Showing posts with label Review. Show all posts
Showing posts with label Review. Show all posts

16 March 2021

COSMODERM SKIN-LAB PERFECT BALANCED REVIEW

Kotak pink yang comel dan menawan dan sampai! Teruja sungguh bila unboxing kotak pink ni. Cantik! Serius cantik sangat. Tengok rakan-rakan blogger tunjuk kotak pink mereka masa parcel Dini belum sampai hari tu rasa, aduhhhhh! Cantiknya... tak sabar nak dapat kotak pink sendiri. Design lawa, packaging cantik. Siap berebut pula kotak pink tu dengan Darwish. Tiap hari dia tanya bila mama nak siap ambil gambar sebab dia nak kotak pink tu kat dia. 


Inilah dia set Cosmoderm Perfect Balanced. Ada 4 langkah penjagaan kulit yang kita boleh apply dengan mudah sebab dah ada sesiap dah nombor pada packagingnya. Senang sangat nak guna bagi mereka yang selalu ragu-ragu nak guna produk yang mana satu dahulu. Sesuai sangat dengan hashtag #skindependence. Istimewanya set penjagaan wajah ini mengandungi prebiotik dan calamin. Fungsinya adalah untuk:

Prebiotic: meningkatkan pertahanan semulajadi kulit dengan mengekalkan keseimbangan mikrobioma kulit yang sihat.

Calamine: membantu menenang dan melegakan kulit daripada kemerahan.
 
 
 
 
STEP 1: PERFECT BALANCED FOAMING CLEANSER
 
Formulasi pembersih wajah sulfate-free yang membersih liang pori dan menyucikan kulit dengan melegakan kemerahan dan meningkatkan kadar penyerapan dalam kulit dari bahan berkhasiat yang lain.Mudah je cara gunakannya. Cuma basahkan kulit muka dan leher, sapukan clenser dan buat double cleansing sebaiknya. Bilas dengan air bersih.




STEP 2 : PERFECT BALANCED TONING LOTION
 
 
Langkah kedua set penjagaan ini dengan menggunakan Toning Lotion yang bertindak dalam menyeimbangkan PH kulit. Ia mampu memperbaiki dan melembapkan kulit. Toning Lotion ni mesti goncang dahulu sebelum digunakan tau kasi sebati. Kemudian boleh sapu rata pada kulit dap dap atau guna kapas muka.



STEP 3 : PERFECT BALANCED SOOTHING WOW CREAM
 
 
Haa... ini langkah yang ketiga iaitu Soothing Wow Cream. Krim ni adalah krim pelembap yang melembapkan kulit dengan 3 kali ganda menggunakan teknologi Water In Oil. Boleh digunakan sebagai krim siang dan juga malam.



STEP 4 : PERFECT BALANCED  SUN MILK SPF25PA++
 
 
 
Langkah terakhir ini yang paling penting sebab ramai yang skip. Sun Milk ni bertindak sebagai perlindungan sinaran UVA & UVB. Walaupun kita berada di rumah, kita tetap terdedah dengan sinaran UV. Jadi, duduk di rumah pun mesti sapu juga tau. Tambahan pula krim ni juga mampu merawat kulit kering dan melegakan kulit daripada sunburn.
 
 


Untuk pengetahuan korangg, semua produk Perfect Balanced tidak mengandungi paraben, bebas dari wangian dan warna artifikal serta telah diuji secara dermatologi. Semuanya boleh didapati di mana-mana pasaraya dan farmasi yang terpilih. Paling mudah, beli sahaja secara online sama ada di website Cosmoderm atau di Shopee.

29 January 2021

SUPERCUBE MOLASSES HERBS DRINK KIUB MINUMAN HERBA YANG BERKHASIAT




 Wooowwww! Comelnya!

 

Itulah reaksi pertama Dini tatkala melihat packaging kotak-kotak Supercube Molasses Herbs Drink yang baru diterima. Siap ada freegift cawan lagi. Bahagia betul bila ada freegift macam ni. Terus rasa nak buat koleksi mug Supercube di rumah. Nanti  nak beli lagi beli lagi beli lagi... ehh... 

 

 

  

 

APA ITU MOLASSES SUGAR SUPERCUBE

Supercube ni sebenarnya minuman berasaskan herba yang diperbuat daripada gula molases yang dikenali sebagai black sugar atau Japanese black sugar.  Gula molasses atau lebih dikenali gula perang dihasilkan daripada tebu cuma proses pembuatannya tidak sama seperti menghasilkan gula putih. Khasiatnya juga berbeza. Bagi menghasilkan gula molasses, tebu diperah bagi mendapatkan cecair dan direbus berjam-jam sehingga likat kemudiannya dikeraskan mengikut bentuk. Ha... sebab itulah kiub minuman herba ini dinamakan Supercube.

 

 


PERBEZAAN GULA MOLASSES SUPERCUBE DENGAN DI PASARAN

Mestilah berbeza kerana gula molasses yang terkandung dalam kiub minuman herba Supercube dihasilkan daripada proses semulajadi tanpa melalui proses pembuatan gula putih. Kebanyakan gula molasses di pasaran sebenarnya adalah hasil gula putih yang dicampur dengan sirap molasses yang didapati semasa proses pembuatan gula putih. Lebih banyak molasses dicampur lebih gelap gula putih bertukar. Hasilnya seakan sama tetapi melalui proses yang berlainan. Jadi kelebihan pada molasses supercube adalah:

  • ✔️Glycemic index yang lebih rendah. Glycemic index adalah kadar sesuatu menaikkan gula dalam darah. Makanan dan minuman yang menjalani proses2 adalah lebih tinggi glycemic index. Supercube adalah pembuatan natural jadi glycemic index seakan-akan madu. Supercube adalah alternatif lebih baik dari gula putih mahu pun gula perang.

  • ✔️Sedap dan berkhasiat. Molasses mengandungi iron, calcium, magnesium dan banyak lagi vitamin dan minerals.

Supercube dibuat di Malaysia menggunakan bahan-bahan terbaik gred A yang ada dari Malaysia seperti halia dari bentong dan ada yang diimport dari luar negara seperti Bunga Osmanthus dari China. 


Ia tidak mengandungi kafein. Yang paling penting, ianya mempunyai kelulusan HALAL JAKIM.



VARIASI SUPERCUBE MOLASSES HERBS DRINK

Terdapat 3 kotak minuman herba berasaskan gula molasses Supercube  iaitu Osmanthus & Roses, Ginger & Lavender dan Red Dates & Goji Berry. ^jenis kesemuanya. Dalam setiap kotak ada dua jenis kiub tau. Macam Osmanthus & Roses akan ada 10 kiub Osmanthus dan 10 kiub Roses macam tu juga dengan yang lain. 10-10 kiub bagi setiap perisa tu. 

 

 

 

Bila nak minum pilih salah satu yang bersesuaian dan nak gabungkan perisa juga boleh. Potong dua dan campurkan dengan perisa yang kita nak. Contohnya nak minum kiub Ginger dan Goji Berry. Ambil kiub keduanya dan potong dua, simpan separuh kiub dan gunakan separuh kiub lagi untuk keduanya macam dalam gambar di atas ni.



OSMANTHUS & ROSES

 

 

Relax & Heal : membantu meredakan stress dan meningkatkan kualiti tidur yang nyenyak. Herba ini sangat bagus diambil oleh orang yang mengalami masalah insomnia. Ia boleh buat tubuh badan rasa relax dan membantu tidur yang lena. Sesuai sangat minum pada waktu malam sebelum tidur. Kalau nak relaxkan muscle kerana senggugut pun okay juga pilih kiub ni.

 



GINGER & LAVENDER

 

 

Calm & Sooth : membantu dalam melegakan badan daripada kelesuan dan stress. Halia sangat bagus untuk detox, buang angin, legakan perut meragam dan segarkan badan sejak dahulu kala lagi. Levender pula terkenal dengan sifat penenang dan anti stress. Jadi kalau ada rasa berangin tubuh ke... tak enak perut ke.. bolehlah minum air rendaman kiub halia. Kalau rasa stress nak tenang-tenang boleh minum kiub lavender. Campur keduanya pun boleh juga. Boleh bantu legakan migraine juga sebab bila badan kita berangin, mudah juga kena serangan migrain kan...




RED DATES & GOJI BERRY

 

 

Nourish & boost : Ini merupakan Supercube kegemaran Dini. Sebab apa? Sebab Dini sekarang sedang menyusukan Dalisa yang baru sahaja masuk usia 6 bulan. Masih panjang lagi tempoh penyusuan. Tentu sekali Dini perlukan milk booster bagi memastikan susu badan cukup dan berkhasiat untuk anak Dini. Apa yang kita makan, itulah yang jadi sumber hasil susu badan, kan... Jadi, pemakanan ibu kena jaga juga. 


Sesuai sangat dikonsumi oleh wanita ketika mensturasi, mengandung, berpantang dan juga menyusu. Ia sangat kaya potassium dan antioksidan serta serat yang tinggi. Bagus untuk mereka yang menambah tenaga, menambah susu badan, meningkatkan hemoglobin dalam darah, memperbaiki pengaliran darah dan juga melegakan senggugut. 


Haaa... supercube ni bukan untuk wanita je, kaum lelaki pun boleh minum. Kiub ni boleh boostkan energy. Jadi sesuai untuk semua golongan. Kaum Cina gemar betul dua jenis herba ni kan. Boleh minum tanpa ragu-ragu.



CARA MINUM

 

 

Masukkan kiub ke dalam gelas berisi air panas dan kacau sebati, sedia dihidang. 

 


Sedap diminum ketika suam. Macam rasa laici kang pun ada, tak terasa pun herba-herba tu.

 


 Nampak tak osmanthus berenang-renang tu? Oganic tau!


HARGA

Setiap kotak Supercube berharga RM69/SM dan RM74/SS. 1 kotak berisi 20pcs kiub.

 


 

Dini rekomen korang cuba minuman herba ini untuk rasai sendiri keenakan dan dapatkan khasiat yang terdapat dalam  setiap kiub. Dapatkan maklumat selanjutnya di laman sesawang rasmi Supercube Malaysia iaitu:



Website: https://supercube.my/

Facebook: https://www.facebook.com/supercube.hq










18 January 2021

DR.BEAU PURE NATURAL SKIN OIL SERUM, MINYAK SERBAGUNA YANG PATUT DIMILIKI

 Pernah dengar nama Dr.Beau? Jika belum pernah, di sini akan dikongsikan info mengenai Dr.Beau serum. Kenapa beria nak beritahu tentang Dr.Beau serum ini? Alasannya kerana diri sendiri sudah mencuba selama beberapa minggu dan hasilnya memang sangat memuaskan hati. 



Pertama sekali, suka untuk diberitahu yang Dr.Beau ini merupakan gabungan 5 jenis minyak semulajadi yang sangat kaya dengan khasiat melembapkan kulit. Serum dalam bentuk gabungan minyak ini bukan hanya mampu merawat permasalahan kulit dengan berkesan, malah ia juga sangat bagus disapukan pada rambut. 


Istimewanya serum Dr.Beau ini, ia didatangkan dalam bentuk softgel yang terjamin kualiti dan kebersihannya. Kita hanya gunakan satu per satu softgel mengikut kuantiti yang diperlukan sahaja. Ia tak akan tercemar dek sentuhan jari masa kita nak pakai serum atau tercampur dengan udara. Hygenic. Bagus sangat packaging macam ni. Comel pula tu. Dari segi packaging, memang terbaik ๐Ÿ‘ 





Dalam masa yang sama, dengan bentuk packaging yang begini, ianya sangat senang nak bawa ke mana-mana. Tak nak bawa sebotol serum tu pun tak apa. Bawa sahaja berapa biji softgel yang kita nak guna. Dah pakai boleh buang kulit softgel tu. 



JOM KENALI BAHAN BAHAN YANG TERKANDUNG DALAM SERUM DR.BEAU INI 


Penting untuk kita ambil tahu, siapakah pengeluar untuk produk ini dan apakah isi kandungan setiap produk yang kita nak gunakan. Sesetengah individu tu alah dengan beberapa jenis bahan. Ia boleh menyebabkan berlakunya iritasi pada kulit. Haaa... Jom kita kenali siapakah pengeluarnya dan kita semak juga bahan yang terkandung dalam Dr. Beau ini. 


Untuk pengeluar serum Dr.Beau ini, ianya dihasilkan oleh syarikat Tejja Herbs. Tejja Herbs merupakan sebuah syarikat bumiputera tempatan yang aktif menghasilkan produk dengan menggunakan bahan semulajadi. Syarikat Tejja Herbs ini adalah syarikat berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dengan nombor pendaftaran 002215435-D.


Serum Dr. Beau juga mendapat kelululusan Kementerian Kesihatan Malaysia KKM dengan nombor siri KKM : NOT170502921K dan isi kandungannya juga tidak mengandungi bahan terlarang. Halal dan selamat digunakan oleh umat Islam. 






Kandungan utama Dr.Beau adalah 100% daripada bahan semulajadi yang terdiri daripada : 


❤ Vitamin E: Memelihara kulit 


❤ Rosehip Oil: melembut, melembap dan memelihara kesihatan kulit. 


❤ Argan Oil: sesuai untuk semua jenis kulit yang mengawal lebihan minyak pada kulit terutamanya kulit jenis kering. 


❤ Almond Oil: merawat sel kulit mati dan mengurangkan kedutan pada kulit. Ringan dan mudah menyerap. 


❤ Apricot Kernel Oil: sangat bagus bertindak sebagai pelembap terutamanya untuk kulit sensitif. Ia sangat kaya degan vitamin A, C dan E. 


❤ Evening Primrose Oil: mengandungi Omega-3 fatty acids yang sangat bagus untuk kulit sensitif , menyegarkan kulit serta kulit terasa selesa. 


Namun begitu, produk natural juga boleh menyebabkan alergi kepada sesetengah individu. Jadi bagi mengelakkan kulit terkena alergi sebaiknya cuba dahulu miyak ini pada pelipat siku dan biarkan selama 30minit. sekiranya berlaku iritasi, elakkan daripada menggunakan minyak ini pada kulit wajah. 



CARA MENGGUNAKAN SERUM DR.BEAU 


Mudah sahaja cara untuk menggunakan serum Dr.Beau ini. Bersihkan tangan terlebih dahulu dan ambil 1biji softgel Dr.Beau. 





Picit hujung bucu softgel dan tarik sehingga hujungnya terbuka/ terputus. Oleskan serum pada seluruh kulit wajah dan juga leher. 


Lebihan serum boleh juga disapukan pada rambut kerana kandungan serum ini sesuai untuk kesihatan rambut. 





Dini ada terbaca mengenai Dr Beau, bila jadikan sebagai makeup base solekan akan nampak lebih cantik dan glowing. Ini kerana efek minyak yang terkandung dalam serum ini memberikan kelembapan yang baik pada kulit secara tak langsung akan buatkan solekan lebih cantik dan tahan lama. Serum ini boleh dicampurkan dengan foundation. Picitkan serum dalam foundation dan adun sebati. 


Selain itu juga, Dr.Beau serum ini elok digunakan pada tubuh badan seandainya ada tempat yang gatal, punya parut lama seperti stretch mark lepas bersalin dan lain-lain lagi. 



SERUM YANG SANGAT MUDAH MERESAP DAN TAK MELEKIT 


Dengar je minyak terus terbayangkan rasa melekit minyak-minyak gitu kan? Tak adalah! Serum Dr.Beau tak melekit tau. Ia mudah meresap pada kulit dan tak meninggalkan kesan melekit. 


Kulit akan terasa lembut, lembap dan nampak bermaya. Malah dapat efek glowing lagi. Bagus sangat untuk mereka yang mengalami masalah kulit kering dan menggelupas. Serum ini betul-betul memberikan kelembapan pada kulit. 



KELEBIHAN DAN KEBAIKAN SERUM DR.BEAU SANGAT BEST!


Selain cara pembungkusannya yang bagus, cara penggunaan yang mudah dan serba boleh untuk digunakan pada wajah, rambut, sebagai makeup base dan sebagainya. Serum Dr.Beau ini juga menjadi pilihan ramai disebabkan oleh kelebihan dan kebaikan serum ini sendiri. 


Antara manfaat yang boleh diperolehi oleh pengguna setelah menggunakan produk Dr.Beau dengan konsisten adalah : 


✔ Melembapkan kulit 

✔ Merawat masalah kulit kusam 

✔ Merawat kulit berjerawat 

✔ Memudarkan parut pada kulit 

✔ Mengurangkan garis kedutan 

✔ Merawat lingkaran gelap bawah mata 

✔ Mengawal minyak pada kulit 

✔ Memperbaiki liang pori 



KESAN KE ATAS DIRI SENDIRI SELEPAS PENGGUNAAN, TEMPOHNYA BERGANTUNG PADA INDIVIDU 


Kesan penggunaan serum ini boleh dirasai sejurus selepas kali pertama penggunaan. Dini dapat rasa kulit lebih lembap dan nampak segar je muka. Bila sapu foundation, dapat efek glowing. Best sangat. Kulit Dini jenis kering. Jadi Dini perlu guna produk sebegini untuk atasi kulit kering yang kadang-kala tu boleh membuatkan solekan nampak tak sekata dek kerana kulit yang menggelupas. 






Dengan sapuan serum Dr Beau, kulit menggelupas terus jadi lembap dan lebih sekata. Korang juga boleh cuba Serum Dr Beau untuk merawat masalah kulit. Untuk dapatkan kesan penggunaan yang berkesan, kita mesti menggunakannya dengan konsisten. Seeloknya pakai pada setiap hari. Barulah boleh nampak perbezaan sebelum dan selepas menggunakan Dr beau. 


Nak sapu serum sebelum tidur pun boleh sebagai rawatan kulit ketika tidur. Pada waktu ini kulit muka kita lebih rilek tanpa solekan. Bangun tidur mesti kulit rasa lembap dan berseri. 


Oh, ya jangan lupa bila guna Serum Dr.Beau, lebihan serum yang kita pakai pada kulit muka dan leher tu jangan dibazirkan tau. Sapu pada kulit lengan atau rambut. Bahan dalam serum ni juga bagus untuk kesihatan rambut. Untuk kulit kepala pun okay juga. Jom sama-sama guna Serum Dr.Beau jika benar ada masalah berkaitan kulit yang kusam, kering, berjeragat dan sebagainya. 



RAMAI PENGGUNA BERASA HAPPY SELEPAS MENJADI PENGGUNA DR.BEAU


Bukan Dini seorang saja yang dapat merasakan tahap keberkesanan produk serum yang bernama Dr.Beau ini tau, ramai lagi pengguna-pengguna lain yang dapat merasainya. Di sini Dini sertakan sekali beberapa testimoni jujur daripada pengguna lain yang telah menggunakannya. 










BOLEH TAMBAH PENDAPATAN SAMPINGAN JIKA SUKA BERNIAGA !


Selain daripada dapat mengembalikan keadaan kulit kepada keadaan yang lebih baik berbanding dulu, para pengguna Dr.Beau serum boleh menambah duit poket andainya minat dalam dunia perniagaan. Ini kerana, pihak Tejja Herbs sentiasa mengalu-alukan sesiapa saja yang berminat untuk sertai team mereka dalam mempromosikan produk keluaran Tejja Herbs. 





Dini sendiri, sekali dah cuba serum Dr.Beau terus rasa happy kerana dapat membantu masalah yang Dini alami selama ini. Dengan adanya testimoni-testimoni pengguna yang benar-benar telah menggunakannya, tak mustahil mengapa ramai yang mengambil peluang untuk menjadi pengguna dan pengedar untuk produk-produk keluaran syarikat Tejja Herbs ini khususnya. 


Ucapkan selamat tinggal kepada kulit kusam, inilah yang berjaya Dini alami. Lepas ni kulit jadi lebih sihat, lembap dan berseri. Siapa tak seronok kan? ๐Ÿ˜Š 


Itulah serba sedikit info mengenai Dr.Beau serum termasuk review pengalaman dan testimoni dari Dini sendiri selepas menggunakannya. Terus terang Dini rasa puashati dan InshaAllah Dini akan beli lagi untuk penggunaan yang lebih panjang.


Seandainya ada sebarang pertanyaan atau mahukan maklumat yang lebih lanjut, boleh terus hubugi pihak Tejja Herbs dengan cara melayari : 



๐Ÿ” Website: https://tejjaherbs.com/

๐Ÿ” Facebook: https://www.facebook.com/tejaherbs/

๐Ÿ” Instagram: www.instagram.com/drbeau_official 







Terima kasih Tejja Herbs kerana mengeluarkan DR.BEAU SERUM. Kini semakin ramai telah berjaya mendapat kulit dan rambut yang lebih berseri di mana ianya sihat dari dalam hingga terserlah ke luar.  













22 December 2020

BEGEDIL HIGH PROTEIN KIMBALL

 


Assalamualaikum dan hai hai hai korang! 


Ada yang dah tengok ig story Dini tak? Mesti dah tengok tu kan? Dini ada kongsikan hari tu video Dini buat unboxing satu kotak besar dengan riben hijau kuning dari Kimball Malaysia bersempena Kempen Kompem Gaya Malaysia. 



Alhamdulillah syukur sangat sebab Dini dapat pelbagai jenis produk keluaran Kimball dalam kotak istimewa tu. Jom tengok apa yang Dini dapat dalam kotak istimewa Kimball. Haaaa… inilah dia:




  • Sos Cili

  • Sos Tomato

  • Sos Tiram

  • Sos BBQ

  • Sos Cili Thai

  • Sup Tomato

  • Chick Peas (Kacang Kuda)

  • Tomato Puree

  • Foul Medammas (Kacang Parang)

  • Sos Spageti Tradisional

  • Spaghetti Pasta

  • Apron

  • 2X Pinggan Kimball

  • Welcome Card + Recipe Card




Apron & 2biji pinggan Kimball



Caption pada pinggan tu comel je… "Masak dengan Kimball la tu." & "Tambah ler lagi!" Hehehe...



Kad resepi & welcome card



Keluarga Dini memang gemar gunakan sos-sos jenama Kimball. Rasanya yang sungguh enak dan kena dengan selera tekak Malaysian ni. Selalu guna sos buat pencicah, perapan dan dalam masakan. Pastu masakan pun rasa enak macam dekat restoran. Sedap! Pastanya pun kami semua suka.



Kalau korang nak tahu, Kimball  merupakan produk tempatan keluaran Malaysia yang sudah terkenal sejak tahun 1970an lagi. Kompemlah rasanya digemari oleh masyarakat Malaysia. Setaraf dengan produk antarabangsa. Yang penting, ianya Halal.





Okay sekarang Dini nak kongsikan dengan korang satu resepi. Resepi ini Dini olah sendiri sesuai untuk hidangan sarapan pagi atau diet. Hidangan ni menggunakan Kacang Kuda Kimball dan juga Sos Cili Thai Kimball. Kalau korang nak cicah Sos Cili Kimball pun boleh juga. Punnnn sedap!



Korang tahu tak? Dini baru je tahu rupanya Kimball ada produk Kacang Parang dengan Kacang Kuda dalam tin. Lepas cuba rebus kacang kuda Kimball satu famili Dini teruja sebab kacang kuda tu cepat lembut. Gebu.. sedap lemak-lemak. Teruslah terinspirasi buat resepi ni.





Tadaaa! Memperkenalkan… Begedil High Protein diberi nama. Begedil ni mampu mengeyangkan perut tau. Sebab tu Dini cakap tadi menu ni boleh jadi hidangan untuk diet. Nak makan macam tu sahaja boleh, cicah sos pun boleh, makan bersama menu lain pun juga boleh. Jom tengok resepinya:





Bahan yang diperlukan:


  • Setengah tin Kacang Kuda Kimball

  • 2biji ubi kentang saiz sederhana

  • 1tin tuna in chunk (ditoskan minyaknya)

  • Sedikit bayam brazil dihiris halus

  • 2biji cili padi dihiris halus

  • Setengah biji bawang besar dicincang halus

  • Sebiji telur 

  • Garam secukup rasa

  • Sos Cili/ Sos Cili Thai Kimball (untuk pencicah)




Cara-cara membuatnya:



Rebus ubi kentang dan kacang kuda Kimball terlebih dahulu, toskan kemudian lenyek hancur kesemuanya.




Gaulkan bersama kesemua bahan kecuali telur. Boleh masukkan garam juga jika suka. Dini tak letak garam dalam adunan ni.





Kemudian bentukkan begedil tu tak kisah nak buat membulat ke membujur ke… ikut suka koranglah ya. Dini suka bentukkan bujur-bujur.





Macam ni… dah ready untuk dicelup telur.





Telur tu kacau sebati dulu tau dan masukkan sedikit garam. Nak tambah pepper pun boleh juga.





Celup-celup pastu susun ke dalam loyang air fryer / oven. Nak goreng pun boleh tak ada masalah. 







Dini guna suhu 160'c selama 15-20minit. Ikut kesesuaian air fryer korang juga ya. Bakar sampai  begedil nampak kekuningan, kalau nak lebih garing tambah lagi 5minit. Seeloknya sejukkan dahulu sebelum dihidang sebab masa panas-panas tu begedil macam lembik. Tapi bila dan sejuk just nice je bentuk dia. Tak jadi mudah pecah macam ketika masih panas.






Yeayyy! Dah siap Begedil High Protein Dini. Bolehlah dihidang bersama Sos Cili/ Sos Cili Thai Kimball. Dini suuuuka sangat Sos Cili Kimball. Rasanya sangat berbeza. Secukup rasa sangat sosnya tu. Kalu buat burger mesti letak Sos Cili Kimball.  Sos Cili Thai pula Dini suka buat cicah keropok lekor, french fries, ayam goreng, cucur.. alahai kecur liur pula sebut banyak-banyak menu, hehehe… ha ni nak buat cicah dengan begedil. Nikmat betul. Cenggini haaa ๐Ÿ‘๐Ÿป





Ada baaanyak lagi resepi masakan Malaysia bersama Kimball yang korang boleh cuba. Layari https://kimball.com.my/recipe.html



Dengan Kimball, masakan di rumah pun rasa seperti masakan restaurant. Kompem Gaya Malaysia. Seisi keluarga semua menggemarinya. Jom korang kita masak-masak guna resepi Kimball. 

Selamat mencuba!



Info lanjut: 

Website: https://kimball.com.my/ 

FB Page: KIMBALL MALAYSIA 





#KompemGayaMalaysia #GayaMalaysia

08 December 2020

WATER BASED MOISTURIZER UNTUK KULIT KERING YANG TAK BERMINYAK DAN TAHAN LAMA - HANSAEGEE NATURE

Kulit kering dengan Dini tak dapat dipisahkan. Dini mengalami kulit kering sejak selepas bersalinkan anak pertama. Sebelum kahwin, kulit Dini jenis berminyak dan mudah juga naik jerawat. Sepanjang Dini mengandungkan anak pertama Dini tak pakai sebarang produk rawatan muka. Waktu tu rasa malas dan juga Dini ada terbaca mengenai apa yang kita sapu pada kulit mungkin boleh berikan efek pada bayi dalam kandungan. Maka sepanjang tempoh kehamilan Dini abaikan rutin skincare. Sekali haaa, kulit jadi kering kontang pula lepas bersalin. Macam musim kemarau, hehe. Padan muka, malas sangat kan...

 


 

Bila nak cari pelembap kulit je mesti Dini cari jenis water based sebab produk water based sangat bagus untuk kulit kering. Nak rawat kulit kering ni bukan senang. Kena rajin pakai pelembap setiap hari. Selalu baca tips memilih produk untuk kulit kering mesti cari kandungan utamanya adalah air. 





Dan Dini dah jumpa. yeay! Hansaegee Aqua Whitening Cream. Dini 'in love' sangat dengan pelembap muka yang satu ni sebab bila pakai je kulit Dini betul-betul lembap. Kandungan pelembap ni pun helok-helok belaka. Krim ni tidak mengandungi alkohol, sulfate dan paraben tau. Jom cekidaut :

Water, Cyclopentasiiloxane, Cyclohexasiloxane, Glycerin, Niacinamide, Pinus densiflora leaf extract, Sodium chloride, Angelica acutiloba root extract, Cnidium officinale root extract, Paeonia albiflora root extract, Rehmannia chinensis root extract, Prunus armeniaca (Apricot) kernel oil, Camellia japonica seed oil, Betaine, Cetyl PEG/PPG-1-/1 Dimethicone, DMDM Hydantion, Perfume, Gardenia florida fruit extract. 




Tengok, kandungan utamanya water, kan? Tambahan pula krim pelembap ini mengandungi ekstrak herba dan minyak biji benih Camellia Japonica yang bagus untuk memperbaiki kelembapan kulit. Rumusan ini juga menjadikan kulit semakin cerah dan anjal serta bagus juga digunakan untuk melegakan kesan kemerahan akibat sunburn pada kulit. Sebabnya krim pelembab ni bersifat sejuk dan menghidrakan kulit. 

 

 

 

Sesuai sangatlah dipakai dalam iklim negara kita ni. Yang paling penting, ia bersifat non-comedogenic yang sesuai untuk kulit sensitif dan melindungi faktor penyebab berlakunya jerawat. Tak risau tentang jerawat dah. Tengok tekstur krim ni pun dah boleh nampak krim ni terrrsangatlah lembap, kan...






Cara pakainya mudah sahaja. Yang paling penting, cuci muka terlebih dahulu. Macam Dini, selalu pakai pada waktu pagi selepas mandi. Lepas mandi tentulah kita dah bersihkan muka, kan... Siapa mandi tak cuci muka sini Dini nak rotan! Haha.. 

 

 

 

 

Okay lepas tu ambil sikit krim pelembab Aqua Hansaegee oles pada kulit muka dan urut lembut sampai rasa keluar titisan air halus. Kemudian dap dap je bagi titisan-tisan air tu meresap elok dalam kulit. Alaa... tampo-tampo manja camtu. Jangan duk tampo laju-laju lah karang ada juga yang berbekas setepek tapak tangan kat muka. 

 

 

 

 

 

Jangan lupa pakai pelembap siang dan malam di muka dan leher barulah lembap sokmo kulit tu. Sebelum pakai pada kulit muka kalau risau tak sesuai ke apa, cuba dekat tangan dulu dalam beberapa hari. 



 

 

Nampak, kan water drop tu? Wow!



Pemakaian pelembap ini secara konsisten dapat mencerahkan kulit dari dalam kerana Aqua Whitening Cream mengandungi  kandungan Niacinamide iaitu vitamin B3 yang sangat bagus bertindak mencerahkan serta mampu mengawal sebum/ minyak pada kulit wajah. Oleh sebab itu, tona kulit akan jadi lebih bagus, cerah, sihat dan berseri. Tak adalah nampak kesan kulit menggelupas dan garis halus lagi. Tak nak lah nampak kulit lebih tua daripada usia sebenar, kan? Nak cantik kena rajin. Kalau malas, tak mampu den nak nolong aiiii.


Bau krim pelembap ni wangi tau! Bau macam... Hm.., namanya aqua.. haruman macam aqua gitu. Boleh imagine tak baunya? Bau fresh. Yes! Fresh! Korang pun mesti suka jugalah pelembap aqua ni sebab teksturnya pun ringan je tak rasa melekit.

 


Testimoni


Dini dah pakai selama seminggu pelembap ni. So far, Alhamduillah tak ada kesan sampingan. Helok je kejadiannya. Kulit rasa fresh. Bila tengok cermin tak nampak dah garis-garis kulit kering. Maklumlah biasanya Dini suka skip sapu pelembap bila dah jadi surirumah. Kekononya boleh cantik semulajadi uhwekkkkk sangat. Memang tidok leeee. Kena pakai produk rawatan wajah juga kalau nak jaga kesihatan kulit. Komen Dini mengenai Hansaegee Aqua Whitening Cream:


  • Mudah meresap dan tak melekit
  • Harum segar bau dan rasa kulit
  • Kurangkan garis-garis halus
  • Liang pori pun kurang jelas kelihatan dah (sebab kulit Dini terlampau kering)
  • Jerawat tak ada naik
  • kulit nampak lebih cerah
  • Bila pakai waktu makan, bangun pagi tu rasa glowing je kulit awwww!
  • Pakai masa duduk rumah pun selesa sebab tak berminyak, kalau makeup pun tak bercapuk. 
  • Lagi best bila gabungkan dengan Hansaegee CC Cream 
  • Suka tengok efek water drop masa tengah sapu pelembap
  • Hansaegee dah jadi produk penjagaan kulit favourite Dini!



Tengok ni Dini pakai krim aqua dekat rumah. Tak mekap pun. Cuma Aqua Whitening Cream + oles lipbalm. Simple gaya suri rumah. Hehehe...









Yang ni pula Dini ready nak keluar rumah. Jadi, Dini add on CC Cream dari Hansaegee Nature juga dan pakai lipmatte dan blusher. Satu sebelum keluar rumah, satu masa kat taman tengah berpeluh main dengan famili. Haaa... makeup tetap nampak glowing dan tak bercapuk, kan? Sukaaaa sangat! Tak susah-susah nak touch up dah. kecuali kalau makan makanan berminyak, comot lah sikit lipmatte tu kan. Topup lipmatte je lah, gitewwww.



Korang yang rasa nak cuba juga dapatkan krim pelembap Aqua dari Hansaegee boleh tekan link di bawah. Dijamin authentic:



 

๐ŸBrand: Hansaegee Nature 

๐ŸWebsite: www.hansaegee.com/shop

๐ŸIG page: https://www.instagram.com/hansaegeenature/

๐ŸFB page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature 

๐ŸYoutube page: https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia