29 April 2010

Resipi : Salad





Resipi dni kali ini simple sahaja. takyah masak.. potong2 lanting je hehe.. ;p mari kita makan menu diet yang sedap ni. ye.. Salad! ;)


sediakan bahan-bahan seperti di bawah ni ye..



1) lobak merah



2) tomato


3) timun batang



4) daun salad


5) kubis merah



potongkan ikut citarasa anda ye nak potong cmana. tapi dni prefer potong/ hiris nipis-nipis. senang nak kunyah. hehe.. jangan lupa basuh dulu bersih-bersih bahan-bahan tu. pastu sediakan satu bekas, gaulkan dengan sebati semua bahan tu bersama dengan sos salad pilihan u ols. dni guna sos salad thousand island dressing. sedap tak terhingga! ^___^



tadaa.. salad dni dah siap. jemput makan..


(pssst... Zie ko kenal gambo ni kan? haha gigih aku snap nak kasi kat ko ngan Deen tengok ;p)


nyummm nyummm..
^____^



p/s: tak sempat snap gambar sayuran tu.. sempat snap cemni je..



Tutorial : Meletakkan Link Dalam Komen Anda




tutorial ni dni dapat dari blog AiZ.. beliaula jadi sifu dni.
hehe.. thanks kepada beliau..



jadi dni nak share juga dengan readers blog dni kalau u ols nak letakkan link entry u ols dalam komen, u ols boleh gunakan benda ni..



(klik gambar untuk tumbesaran yang sempurna)


dni tak gheti la nak wat tutorial. alahai.. sila ke blog AiZ ye.. untuk lebih lanjut ;p


type benda ni dalam notepad pastu editla ye. pastekan ke dalam komen2.. nescaya pastu kua la link terus ke entry yang u ols nak share kat komen tu ^_^



selamat mencuba!



26 April 2010

kisah berus gigi yang malang




pada suatu pagi.. seorang adik bertanya kepada kakaknya..


"kak, nak mandi tak? adik nak mandi.."


kakak pun menjawab..


"tak nak mandi lagi. takpe adik mandi la dulu.."


sejurus selepas itu, adik pon masuk mandi dan kedengaran seperti adik itu mandi sambil membasuh bilik mandi. mana taknya. sekejap2 dia keluar dan ambil beg plastik la. ktung ktang ktung ktang dengan dia baling botol shower gel yang dah kosong dalam beg plastik dan juga dengar dia berus bilik mandi.. dalam hati kakak..


"ohh rajinnya adikku.."


selesai je adik itu mandi, kakak pula mahu bermandi-manda. kaka masuk ke dalam bilik mandi dan perkara pertama yang kakak lakukan adlah mahu memberus gigi.. tiba-tiba.. sentap mata kakak tu melihat berus giginya ado rambut bagai.. macam sikat rambut la pulak! terus kakak buka pintu bilik air dan bertanya..


"dik! ko berus lantai bilik air pakai apa?"


adik pon menjawab...


"kenapa?"


kakak menyuakan berus gigi di tangannya supaya adik itu dapat melihat kemusykilan yang merajai hatinya..


adik pula ternganga.. dan berkata..


"aku ingatkan berus gigi tu ko dah tak pakai. aku berus lantai guna berus gigi tu la tadi.."


kakak terus menjengilkan matanya dan berkata..


"wehhhh gilo... aku nak gosok gigi macam mana skang ni? hayyyaaa..."


adik terus terkocoh2 pergi ambilkan berus gigi baru untuk kakaknya. dan selepas itu kakak dapat memberus gigi dengan aman damai...




p/s: kakak itu adalah dni dan adik itu adalah fafa..
hape la ngko fafa.. berus gigi aku ko berus lantai ye? cheiittt!
;p gelak sakan we ols lepas tu..



23 April 2010

Tutorial : Link Within

link within ni, sedar tak sedar ianya membantu kita dalam menarik minat pengunjung untuk melihat entry kita yang lepas-lepas.








mana satu link within tu? link within ltu adalah macam kat gambar atas tu, dia tulis 'you might also like'... ha... kan kekadang kalo gambo cek nuffnang ke termuncul kat situ tak ke orang rasa nak klik? hehe.. kalo ado cek nuffnang la. dni lom ado lagi ;p



jadi, kalau u ols berminat nak letak widget link within ni, mari bertutorial bersama dni ^_^


.....................................................
langkah 1:


u ols boleh ke http://www.linkwithin.com/learn?ref=widget utuk mendapatkan widget tersebut. klik je.. jangan segan silu. free of charge..



tada... keluar macam dalam gambar atas ni kan? so u ols isikan email, blog link u ols, platform (kalau blogspot, pilih blogger), width tu, u ols ikut suka sama ada nak letak 3-5 stories. macam dni, dni pilih 3..


.....................................................
langkah 2:




dah siap isi, klik Get Widget! so sekarang u ols dah boleh install widget tu ke blog u ols. tekan je Install Widget.



.....................................................
langkah 3:

da tekan install widget, dia kua macam tu. title tu kalau u ols nak tukar pon no hal. then, tekan add widget.



.....................................................
langkah 4:


ha... ini step terakhir tau. bila dah tekan add widget, dia automatik ke blog layout kita. jadi u ols kena tarik widget tu ke bawah blog post macam dalam gambar di atas. lepas tu tekan save. tunggu beberapa minit refresh blog u ols beberapa kali, InsyaAllah link within widget tu akan kua di entries u ols.




okay dah siap!



selamat mencuba
^_^




22 April 2010

Yusmira Soy Collagen ; My Favourite!


baru je balik shopping.. petang tadi abah baik kerja, terus yayang ajak beliau shopping..
ah... dni tumpang sekaki la ape lagi ;p hehe..
saja ikut nak pegi beli stok minuman kegemaran..
yusmira soy collagen! yesss...
sangat sedap ^_^




dah seminggu stok yusmira soy collagen ni habis. tu pasalla melilau cari stok.
wajib beli di yusmira trading sebab leh dapat diskaun. hehe.. takpela diskaun 2-3 ringgit pon kira berbaloi la juga kan?


so malam ni boleh bercollagen la..
nyummm...




21 April 2010

14 April 2010

Yeay! Hada Labo Super Hyaluronic Acid Moisturizing Lotion : Recommended by Red Mummy ^_^


lepas je baca entry kak red tadi, berdesuppp dni pergi ke guardian..
nak beli toner Hada Labo, Hyaluronic Acid Moisturizing Lotion!
^_^



haha! seriously teruja coz hari tu dni dah pandang-pandang jeling-jeling kat produk ni cuma tak terpanggil lagi nak beli.. u ols tahu-tahu sajalah dni suka produk korea-jepun..
pengguna Skin79 yang tegar!
hehe..





ready nak gi guardian! jom jom jom ^_^




alrite dah sampai ke destinasi.. dah jumpa... yezzaa!
mari beli.. mari beli..
(heh, ajak orang beli macam dni dapat komisyen lak kan? tak dapat la.. huhu.. nak komisyen gak, :'( isk iskk... )




wajib beli u ols! wajib wajib wajib!


nahhh.. menimbun lak pembelian cik dni ni.. ayoyooOoo kata nak beli toner Hada Labo je.. apesal berduyun-duyun lak dibelinya.. haha. pompuan! biasala ;p



ini dia..
Hada Labo Super Hyaluronic Acid Moisturizing Lotion
dni beli dengan harga RM36.88.. :)



okay, dni dah try toner ni..
tak ada bau.. dan ianya sedikit melekit pada mulanya.. macam pakai beautee ampoule.. tapi lepas absorb elok dalam kulit, melekit tu dah tak ada sangat.. and seriously rasanya macam pakai beautee ampoule.. segar, tegang, dan jadi flawless la pulak bila pakai bb cream dan juga bedak compact. wow! rasa muda pulak erk, bila masa lak dni tua, haha!



seronoknya..
recommended, okay! comel-ccomel jadinya.. aw aw aw gumbira..
mulus okay.. lalalala..




hmm.. beli untuk diri sendiri je ke? tidak.. tidak.. ini adalah untuk Deen..
^_^ nak kasi pada beliau nanti.. boleh buang black head, kan?
cian dia naik motor kena asap2 tu..
haa skang ada black head remover, bolehla pakai seminggu sekali..
licinla hidung beliau..
hehe..



kalau u ols nak cun melecun dan comel-comel gebus wal mulus ala-ala kak Red Mummy, bolehla try ye.. mana la tahu kena ngan kulit u ols, terus jelita jadinya. ;p



nak tengok entry kak Red Mummy mengenai Hada Labo Super Hyaluronic Acid Moisturizing Lotion? KLIK SINI






07 April 2010

Instant Cash Blogging : Project Alpha Week 5 ~ dni baru dapat RM20



orang lain sok sek sok sek dapat RM20 pada minggu lepas, dni duk terhendap-hendap je tengok orang tu orang ni dapat... dni joined benda ni masa week 4.. so dni tak menaruh harapan yang tinggi sebab saingannya memang sengit.. tambahan pula, dni joined pon dah terlewat...



tu pasalla dni rasa macam tak semangat nak join week 6 sebab sekarang pon dni kering idea nak berblog.. isk isk... dah dapat RM20 ni, Alhamdulillah.. bertambahla simpanan dni.. ^_^





Nak tengok entry dni yang menang tu boleh KLIK SINI..




terima kasih nuffnang! nuffnang memang best!



06 April 2010

Pendapatan Nuffnang Dni... ^_^

;p
mengada-ngada jek nak tunjuk kat orang.. dah la dapat sikit. hehe..
tak apalah.. saja je nak share..
minggu lepas dni dah cashoutkan..



jadi, minggu ni, dapat yang ini pon dah cukup..
dah rasa syukur..
tak sangka pula boleh dapat sampai beringgit-ringgit..
ingatkan sen-sen je..









RM 3.75.. bilakah akan jadi RM 375?

ohh.. teringin nak tengok nilai tu jadi RM3750!


InsyaAllah..

^_^



03 April 2010

Pengalaman Berurusan Dengan Syarikat Penerbitan Novel..


kalau anda yang berminat nak cuba nasib dengan menghantar karya macam novel, cerpen dan sebagainya ke syarikat penerbitan tu... korang kena cekalkan hati tau.. sebab.. dni pernah berurusan dengan mereka.. malas nak cakap syarikat mana. tapi ada tiga syarikat yang dni cuba nasib.. iyalah.. dah siapkan novel setebal 300++ muka surat, pastilah teruja nak dipublishkan..



teringin nak ada novel sendiri.. seperti mana penulis-penulis novel terkenal kat Malaysia ni. dni usahakan selama setahun lebih. walaupun ada beberapa rintangan seperti kehilangan idea, draft hilang, folder tak boleh buka sebab virus, novel tu lenyap dek laptop rosak.. tapi ianya tak mematahkan semangat dni untuk menyiapkan cerita tu.. ya.. cerita yang dni angan-angankan untuk diterbitkan..



sekarang, cerita tu ada dalam laptop lama.. dah lama dni tak cuba buka laptop tu. sebab dni kecewa.. setelah berbulan-bulan dni emelkan pada publishers, apa yang dni dapat hanyalah balasan emel yang macam ni..


  • boleh tak saudari emelkan semula pada pihak kami. kami tak menemui emel yang saudari maksudkan
  • maaf, kami punya banyak emel yang perlu dibaca. jadi pihak kami memohon ribuan kemaafan sekiranya emel saudari tidak dibaca
  • kami berminat dengan karya saudari. namun pihak kami tidak menerima karya baru buat masa ini

dan lain-lain..



tak kurang juga ada yang senyap macam tu je. kalau tak suka, bagitahu je, senang. ini buat orang rasa sakit hati. dni bukan hantar satu cerita. tapi hampir 5 cerita. 1 novel dan yang lain-lain tu cerpen. emelkan beberapa kali benda yang sama.. kecewa sangat. tak terkata rasa kecewa tu. sebab kita taruhkan kepercayaan pada syarikat tu untuk baca karya kita.. menilai dengan adil saksama.. tapi bila ada cerita tiba-tiba keluar setahun lepas tu hampir sama dengan cerita kita.. tidakkah kita rasa bertambah kecewa? :'(




sekarang, dni kuburkan saja hasil karya dni.. biarkanlah ia bersemadi dalam hati dni.. dni pasrah.. dan mungkin jika ada kekuatan, dni akan publishkan novel tu pada satu blog baru.. biarlah ia tak menjadi sebuah novel yang diidamkan dni. namun bila ianya dapat dibaca oleh anda semua nanti, itu sudah cukup memadai buat dni..






###oh.. luahan hati..###