30 August 2010

Hantaran Pertunangan Part 1

sedar tak sedar, bulan Ogos dah nak melabuhkan tirainya... besok adalah hari terakhir dalam bulan Ogos yang merupakan hari ulang tahun kemerdekaan Malaysia ke-53. september bakal tiba tak lama lagi... owhhh.. bahang 2011 seakan-akan telah terasa...



InsyaAllah jika tiada aral yang melintang menegak menonggek dan lain-lain lagi, majlis pertunangan dni akan diadakan pada hujung tahun ini. perancangan ajelah... tak buat majlis pun tak apa sebenarnya kan.. tapi sebab nak perkenalkan cik tunang dni pada sedara-mara dan beberapa rakan terdekat maka eloklah dibuat majlis kecil-kecilan tu. bolehla sape-sape nak bergambar ke apa sebab kitorang dah beli set baju ala-ala pengantin. eh, memang kain baju pengantin pon. kihkihkihhhh...





sebagai persiapan awal, dni dah beli beberapa barangan untuk hantaran. antaranya adalah towel. hehe.. kasi towel yang ada tulis 'Selamat Bertunang' tu macam comel je kan. mulanya nak ambil bantal peluk yang ada tulis 'Selamat Bertunang' tapi macam tak best pula kan.. kot la Deen segan nak bawak bantal tu nanti. hehe... towel mana satu yang jadi pilihan dni? rahsia... ;p




banyak lagi yang belum beli..baju pon belum tempah lagi.. haisyyy bila badan nak surut ni. asik makan banyak je.. tapi baju ni kalau tak sepat tempah pun no hal je.. kasi kat umi dni suh jahit ala kadar mana patut pastu reti-reti la dni ubah suai :D hobi dni la tu.. hehe...





p/s:
tak sabar pulak nak pakai baju tu...hmmm
^__^




25 August 2010

Kelebihan Orang Yang Berpuasa


picture: credit to kamarz





Imam Ahmad, Muslim dan al-Nasaie meriwayatkan daripada Abi Hurairah dan Abi Sa'id sesungguhnya Allah berfirman:



"Sesungguhnya puasa bagi-Ku dan Aku yang membalasnya dan sesungguhnya bagi orang berpuasa akan mendapat dua kegembiraan apabila ia berbuka nescaya bergembira dan apabila bertemu Allah nescaya ia gembira. Demi jiwa Muhammad ditangan-Nya bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau kasturi.




p/s:
mari kita perbanyakkan amal ibadah di bulan barakah ini..






22 August 2010

Tutorial | Cashout Pendapatan Nuffnang

http://www.cute-smiley.com


sejak akhir-akhir ini, dni selalu berhadapan dengan pertanyaan macam mana nak cashout pendapatan Nuffnang, macam mana nak dapat cek dari Nuffnang, macam mana nak tahu kita boleh dapat cek, macam mana nak suruh Nuffnang hantar cek, dan macam-macam yang sewaktu dengannya. so untuk balas semua komen dni rasa tak sempat... nak reply semua pertanyaan melalui email pun tak sempat juga. kalau yang suruh dni emailkan dia, yang tu dni tak akan buat langsunglah.. kecuali yang emailkan dni dan ada masa InsyaAllah dni reply..




http://www.cute-smiley.com

dni tak pasti sama ada yang bertanya tu tak perasan kat page Nuffnang menang dah ada perkataan cashout. kat situ memang dah tersedia ada. kita cuma perlu tekan je.




mula-mula korang login akaun Nuffnang dan klik Earnings seperti yang dni tunjukkan dalam gambar kat atas tu.


http://www.cute-smiley.com



pastu korang scroll sampai bawah, jumpa jumlah pendapatan korang dalam akaun Nuffnang. kat bawah jumlah pendapatan tu dah tersedia link untuk korang cashout kan pendapatan korang tu. klik saja. klik! hehe.. klik jangan tak klik :D


http://www.cute-smiley.com


cuma korang kena maklum bahawa bila korang klik untuk cashout, RM1 akan ditolak daripada pendapatan korang tu. RM1 je. jangan risau. setakat ni tak pernah ada lagi kes Nuffnang tolak sampai RM10 ke apa. so, klik aje. kalau kat bawah pendapatan korang tu tak tertera link cashout itu tandanya jumlah pendapatan korang kurang daripada RM50. minima untuk cashout adalah RM50. jadi, jangan panik ya... tunggu sampai jumlah pendapatan korang cukup atau melebihi RM50 nanti InsyaAllah akan dapat cashout dan dapat cek.


http://www.cute-smiley.com


itu sahaja.. sekian terima kasih..



http://www.cute-smiley.com



p/s:
takmo cashout dah.. huhu.. tunggu tahun depan..
harap tangan tak gatai klik. adeih..





19 August 2010

Nuffnang | Dni Bermula Dengan Zero Juga...



http://www.cute-smiley.com
soory sebab dni jarang jawab soalan-soalan korang mengenai Nuffnang. bukan nak sombong, bongkak, perasan bagus, eksyen kamen ke apa... tapi penat. apa kata korang google tips yang terdapat di internet ni. banyak sangat tips yang kita boleh perolehi dari situ. kenapa dni cakap macam ni?



sebab dni juga bermula dengan zero.
zero tu = 0..
0 okay... huhu...



http://www.cute-smiley.com



kalau korang perasan, kat tab menu atas tu dah ada terpampang perkataan NUFFNANG. klik saja kat situ, atau klik pada button TIPS, InsyaAllah akan keluar tips mengenai Nuffnang atau berblog yang pernah dni buat. berkenaan dengan cara memasang iklan Nuffnang pada blog pula, bukan dni tak mahu buat. tapi dah banyak sangat tutorial yang ada. google je. atau, ikut tutorial yang tersedia pada website Nuffnang. kat Gengblogger pun ada. bahkan, kalau google berduyun-duyun tutorial mengenainya.




http://www.cute-smiley.com

sampai sekarang pun dni masih terkial-kial nak pasang iklan Nuffnang. mesti ikut tutorial. dan semua ni berjaya pasang pun sebab suka atau sikap gemar mencuba. bukan senang nak hadap HTML tu bagi orang tak celik komputer cam dni. tapi Alhamdulillah, dni cuba cuba dan terus mencuba sampai dapat biarpon kekadang tu kuar error bagai, dni cuba. dni rasa, korang pun boleh buat. kalau tak selesai juga perkara tu, dni sarankan korang minta bantuan orang terdekat coz kalau nak minta dni buatkan memang tak boleh kecualilah korang kasi password blog korang kat dni. ye tak? hmm..



http://www.cute-smiley.com


lagi satu berkenaan dengan Buffered Earnings. sama ada email atau komen yang nak tahu cmana untuk dapatkan Buffered Earnings ni... jawapan dni adalah : tak tahu. kenapa? sebab BE ni bukan Nuffnang yangtentukan tapi pihak advertiser. kita cuma perlu berusaha untuk menepati kriteria yang dimahukan oleh pihak advertiser. tidak semestinya berpengunjung juta riban... tapi teruskan berblog, rajen update, tingkatkan traffic, dan isilah survey yang ada pada website Nuffnang tu elok-elok. kasi jawapan yang terbaik!. mungkin ini adlah kunci utamanya. so, apa kata korang godek-godek survey yang korang jawab tu. bayangkan korang adalah advertiser. adakah korang sudi nak kasi Buffered Earnings kepada penjawab survey tu? letakkan diri kita pada tempat diorang. InsyaAllah kita akan tahu jawapan yang terbaik sepatutnya kita jawab supaya kita terpilih. serius ni ... ;) so, cubalah ya...







http://www.cute-smiley.com

sepanjang dni berblog dari tahun 2008, 11 feb 2010 baru dni berpeluang dapat Buffered earnings. itu pun satu je.. lepas bulan februari barulah rezeki Alhamdulillah datang mencurah-curah. kekadang dapat banyak, kekadang dapat sikit. malah pernah status glitterati dni digugurkan. maka dengan ini korang harus faham. mesti berusaha. usaha yang bagaimana? macam kat atas tadi dni cakapkan... itu aje... tak ada pegi mengampu pihak Nuffnang ke apa... itu semua tak perlu. okay?

^___^




dni ada kelas ni... t dni sambung lagi ye...



http://www.cute-smiley.com


p/s:
Goodluck!




12 August 2010

How To Make Castle Cake


hiks...
bertambah lagi cara buat kek pada hari ni. gigih weh nonton video ni dengan line tenet slow. tak khatam lagi tapi teruja nak share dengan korang. so dni tempek gak kat sini. at least dapat gak dni study cara buat kek ni pada bila-bila masa je takyah bookmark bagai. ^__^ jom jom tengok cara buat kek istana comel ni...






p/s:
cam rumit je tapi kalau boleh siapkan, memang gumbira sakan rasanya. InsyaAllah akan cuba. hehe.. sebab tak kreatif sangat bab ni..



How To Make Chocolate Lollipops


tadi kita belajar cara nak buat princess doll cake. skang jom kita belajar cara buat coklat lollipops lak. nyum... ni boleh buat bisness homemade chocs kan? bagus-bagus. nanti kita bukak kedai coklat lak pasni. hikhik... jom kita belajar cara nak buat lollipops..









p/s:
fuhhh, nyum nyum!




04 August 2010