Ya Allah! semalam, hanya Tuhan je yang tahu cemana cemasnye dni... mulanya dni tak rasa panik sangat. cuma apabila perut mengeras lebih 10minit, disertakan dengan gerakan baby yang agak kuat daripada biasa rasa macam... "EHHH! AKU DAH NAK BERSALIN KE????" masa tu jam baru menunjukkan jam 10lebih... hubby dah tidur kepenatan. sebelum dia tidur, dia ada usap-usap perut dan cakap, baby mengeras. time tu dah rasa macam aaaaa abehla kalau mengeras lama-lama. tak selesa nak baring. skali, haaa betul! memang lama!



teruslah dni google tanda-tanda nak bersalin... 50% cakap keluar tanda, 50% cakap tak ada sebarang tanda. cuma ada rasa baby mengeras atau sakit pinggang je... antara tanda2 nak bersalin adalah:

  1. pecah ketuban air/darah
  2. keluar air jernih / air jernih + darah
  3. sakit pinggang
  4. sakit bahagian V
  5. perut mengeras (braxton hicks)
  6. bahagian atas perut terasa kosong, bahagian bawah rasa keras/penuh
  7. kerap buang air kecil
  8. terasa nak membuang / perut memulas
  9. sakit perut
  10. dll



apa yang dni alami sekarang adalah no 4, 5, 6 dan 7 sahaja... tentang buang air kecil dengan kerap tu terjadi pada waktu malam. dni akui dni stail minum air banyak. so dni tak ambil kisah mengenai kerap buang air kecil... cuma bezanya, dulu ianya terasa seperti perkara biasa, sekarang ni rasa lain macam coz tempoh buang air kecil tu lamaaaa sangat. memang lamalah duk dalam bilik air. anddd, sekarang bukan masa nakk tahan-tahan kencing. gamaknye terkeluarlah sikit kalau ditahan. janin makin membesar tekan pundi kencing, kan... haaaa, tetengah malam buta nak tak nak kena bangun juga.






sakit pada bahagian V tu terasa kalau dni berdiri lama... berjalan terlalu lama/banyak. maklumlah jadi cikgu, kan... nak mengajar kat depan, hendap kerja budak-budak lagi... or, kalau keluar shoppping, memang terasalah juga bahagian V tu senak...



Braxton Hicks! kemain canggih alaf baru namanya kan... ianya adalah tanda-tanda kontraksi palsu yang mampu memberikan persiapan awal untuk otot rahim sebagai persiapan awal nak bersalin. so, mom to be kena alert mengenai tempo kontraksi braxton hicks yang berlaku... contohnya dalam 10minit, 20 minit... bezanya, kontraksi braxton hicks dengan kontraksi nak bersalin, braxton hicks punya akan menghilang, semakin lama semakin tenang gerakan baby... kalau tanda dah nak bersalin, perut mengeras + baby gerak makin kuat2 dan tak reda-reda...





tapi masalahnya tak semua cemtu.. ada yang mengalami braxton hicks dalam tempoh yang lama.. macam dni semalam... dekat 1 jam! perut mengeras + baby gerak-gerak... risauuu sangat. sebab tak ada tanda air ketuban pecah ke apa... orang cakap, kalau doktor yang pecahkan air ketuban lagi sakit daripada air ketuban pecah sendiri... so scarry! sobsss...




Alhamdulillah jam 11 lebih semuanya berakhir... perut dah tak rasa mengeras, gerakan baby pun makin perlahan... cuma, dni still tak dapat tidur nyenyak... sampai sekarang... belum tidur dengan secukupnya... syukur Alhamdulillah petang ni dni ada check up... so, bolehh dni tanyakan nurse tu cemana... sebab bahagian atas perut dni dah rasa lembik... maybe kepala baby dah ke bawah... kalau diikutkan, minggu ni masuk 35 weeks... daripada pembacaan dni kat forum, memang ramai yang bersalin normal 34 weeks ke atas... dni kena betul-betul get ready... kut-kut betul dah nak bersalin dalam masa terdekat ni... doakan dni ya!
       






-

38 Comments

  1. dini dah ade tanda2,semoga dini mudah bersalin
    insyAllah semua ok,Amin

    t.care ya

    ReplyDelete
  2. dni, nadia doakan semuanya dipermudahkan and lancar ye. insyaAllah everything gonna be fine. doa banyak2. xsabar nak tgk baby oversea. :)

    ReplyDelete
  3. mmg tu semua tanda2nyer....sue dolu time syawal mmg kuar tanda...air ketuban pon doc yang pecahkan sebab dah bukak 5cm...dah boleh bersalin...insyallah boleh tu...sue pon selaloo gak sekarang ni kontrasi palsu...tp alhamdulillah sebab dah ada pengalaman sebelom ni....ok la...tp still kena jaga2 jugak la..

    ReplyDelete
  4. mmg tu semua tanda2nyer....sue dolu time syawal mmg kuar tanda...air ketuban pon doc yang pecahkan sebab dah bukak 5cm...dah boleh bersalin...insyallah boleh tu...sue pon selaloo gak sekarang ni kontrasi palsu...tp alhamdulillah sebab dah ada pengalaman sebelom ni....ok la...tp still kena jaga2 jugak la..

    ReplyDelete
  5. dah ada tanda2 tu... semoga dipermudahkan segala urusan dan semoga semuanya selamat ye Dni.. (^_^) kuatkan semangat yer..

    ReplyDelete
  6. tu tanda2 kecil tu dear. hehehe. xpe, this is ur 1st experience kan.

    read this. ni berdasarkan pengalaman saya http://suriaqistina.blogspot.com/2011/01/kesakitan-ketidakselesaan.html

    ReplyDelete
  7. Semoga di permudahkan segalanya untuk Dni. Masa anak 1st saya keluar darah dulu,cepat cepat pergi hospital dan doktor pecahkan air ketuban.Rasanya sama ada doktor pecahkan air atau tak sakitnya sama je.

    ReplyDelete
  8. InsyaAllah tak lama lagi tu, dni kene bersedia bila bila masalah ni

    semoga segalanya dipermudahkan, seronok dapat anak di bulan ramadhan kan.

    ReplyDelete
  9. kira dini awal seminggu dari cute mum lah..
    memang sekarang pon dah start rasa tanda-tanda yang dini rasa tue.. lagi2 bab bila jalan rasa sakit yang teramat.. sampai nak langkah pon tak boleh.. bila malam mnemang asyik mengeras jer..apapon semua dini selamat melahirkan bila tiba masanya yer..

    ReplyDelete
  10. cuma nak bagitau 1 je.. kalo doc pecah ketuban tak sakit tau.. jgn pikir bukan2 yer.. sis nih 2 2 anak lahir paksa n doc pecahkan ketuban.. tak sakit dan proses bersalin tuh lagi cepat kalo nak tunggu ketuban pecah sendirik..:)

    moga semuanye dipermudahkan..

    ReplyDelete
  11. so dni kena get ready yerk..... insyaallah semuanya selamat... ameen

    ReplyDelete
  12. Owhhh...tak tahu pulak kalo doktor pecahkan air ketuban tu lagi sakit dari pecah sendiri.

    Dulu saya, air ketuban pecah sendiri tapi sblm nak pecah tu mmg sakit la. Time tu tgh makan pulak tu. Terus hilang selera.

    ReplyDelete
  13. debaran menjadi ibu memang mcm tu.. bila sakit mesti cemas kan.. tp akak tak de pengalaman sakit sebelum melahirkan anak. kedua-dua anak lahir cara pembedahan yang dirancang sebab perut terlalu besar dan 'big baby' 4.6kg & 4.0kg..

    bayangkan perut akak besar sgt, smpai setiap kali check-up doktor dgn nurse pun takut nak pegang.. hehee..

    ReplyDelete
  14. banyak jugak da rasa braxton hicks ni.. tp baby mcm nak mainkan je.. v part tu mmg toksah ckp la mmg sakit sgt skrg ni. ye la namapun da 38++ weeks.. mmg tunggu masa je.. semoga sama2 kita selamat ye..

    ReplyDelete
  15. banyak jugak da rasa braxton hicks ni.. tp baby mcm nak mainkan je.. v part tu mmg toksah ckp la mmg sakit sgt skrg ni. ye la namapun da 38++ weeks.. mmg tunggu masa je.. semoga sama2 kita selamat ye..

    ReplyDelete
  16. Ready!! Hope, Dni selamat bersalin & Baby juga sihat... Sma2 selamat.

    ReplyDelete
  17. fuhh takut jer dengar..semoga dipermudahkan ya..

    ada ambil air selusuh x..?

    ReplyDelete
  18. uishhh besarkan pengorbanan seorg ibu. so u byk2 berdoa la ye. and good luck !

    ReplyDelete
  19. serius kak.. 35weeks dah boleh bersalin dah.. insyaAllah jijah doakan akak selamat semuanya.. get ready kak..bila2 masa baby akan keluar :)

    ReplyDelete
  20. isnyaallah kami doakan,
    eB x pernah kluar air ketuban , drh etc. tapi trus skt nk bersalin.. :)

    ReplyDelete
  21. wah. akak nk bersalin da ye..eksited nye

    ReplyDelete
  22. dah byk gak tanda yg dni ada ek?
    good luck!!!take care tau..
    ktrg sume xsbr nk tgk muka baby dni..mesti chumel!

    ReplyDelete
  23. insya Allah, akak doakan dni selamat bersalin..akak pn sedang menantikan kelahiran anak kakak yg ke 8!..rezeki dia lagi di umur 40 thn...kagum dengan kebesaran Illahi,alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  24. Moga dipermudahkan urusan buat Dni tika bersalin nanti ye...

    ReplyDelete
  25. waa, dah tak lama tu ami..doakan semuanya dipermudahkan..semoga semuanya selamat amin..

    ReplyDelete
  26. Take care yer. Klu dh sarat, standard la tu dear. Insyaallah, semoga semuanya dipermudahkn yer, :-)

    ReplyDelete
  27. take care dni..
    dah nk smpi masa dah tu...

    ReplyDelete
  28. smoga dipermudahkan segaala urusan urusan.
    semoga snang nk branak nnti..
    amin. :)
    jage dri. jage baby. hihi

    ReplyDelete
  29. take care kak dni.semoga Allah sentiasa melindungi kak dni and baby aminnn

    ReplyDelete
  30. akak dulu masa 8 bulan doc kata baby dah turun. alhamdulillah... cukup bulan. lahirnya pun awal dua minggu dari due. yang lelaki ni nurse yang pecahkan ketuban. sebabnya sampai kat hospital dah buka jalan 8cm. masuk labour room dah buka 10cm. tapi sakitnya kejap ada kejap tak. tak macam anak dulung dgn kedua sebabnya pecah ketuban. sakitnya cepat datang dan lambat hilang.

    ReplyDelete
  31. Dni lahirkan baby minggu ke berapa? Ani pun mengalami benda yang sama mcm dini baru msk 35weeks rasa sakit mcm nak keluar period and memulas nak buang air besar..tp 10 minit selepas itu dah reda.

    ReplyDelete
  32. Dni lahirkan baby minggu ke berapa? Ani pun mengalami benda yang sama mcm dini baru msk 35weeks rasa sakit mcm nak keluar period and memulas nak buang air besar..tp 10 minit selepas itu dah reda.

    ReplyDelete
  33. Saya pon dah msk 35 minggu dah ni. Braxton hicks boleh kata hari2 la sekarang ni.. ms ni nak duduk ke nak baring mmg xtau mcm mana... Gagah jgk la sblm keadaan jadi tenang semula.. gitula nasib mak buyung ni kan.. hihi

    ReplyDelete
  34. seronok dengar perkongsian admin. tak sabar pula rasanya nak tunggu kehamilan masuk minggu 30 lebih. hehe


    tips ibu hamil

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.