Showing posts with label ramadhan. Show all posts
Showing posts with label ramadhan. Show all posts

27 June 2014

28 July 2012

Resipi Daging Rusa Panggang Berempah

-



kemain hari ni rasa nak pecah kepala fikir nak masak menu apa untuk berbuka puasa. memang masak ni tak delah susah sangat... yang susahnya nak buat keputusan apa yang kita nak masak. bila dah blur tak tahu nak masak apa, mulalah google bagai.. belek buku resipi... end up tak dapat buat keputusan juga. kena tepuk dada tanya selera barulah menjadi. disebabkan asben dni dok cakap ikut suka dni nak masak apa... dni sendiri pun blur. last-last dni cakap kat dia dni nak makan daging panggang.



sebab pagi tadi asben ada belikan pemanggang elektrik untuk kegunaan ketika berpantang. senang... so boleh guna buat panggang daging. tak perlu guna pemanggang arang tu. kami duk kawasan perumahan teres je... tak de laman pulak tu... nak memanggang huishhh tak tahu nak buat kat mana... syukurlah zaman skang ni segala teknologi moden ada... siap boleh memanggang guna elektrik pulak. thank you asben ku sayang!






yang comelnyeee, asben dni buat dari A to Z. dari basuh daging sampailah ke perap daging, pastu tukang panggang daging pun dialah juga. hehehe... semangat dia guna barangan yang baru dibeli. syukur jugalah dapat suami yang ringan tulang membantu isteri yang sarat mengandung nih. masakan dia sedap-sedap pulak tu...



ekceli dni tak tahu nak share resipi cemana... sebab bahan perap ni boleh guna apa sahaja... macam tadi, asben dni guna:


  • 3-4 sudu kecil rempah satay
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1cm halia*
  • 1biji bawang putih*
  • 2-3 biji bawang merah*
  • sedikit kunyit hidup*
  • 1-2 batang serai*
  • garam secukup rasa


kisar semua bahan bertanda *, campur dengan serbuk satay, jintan manis, dan jintan putih pastu peraplah dengan daging dalam 3-4jam ^__^ kasi segala rempah tu menyerap sebelum dipanggang.. lagi bagus kalau perap dengan lebih lama.. dan... kalau korang nak tahu, ni daging rusa tau. bukan daging lembu... selalu makan daging rusa sejak duk miri. dulu dni tak pernah rasa daging rusa... mula-mula nak cuba tu risau gak kut-kut tak best ke apa... rupanya best! hohohhh.. nak wat cemana kat sini susah nak dapat daging lembu... dijual di pasaraya milik orang bukan Islam... bila dah was-was tu susah la nak beli, kan? gamaknye makan daging rusa je lah kat sini. but it's okay... sebab ianya sedap!



-

26 July 2012

Day 6 | Berpuasa ketika hamil

-




Alhamdulillah, hari ni dni dapat beli bubur kacang hijau yang diidamkan. disebabkan semalam punya bubur kacang hijau dah rasa macam nak basi, dni buang terus. kempunan nak makan... bubur kacang hijau yang dni beli semalam ada campur dengan jagung... hari ni, dni beli di gerai lain... buburnya dicampurkan dengan sagu dan juga barli. first time dni rasa bubur kacang hijau campur dengan sagu dan barli. kalau campur sagu je dah pernah rasa... ni campur skali dengan barli. kreatif pulak penjual ni kan. hehe... apapun, rasanya not bad cuma, kalau boleh nak lah pekena bubur kacang hijau kaw-kaw pekat tade campur dengan apa-apa. hurmmm gamaknya kena masak sendiri jugaklah kalau cemni... sebab tak ada gerai yang jual bubur kacang hijau tak campur dengan bahan lain.







hari ke-6 berpuasa, dni agak busy... maklumlah semalam pay day untuk goverment punya... ramai order produk Catalyst yang dni jual di ARDINI SIMPLY SHOPPE. ada yang sms, email, pm dan tak kurang juga isi order form terus. ^___^ semua nak sihat dan cantik, Alhamdulillah... sama2 kita manfaatkan supllement yang dipercayai ramai ni. dni sendiri tak skip amalkan vco walaupun tengah preggy. untuk ibu mengandung pun bagus amalkan minyak kelapa dara. terutamanya dekat2 nak bersalin... InsyaAllah dipermudahkan proses bersalin dan bagus untuk janin.



jom kita citer bab juadah bersahur dan berbuka dni pada hari ni.. melalut dah citer benda lain as muqaddimah ;p hehe....



BERSAHUR :

  • 4biji kurma
  • 4-5 suap nasi dengan serunding daging
  • segelas air soya
  • air masak





BERBUKA :

  • 3biji kurma
  • nasi dengan ayam percik + kerabu pucuk paku
  • air kelapa
  • air masak
  • separuh dorayaki (roti yang intinya timun + ikan bilis tu, hehe... tatau nama. makan separuh je sebab terlampau pedas).


    (antara jam 9-11malam)

    • 5biji kurma
    • bubur kacang hijau
    • supplement (vco, fish oil, vita c, tablet susu kambing, wum)
    • air masak



    itu je lah yang dni makan pada hari ni.. Alhamdulillah, baby pun aktif je. tak de gerak slow motion pun.. dia gerak kaw-kaw siap tendang kuat-kuat. haih... sungguh bertenaga anak mama hari ni ^__^ hehe... senang mama nak tanda jadual pergerakan baby yer.. syurkur ya Allah...






    untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.



    -

    25 July 2012

    Day 5 | Berpuasa ketika hamil

    -




    lepas je balik dari check up di klinik tadi, asben bawak dni ke bazar ramadhan. dia teringin nak makan ikan keli. so, kena beli jugala lauk di bazar coz ikan keli tak ada stok dalam peti. kalau ada pun, dni geli nak masakkan. dni memang geli dengan ikan keli. hihihhh.. nak wat cemana... tak boleh tengok kepala dia tuh. mak aihhh seriously dni tak boleh tengok, kalau terpegang kepala dia gerenti menjerit owh!





    Alhamdulillah check up tadi okay... cuma berat badan je turun 1kg. nurse dok cakap maybe sebab berpuasa. tapi dia macam tak puas hati gak dni turun 1kg... jadi dni kena check up 2minggu lagi. dia nak tengok berat dni cmana... nak pantau kes nak suh minum air gula la tu. ngehehehe... okaylah jom dni story pasal menu berbuka puasa dni pada hari ni... 5hari berpuasa di bulan Ramadhan pada usia kandungan 8bulan, Alhamdulillah tak ada sebarang simptom yang merunsingkan. semuanya okay ^__^



    BERSAHUR :

    • 3biji kurma
    • mi goreng
    • keropok ikan
    • air soya
    • air masak


    BERBUKA :

    • 3biji kurma
    • 4-5suap nasi berlaukkan sekeping daging masak kicap, sekeping bebola begedil, dan sayur tauge+cendawan
    • air kelapa
    • air masak


    (antara jam 9-11malam)

    • 6biji kurma
    • sedikit kerepek ubi
    • supplement (vco, fish oil, vita c, tablet susu kambing, wum)
    • sebiji epal
    • air kelapa
    • air masak


    itu sahajalah menu pada hari ni...ekceli dni nak makan bubur kacang hijau yang dibeli di bazaar tapi tadi dah rasa masam pulak bubur tu. sedihnyeee :'( so besok dni rasa macam nak beli lagi bubur kacang hijau tapi kat gerai lain. sebab dni teringin nak makan bubur kacang hijau. nak masak, serba salah benau lah takat nak makan sorang diri je kan. huhu...






    untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.



    -

    24 July 2012

    Day 4 | Berpuasa ketika hamil

    -



    hari ni dni beli makanan kat bazar je. besok InsyaAllah dni masak. tu pun kalau tak ke bazar. kalau dah ke bazar, alamatnya tak yah masak dah. beli 1 lauk pun dah cukup untuk makan dua orang. maklumlah kami duduk berdua je. makan berbuka bukan nak mentekedarah sangat. bila masuk waktu berbuka, makan sebiji kurma then minum air pun dah rasa kekenyangan sebenarnya kan...




    today dni beli nasi dagang untuk suami tercinta. sebab semalam dia request nak nasi dagang tapi tak ada lak semalam. sian dia kempunan nak makan nasi dagang. suruh bini buatkan, bini tak reti. kih3... Alhamdulillah, nampaknya rezeki asben hari ni, ada dijual nasi dagang di bazar berlaukkan acar dan juga gulai kari ikan tongkol. orang teganu lak yang buat. kena lah dengan selera asben. untuk dni pulak dni beli lontong dan bubur kacang hijau. tapi berbuka dengan lontong je. bubur dni simpan dalam peti. makan besoklah kut ^__^





    menu bersahur dan berbuka puasa mak buyung pada hari ni adalah:



    BERSAHUR :

    • 7biji kurma
    • air masak
    • sekeping roti disalut mentega kacang
    • sebiji kueh cara




    BERBUKA :

    • 3 biji kurma
    • air masak
    • segelas air tebu
    • lontong

    (antara jam 9-11malam)

    • 5biji kurma
    • kerepek ubi
    • supplement (vco, fish oil, vita c, tablet susu kambing, wum)
    • air masak


    itu sahajalah yang dni makan pada hari ni. no coklat! haha... nak tahu tak kenapa? sebab hari ni dni makan buah kurma madu YuTa. tahap kelazatannya dah rasa nikmat macam makan coklat. sedap tak terperi... Alhamdulillah... gebu-gebu gtu rasanya kan... chocodate dni dah makan semalam. jap lagi or besok dni wat review eyyy!





    untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.





    -

    23 July 2012

    Day 3 | Berpuasa ketika hamil

    -




    sedar tak sedar, dah 3hari kita semua telah menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan. besok merupakan hari yang ke-4. cepatnya masa berlalu. tak terasa pun dah puasa 3hari... tup-tup dah nak masuk hari yang ke-4. Alhamdulillah, walaupun cuaca panas terik sekarang, tak rasa penat sangat. okay je setakat ini, boleh berpuasa dengan jayanya ^__^







    yang penting, amalkan pemakanan yang sihat. elakkan makanan berminyak secara berlebihan. kalau makan makanan manis, cover balik dengan minum air masak secukupnya. jangan abaikan air masak sebabtubuh kita lebih memerlukan air masak daripada air bergula. masa tak puasa pun kena minum at least 8gelas sehari... bulan puasa apatah lagi... kan? hehe... membebel lak dni ;p jom dni nak share menu bersahur dan berbuka mak buyung pada hari ke-3.



    BERSAHUR :

    • air masak
    • 5biji kurma
    • roti paratha
    • kuah dalca daging
    • kopi susu


    BERBUKA :
    • nasi kerabu
    • ayam percik
    • 2biji kurma
    • 1biji onde-onde
    • air masak
    • air mata kucing


    selepas waktu berbuka antara jam 9-11malam

    • air masak
    • tembikai
    • 2 biji chocodate
    • supplement (vco, fish oil, vitamin c, wum, tablet susu kambing)




    itu sahajalah yang dni makan pada hari ini. sebenarnya dni ada beli popia dan kueh cara tapi tak makan... tersadai je bawah saji. haha! dasar rambang mata bila pergi ke bazaar. maklumlah dah lama tak pekena segala kueh tu semua. sekali tengok terus terliur... cmana puasa ibu-ibu mengandung yang lain pula? nak share kat sini pun boleh ;)





    untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.




    -

    22 July 2012

    Day 2 | Berpuasa ketika hamil

    -



    2nd day berpuasa, Alhamdulillah... masih belum rasa kepenatan yang melampau lagi. macam biasa je... hari pertama dan kedua berpuasa jatuh pada hari minggu, jadi Alhamdulillah dapatlah dni dengan asben praktiskan bangun sahur jam 4pagi dan berpuasa. maklumlah, dni baru kali pertama berpuasa di Sarawak. waktu imsaknya lebih awal berbanding dengan semenanjung. jam sebelum jam 5 pagi dah masuk imsak... 6.43pm dah masuk waktu berbuka... awal sangat-sangat...




    besok dni akan mula bekerja sebelah petang. biasanya dni mengajar waktu pagi. tapi disebabkan bangunan sekolah yang dibaiki beberapa bulan lepas telah pun siap, Alhamdulillah sesi petang dah boleh masuk belajar ke sesi pagi... jadi guru kafa kena mengajar sebelah petanglah bagi yang mengajar murid sesi petang hari tu. so jadual dni sekarang dah berubah ke hari isnin, selasa dan khamis setiap 1.30pm-4.30. waktu tu adalah waktu mula rasa penat, kan? hehehe... tataulah cmana dni besok. hopefully dapat kerja dengan baik dan tak mengantuk



    okay, dni nak share menu bersahur dan berbuka dni sepanjang hari ni iaitu:


    bersahur:
    • 7biji kurma
    • 2 keping roti bersalut telur
    • sekeping roti bersalut telur + sosej
    • 1 keping char kuey
    • air masak


    berbuka:
    • sepinggan nasi berlauk dalca daging dan daging rusa masak merah
    • segelas air soya
    • 3biji kurma
    • air masak


    (selepas waktu berbuka - 11 malam)
    • segelas susu segar
    • sekotak kopi susu dutchlady
    • supplement (vco, fish oil, wum, vitamin c, susu kambing tablet)
    • 1bar cloud9
    • air masak
    • kurma



    itu sahajalah yang dni makan dan minum... banyak betul, kan? hehe... coklat masih tak boleh nak skip sekarang ni. still lagi terliur nak ngap. tu pasal termasuk gak la dalam menu makan dni. later dni akan gantikan dengan chocodate. tadi terlupa nak buka bungkusan chocodate. tunggu besok malam lah dni pekena chocodate. nampak lazat betul ^__^






    untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.



    -

    Day 1 | Berpuasa ketika hamil

    -



    Alhamdulillah... dah selamat puasa sehari semalam ^___^ hari ni pun rasa macam Alhamdulillah juga... tak ada sebarang simptom yang perlu dikhuatiri sepanjang kehamilan. 2 3 minggu lagi, Wallahu'alam... banyak yang dni baca dalam forum mengatakan seminggu dua puasa okay lagi, pastu badan mula jadi cepat penat sebab kekurangan air dalam badan. tak semua... kebanyakannya sahaja... jadi, jangan risau, selagi mampu, kita kerjakan ibadah puasa dengan semampu yang mungkin.




    menu bersahur:

    • 7biji buah kurma
    • semangkuk bijirin + susu
    • setengah liter air masak


    menu berbuka puasa dni pada hari pertama puasa adalah:

    • 4suap nasi bersama sup ayam
    • 3biji buah kurma
    • segelas air soya
    • dua gelas air masak
    • sedikit murtabak


    sebelah malam antara jam 10-12 pula dni ambil:
    • 2biji kurma
    • sedikit murtabak
    • secawan 100 plus
    • dua keping roti
    • sekeping biskut bersalut coklat timtam
    • supplement: vitamin c, Fish Oil, VCO, tablet susu kambing, WUM
    • setengah liter air masak



    dni paling suka makan buah kurma Yusuf Taiyoob. sedap dan terasa energy yang dibekalkan oleh kurma tu. biasanya dni beli yang Amina, Golden Fruit, kurma Madu, dan Safiyya. yang paling sedap adalah Golden Fruitlah bagi dni... tapi kalau nak rasa kegebuan buah kurma, dni makan Kurma Madu. sedap!






    sekarang ni ada pula kurma terbaru YuTa iaitu chocodate... dni dah beli... cuma beli rasa lagi keenakan buah kurma bersalut coklat dan berintikan kacang almond. hari ni InsyaAllah dni akan cuba dan besok dni buat review ^__^ sepanjang kehamilan, eloklak bakal ibu ambil sebanyak yang boleh buah kurma untuk bekalkan tenaga. seriously, rasa tak cepat letih dengan pengambilan buah kurma. yang penting, air pun kena minum dalam kuantiti yang banyak taw... sebab kita tengah pregnant, kalau kurang air cepat aje kena dehidrasi dan juga buasir. tekanan janin makin kuat dalam perut... so, kena perbanyakkan air masak taw...




    Sabda Rasulullah SAW:


    “Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.”



    untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.


    -

    20 July 2012

    Solat Sunat Terawih | Lafaz Niat dan kelebihannya

    Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a: "Sabda Rasulullah s.a.w. mengenai Ramadhan: Sesiapa yang mendirikan sembahyang (Terawih) dalam bulan itu dengan penuh keimanan dan mengharapkan keredaan Allah, akan diampunkan segala dosa yang dilakukannya sebelum itu."






    Abu Hurairah berkata; “Rasulullah S.A.W. sangat menggalakkan sembahyang tarawih sekali pun beliau tidak mewajibkannya.”



    Lafaz Niat Solat Terawih

    Solat sunat39.gif

    Sahaja aku sembahyang Terawih dua rakaat makmum kerana Allah Taala.



    selamat beramal!

    ^___^

    -


    19 July 2012

    Puasa bagi ibu hamil | Sebab dan keadaan untuk meninggalkan puasa

    -



    sejak duk Miri dni selalu saja dengar kes ibu mengandung tidak berpuasa... bahkan dni sendiri terkejut dengan kenyataan murid-murid kelas dni mengenai ibu mereka yang hamil tidak berpuasa... mereka siap cakap pada dni pagi tadi masa dni tanya persiapan mereka untuk berpuasa...


    murid:"bestlah ustazah tak payah puasa..."

    dni: "ehh... kenapa pula? puasa tu wajib.. ustazah pun akan berpuasa macam kamu.."

    murid: "macam mana ustazah nak puasa? kan ustazah mengandung?"

    dni: "mengandung bukan alasan untuk tidak berpuasa kecuali kalau uzur..."


    murid: "uzur tu datang bulan eyyy ustazah?"

    dni: "uzur tu bukan datang bulan je... macam-macam lagi.. kalau sakit sangat-sangat macam demam takleh bangun ke... kena makan ubat ke... pengsan ke... haa tu baru boleh berbuka puasa... bukannya tak payah puasa terus..."

    murid: " pelik lah ustazah ni. orang mengandung tak payah puasa, kan?" murid tu cakap pada murid lain dan murid lain mengiyakan..

    dni: "salah macam tu. kalau ustazah tak larat yang boleh mudaratkan diri ustazah atau baby je baru ustazah boleh berbuka puasa..."

    murid: "dah tu tak payah la puasa terus. mak saya tak puasa pun kalau mengandung."

    dni: "hmmm, ustazah nak puasa..."

    murid: "suka hati ustazah lah!"

    eh ehh.. dia pulak nak marah kita. huhu.. budak zaman sekarang...






    penat dah explain kat murid kelas dni.. tapi diorang tak faham... bagi diorang, pregnant mom ni katagori 'orang sakit'. mungkin memang mentaliti diorang macam tu. sebab dengar kisah parents diorang pun macam tu. agak gerun juga bila difikirkan.. betapa mudahnya mereka meninggalkan ibadah puasa yang termaktub dalam Rukun Islam. sepatutnya kalau nak berbuka/meninggalkan puasa kena bersebab. bukan tak puasa sebulan terus gara-gara pregnant... apeeelah nak jadi... ada hadis tau mengenai puasa ibu hamil...





    Riwayat daripada Anas Bin Malik Al-Ka'bi berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya Allah SWT telah meringankan bagi musafir dalam ibadat puasa dan separuh dari solat dan bagi wanita hamil dan menyusui (ia meringankan) puasa.



    oleh sebab itu, kalau yang sedang pregnant nak tinggalkan puasa kena ikut pula syarat-syarat ini... tak boleh main bedal je tinggal puasa pastu lepas tangan.. tak jalankan tanggungjawab selepas tu...


    1) Bagi yang hamil atau menyusukan anak, sekiranya ia meninggalkan puasa kerana takut ditimpa mudarat pada dirinya sendiri, wajiblah ke atasnya qada dan tidak wajib fidyah.

    2) Sekiranya ia berbuka kerana membimbangi bayi yang berada dalam kandungan atau bayi yang disusukannya ditimpa mudarat, pendapat paling jelas dalam mazhab Syafie ialah wajib qada dan fidyah.








    -


    06 July 2012

    Surah-surah yang dibaca ketika mengandung/hamil

    -



    ketika sedang hamil/mengandung, seeloknya si ibu memperdengarkan bayinya bacaan ayat suci al-Quran. daripada bagi baby dengar lagu-lagu cinta ke apa, lebih baik bagi baby dengar ayat suci al-Quran. dni dapat rasakan gerakan baby yang aktif ketika dni membaca ayat al-Quran. Alhamdulillah... paling tidak, kalau tak sempat nak baca al-Quran, amalkan sahaja zikir, selawat dan membaca surah-surah yang dihafal. terutamanya pada waktu-waktu relax macam sebelum tidur. kalau tak dapat tidur, daripada mengelamun, better baca surah2 yang kita ingat. baby pun suka, pahala pun dapat, InsyaALlah lebih diberikatiNya, amin....








    antara surah-surah yang selalu dibacakan untuk baby ketika sedang hamil adalah seperti surah di atas. surah yang paling femes orang suruh mom to be baca adalah Surah Maryam dan Surah Yusuf, kan? haa... tapi ada lagi surah-surah yang boleh diamalkan sepanjang kehamilan. tapi, bukan bermakna kena baca surah-surah ni je. kalau dapat baca semua surah, laaagi bagus ^___^ tambah-tambah pula di bulan Ramadhan. kalaulah dapat habiskan 30juzuk di bulan barakah nanti alangkah indahnya.... InsyaAllah dni akan cuba sedaya upaya khatamkan al-Quran Ramadhan nanti. seingat dni, baru 2x Ramadhan dni khatamkan al-Quran dari juzuk 1-30. kali ni dni nak cuba sekali lagi... korang mesti dah banyak kali kan berjaya khatamkan 30jusuk di bulan Ramadhan? bestnyeee... kena betul-betul istiqamah... bukan senang, kan :')




    jom sama-sama kita amalkan baca al-Quran!
    :)



    -