minggu yang lepas, mama cukur botakkan kepala Darwish. nak bagi pertumbuhan rambut baru tumbuh dengan lebih sopan, hensem dan jayanya. hehehe... lain nampak muka Darwish dengan tak ada rambu macam ni. nampak lebih 'matured' dan macho sikit. masa ada rambut nampak macam budak-budak. tapi Darwish memang budak-budak pon. hahah! ape yang mama cakap ni? adeih...








disebabkan umur Darwish dah mula meningkat, maka baju-baju dia banyak yang dah jadi senteng, butang paling last duk atas puast, seluar  pun dah mula ketat. kesian anak mama. terutamanya baju-baju lengan panjang sebab biasa dok pakai long sleeve time nak tido je. so mama topup baju-baju lengan panjang dululah setakat ni. sebab baju t-shirt Darwish Alhamdulillah setakat ni masih padan lagi. dah beli yang besar siap-siap sebelum ni. baju lengan panjang je dok pakai yang sejak dia umur 9bulan. hohohhhh tu pasallah senteng habis.



dni belikan darwish 5 set baju tidur. nak pakai buat pegi jenjalan pun okay design macam ni. kira 2 in 1 teruslah. 4 set untuk umur 2tahum 1 set yang umur 3 tahun. sehelai rompers yang bersaiz 18m tapi nampak gaya dia kena tunggu umur 4tahun dulu baru padan kut sebab cutting dia besar sangat. dan lagi dua helai tu seluar stoking atau dipanggil busha. dni suka pakaikan busha kat Darwish malam-malam sebab Darwish tak suka pakai stoking dan selimut. tidur dalam aircond kan sejuk. bila pakai busha, at least tak adalah sesejuk seluar biasa.




okay tu je lah nak share new outfit untuk Darwish. mama is kering idea. tapi kes ada esempatan hapdet terus mama hapdet dan meraban. muahahahaa ;p





07 May 2014

Mimijumi pun tak layan



bai bai botol susu mimijumi. mama dah jual dah kat orang yang lebih memerlukan. darwish langsung tak layan botol susu mimijumi tu. pandang pun tak sudi. siap buat 'eeeeee' 'eeee' -_____-" sabojelah mama.


sekarang, mama dalam usaha nak wean off darwish dengan susu badan. masalahnya dia tak nak botol susu. tu yang mama jadi kesian dengan dia kalau tak BF. dengan gelas tak nak dengan botol ada straw pun tak nak. tatau nak wat cemana dah.

10 October 2012

Merindui kekanda yang berada jauh di Miri


hari ni dah genap sebulan dni tak jumpa dengan suami tersayang... rindu sangat rasanya... maklumlah sebelum ni kami selalu bersama, tak balik kampung langsung lepas kawen. tiba2 lepas bersalin, terus tak dapat jumpa dia selama sebulan. fuhhh mencabar juga keadaan ni. selama seminggu juga lepas suami berangkat balik ke Miri dni duk nanges je. haha! malu kat anak... mamanya nanges rindukan papa ;p



 
 papa dan Darwish dalam flight - 14days


InsyaAllah 24hb nanti, suami dni akan berangkat pulang ke kelantan untuk menyambut hari raya aidiladha bersama + kami nak adakan majlis akikah buat anak teruna. pastu 28hb dni, suami dan baby akan berangkat ke Miri coz cuti dni dah habis... kena balik kerja. sobsobsss... nanti mula episod rindu kat family la pulak kan. macam tu lah bila duk jauh2... rindu sana rindu sini ^___^ 


actually dni masih busy dengan baby + siapkan tempahan felt pillow. jadi dni tak sempat nak berblog. bila ada masa lapang nanti dni akan update dan blogwalking. memang rindu nak berceloteh kat sini. tak sabar nak share pengalaman bersalin. hehe... nak stori pasal pengalaman mengandung macam cerita basi pulak. haih... itulah dni selalu tertangguh nak wat entry. sudahnya, tak terstori kat sini. adoyai... dni update later eyyy,... tengah blur nih, haha!



16 September 2012

Darwish - 23 Days

-



lama tak blogging sejak lepas bersalin. hehe... layan mood jadi seorang ibu. memang heaven! Alhamdulillah, hari ni baby Darwish dah berusia 23 hari. dah makin bambam pipi dia... dari 2.35kg dah naik 3kg... next week harap-harap makin naik la kg dia ^__^ tak sabar nak tengok dia membesar.






InsyaAllah dni akan update mengenai pengalaman bersalin dan sebelum bersalin yang kena warded sampai 2x sebelum dan selepas raya. tungguuu ;)



-

08 August 2012

Pengalaman Braxton Hicks yang mendebarkan | Tanda-tanda nak bersalin





Ya Allah! semalam, hanya Tuhan je yang tahu cemana cemasnye dni... mulanya dni tak rasa panik sangat. cuma apabila perut mengeras lebih 10minit, disertakan dengan gerakan baby yang agak kuat daripada biasa rasa macam... "EHHH! AKU DAH NAK BERSALIN KE????" masa tu jam baru menunjukkan jam 10lebih... hubby dah tidur kepenatan. sebelum dia tidur, dia ada usap-usap perut dan cakap, baby mengeras. time tu dah rasa macam aaaaa abehla kalau mengeras lama-lama. tak selesa nak baring. skali, haaa betul! memang lama!



teruslah dni google tanda-tanda nak bersalin... 50% cakap keluar tanda, 50% cakap tak ada sebarang tanda. cuma ada rasa baby mengeras atau sakit pinggang je... antara tanda2 nak bersalin adalah:

  1. pecah ketuban air/darah
  2. keluar air jernih / air jernih + darah
  3. sakit pinggang
  4. sakit bahagian V
  5. perut mengeras (braxton hicks)
  6. bahagian atas perut terasa kosong, bahagian bawah rasa keras/penuh
  7. kerap buang air kecil
  8. terasa nak membuang / perut memulas
  9. sakit perut
  10. dll



apa yang dni alami sekarang adalah no 4, 5, 6 dan 7 sahaja... tentang buang air kecil dengan kerap tu terjadi pada waktu malam. dni akui dni stail minum air banyak. so dni tak ambil kisah mengenai kerap buang air kecil... cuma bezanya, dulu ianya terasa seperti perkara biasa, sekarang ni rasa lain macam coz tempoh buang air kecil tu lamaaaa sangat. memang lamalah duk dalam bilik air. anddd, sekarang bukan masa nakk tahan-tahan kencing. gamaknye terkeluarlah sikit kalau ditahan. janin makin membesar tekan pundi kencing, kan... haaaa, tetengah malam buta nak tak nak kena bangun juga.






sakit pada bahagian V tu terasa kalau dni berdiri lama... berjalan terlalu lama/banyak. maklumlah jadi cikgu, kan... nak mengajar kat depan, hendap kerja budak-budak lagi... or, kalau keluar shoppping, memang terasalah juga bahagian V tu senak...



Braxton Hicks! kemain canggih alaf baru namanya kan... ianya adalah tanda-tanda kontraksi palsu yang mampu memberikan persiapan awal untuk otot rahim sebagai persiapan awal nak bersalin. so, mom to be kena alert mengenai tempo kontraksi braxton hicks yang berlaku... contohnya dalam 10minit, 20 minit... bezanya, kontraksi braxton hicks dengan kontraksi nak bersalin, braxton hicks punya akan menghilang, semakin lama semakin tenang gerakan baby... kalau tanda dah nak bersalin, perut mengeras + baby gerak makin kuat2 dan tak reda-reda...





tapi masalahnya tak semua cemtu.. ada yang mengalami braxton hicks dalam tempoh yang lama.. macam dni semalam... dekat 1 jam! perut mengeras + baby gerak-gerak... risauuu sangat. sebab tak ada tanda air ketuban pecah ke apa... orang cakap, kalau doktor yang pecahkan air ketuban lagi sakit daripada air ketuban pecah sendiri... so scarry! sobsss...




Alhamdulillah jam 11 lebih semuanya berakhir... perut dah tak rasa mengeras, gerakan baby pun makin perlahan... cuma, dni still tak dapat tidur nyenyak... sampai sekarang... belum tidur dengan secukupnya... syukur Alhamdulillah petang ni dni ada check up... so, bolehh dni tanyakan nurse tu cemana... sebab bahagian atas perut dni dah rasa lembik... maybe kepala baby dah ke bawah... kalau diikutkan, minggu ni masuk 33 weeks... daripada pembacaan dni kat forum, memang ramai yang bersalin normal 34 weeks ke atas... dni kena betul-betul get ready... kut-kut betul dah nak bersalin dalam masa terdekat ni... doakan dni ya!
       






-

02 August 2012

Cloth Diapers untuk si comel!

-
sekarang ni femes sangat penggunaan cloth diapers, kan? dni pun tak terkecuali nak cuba guna cloth diapers untuk bakal baby dni nanti. dni dah order dengan sis Haniza di My Luvly Baby 5 diapers + inserts. affordable price tau... Rm90 untuk 5!
dni pilih warna biru, merah, kuning, hijau, dan purple untuk baby boy inside my belly nih. hehehe... nanti mesti cencomel montot dia pakai cloth diapres tu. ololoooo ^___^ apa yang bagusnya penggunaan cloth diapers adalah ianya sesuai untuk semua saiz. sebab leh ubah kedudukan pin tu. so, takyah beli banyak kali. nak pakai sampai lunyai pun no hal...
sape2 yang berminat nak belikan si comel cloth diapers leh lah ke My Luvly Baby ye. sekarang ada pre-order sehingga 31/8/12. dni dah oder.. korang bila lagi? :) -

Day 12 | Berpuasa ketika hamil

-



lewat lak dni tdo malam ni kan... nak wat acane... petang tadi tertido sampai jam 5.40petang... bukannya penat pun.. tapi dok gegolek dalam bilik, nak online, tenet slow... terus tertido. hehe... okay... jom tengok apa menu bersahur dan berbuka puasa mak buyung pada hari puasa ke-12.




BERSAHUR:
    • nasi + ayam celup tepung kfc + sotong tumis sayur (lauk berbuka semalam, panaskan aje)
    • 3biji kurma
    • air masak


    kueh netbak, makanan tradisional Terengganu



    BERBUKA :
    • 3 biji kurma
    • sebiji kueh netbak
    • nasi + separuh ayam percik dan separuh ikan percik (sebab beli seketul ayam dan seketul ikan percik, share dengan asben hehe)
    • air laici kang
    • air masak

    (selepas waktu berbuka - 11 malam)
    • supplement (vco + fish oil+vita c)
    • 7biji kurma
    • bubur kacang hijau
    • air masak

    baru hari ni pertama kali dni cuba kueh netbak... macam mini bahulu ke rupa dia.. rasanya pun ada iras bahulu. cuma kena rebus bersama air gula + daun pandan... makan berkuah dengan air gula tu. boleh tahan juga rasanya... asben dni yang buatkan sebelum berbuka... nak bagi bini dia rasa... tq abang!

    untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.


    -

    01 August 2012

    Day 11 | Berpuasa ketika hamil

    -




    semalam nak buat entry... tapi gara-gara entry tak leh letak label, terus tak ada mood nak berblog. rasa tak best bila tak leh letak label. hari ni macam okay tapi tak tahulah petang nanti jadi cam semalam lagi ke tak... sobsss... ni dni nak share juadah bersahur dan berbuka dni pada hari yang ke-11 berpuasa ^___^ Alhamdulillah, masih larat nak berpuasa dengan jayanya...



    BERSAHUR:

      • laksam kelantan
      • 3biji kurma
      • segelas air soy fresh malt
      • air masak




      BERBUKA :
        • 3 biji kurma
        • satu sudu bubur pedas
        • nasi + ayam salut tepung kfc + sotong tumis sayur
        • air kelapa
        • air masak



        (selepas waktu berbuka - 11 malam)
        • supplement (vco + tablet susu kambing... dni tak ambil wum, fish oil dan vita c sebab makan buah tembikai dekat nak tdo hehe)
        • tembikai
        • keropok
        • air masak

        hubby ada belikan dni murtabak.. tapi sebab dah kenyang, tak makan murtabak tu.. sahur baru makan sama-sama dengan dia... masa sahur tadi dia siap cakap, abang belikan sayang murtabak ni untuk berbuka... makanla... hehehe sweet pulak rasanya... :')



        untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.


        -

        30 July 2012

        Persiapan untuk menyambut cahaya mata ^__^

        -



        Assalamu'alaikum... selamat pagi u olsss!


        semalam dni jalankan aktiviti membasuh semua barangan baby. nak kemas-kemas bag untuk di bawa ke hospital nanti sekiranya nak bersalin. nurse dah pesan daripada last month tapi dni sambil lewa lagi. hehe... lepas dapat tahu kawan dni bersalin masa 31weeks puasa ke-4 hari tu barulah dni terhegeh-hegeh nak siapkan segalanya dengan serius... ;p







        semalam dah basuh semua yang ada... tinggal lagi nak beli beberapa mittens dan towel sebab towel yang dni dah beli tu berdebu kemain... ingatkan elok.. rupanya tak elok. sobsss... sedih pula mengenangkan dua helai towel yang dah dibeli. berdebu 1 bilik bila kebas-kebas towel tu. sangat tak elok for kegunaan baby newborn... kang tersumbat hidung dia nanti.



        later, dni upload satu-satu barangan yang dah dibeli ya ;)



        p/s:
        korang guna towel brand apa untuk baby? share ngan dni please!


        -

        29 July 2012

        Day 9 | Berpuasa ketika hamil

        -



        dah nak masuk 10 hari kita berpuasa... tinggal lagi 20hari untuk kita semua menjalani ibadah puasa di bulan mulia, bulan Ramadhan. rasa macam sekejap je masa berlalu meninggalkan kita, kan? tup-tup dah nak masuk hari yang ke-10... bulan julai pun dah nak melabuhkan tirainya... masuk bulan ogos nanti, tinggal 4bulan sahaja lagi tahun 2012 akan berakhir... fuh... serius, rasa makin tua dah, hehehe....



        cmana puasa korang hari ni? harap-harap Alhamdulillah, semuanya baik-baik belaka... dni pun hari ni Alhamdulillah.. cuma sebelah pagi tu terlebih tidur sikit. al-maklumlah hujan lebat pagi tadi.. syioknye tarik selimut di hari minggu ^___^ besok dah mula kerja... bila lagi nak merasa rest sakan...




        hari ni, asben dni offerkan diri nak masak juadah berbuka puasa. fuh, terharu betul.. semalam pun dia masak juga.. hari ni dia masak lagi... mekacih banyak2 ye suami tercinta! dia masakkan dni ikan kerapu sweet sour dan dia punya ikan bakar... asben cuma mintak dni sediakan air asam je untuk jadi pencecah ikan bakar... sedap betul masakan asben. nyummeh!!! jom tengok apa juadah bersahur dan berbuka dni pada hari ni:



        BERSAHUR :

        (lauk berbuka semalam)
        • nasi + daging rusa panggang + serunding daging
        • segelas soy fresh plus banana & apple
        • 3biji buah kurma
        • air masak





        BERBUKA :
        • nasi + ikan sweet sour
        • 3biji kurma
        • kueh akok
        • segelas soy fresh
        • air masak



        (selepas waktu berbuka - 11 malam)
        • supplement (vco, fish oil, wum, vitamin c, susu kambing tablet)
        • air masak
        • 5biji kurma
        • sebiji chocodate
        • 1 batang aiskrim potong kacang merah



        hari ni tak menahan nak pekena aiskrim porong kacang merah... sebab dah beberapa hari dok mengidam bubur kacang hijau yang oumphhh sedap, malangnya dni tak dapat merasa bubur yang oumphhh sedap tuh... bila beli asik tak kena dengan selera.. nak buat sendiri, ooomak aih! malasnyewww takat nak makan sorang. last2, makan eskrim kacang merah pun jadilah. hihihhh...


        untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.


        -

        23 July 2012

        Check List Barangan Keperluan Bayi

        -
        julai dah hampir melabuhkan tirai... ogos pula bakal menjelma... september juga akan menyusul tiba... september yang mendebarkan! baby dalam kandungan dni bakal dilahirkan pada awal/pertengahan setember, InsyaAllah.
        jadi, segala keperluan bayi dah kena ada buat masa sekarang. coz nurse nasihatkan semua para bakal ibu siapkan beg terus masa bulan ke 7 in case kalau jadi apa-apa, senang... capai je beg yang disiapkan tu untuk ke hospital. buat masa ni dni masih belum kemas apa-apa barangan lagi. hajat di hati dalam minggu ni or minggu depan dni nak basuh semua barangan baby. pastu baru siapkan beg untuk ke di bawa ke hospital ^__^
        antara keperluan bayi yang perlu disediakan adalah:
        Pakaian:
        • baju lengan panjang (done)
        • baju lengan pendek (done)
        • seluar panjang (done)
        • seluar pendek (done)
        • baby rompers (done)
        • lampin (done)
        • sarung tangan (done)
        • sarung kaki (done)
        • topi (done)
        • barut/bengkung baby (done)
        • selimut (done)
        • tuala (done)
        • sapu tangan
        • lampin pakai buang

        Penjagaan Bayi:
        • minyak telon
        • losyen ruam lampin
        • set mandian (done)
        • penyepit kuku
        • sikat
        • wet tissue
        • tiub penyedut hingus
        • putik kapas

        Keperluan Lain:
        • bantal kepala (done)
        • set tilam, bantal, bantal peluk (done)
        • mosquito net (done)
        • air-filler cotsheet (done)
        • botol susu (done)
        • bakul baju kotor
        • besen mandi (done)
        • puting susu
        • termos
        • pembersih botol susu (done)
        • diapers bag
        • breast pump
        • car seat (done)
        • stroller (done)
        • buaian
        • katil
        • mainan
        hehe... itu jelah yang dni ingat setakat ni.. tatau kut ada yang tertinggal.. kalau ada, please ingatkan dni eyyy.. dni akan update kat dalam senarai tu ^___^ -

        06 July 2012

        Lampin bayi | Hadiah daripada kawan husband!

        -



        ALhamdulillah, last week dni & asben dapat hadiah awal daripada kawan sekerja asben, kak Mira namanya... ^___^ usia kandungan baru je 7bulan dah dapat hadiah untuk keperluan baby. syukur sangat... sebab masa tu we ol dah plan nak beli... bila dapat lampin bayi sebagai hadiah, maka kami berdua pun buat keputusan tak nak beli dah kain lampin. sebab kegunaan kain lampin tu pun cuma nak buat lap2 dan balut badan baby je... maklumlah zaman sekarang dah guna lampin pakai buang... lebih mudah dan jimatkan tenaga...






        kak Mira hadiahkan baby kain lampin jenama Kiko. 10 helai sepaket. dah cukup untuk kegunaan baby.





        tq so much ye kak Mira! ^__^



        -

        Surah-surah yang dibaca ketika mengandung/hamil

        -



        ketika sedang hamil/mengandung, seeloknya si ibu memperdengarkan bayinya bacaan ayat suci al-Quran. daripada bagi baby dengar lagu-lagu cinta ke apa, lebih baik bagi baby dengar ayat suci al-Quran. dni dapat rasakan gerakan baby yang aktif ketika dni membaca ayat al-Quran. Alhamdulillah... paling tidak, kalau tak sempat nak baca al-Quran, amalkan sahaja zikir, selawat dan membaca surah-surah yang dihafal. terutamanya pada waktu-waktu relax macam sebelum tidur. kalau tak dapat tidur, daripada mengelamun, better baca surah2 yang kita ingat. baby pun suka, pahala pun dapat, InsyaALlah lebih diberikatiNya, amin....








        antara surah-surah yang selalu dibacakan untuk baby ketika sedang hamil adalah seperti surah di atas. surah yang paling femes orang suruh mom to be baca adalah Surah Maryam dan Surah Yusuf, kan? haa... tapi ada lagi surah-surah yang boleh diamalkan sepanjang kehamilan. tapi, bukan bermakna kena baca surah-surah ni je. kalau dapat baca semua surah, laaagi bagus ^___^ tambah-tambah pula di bulan Ramadhan. kalaulah dapat habiskan 30juzuk di bulan barakah nanti alangkah indahnya.... InsyaAllah dni akan cuba sedaya upaya khatamkan al-Quran Ramadhan nanti. seingat dni, baru 2x Ramadhan dni khatamkan al-Quran dari juzuk 1-30. kali ni dni nak cuba sekali lagi... korang mesti dah banyak kali kan berjaya khatamkan 30jusuk di bulan Ramadhan? bestnyeee... kena betul-betul istiqamah... bukan senang, kan :')




        jom sama-sama kita amalkan baca al-Quran!
        :)



        -

        28 June 2012

        Pregnancy check up

        -



        hari ni dni kerja... mengajar dari jam 9am-12pm. walaupun kena mengajar jam 9, kol 8 dah kena siap-siap... pastu gerak p sekolah... kol 12 habis kelas, makan masa beberapa minit juga nak sampai ke rumah... sampai je rumah. al-konfemlah macam lipas kudung pulak hendap-hendap ke dapo buat kerja dapo... hehe... tak nyempat nak blogging hari ni...







        pastu dalam kul 1-2 cemtu nak gerak ke klinik ibu dan anak... ada check up... dah beberapa hari tertangguh nak pegi sebab hubby busy ada meeting. dia tak izinkan dni pegi sorang diri sebab dia risau. jalan ke klinik tu agak bahaya juga. + kalau kena suntik, konfem2 dni lembik. kah3. lawak btoi. dah pregnancy check up konfem2 kena suntik kat jari tu kan. haih....




        syukurlah klinik desa kat sini tak banyak songeh... dia cuma tanya pelekat pada buku rekod merah dni tu warna apa je. bila dni cakap warna putih, dia jawab okey boleh datang hari khamis. maybe kalau pelekat tu warna lain, tak boleh kut? ngahahaha memandai je buat andaian... dni blogwalking later eyyy u ols ^__^




        p/s:
        fuhhh, tengah dupdapdupdap nak timbang berat hari ni ;p





        -

        06 June 2012

        Barangan baby yang menjadi pilihan hati

        -
        -
        -
        -
        ceyhhh, dah mula cerita pasal persiapan untuk baby dah skang dni ni kan. hehe... actually dni dah beli banyak barang untuk baby... beli sikit-sikit. lama-lama jadi bukit. kalau beli sekaligus, mau terasa pokai nak beli segala keperluan. boleh tahan juga harganya. asal ado sale je gerenti dni ngan hubby tak lepaskan peluang belikan baby apa yang perlu. antara jenama yang jadi pilihan hati adalah:









        3 jenama ni memang best! memang yang ni la dni ngan hubby dok terkam. hehe... InsyaAllah nanti dni cuba update lagi beserta dengan gambar2 barangan yang dah dibeli :)

        24 February 2012

        tidur tak lena...

        -
        -
        -
        -
        sekarang ni, setiap malam dni mesti terjaga 2-3kali masa tidur. kalau dah terjaga tu, susah nak lelap balik... kalau penat sangat barulah senang sikit nak tido. tapi, bab terjaga tengah-tengah malam tu dah jadi wajib. kena bangun ke toilet juga. perkara biasa bagi orang pregnant ni rasa cepat nak buang air kecil.. tapi mungkin juga faktornya sebab dni gemar minum air... tu pasal la kut. kalau terbangun je, lepas ke toilet, rasa nak minum air. kalau tak minum, macam tak fresh.. tak lena nak tido... minum juga lah separuh cawan. pastu kena bangun p toilet lagi. huhu.. siang hari tak de la kerap sangat rasa cemtu..





        jadi, siang hari, dni tak cukup tdo... huhu.. kena ganti tdo juga di siang hari...
        pengalaman korang mengandung cemana pulak?



        -

        16 January 2012

        Susu untuk ibu hamil | Anmum dan EnfaMama

        -
        -
        -
        -
        hari ni... keje dni meng-google mengenai susu yang paling sesuai diamalkan untuk para ibu mengandung... dni dapati, ramai yang bersetuju bahawa susu EnfaMama lebih bagus daripada Anmum. tetapi, kebanyakan antara mereka ni walaupun suka EnfaMama dalam masa yang sama juga mereka amalkan susu anmum. katanya risau takut rasa boring, muak, bosan dengan rasa susu yang sama... oleh sebab itu, disarankan bertukar perisa susu atau selang selikan antara anmum dengan enfamama...






        pada peringkat awal kehamilan ni dni rasa macam nak cuba dua-dua jenis susu. lagipun, tentang susu dni tak ada masalah. dni memang suka minum susu. cuma, malas nak bancuh je. haha! dni nak pilih enfamama perisa vanilla...





        manakala anmum materna perisa coklat. dni kan suka coklat-coklat ni. InsyaAllah esok lusa dni nak ajak hubby pegi beli susu-susu tu untuk baby kami ^___^ tapi kena survey dulu kat kedai mana harga paling berpatutan. kita kena bijak memilih, kan? macam tak sabar pula nak consume susu ibu mengandung. bersemangat waja dah ni hik3...





        p/s:
        yang dah ada pengalaman, mungkin boleh kongsikan dengan dni mengenai anmum/enfamama... maklumlah... dni ni newbie.. hehe ;p




        -