Resipi Daging Rusa Panggang Berempah

By Ardini Humaira - 7/28/2012

-



kemain hari ni rasa nak pecah kepala fikir nak masak menu apa untuk berbuka puasa. memang masak ni tak delah susah sangat... yang susahnya nak buat keputusan apa yang kita nak masak. bila dah blur tak tahu nak masak apa, mulalah google bagai.. belek buku resipi... end up tak dapat buat keputusan juga. kena tepuk dada tanya selera barulah menjadi. disebabkan asben dni dok cakap ikut suka dni nak masak apa... dni sendiri pun blur. last-last dni cakap kat dia dni nak makan daging panggang.



sebab pagi tadi asben ada belikan pemanggang elektrik untuk kegunaan ketika berpantang. senang... so boleh guna buat panggang daging. tak perlu guna pemanggang arang tu. kami duk kawasan perumahan teres je... tak de laman pulak tu... nak memanggang huishhh tak tahu nak buat kat mana... syukurlah zaman skang ni segala teknologi moden ada... siap boleh memanggang guna elektrik pulak. thank you asben ku sayang!






yang comelnyeee, asben dni buat dari A to Z. dari basuh daging sampailah ke perap daging, pastu tukang panggang daging pun dialah juga. hehehe... semangat dia guna barangan yang baru dibeli. syukur jugalah dapat suami yang ringan tulang membantu isteri yang sarat mengandung nih. masakan dia sedap-sedap pulak tu...



ekceli dni tak tahu nak share resipi cemana... sebab bahan perap ni boleh guna apa sahaja... macam tadi, asben dni guna:


  • 3-4 sudu kecil rempah satay
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1cm halia*
  • 1biji bawang putih*
  • 2-3 biji bawang merah*
  • sedikit kunyit hidup*
  • 1-2 batang serai*
  • garam secukup rasa


kisar semua bahan bertanda *, campur dengan serbuk satay, jintan manis, dan jintan putih pastu peraplah dengan daging dalam 3-4jam ^__^ kasi segala rempah tu menyerap sebelum dipanggang.. lagi bagus kalau perap dengan lebih lama.. dan... kalau korang nak tahu, ni daging rusa tau. bukan daging lembu... selalu makan daging rusa sejak duk miri. dulu dni tak pernah rasa daging rusa... mula-mula nak cuba tu risau gak kut-kut tak best ke apa... rupanya best! hohohhh.. nak wat cemana kat sini susah nak dapat daging lembu... dijual di pasaraya milik orang bukan Islam... bila dah was-was tu susah la nak beli, kan? gamaknye makan daging rusa je lah kat sini. but it's okay... sebab ianya sedap!



-

  • Share:

You Might Also Like

13 Comments

  1. Alhamdulillah,wah dini special menu dini :)

    ReplyDelete
  2. untung kan dini mudah nak dapat daging rusa... cheq sue lak memang teringin nak rasa tapi payah benar la nak jumpanya...

    ReplyDelete
  3. @Peri PiA

    Alhamdulillah..
    special sebab asben yang masak hehe

    ReplyDelete
  4. @Cheq Sue

    ha ah sini kalau weekend mudah sket dapat daging rusa.. tapi tak selalu.. kalau skali ada, terus asben beli 2kg :D

    ReplyDelete
  5. dh lme xmkn daging rusa nie. dh xigt rsenya mcm mne..hikhik

    ReplyDelete
  6. @dak eina

    sama je ngan daging lembu tapi gebu sket hehe

    ReplyDelete
  7. untung dpt suami rajin camtu..:)

    sedapnya tengok daging tu...

    ReplyDelete
  8. sebut kata bakar semua sedap..tp rusa sedap ea kak dini??
    x pernah try r plak..huhu..

    ReplyDelete
  9. seronoknya kan kak kalau suami ringan membantu..baru rukun rumahtangga tu..

    jijah takdo pemanggang tu.. teringin gak nak beli..sng nak masak ape2 kan..

    ReplyDelete
  10. bestnya .. nak try lah

    ReplyDelete
  11. sedap ek daging rusa ni? pernah makan daging kancil. rusa tak sure pulak.

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.