29 April 2020

Panduan Solat Sunat Hari Raya di Rumah dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)


Assalamualaikum

Hari ni merupakan hari yang ke-6 kita semua menjalani ibadan puasa di bulan Ramadan. Lagi 3minggu kita akan meraikan ketibaan Syawal sebagai hari kemenangan sebulan berpuasa. 

Namun, situasi sekarang sudah tidak seperti sebelumnya. Kita perlu melakukan penjarakan sosial. Lebih afdhal solat sunat hari raya di rumah bersama keluarga bagi menangani penularan wabak Covid-19.Di sini Dini sertakan cara bagi sambutan hari raya aidilfitri dan juga solat sunat hari raya bagi umat Islam sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan mengikut garis panduan yang dinyatakan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.Biasanya, malam hari raya akan diadakan takbir hari raya berjemaah di masjid. Tetapi dalam tempoh ini, menurut JAKIM kita semua disarankan untuk menyiarkan ramakan takbir raya sahaja, tidak dibenarkan untuk takbir raya dari rumah-ke-rumah atau hanya imam, bilal, dan siak sahaja yang dibenarkan bertakbir di masjid.
Tidak dibenarkan juga melakukan rumah terbuka sepanjang PKP. Gantikan amalam ziarah kunjung-mengunjung dengan hubungan komunikasi melalui media sosial dan applikasi yang sesuai bagi merapatkan silaturrahim.


Tips Dini:

1) takbir raya bersama ahli keluarga dan solat sunat hari raya berjemaah dengan seisi rumah. Jika tiada ahli rumah, boleh solat bersendirian.

2) bergambar bersama keluarga dan ko gsikan bersama ahli kaum kerabat sahabat handai di applikasi whatsapp, telegram, facebook, instagram, atau mana-mana yang bersesuaian.

3) telefon/video call keluarga yang jauh untuk berkomunikasi serta bermaafan di hari raya.

4) masak juadah raya ran boleh bertukar juadah dengan jiran tetangga, amalkan penjarakan sosial.

5) boleh mengirim duit raya melalui online banking, applikasi boost, TNG, dan lain-lain.

6) menonton rancangan raya seisi keluarga bagi menghiburkan hati. Boleh karaoke lagu raya juga, pastikan tidak mengganggu jiran tetangga ya😅

7) apa-apa lagi lah... 


Walaupun andaikata PKP ditamatkan pada 12Mei2020, kita masih juga perlu mengamalkan penjarakan sosial dengan berdisiplin kerana wabak ini belum pulih sepenuhnya. Jadi, sama-samalah kita patuhi garis panduan hari raya ini dengan baik agar penularan wabak Covid-19 dapat dihapuskan dengan kejayaan, InsyaaAllah.🤲

3 comments:

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.