Showing posts with label juadah berbuka puasa. Show all posts
Showing posts with label juadah berbuka puasa. Show all posts

28 April 2020

Resepi Tamagoyaki | Telur Gulung Berlauk Juadah Berbuka Puasa

Assalamualaikum

Hai korang🥰 Masak juadah aap untuk berbuka puasa hari ni? Dini masak ayam percik. Tengah perap ayam tu. Kuah percik dah siap. Jam 5-6 nanti boleh lah mula bakar ayam. Buat stok sahur sekali. Maklumlah rakyat 3orang je dalam rumah ni 😅 nak masak sikit serba salah masak banyak pun serba salah. Sederhana je lah.



Dini nak kongsikan resepi paling mudah ringkas dan cepat untuk dijadikan sebagai juadah berbuka.  Tamagoyaki atau telur gulung berlauk.


Bahan-bahannya:
3biji telur
Lobak merah dicincang
Kacang panjang hiris halus
Lada besar hiris halus
1sudu besar mayonis
1sk garam
1sk perencah hilal (optional)


Cara-cara membuatnya:
Gaul sebati semua bahan dan goreng menggunakan non-stick pan dengan api yang sederhana perlahan. Sementara nak tunggu telur tu masak bahagian atas, gulung sikit bahagian hujung telur. Tarik ketepi sikit telur tu sambung gulung lagi sampai habis. Dah masak elok telur tu boleh angkat dan dan hiriskan dan sedia dihidang.

Selamat mencuba!

25 April 2020

Vietnamese Spring Rolls | Resepi juadah berbuka puasa


Assalamualaikum

Semalam Dini buat Popia Vietnam / Vietnamese Spring Rolls untuk berbuka puasa. Buat lebih sikit kongsi dengan jiran sebelah rumah. Masak lauk sup tulang dengan sambal kicap. Cukup dah untuk keluarga kecil kami ni ☺️


Kali terakhir buat popia vietnam rasanya 2tahun yang lepas. Makanya rasa kekok nak membungkus kulit popia yang lembik tu kemas-kemas 😅 tak apalah rupa tak berapa nak kemas, rezeki dapat makan pun dah syukur Alhamdulillah 🤲



Jom Dini kongsikan resepi mudah dan ringkas cara buat popia vietnam.



Bahan-bahan popia:
Kulit popia vietnam tak kisah jenama apa
Hirisan lobak merah
Hirisan timun batang
Salad
Bihun yang dicelur
Crab stick yang dicelur
Air
Optional- isi udang, isi ayam, daun bawang

Cara membuatnya:
Basahkan kulit popia dengan air, Dini celupkan kulit popia tu dalam pinggan berisi air sekadar celup kena air je, tak rendam. 

Boleh ratakan dengan berus untuk basahkan kulit popia. Kemudian atur semua bahan dalam kulit popia, lipat macam biasa. Cuma, kulit ni lembik jadi mudah melekat kalau tersilap pegang. Kena hati-hati 😉

Bahan sos:
Bawang putih dua biji cincang
Lada besar 1biji cincang
Cili padi 5-7biji cincang
Setengah cawan air
2sb perahan limau nipis/kasturi
2sb sos cili thai maggi
1sudu gula perang
1/2sk sos ikan
Sedikit garam
1sk bancuhan tepung jagung
Hirisan daun ketumbar

Cara membuatnya: 
Masak semua bahan hingga sebati kecuali daun ketumbar. Dah sebati semua tu rasa masam manis masin dah cukup rasa boleh padam api dan gaul dengan daun ketumbar.

Okay itu saja resepi mudah cara Dini. Nak lagi mudah, cicah je dengan pencicah sos thai maggi dah cukup sedap. Hehehe.. selamat mencuba!



🤔 Jom fikir menu untuk juadah berbuka puasa hari kedua Ramadan 2020

04 August 2012

Day 14 & 15 | Berpuasa ketika hamil

-
semalam tak sempat nak buat entry... internet lembap, lepas bw beberapa ketika rasa fedap menerjah diri sebab slow betul loadingnya. daripada layan tahap kelembapan tenet baik tdo aje. huhu... hari ni, dni banyakkan berehat... sebab hari ni dni berbuka puasa kat sekolah asben.. simpan energy nak duduk lama2 kat sekolah dia. so tak online. bed rest je memanjang hari ni lepas siapkan puding koktel untuk dijadikan juadah berbuka puasa. disebabkan semalam tak ado entry, so dni combine dengan entry day 15 skali... hehe... BERSAHUR :

(DAY 14)
  • 3biji kurma
  • 5cucuk satay
  • air masak
  • air soya
(DAY 15)
  • 3 biji kurma
  • air masak
  • air soya
  • roti + sosej

BERBUKA :

(DAY 14)
  • ice lemon tea
  • air masak
  • nasi + ikan siakap sweet sour, ayam goreng, sayur kailan, tomyam campur, kerabu sotong, telur ku yong
(DAY 15)
  • 2 biji kurma
  • 2 biji kurma basah
  • air masak
  • air cendol, air oren
  • nasi + kerabu perut, ayam percik, rendang daging
  • mini murtabak, puding
(selepas waktu berbuka-jam 11 malam)

(DAY 14)
  • segelas soya
  • 7biji kurma
  • air masak
  • supplement

(DAY 15)
  • 10 biji kurma
  • air masak
  • supplement
hohohhh! yesss! betulll! nampaknya day 14 & 15 dni membaham makan dengan banyak sekali masa berbuka puasa... kelakar tengok pinggan penuh lauk. tak pernah-pernah lagi makan cemtu sekali. hahaha... takpelah... sekali-sekala kan? besok boleh start kontrol makan balik... lagipun, dni rasa sahur karang tak mo makan banyak... just nak ambil kurma, air soya malt je kalau boleh sebab air soya malt cepat kenyang...
untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.
-

02 August 2012

Day 13 | Berpuasa ketika hamil

-
hari ni tak sempat blogwalking dengan jayanya gara-gara internet super slow. petang pula mengajar, jam 5 baru sampai rumah... berbuka jam 6.42pm... tak sempat masa sangat hari ni... lepasberbuka puasa, iron baju asben, mandi, kemas dapo, settlekan urusan bisnes, ni baru leh menaip... kain baju bertimbun lagi tak dilipat. hehehehe.... terus ngadap laptop... today, pagi dni tertido... jam 10 baru terjaga... penat sebab malam tadi dni tido lewat... bangun sahur lak jam 4pagi coz imsak seawal jam 4.54am... so kena bangun awal lah... ingat nak lelap kejap je skali terlajak gak sampai jam 10... entry2 kat blog sumenye auto publish... pastu gabra fikirkan gerakan baby sebab patutnya kiraan mula jam 9.00am kan... dah jam 10lebih, tak de rasa gerakan baby sampailah lepas mandi.. ada rasa sikit-sikit... jam 11 lebih hampir jam 12pm ada rasa sikit2... jam 1, tak ada rasa, terus menangis... sambil berzikir... tunggu masa nak berangkat ke tempat kerja, sambil usap perut... Alhamdulillah pastu baby gerak2... sampai sekolah, jam 2pm mengarah budak2 diam dalam masjid untuk amali solat, time tu rasa gerakan baby sangat kuat. Alhamdulillah... berkat masuk masjid. sepanjang sejam dalam masjid memang terasa gerakan baby.. dan setiap jam rasa dia bergerak... syukur sangat... ingatkan nak berbuka puasa dah sebab risaukan dia kat dalam... Alhamdulillah, dia tak apa-apa sebenarnya. dni je terlebih risau kut sebab panik bangun lambat. huhu... jom cite pasal menu bersahur dan berbuka dni pada hari ni...
BERSAHUR :
  • 3biji kurma
  • air masak
  • air soya malt
  • soto
juadah berbuka puasa
BERBUKA :
  • nasi ayam
  • 3biji kurma
  • 1 popia basah
  • air teh bunga
  • air masak
(selepas berbuka-11 malam)
  • tembikai
  • air masak
  • kurma 10biji
  • supplement (vco, fish oil, tablet susu kambing, vitamin c)
malam ni mood terusik sikit sebab ada beberapa orang customer yang buat dni rasa kecik ati... apapun, tak kisahlah... adat berniaga secara online. memang sah-sah akan berhadapan dengan orang macam tu. bila stok lewat sampai, susah belah kita. tapi memang silap lah sebab stok lewat, kita lewat pos. dah nak wat cane... bukan sengaja nak pos lambat. ada masalah sikit je... sobsss... dah buat luahan hati pulak.. huhu... sorry, mood ibu mengandung ni terusik sikit hari ni...
untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.
-

Day 12 | Berpuasa ketika hamil

-



lewat lak dni tdo malam ni kan... nak wat acane... petang tadi tertido sampai jam 5.40petang... bukannya penat pun.. tapi dok gegolek dalam bilik, nak online, tenet slow... terus tertido. hehe... okay... jom tengok apa menu bersahur dan berbuka puasa mak buyung pada hari puasa ke-12.




BERSAHUR:
    • nasi + ayam celup tepung kfc + sotong tumis sayur (lauk berbuka semalam, panaskan aje)
    • 3biji kurma
    • air masak


    kueh netbak, makanan tradisional Terengganu



    BERBUKA :
    • 3 biji kurma
    • sebiji kueh netbak
    • nasi + separuh ayam percik dan separuh ikan percik (sebab beli seketul ayam dan seketul ikan percik, share dengan asben hehe)
    • air laici kang
    • air masak

    (selepas waktu berbuka - 11 malam)
    • supplement (vco + fish oil+vita c)
    • 7biji kurma
    • bubur kacang hijau
    • air masak

    baru hari ni pertama kali dni cuba kueh netbak... macam mini bahulu ke rupa dia.. rasanya pun ada iras bahulu. cuma kena rebus bersama air gula + daun pandan... makan berkuah dengan air gula tu. boleh tahan juga rasanya... asben dni yang buatkan sebelum berbuka... nak bagi bini dia rasa... tq abang!

    untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.


    -

    01 August 2012

    Day 11 | Berpuasa ketika hamil

    -




    semalam nak buat entry... tapi gara-gara entry tak leh letak label, terus tak ada mood nak berblog. rasa tak best bila tak leh letak label. hari ni macam okay tapi tak tahulah petang nanti jadi cam semalam lagi ke tak... sobsss... ni dni nak share juadah bersahur dan berbuka dni pada hari yang ke-11 berpuasa ^___^ Alhamdulillah, masih larat nak berpuasa dengan jayanya...



    BERSAHUR:

      • laksam kelantan
      • 3biji kurma
      • segelas air soy fresh malt
      • air masak




      BERBUKA :
        • 3 biji kurma
        • satu sudu bubur pedas
        • nasi + ayam salut tepung kfc + sotong tumis sayur
        • air kelapa
        • air masak



        (selepas waktu berbuka - 11 malam)
        • supplement (vco + tablet susu kambing... dni tak ambil wum, fish oil dan vita c sebab makan buah tembikai dekat nak tdo hehe)
        • tembikai
        • keropok
        • air masak

        hubby ada belikan dni murtabak.. tapi sebab dah kenyang, tak makan murtabak tu.. sahur baru makan sama-sama dengan dia... masa sahur tadi dia siap cakap, abang belikan sayang murtabak ni untuk berbuka... makanla... hehehe sweet pulak rasanya... :')



        untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.


        -

        31 July 2012

        Day 10 | Berpuasa ketika hamil

        -



        malam tadi ada dni buat entry (KLIK SINI UNTUK BACA) mengenai menu berbuka puasa dni dan asben tak sama... tapi ramai pulak silap faham... hehe... tu bukan lauk dni la sayangku sekalian... asben dni... tak baca entry elok2 eyyy, hiksss.... ni dni baru nak story pasal menu bersahur dan berpuasa dni semalam... saja nak wat diari kehamilan semasa berpuasa kat blog ^__^ nanti2 leh godek-godek balik apakebenda yang dni dok makan masa ramadhan 2012...



        BERSAHUR :

        • 6-7suap cornflakes + susu
        • air soya
        • 3biji kurma
        • air masak


        laksa penang


        BERBUKA :
        • laksa penang (makan separuh je.. tak abes)
        • 3biji kurma
        • air kelapa
        • air masak
        • puding custard
        • 1keping popia



        jam 10 malam cemtu, asben dni baked mini pizza yang segera... dia teringin nak makan pizza... so dni tumpang sekaki. hihihhh...



        (selepas waktu berbuka - 11 malam)
        • supplement (fish oil & vita c)
        • 2/6 buah oren
        • 2/6 slices mini pizza
        • air masak
        • 5biji kurma



        semalam, dni terlupa nak ambik supplement vco, tablet susu kambing dan juga women ultra mega (wum). sebab 3jenis supplement tu duk kat ruang tamu... fish oil dan vita c duk dalam bilik... terus terlupa nak keluar bilik gi makan... huhu... sahur tadi dni tak amik juga supplement tu sebab dni risau kut-kut dehidrasi... amik supplement kan kena minum air banyak... kalau amik malam, boleh minum air banyak-banyak.. cover lagi masa bersahur, kan ^___^




        untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.



        -

        29 July 2012

        Day 9 | Berpuasa ketika hamil

        -



        dah nak masuk 10 hari kita berpuasa... tinggal lagi 20hari untuk kita semua menjalani ibadah puasa di bulan mulia, bulan Ramadhan. rasa macam sekejap je masa berlalu meninggalkan kita, kan? tup-tup dah nak masuk hari yang ke-10... bulan julai pun dah nak melabuhkan tirainya... masuk bulan ogos nanti, tinggal 4bulan sahaja lagi tahun 2012 akan berakhir... fuh... serius, rasa makin tua dah, hehehe....



        cmana puasa korang hari ni? harap-harap Alhamdulillah, semuanya baik-baik belaka... dni pun hari ni Alhamdulillah.. cuma sebelah pagi tu terlebih tidur sikit. al-maklumlah hujan lebat pagi tadi.. syioknye tarik selimut di hari minggu ^___^ besok dah mula kerja... bila lagi nak merasa rest sakan...




        hari ni, asben dni offerkan diri nak masak juadah berbuka puasa. fuh, terharu betul.. semalam pun dia masak juga.. hari ni dia masak lagi... mekacih banyak2 ye suami tercinta! dia masakkan dni ikan kerapu sweet sour dan dia punya ikan bakar... asben cuma mintak dni sediakan air asam je untuk jadi pencecah ikan bakar... sedap betul masakan asben. nyummeh!!! jom tengok apa juadah bersahur dan berbuka dni pada hari ni:



        BERSAHUR :

        (lauk berbuka semalam)
        • nasi + daging rusa panggang + serunding daging
        • segelas soy fresh plus banana & apple
        • 3biji buah kurma
        • air masak





        BERBUKA :
        • nasi + ikan sweet sour
        • 3biji kurma
        • kueh akok
        • segelas soy fresh
        • air masak



        (selepas waktu berbuka - 11 malam)
        • supplement (vco, fish oil, wum, vitamin c, susu kambing tablet)
        • air masak
        • 5biji kurma
        • sebiji chocodate
        • 1 batang aiskrim potong kacang merah



        hari ni tak menahan nak pekena aiskrim porong kacang merah... sebab dah beberapa hari dok mengidam bubur kacang hijau yang oumphhh sedap, malangnya dni tak dapat merasa bubur yang oumphhh sedap tuh... bila beli asik tak kena dengan selera.. nak buat sendiri, ooomak aih! malasnyewww takat nak makan sorang. last2, makan eskrim kacang merah pun jadilah. hihihhh...


        untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.


        -

        28 July 2012

        Day 8 | Berpuasa ketika hamil

        -



        hari ni dni dan asben makan masakan sendiri je.. tak beli sebarang lauk pun. ke bazar ramadhan pun tidak... dari jam 2petang kami berdua terperuk di dapur siapkan juadah untuk berbuka.. jam 3 cemtu masuk bilik rest, tido. haha! sebab pastu nak bangun tido, mulakan aktiviti memanggang. menu berbuka puasa hari ni adalah Daging Rusa Panggang Berempah. kalau korang nak resipinya boleh klik pada link di tersebut ye ^__^ hari ni dni cuma masak tomyam seafood dan nasi... pastu daging rusa panggang berempah asben dni yang buatkan. jom tengok menu bersahur dan berbuka dni :)







        BERSAHUR :
        • murtabak daging (bahagi dua dengan asben)
        • burger (bahagi dua dengan asben
        • air soya
        • 3biji kurma
        • air masak





        BERSAHUR :

          • nasi + lauk tomyam seafood dan daging rusa panggang berempah
          • 3biji kurma
          • air soya
          • air masak

          (selepas waktu berbuka - 11 malam)
          • supplement (vco, fish oil, wum, vitamin c, susu kambing tablet)
          • air masak
          • 5biji kurma
          • sebiji chocodate
          • sebiji halwa susu unta
          • buah tembikai



          itu je lah yang dni makan pada hari ni... Alhamdulillah baby aktif je kat dalam. syukur, sebab dni masih boleh berpuasa hingga hari ke-8 di usia kandungan 8bulan... hopefully besok dan hari seterusnya dni masih berpeluang untuk meneruskan ibadah puasa di bulan Ramadhan, amin...



          untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.




          -

          Resipi Daging Rusa Panggang Berempah

          -



          kemain hari ni rasa nak pecah kepala fikir nak masak menu apa untuk berbuka puasa. memang masak ni tak delah susah sangat... yang susahnya nak buat keputusan apa yang kita nak masak. bila dah blur tak tahu nak masak apa, mulalah google bagai.. belek buku resipi... end up tak dapat buat keputusan juga. kena tepuk dada tanya selera barulah menjadi. disebabkan asben dni dok cakap ikut suka dni nak masak apa... dni sendiri pun blur. last-last dni cakap kat dia dni nak makan daging panggang.



          sebab pagi tadi asben ada belikan pemanggang elektrik untuk kegunaan ketika berpantang. senang... so boleh guna buat panggang daging. tak perlu guna pemanggang arang tu. kami duk kawasan perumahan teres je... tak de laman pulak tu... nak memanggang huishhh tak tahu nak buat kat mana... syukurlah zaman skang ni segala teknologi moden ada... siap boleh memanggang guna elektrik pulak. thank you asben ku sayang!






          yang comelnyeee, asben dni buat dari A to Z. dari basuh daging sampailah ke perap daging, pastu tukang panggang daging pun dialah juga. hehehe... semangat dia guna barangan yang baru dibeli. syukur jugalah dapat suami yang ringan tulang membantu isteri yang sarat mengandung nih. masakan dia sedap-sedap pulak tu...



          ekceli dni tak tahu nak share resipi cemana... sebab bahan perap ni boleh guna apa sahaja... macam tadi, asben dni guna:


          • 3-4 sudu kecil rempah satay
          • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
          • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
          • 1cm halia*
          • 1biji bawang putih*
          • 2-3 biji bawang merah*
          • sedikit kunyit hidup*
          • 1-2 batang serai*
          • garam secukup rasa


          kisar semua bahan bertanda *, campur dengan serbuk satay, jintan manis, dan jintan putih pastu peraplah dengan daging dalam 3-4jam ^__^ kasi segala rempah tu menyerap sebelum dipanggang.. lagi bagus kalau perap dengan lebih lama.. dan... kalau korang nak tahu, ni daging rusa tau. bukan daging lembu... selalu makan daging rusa sejak duk miri. dulu dni tak pernah rasa daging rusa... mula-mula nak cuba tu risau gak kut-kut tak best ke apa... rupanya best! hohohhh.. nak wat cemana kat sini susah nak dapat daging lembu... dijual di pasaraya milik orang bukan Islam... bila dah was-was tu susah la nak beli, kan? gamaknye makan daging rusa je lah kat sini. but it's okay... sebab ianya sedap!



          -

          Day 7 | Berpuasa ketika hamil

          Link
          -



          lepas cari barang-barang baby semalam, tetengok jam dah dekat jam 4petang. mulanya asben macam nak dni masak je juadah berbuka tapi disebabkan penat, dan dah lewat... so kami buat keputusan untuk beli je juadah berbuka puasa di bazar berdekatan... kat stadium miri. banyak betul gerai yang menjual makanan dan minuman. tu la kali pertama dni ke bazar kat stadium. hehe... akhirnya dni beli nasi beriani.. asben pun sama :) menu bersahur dan berbuka dni pada hari ke-7 Ramadhan adalah:




          BERSAHUR :
          • sepinggan nasi berlauk ayam percik
          • segelas air soya
          • 3biji kurma
          • air masak






          BERBUKA :

          • nasi beriani (makan setengah je... tak abis, huhu)
          • sedikit ayam pandan
          • air kelapa
          • 3biji kurma
          • air masak

          buah tin YuTa


          (selepas waktu berbuka - 11 malam)
          • supplement (vco, fish oil, wum, vitamin c, susu kambing tablet)
          • air masak
          • 5biji kurma
          • 4biji buah tin


          untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.


          -

          03 July 2012

          Tahun pertama berpuasa bersama suami

          -




          tinggal lagi beberapa hari sahaja lagi kita bakal menyambut kedatangan Ramadhan al-Mubarak... tentu ramai yang berkobar-kobar nak berpuasa, kan? dni pun sama... cuma feelingnya lain sket this year..berpuasa + akan beraya di perantauan bersama suami tercinta... tak dapat balik berpuasa dan beraya kat kampung walau sesaat pun. sobsss...




          juadah fav untuk bersahur dan berbuka puasa, sup tulang!



          dah terbayang menu bersahur + berbuka family. seronoknye bersahur beramai-ramai, kan ^___^ makan menu yang mak masak lak tu. nyummmm... Ramadhan kali ni... dni dengan hubby je... hehe... dan baby inside... hopefully dni dapat gigihkan diri berpuasa. risau sangat sebab musim panas terik kat miri. takut dehidrasi, nanti cepat rasa pening nak pitam bagai terutamanya pada hari bekerja. hari ni dni ingat nak puasa sunat, tapi tak dapat teruskan niat memandangkan semalam rasa tak sedap badan. besok pula ada taklimat untuk Guru KAFA. jadi, tunda next week lah. hehe...



          -