09 January 2019

Resepi Peria Goreng Crispy





Resepi Peria Goreng Crispy
-----------------------
Peria
Air garam
Tepung Bestari





Cara-cara:
♦️Peria belah dua bahagian, potong halus.
♦️Rendam dalam air garam sekurang-kurangnya 30minit. Toskan.
♦️Bancuh cair tepung bestari agak-agak tenggelam hirisan peria, biarkan selama mana korang nak perap. Hakak tadi hiris pagi, balik kerja jam 2 baru hakak goreng.
♦️Masa nak goreng, toskan air tepung bestari. Sediakan tepung bestari kering dalam mangkuk. Golek2 hirisan peria yang masih basah diperap tu dalam tepung bestari. Jangan tambah air dahm golek kering macam tu je.. Kang tak crispy pulok peria korangπŸ˜…
♦️Goreng sampai keperangan. Siap untuk dimakan.

———————————————

Al-kisahπŸ’
Tanjat hakak pagi tadi buka peti sejuk nampak ada peria. Maksud dia cik abe hakak beli peria semalam. Senyap-senyap aja dia eyyy... Sedap lettuwww makan kerabu peria hakak 😁

Hari ni hakak buat peria goreng crispy. Simple macam tu je lah resepinya. Tapi dap dap dap nyamnyammmm dah boleh dimakan dengan nasi atau diratah begitu sajaπŸ‘

Selamat mencuba!

07 January 2019

Resepi Kerabu Peria Pegaga



Resepi Kerabu Peria Pegaga Berjemaah.
-------------------------
Bawang merah (1hiris halus, 1tumbuk)
Cili padi
Sedikit tomato
Limau kasturi/nipis
Peria
Pegaga (hiris, rendam air garam 1jam)
Udang kering(rendam air panas)
Sedikit lada hitam
Bunga kantan (optional)
Garam gula secukup rasa

Cara-cara:
1) Hiris pegaga, peria, tomato, bawang merah, bunga kantan. Satukan.
2) Tumbuk lada hitam. Asingkan.
3) Tumbuk udang kering, bawang merah, cili padi, garam, gula. Tumbuk manja je tak sampai hancur lebur.
4) Perah limau kasturi/nipis, satukan semua bahan dan gaul rata.

Dalam gambar ni, lada hitam ditabur atas kerabu. Sebab hakak terlupa nak tumbuk lada hitam tadi. Buktinya dalam bahan2 tu tak ada jelmaan lada hitam πŸ˜† dah siap gaul baru teringat lahhhh apesal tak letak tadi!

Resepi ni hakak suka hati je buat. Resepi korang opkos lagi sedap. Tak ikut resepi hakak pun tak apo. Saja hakak tiberrr rajin ambil gambar nak tunjuk korang, nanti orang tak tahu pulak hakak selalu je masak kat rumah kennn? πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† Hakak sebenarnya jarang buat kerabu pakai santan. Selalu kerabu hakak pakai limau kasturi je.

Suami hakak request nak kerabu peria. So hakak tumpang la sekaki pegaga yang hakak nak makan. Masuk dalam kerabu peria berjemaah. Hehehe... Makan pun nak berjemaah. Kerabu berjemaah la kekdahnya. Makanya nama dia kerabu peria pegaga berjemaah. Sekian terima kasseyhh 😊

Selamat mencuba!




10 October 2018

Susu UHT Fernleaf 100% Mmmmm dari New Zealand


Assalamualaikum 


Lama betul dini tak berceloteh di blog kesayangan. Hari ni dini nak cuci sawang blog dengan Susu  UHT Fernleaf yang sedap dan lazat ni. 100% dihasilkan daripada Susu dari New Zealand tau! Susu UHT tak pernah putus bekalan di rumah sebab Rayyan Darwish anak kesayangan mama minum susu UHT sejak dia berumur 3tahun. Susu Fernleaf UHT ni bukan mama yang pilih tau. Tapi Darwish sendiri yang nak cuba. Begitu tertarik dia dengan keluaran terbaru Fernleaf ni.








Sebut saja New Zealand tentu korang terbayangkan lembu tompok putih hitam dalam kandang tu kan? Mooooo! Hehehe...


Jangan tak tahu. New Zealand merupakan sebuah negara pengeluar produk tenusu tertua, berpengalaman selama 140 tahun dengan kepakaran pengurusan ladang yang berdedikasi sekaligus menghasilkan produk tenusu yang terjamin kualitinya. Antara faktor lain yang menyumbang kepada pengeluaran susu yang berkualiti adalah keadaan tanah di New Zealand yang subur, kadar purata hujan yang sangat baik serta ladangnya yang mewah dengan rumput segar. Sumber cahaya matahari di kawasan ladang tersebut juga sangat bagus sesuai bagi pengusahaan ladang lembu tenusu.








Lembu-lembunya 90% bebas meragut rumput  pada hari cerah di ladang rumput yang luas dan menghijau. Pihak ladang begitu menitik beratkan soal kualiti dengan menjaga sumber pemakanan  bermula dari peringkat air bersih diminum oleh lembu tenusu seterusnya rumput yang diragut akan dijaga tahap kualitinya sehinggalah kepada peringkat akhir pengeluaran produk susu untuk dipasarkan kepada pengguna. 


Sebab itulah susunya terjamin kualiti, penuh khasiat dengan sumber nutrien, protein dan kaya dengan vitamin A serta vitamin D. Khasiatnya lebih berganda berbanding dengan susu yang dihasilkan oleh lembu tenusu yang dipelihara di dalam kandang. Lembu tu tak stress u ols. Gituuuu...





Sebelum ni Darwish minum susu tepung Calciyum perisa Vanila keluaran Fernleaf juga. Sebab tu lah bila nampak ada susu kotak terbaru, dia jadi teruja. Darwish paling suka Susu UHT Full Cream Fernleaf. Simpan dalam peti, minum sejuk-sejuk. Fuh! Minum sambil pejam mata dan sebut Mmmmm!!!!! 
Sedap tak terperi gitu gayanya.  


100% Mmmmm sedap lazat yang penting berkhasiat.





Terdapat 3 variasi Susu UHT Fernleaf dipasaran sekarang iaitu Full Cream, Low Fat dan juga Coklat yang dipek dalam kotak 200ml serta 1liter. Korang pilihlah susu yang bersesuaian dengan lifestyle korang. Kalau nak diet, beli yang jenis Low Fat. Untuk sumber kalsium terbaik untuk anak-anak haruslah pilih jenis Full Cream. 




Tips kreatif penggunaan Susu UHT Fernleaf;

1) Campurkan Susu UHT Fernleaf dengan oat dan yogurt dan biarkan semalaman di dalam peti sejuk. boleh juga dinikmati bersama potongan buahan segar seperti mangga, kiwi, anggur, pisang, strawberi dan lain-lain

2) Makan cereal bersama dengan Susu UHT Full Cream. Anak-anak tentu suka!

3) Campurkan separuh kotak Susu UHT Fernleaf perisa Coklat dengan separuh gelas air kopi, blend bersama beberapa ketul ais. Rasanya sedap bagaikan kopi berperisa mocha.


Jom kita amalkan minum Susu UHT Fernleaf! Segala kirteria yang dinyatakan di atas melayakkan Susu UHT Fernleaf sebagai susu UHT yang terbaik diamalkan untuk semua peringkat usia.
Selamat mencuba :)


#100Mmmmm #fernleafuht

27 October 2014

Pemenang GA by Ardinihumaira - Bawal AJ Macaroon menjadi milik korang



Assalamualaikum



hai koranggg ^__^ hari ni dni nak inform pemenang yang berjaya meneka dengan tepat harga tudung yang dni pakai kat entry ni ----> TEKAN SINI. kebetulan, dua orang yang teka dengan tepat. sepatutnya selai tu dni punya tapi dan dua-dua nak macaroon maka dni korbankan jelah yang dni punya tu. heehe... Insyaa Allah jika kita bahagiakan orang lain, Allah berikan ganjaran yang setimpal dengan kebahagiaan orang tu pada kita. 





  
aidijuma by Datin Norjuma


ok, alkisah tudung tu asalnya dni berkenan sangat lepas tengok Datin Norjuma, founder tudung bawal terlarisss masa kini aidiJuma pakai.pastu bila dni google, tak ada yang jual pun. macam susah sangatlah nak dapat. tak tau nak beli kat mana. kat website pun tak ada yang ni. dni kenan sebijik kaler ni. walaupun ada warna lain untuk design ni jadi tak rasa nak beli langsung. angau kat kaler tudung purple biru dengan black stripes tu. last-last terjumpalah satu FB Page jual. harga dia murah sikit drp kat website aJ. teruslaaa rambang mata. nak beli terus. setel payment segala, baru paam. oh ni bukan original aJ. inspired je.



masa tu still lagi tak paham and belum kena virus aJ fever. cuma dah nak start engine dah mengusha usaha gak cari design mana lagi by aJ. terus hendap punya hendap terjumpalah satu group FB untuk fan aJ. wahhhh maka sah dah la tudung dni beli tu tak ori. borong sekodi, RM10 selai tak termasuk pos. ori punya RM59! kemain kau beza harganya kan?terus masa tu yang tak berapa nak gilos dengan aj beli yang tak ori je. -___-" kualiti kain dia memang langit dengan bum la. lebar saiz tudung pun tak sama. so, korang-korang better beli yang ori tau. memandangkan sekarang harga aj semua mampu milik InsyaaAllah takya duk buat koje beli yang tak ori.


ituelah al-kisah tudung tu. maka dengan ini dni umumkan dua orang pemenang yang meneka dengan tepat harga tudung tu ialah:






yeayyy! pandainyeee korang ^__^
jadi, tudung kat bawah ni akan jadi milik korang. nanti dni contact korang tru emel ya... tahniah!



WL Macaroon

terima kasih dni ucapkan kepada semua yang sudi memeriahkan GA yang dni anjurkan ni. sempena besday yang ke-28 pada hari ini, dni berjaya gak update blog yang agak lama terabai dengan cerita merapu meraban ;p hepi okay! buat benda kita suka opkos la hepi... eeeheeehe. insyaaAllah dni akan buat GA lagi untuk korang. kasi tudung aJ gak. stay tiunggg ye!