12 December 2021

Bayaran Zakat Melalui Hong Leong Bank

 


Assalamualaikum, hai korang. 


Korang tahu tak? Bayaran Zakat boleh dibayar melaui aplikasi bank. Rasanya masih ramai yang belum tahu walaupun dah banyak diwar-warkan di media sosial mengenai hal ini..  Mudah sangat. 




Tak perlu keluar rumah. Cashless. InsyaaAllah segala transaksi bayaran zakat secara online adalah selamat. Tak perlu SOP, sambil baring pun bayaran zakat dapat diselesaikan. Tak ada alasan lagi tak sempat bayar zakat blablabla kan... 



 




Bagi korang yang ada akaun simpanan di Hong Leong Islamic Bank, boleh buat bayaran zakat melalui aplikasi HLB CONNECT. Mudahnya cara nak tunaikan zakat sekarang. Itu pun masih ramai nak mengelat, haih... babap baru tahu. 










Kalkulator zakat juga ada tersedia di laman web HLB Connect. Namun begitu warga Selangor boleh kira zakat pendapatan melalui laman web Lembaga Zakat Selangor di sini---> Kalkulator Zakat.

 

 

 

 

 

 

Langkahnya pun senang, macam korang buat bayaran bil melalui aplikasi bank. Pengiraan zakat yang perlu dibayar boleh dikira menggunakan kalkulator zakat yang terdapat dalam laman web Lembaga Zakat Selangor. Tekan taksir zakat dan pilih pengiraan zakat yang peru dibuat.




CARA PEMBAYARAN ZAKAT MELALUI  HONG LEONG ISLAMIC BANK:

 

 

1) Pastikan korang mempunyai akaun di Hong Leong Islamic Bank. Log masuk ke Hong Leong Bank Connect

2) Klik pada butang Bayar & Transaksi

3) Klik pada Bayar Bil dibawah Pembayaran Bil

4) Klik pada Kategori (rujuk di sini) dan pilih Zakat. 

(Untuk bayaran zakat Ke Lembaga Zakat Selangor, Biller code 3145)






 

 

KEMPEN ZAKAT


Dalam memupuk lebih ramai masyarakat Islam melunaskan tanggungjawab berzakat, Lembaga Zakat Selangor bersama-sama dengan Tabung Haji mengadakan Kempen  Jom Tunai Zakat " Menang & Kongsi " bermula pada 15 November sehingga 31 Disember.  Untuk menyertai kempen ini, korang kena buat bayaran zakat dan isi borang di sini: BORANG PERADUAN. Segala syarat peraduan ada terdapat di dalam gambar di bawah.









Pengalaman Bayar Zakat KWSP

 

 

Sebelum ni Dini bekerja. Tapi pendapatan tu tak layak untuk zakat. Kerja gaji bawah 1k dan ada ambil upah review dan terima bayaran. Cuma sebelum 2020, Dini tak berapa aktif buat review. Pendapatan sampingan tu tak adalah cecah ribu riban. Jumlah tahunan juga masih tak layak lagi untuk zakat. Jadi, sebelum ni Dini tak ada pengalaman bayar zakat pendapatan. Tahun 2020 pula Dini aktif buat review, namun Dini dah berhenti kerja. Tak ada pendapatan tetap dan jumlah tahunan tak sampai pun separuh daripada pendapatan tahunan semasa bekerja, makin sikit. Hehehe... almaklumlah kerja mengais-ngais je cukup buat bayar bil telefon dengan belanja sikit.


Tapi, tahun lepas  Dini ada buat pengeluaran KWSP. Kan kerajaan  dah benarkan buar pengeluaran. Bila lagi nak merasa ada duit di saat tiada pekerjaan.. ini sahajalah peluang yang ada. Boleh juga buat bayar PTPTN. Masa tu Dini kurang arif berkenaan zakat KWSP, syukurlah ramai rakan blogger yang sharing informasi mengenai hal ini. Memang betul, pengeluaran KWSP perlu dizakatkan. Alhamdulillah, Dini memilih tunaikan zakat pengeluaran KWSP tu secara online kerana prosesnya sangat mudah. (Rujuk di sini: https://fpx.zakatselangor.com.my/)


Kalau korang nak refresh sikit sebanyak topik zakat, meh Dini kongsikan di bawah ni:




 Syarat Wajib Zakat

1) Islam

2) Pemilikan Sempurna

3) CukupNisab

4) Cukup Haul

5) Harta yang berkembang

info lanjut:  https://www.zakatselangor.com.my/info-zakat/zakat-kewajipan-berzakat/syarat-berzakat/

 

 


 



 Jenis Zakat


Terdapat dua jenis Zakat dalam Islam yang kita perlu ketahui iaitu Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Zakat Fitrah ditunaikan pada bulan Ramadan-Syawal manakala Zakat HaRTA boleh ditunaikan pada bila-bila masa apabila cukup syarat. 8 jenis Zakat Harta yang umat Islam perlu tunaikan iaitu:

 

1) Zakat Pendapatan

2) Zakat Fitrah

3) Zakat Pelaburan

4) Zakat Perniagaan

5) Zakat Emas & Perak

6) Zakat KWSP

7) Zakat Padi

8) Zakat Takaful



DALAM REZEKI KITA TERDAPAT REZEKI ORANG LAIN





Jom sama-sama kita tunaikan zakat jika berkemampuan. Janganlah kita menidakkan hak mereka yang memerlukan kerana melalui bayaran zakat inilah Lembaga Zakat agihkan bantuan kepada mereka. Usah risau mengenai jumlah bayaran zakat yang kita perlu keluarkan kerana Allah telah janjikan dalam Surah At-Taubah, zakat ini umpama sedekah yang menyucikan harta kita dan membersihkan dari dosa. Tak akan miskin seseorang itu dengan bersedekah.

 







Yang ada simpanan dalam Hong Leong Bank Islamic, jangan lupa tunaikan zakat melalui HLB Connect. Jom sama sama kita amalkan zikir di atas untuk rezeki yang diberkati.  Semoga segala pendapatan kita diredhai oleh Allah swt. InsyaaAllah...



خُذْ مِنْ أَمْوَٰلِهِمْ صَدَقَةًۭ تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ ۖ إِنَّ صَلَوٰتَكَ سَكَنٌۭ لَّهُمْ ۗ وَٱللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ ۝١٠٣

Ambilah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk); dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. Surah At-Taubah (ayat 103)

 

 

 

 

 



Informasi lebih lanjut boleh hubungi :

Laman Web:  www.zakatselangor.com.my

Facebook: zakatselangor

Instagram: zakatselangor

Twitter: zakatselangor

No Telefon: 1-300-88-4343

 Alamat Lembaga Zakat Selangor:
Bangunan Zakat Selangor,
3-01-1, Presint ALAMi, Pusat Perniagaan Worldwide 2,
Persiaran Akuatik, Seksyen 13, 40100 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan

No comments:

Post a Comment

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.