Showing posts with label featured. Show all posts
Showing posts with label featured. Show all posts

08 May 2014

07 May 2014

Mimijumi pun tak layan



bai bai botol susu mimijumi. mama dah jual dah kat orang yang lebih memerlukan. darwish langsung tak layan botol susu mimijumi tu. pandang pun tak sudi. siap buat 'eeeeee' 'eeee' -_____-" sabojelah mama.


sekarang, mama dalam usaha nak wean off darwish dengan susu badan. masalahnya dia tak nak botol susu. tu yang mama jadi kesian dengan dia kalau tak BF. dengan gelas tak nak dengan botol ada straw pun tak nak. tatau nak wat cemana dah.

09 April 2014

Mukah here i come


Assalamualaikum

hai koranggg! dah breakfast? dni dan darwish dah... makan cucur keju. hehehe... mama darwish tak dan nak masak-masak sangat pepagi ni tak nyempat. darwish tak suka dengar tumis-menumis. dia takut. pastu dok nanges menghilangkan konsentrari masak mama. maka selalunya nak masak kena tunggu papa balik dulu. al-kisahnya... alasan tak dan masak. hooohoooo....



poyo -____-"


besok, kami sekeluarga akan ke Mukah. hubby kena bawa budak sekolahnya ke sana. mama dan darwish pun nak tumpang sekaki ngekor papa. tak sangguplah nak stay berdua dengan darwish kat rumah sampai sabtu. lama tu... sehari pun dah bagai seminggu tau dak kalau papa gi keje. mama nak solat nak mandi sodap-sodap nak rest segala kena ada papa dulu. kalo tak, haishhhh tak de masa untuk mama sebab darwish ni nyusu badan. 


bila mama landing je dia nak mintak susu tak kisahla dia lapar ke tak. pendek kata mama tak de masa nak rest daripada nyusu dia kalau dia tak main dengan papa. time ada papa je lah mama leh rehat kejap. wuuuwuuu :')  lom tambah part kena gigit lagi. cedera parah dah mama nih. rasa nak pi kurung dia dalam bilik lain je. haha!


okaylah korang. saja je ni menaip sementara darwish dok ralit nonton raju the rickshaw kat tv9. kalo tak, laptop ni dia yang punya... kikikii... nak ngemas segala kelengkapan bawak ke sana esok. kang tertinggal, naya... yeay! ikut papa keje sambil makan angin.

04 April 2014

Hackett Family Set

Assalamualaikum
Salam sayyidul ayyam ^___^



ada yang masih berjaga lagi ke? haaa saja dni nak share mengenai baju yang menjadi idaman hati dni. nak merasa juga pakai baju satu set dengan kanda dan anakanda. cam comey je kan bila tengok madam rose wife kepada fizow omar pakai kemeja cam ni. terus la dni godek-godek reseller yang jual baju camni. Alhamdulillah terjumpa juga yang ada jual satu set kemeja, t-shirt dewasa dan kanak-kanak.






actually yang kemeja tu bukan for woman punya. yang tu cutting biasa yang untuk lelaki. tapi dni pilih yang tu sebab tak nak kemeja jenis cutting ikut badan. tak syesyuwaiii dengan title muslimah gitu kan. hihihhh... so, tak ada masalah kalau perempuan nak pakai kemeja ni. nak pakai satu set dengan suami pun boleh ~ kemeja + kemeja.






buat raya pon comey kan? hehe... 


nanti baju-baju ni dah sampai dni laram dan tepek kat sini ye.
gudnait!


21 March 2014

Instagram

Assalamualaikum

Hehe tak dapat tido lagi gara-gara anakanda sekarang siang dengan malam dia tertukar habis sejak februari hari tu. Terpaksa la berjaga malam walau rabak sakan mata dok hadap. 

Nak ubah tabiat tido dia balik dah tak tahu macam mana lagi dah.  Biar jelah dia berubah sendiri. 2minggu lepas asyik tido jam 2-4pagi. Sekarang berubah lagi. Jadi tido jam 5-7pagi. Sabo jelah :') 

in syaa Allah tak lama lagi akan berubah kepada rutin tido yang normal. So takleh tido ni dni capture dua akaun instagram dni. Satu personal ig dan lagi satu biz ig. Jemput follow ye.



Personal ig


 

Biz ig


Dua akaun ni dni handle sendiri. Kalau menyepi salah satu tu gamak dia dni dok hadap yang biz punyalah sebab dni stail malas bak logout. Haha ;p




04 March 2014

AidiJuma Bawal Fever!


 Assalamualaikum

lama tak bersua. hehe, macam biasalah alasannya tak ada masa banyak komitmen lain yang tak dapat nak dielakkan. cheyhhh ngalahkan menteri. tapi tu lah, andaikata korang ada follow pesbuk dni, alkompom korang faham kebenda yang buat dni rasa macam tak de masa nak berblog nak hadap blog apatah lagi nak jenjalan ke belog-belog. (mood nanges) 







saje je nak share. dni ada satu kegilaan yang melampau membuak-buak sangat sekarang ni. tak dapat nak dibendung lagi. dah tahap kronik sampai rela ke sana ke mari mencari design tudung bawal aJ idaman kalbu. alhamdulillah rasa puas hati dapat membelai jiwa raga beli tudung-tudung idaman bak terapi yang sukar digambarkan. hepi sakan tau dak? haaa hanya perempuan yang mengenal apa itu kepuasan shopping. kohkohhhh....






seee... ni baru separuh. ada lagi dalam lemari tu. malas nak menyusun. later dni hapdet lagi naaa... ;)

23 April 2013

Dah semakin besar anakanda Rayyan Darwish



Assalamualaikum...

u olsss ^___^ lama dni menyepi kat blog ni kan. sebenornya sebab tak dapat peluang nak update. susah nak ado kesempatan update guna laptop. nak update pakai henpon, tataulah kenapa application tu asyik fail kalau nak submit entry. sudanya menyepi jugak dni dari berblog. sobsss :'( padahal kemain hari tu beryauu sakan buleh update guna henpon. last2 application tu hampeh lak. tsskkk!





apapun, wajiblah dah update blog ni tayang gambo anakanda comel yang semakin membesar. lagi dua hari akan genaplah 8bulan usia Darwish. wahhh pejam celik pejam celik nak masuk 8bulan dah rupanya... cepat betul masa berlalu, kan... okay u ols... later dni update lagi. sian asben dok layan Darwish tu nak mandi pun takleh dni suh layan anak sekejap. haahaa... ;p



15 February 2013

Waktu mustajab berdoa pada hari jumaat

Dari Jabir bin Abdillah Radhiyallahu Anhu, Rasulullahصلى الله عليه وسلم bersabda;

يَوْمُ الْجُمُعَةِ اثْنَتَا عَشْرَةَ سَاعَةً لاَ يُوْجَدُ فِيْهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ يَسْأَلُ اللهَ شَيْئاً إِلاَّ آتَاهُ إِيَّاهُ، فَالْتَمِسُوْهَا آخِرَ سَاعَةٍ بَعْدَ الْعَصْرِ.

“Hari Jumaat (Siang) terdiri dari 12 waktu, di dalamnya terdapat suatu waktu yang tidaklah seorang muslim pada ketika itu memohon sesuatu kepada Allah, melainkan Dia akan mengabulkan permintaannya. Oleh kerana itu, carilah masa tersebut pada waktu akhir setelah Asar.”

(HR. An-Nasai dan Abu Daud).




BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

14 February 2013

Breakfast di KLIA after habis pantang

peh! jauhnya pergi breakfast kan? bukan saja-saja nak ber-breakfast kat klia nun. tapi sebab flight awal pagi dari kelantan ke KL... nak solat subuh pun kena solat kat airport. sampai je klia cam tade tempat nak tuju tetambah bawak baby, kan. terusla cari je memana kedai yang berdekatan. 29 oct hari tu punya cerita. dah abis pantang, so ikut asben balik miri semula dengan darwish. 



disebabkan kami berdua sama-sama nak makan, cuma ada masa sejam sahaja untuk isi perut jadi terpaksalah letakkan si Darwish yang sedang nyenyak tdo atas sofa. kalau tak makan nanti kang lapar pulak sementara nk makan dalam flight nanti. naik MAS, kan dapatla makan skali...  kitorang bukan letak dia merata-rata eyyy... memang meja makan kat marry brown situ bersofa cemni so senanglah kalau baby nak tidur. hehe...



 

 menu husband punya...




feeling-feeling orang baru abis pantang dengan czer, pilih nak makan bubur nasi je. 




dan my milk booster. orang lain takut minum kopi, daku bedal kopi dari awal lepas bersalin lagi. seriously lepas minum kopi ada rasa susu makin banyak. sebab tu dni tak skip minum kopi dalam sehari. disamping tu juga dni amalkan makan buah oren, minum soya, halba, makan supplement, longan+kurma, vco, dan juga susu. kafein sebenarnya bagus. orderdose je yang tak bagus. so, takyah takut minum kopi eyyy ^__^ ehhh, macam dah tukar topik dah. haha... peace!


-



Tutti Frutti di hari ulangtahun perkahwinan yang pertama ^__^


 

dah lama mengidam nak cuba tutti frutti yang diperhebahkan kesedapannya. memandangkan di Miri tak ada tutti frutti maka haruslah dok terliur sakan nak try benda alah tu. pada 10/12/12 hari tu dni ada di kelantan. terus ajak asben keluar beli tutti frutti sebagai santapan istimewa di hari ulangtahun perkahwinan kami. dah bajet tak mo beli kek sebab nak celebrate skali anniversary kitorang dengan umi dan abahpada 19/12.




disebabkan teruja tengok ada perisa cappuccino kalau tak silap, sebagai penggemar kopi yang tegar terus merembat perisa tu. then nampak vanilla... lalu difikirkan mungkin sedap vanilla macam eskrim vanilla lalu rembat vanilla pula... nasib baik akhirnya terbuka hati nak rembat skali perisa strawberry. kalau tak, perghhh... menjawab la tak berapa selera nak menelan froyo tu.

 


kalau yang perisa buahan barulah sedap. perisa lain, tak sedap u ols... nyesal pulak rembat cappuccino banyak-banyak. kalo tau je daku hambik yang perisa buahan sajork. pendek cerita, tak ado dekat miri pun tak apolah... tak ngidam froyo dah... kih3... makan eskrim lagi nyummeh.



-

Kisah Bersalin Part 4 : Jururawat di Hospital Kerajaan

Ramai yang takut nak bersalin di hospital kerajaan sebab fikirkan mengenai layanan jururawat di sana. bagi yang berkemampuan terus memilih hospital swasta sebagai tempat untuk mereka bersalin. layanan jururawat dan doktor yang bagus, bilik yang cantik dan lebih privacy, makanan lebih sedap dan beberapa faktor lain lagi yang diambil kira. satu ajelah... kena sediakan ongkosnya melebihi jumlah kos sebenar. kalau bersalin normal tak apalah... kalau terpaksa czer, forcep, atau ada komplikasi lain, cas lain pulak yang u ols kena... kalau tak ada bajet lebih tak ke haru di akhirnya nanti. hehe...kalau nak selamat ongkos, lebih baik ke hospital kerajaan saja.



pengalaman dni di hospital kerajaan selama 5hari sebelum hari raya puasa kena tahan di wad, Alhamdulillah jururawat baik-baik belaka. layanan yang bagus dan mereka siap boleh bergurau-senda dengan bakal-bakal ibu. ada yang baik hati nak tolong itu dan ini. ada yang teruja bila dapat tahu kita orang semenanjung sebab mereka pun dari semenanjung... sama-sama takleh balik berayalah katakan... ada yang manis cantik sentiasa melebarkan senyuman bila bertentang mata... sejuk hati bakal ibu yang gundah gulana resah gelisah di dalam wad bila tengok nurse camtu.



tapi... memang betul. ada juga jururawat kat dalam wad dni hari tu yang membakar jiwa raga. mood asyik spoil je kalau dia datang. dan dni sampai MENANGIS tahan geram dan marahkan dia! tiap kali dia datang mesti dia tengking2 dni dan marah2 sambil membebel suruh dni serahkan pad pada dia. kalau dni jawab tadi doktor dah datang dan tanya saja tak cakap suruh bagi pad pada nurse dia terus marah. dia cakap wajib bagi pada dia. kebetulan masa tu dni tak ada pad. dia paksa dni pakai. dni rasa macam bodoh je buat dni macam budak tadika. dah dni tak ada pad macam mana nak pakai. penat dni jawab tak ada tak ada tak ada. dia suruh pakai masa tu juga. suruh husband beli blabablabla dia membebel tak berenti langsung. dni jawab henfon tak ada bateri. nak cas tak boleh sebab nurse tak bagi cas henpon dalam wad.dah tu cemana nak mesej husband. dia paksa juga dni pakai. hinggakan jiran sebelah katil yang tengok dengan rasa tumpang geram dan nak marah dan kasihan pada dni terus meleraikan bebelan nurse tu dan cakap nanti saya tolong bagi dia call husband dia guna henpon saya dan pinjamkan dia pad saya. korang tahu apa nurse tu jawab? GANTI balik tau pad dia. jangan nak manja sangat kat sini. saya ni puasa. awak tu tak puasa. awak kena hormat saya sebab saya berpuasa. 




WHAT THE??? motif dia cakap dia puasa sebab tak nak bagi dni fighting dengan dia. konon kena hormat orang yang berpuasa. kau puasa pastu kau maki hamun pesakit dan buat dia sakit hati apa yang kau dapat? memang sakit hati gila. gara-gara tu dni menangis sakan sampai tersedu-sedu dalam bilik mandi lepas dia selesai membebel. sakit hati ni Ya Rabbi, Allah je yang tahu. tak pernah jumpa lagi manusia macam tu. lepas tu setiap kali dia datang mesti dni bengang. kengkawan pun bengang. ceh, tetiba dah jadi geng dengan orang dalam wad tu. haha! mana tak bengang, tak ada budi bahasa, tak hormat pesakit dan juga garang.



kata orang dalam wad tu, kalau buku merah kita tulis SURIRUMAHTANGGA, setengah nurse akan layan kita gitu-gitu je. kalau penjawat awam atau yang bekerjaya, terus dia layan elok-elok. yes! dni akui nurse yang marah dni tu jenis insan yang berdiskriminasi macam tu. sebab buku merah dni tertulis dni suri rumah. masa buat buku merah tu bulan satu, dni start kerja bulan 3. tu pasal takde tulis GURU kat situ. duk di wad kelas 3 dengan berstatuskan suri rumah terus dipandang rendah oleh dia. sangatla tak adil di situ. bila husband kita datang pakai baju kerja pastu dia tanya husband kerja ape lalu husband jawab cikgu boleh pula dia cakap dengan husband dni elok-elok. siap husband macam confuse betul ke tu nurse yang dni ceritakan.



korang tahu tak.. lepas raya dni warded skali lagi dan dni duk di wad kelas pertama sebab guna GL. ternganga dia tengok dni yang duk dalam wad tu. siap panggil dni cikgu. pastu cakap elok-elok tak de tengking-tengking macam hari tu dah. cuma adala sedikit bermuka-muka sebab hari tu kan dah 'aniaya' dni kaw-kaw. dah tu konfemlah dingin sikit layanannya.



nurse lain, Alhamdulillah. semuanya baik. siap sambil check kita boleh share pengalaman mengandung dan bersalin diorang, cerita pasal baby dan anak diorang. baik-baik belaka... memang tak menyesal duk hospital kerajaan. cuma yang sorang tu je lah. kerana nila setitik rosak susu sebelanga. nama dia pun dni boleh ingat sampai skang. sebab terlalu bengang dengan dia. haha... pengalaman ngeri dok spital la tu kena marah dengan nurse tu tiap kali dia datang. menangis beb. nak lawan, malas... padahal ikut hati nak je fire balik. kalo dni fire balik silap ribulan dia yang menangis nanti. wakakakaka....




bersambung...



Related Posts:



-

08 February 2013

Kisah Bersalin Part 3: CTG (Cardiotocography) punya story

sambungan daripada kisah PART 2:




malam tu dni kena panggil dengan nurse untuk buat CTG (Cardiotocography). kena baring terlentang, lepas tu nurse sapukan gel pada dan lekatkan wayar-wayar pada perut. dengan perut yang membesar tu, memang rasa lemaslah berbaring terlentang. pastu rasa lenguh badan kalau terlentang lama-lama. nak bangun pun susah -__-" dni pernah tengok kat tempat swasta, momma akan duduk atas kerusi yang selesa untuk buat CTG jadi tak adalah rasa lenguh sangat. CTG tu macam ni:







masa tengah buat CTG tu, nurse akan monitor dengan kerap untuk memastikan degupan jantung baby dan kontraksi yang berlaku tu ok. kalau ada yang tak kena memang dia akan buat emergency czer lah katanya. Alhamdulillah CTG kali pertama tu okay... cuma, sebab nurse tak puas hati dengan graf yang keluar tu jadi dni kena baring sampai dapat graf yang ok. sebab kejap2 baby menendang... kerap sangat dia mengeras dan menendang masa buat CTG. sejam lebih dni kena CTG masa tu. lenguhnya Ya Rabbi... Allah je yang tahu. sampai kaki rasa nak krem sebab kena baring tak boleh gerak banyak sangat huhuuu...



lepas siap je CTG jam 3.00 pagi, dni baring-baring kejap... tak rasa mengantuk sebab dok ralit perhatikan bakal-bakal ibu dalam wad tu. macam-macam kisah. kalau distory kat sini makin panjang pula kisah dni nih. haha! jenuh nak habiskan. maklumlah 10hari warded kan...



jam 4.00pagi nurse datang lagi nak bagi 2nd injection untuk kuatkan paru-paru baby. sakitnya kena inject tu Allah je yang tahu. rasa nak menggelupur pun ada. naseb baik bakal ibu lain suda nyenyak dibuat mimpi. kalau tak, diorang konfem tengok daku dok menahan kesakitan macam sakit orang nak bersalin. hehehe... sakit tau kesan injection tu... berdenyut sakan bahagian pinggul dibuatnya...



sekejap pastu nurse datang lagi. kali ni dengan ubat-ubatan segala. telankan ajelah sebab semua tu untuk kebaikan baby kat dalam perut. kata doktor, ubat-ubat tu kena makan sebab risau nanti baby ada jangkitan coz air ketuban dah nak kering. banyak kemungkinan yang bakal berlaku. so scarry tau dengan kenyataan doktor. risau tahap maksima... sepanjang duk dalam wad tu hanya mampu berdoa, berzikir dan baca Quran je. tak dapat nak bayangkan perasaan masa tu. ye lah, anak yang kita kandungkan dah berbulan-bulan, kita tentu nak dia selamat dilahirkan... nak jumpa dengan dia, nak lihat dia membesar, nak cium peluk dia... tawakkal dan berserah sahajalah pada Allah.



sepanjang dni dalam wad, rasanya 2-3x sehari dni kena buat CTG. memang penat sangat bila masa kena buat CTG tu tiba. dah la selalu kena CTG antara jam 1-5pagi. siang hari pun kena CTG. masa tidur 100% terganggu ketika duduk dalam wad. kalau siang hari, time melawat bising dengan pelawat. time melawat habis, nurse dan doktor pula datang, pastu kena makan... kalau ada orang nak bersalin, riuh juga... kita pun teruja nak tengok. pendek kata, tak lena sangat duk dalam wad.  memang non-stop punya rutin. hati pun resah fikirkan baby dan suami...



bersambung lagi! hehehe peace!




Kisah Bersalin:
PART 1
PART 2



-

Kisah Bersalin Part 2: Dalam Wad Bersalin

okay kita sambung cerita daripada yang PART 1 punya story. nak karang panjang-panjang nanti juling lak mata u olsss nak baca. tetambah lak takut si kecil bangun lalu dni putuskan story malam tadi disambung ke pagi ni. sekarang ni dia masih tidur nyenyak dibuai mimpi indah. pasni bangun nak nenen tak dapatla mama nak blogging. hehe...



lepas je asben balik, kerja dni menanges je lah kat dalam wad.  dok BBM dia tak berhenti-henti sampai bateri henpon habis. charger pula tak bawa sebab nak bagi can asben guna di rumah. charger dia punya jiran yang pinjam. sebelum bateri henpon habis dni sempat pesan ke asben bawak henpon yang dni guna untuk berbisnes. kut-kut ada yang nak order barang, boleh dni handle kat situ walaupun tak dapat online...



dalam jam 6 macam tu asben datang dengan bawak mi goreng mamak untuk dni makan. nurse cakap kena beli makanan sendiri sebab masa tu tak disediakan lagi makanan untuk dni. mujur juga dah beli roti dan biskut. tapi dni tak kisah pun sebab pada masa tu kan bulan puasa. dah 21 hari dni berpuasa jadi dni tak ada rasa macam nak makan sangat. mood puasa is on walaupun dah berbuka awal pada hari tu. dni tengok asben yang duduk kat tepi katil. rasa sayuuu je. rasa nak makan pun tak selera. malam tu dia akan mula tidur sorang diri di rumah sewa kami. 1st time! oh tak tahulah macam mana keadaan dia. siapa yang nak masakkan juadah berbuka/sahur untuk dia. siapa yang nak kejutkan dia bangun sahur. siapa yang nak temankan dia berbuka dan bersahur. siapa yang nak sidaikan baju, kemas rumah dan semuanyalah! ohhh sungguh sayuuu :'( berdrama air mata lagi. asben cekal je tengok bini dia nanges. biasalah lelaki... takkan tumpah air mata dia macam puan bini walaupun dalam hati dia hanya Tuhan je yang tahu.



dekat waktu berbuka, asben balik rumah untuk berbuka puasa. mencurah air mata lagi... tengok dia melangkah kaki keluar wad. untuk berbuka puasa seorang diri di rumah! xtahu macam mana perasaan dia kan? bini dalam wad, berbuka sorang diri. isk3 syahdunya... waahhhh sambil taip entry ni bergenang air mata lah pulak. hohooo penangan memori hari tu. tskkkk kalau Darwish nampak ni buat malu je ;p



sepanjang hari pertama dni masuk wad, dni tak call pun family dni. nak call macam mana. asik nak nanges. karang kau bercakap teresak-esak macam budak kecik dalam wad tak ke haru! malu kat bakal ibu lain. hahah! masa tu dni duk dalam wad kelas 3 sebab wad kelas 1&2 dan full. memang full sakan lah wad bersalin seminggu b4 raya. sampai ada yang kena duduk kat koridor. bersyukurlah dni sempat dapat katil. asben lah yang maklumkan keadaan dni pada keluarga kami di kelantan dan terengganu. 





lepas asben balik, terus dok sms dia... kekonon macam temankan dia berbuka puasalah.  nak BBM dah tak boleh sebab dni suruh asben bawa balik blackberry dni. pastu nurse datang check... dok check degupan jantung baby, tanya apa yang patut lepas tu dia pesan malam nanti dni kena buat CTG dan akan ada 2nd injection untuk kuatkan paru-paru baby. pagi tu dah kena sekali. sangat sakit okay! kat bontot lak tu. huihhh... ni nak kena sekali lagi. sabor je lah.. untuk kesihatan baby, ku rela di-inject.




okeh... baby macam nak bangun tu... kena sambung cerita lagi later... 
peace!


Kisah Bersalin:
PART1
PART 3



07 February 2013

Kisah Bersalin Part 1: Warded Seminggu di bulan Ramadhan


Assalamu'alaikum...

lama dok peram kisah nak bersalin hari tu. dah masuk 6 bulan. baru berkesempatan nak karang story kat sini. kisahnya pada bulan Ramadhan al-mubarak hari tu... 9hari sebelum hari raya, dni rasa tak sedap hati sebab air yang dni sangkakan air kencing kerap sangat keluar. setiap hari wajib keluar air tu. dni yang dah sarat mengandung, cuma fikir mungkin dni terkecing sebab kandungan dah besar dan tekan pundi kencing. sejak kandungan dni 6 bulan lagi dah terasa air tu kua sikit-sikit. tapi masa bulan puasa air tu keluar macam makin banyak.



barulah dni perasan rupanya bukan air kencing. sebab air ada sedikit likat, tak macam air kencing pun sebenarnya. dah tak berbau hancing. kalau air kencing, konfem hancing! kan? terus dni arahkan suami cium basahan yang melekat tu sebab nak kepastian sama ada betul-betul tak hancing atau dni punya deria bau yang dah wenggg. hehehe... terpaksalah juga encik suami menuruti kemahuan si isteri. ternyata, beliau juga tidak terhidu bau hancing pada basahan tu. kami berdua apa lagi... terus macam terpinga-pinga. macam, eh! eh! dah nak bersalin ke ni? asben siap tanya. dni tak boleh tunggu sampai raya ke? sebab dah nak raya ni. haha... boleh pula nak main tunggu-tunggu. karang terbersalin kang nak jadi bidan ke cik abang? ;p




dengan sepantas kilat dni google tanda-tanda leaking liquor, pecah ketuban secara perlahan-lahan dan kekeringan air ketuban dalam kandungan. TERNYATA! dni mengalami simptom yang dinyatakan dalam info yang dni baca. berdesuppp kami ke klinik berdekatan, dan doktor sahkan yang ketuban dalam kandungan dni dah kurang dan dia suruh dni buka puasa terus sebab risau kalau ada kemungkinan dni akan bersalin pada hari tu juga. dengan gabranya keluar klinik dan bagitahu asben dan jiran yang dni akan ke hospital besar terus ke tempat bersalin sebab emergency case.





kelam kabut kami kemaskan apa yang patut, asben kelihatan begitu risau dan berdebar. kesian sangat kat dia masa tu. ye lah kami berduakan berada di perantauan. kami saling bergantung di antara satu sama lain. tak ada sedara mara kat sini. bila berlakunya kecemasan begini teruslah rasa macam oooh kesiannya dia kena hadapi semua ni sorang diri kalau dni warded nanti. 



sebelum ke hospital besar, sempat kami berdua singgah di mall beli roti, coklat dan air untuk dni berbuka puasa dan bekal dni kat hospital. masuk kereta, terus makan dengan perasaan berkobar-kobar. sekejap excited sebab rasa macam ehhh ehhh tak sabarnya nak jumpa dengan anak mama! kejap-kejap rasa sayu sebab sian kat asben tengok dia bersusah-payah. huhu perasaan bercampur-baur. apapun, kena bertawakkal kepada Allah. hanya Dia yang dapat mempermudahkan segala urusan kita. sobsss...


sesampainya di dewan bersalin, lepas register segala, kena buat ujian air kencing, darah dni diambil dan doktor mula buat CTG serta scan. SAH! air ketuban dah kurang dan bagi mengelakkan infeksi doktor cakap dni kena tahan di hospital. pastu kena seluk. serius rasa cuak. doktor laki lak tu masa tu. hahah! mana-mana ibu yang bersalin dengan doktor lelaki akan faham perasaan tu. kau kena tunjuk pada selain hasben kau! rasa macam... peh... pasrah gtu. huhu...


masuk kat situ dalam jam 11 pagi... jam 3petang lebih camtu baru confirm kena warded. betapa setianya asben tunggu kat luar dewan bersalin dengan gundah gulana dan gelisah kat luar sana. maklumlah hospital miri, kaum suami dilarang masuk bersama isteri. tak sama dengan tempat lain yang bagi suami temankan isteri. kau buat-buat nazak nak jumpa asben masa nak bersalin tu pun dia tak kasi gak suami masuk tau... isk3... ketat undang2 dia... 



lepas kena tolak masuk wad, dah dapat katil, asben temankan sekejap pastu kena balik sebab masih bukan waktu melawat. see! bukan takat temankan masuk dewan bersalin. dalam wad pun tak dibenarkan ada yang teman. tak boleh langsung. sedih tawww... huhuuu dah la sebatang kara kat sana, tak dapat pula asben temankan dalam waktu-waktu memerlukan macam tu. maka berlakukah drama air mata. lepas asben balik je, menangis ajelah keje dni. tak dapat nak tahan sebak di dada... mencurah-curah juga air mata yang keluar.



bersambung...

PART 2 
PART 3



-

06 February 2013

Thank you Mama Mikail!





U know, my lesbo... kawen beza sebulan, umo beza setahun, pregnant beza seminggu, bersalin pun beza seminggu. sama-sama dapat anak lelaki pulak tu. tau tak siapakah gerangan beliau? yesss... yang dah lama kenal dni di alam maya blog ni opkos kenal dia kan kan kan ^___^ sape lagi kalau bukan Zie Madini. hehe... we ol ni ekceli bukannya lesbo. tapi digelar lesbo sebab banyak persamaan we ol secara tak langsung. tu yang tetiba we ol jadi ter-rapat sakan walaupun masa tu jarak we ol kemain jauh. kelantan-sarawak! tak pernah jumpa... tak pernah kenal... cuma melalui blog. tapi ada chemistry... siap ada drama merajuk bagai kalau ada apa-apa kan yunk? haha lawak la kita nih.




hari tu Zie Madini ada hadiahkan Darwish baju romper batman. sempat la Darwish pakai dalam 2minggu pastu dah ketat dah skang. tak padan tang nak butangkan romper tu. ehehe dah semakin panjang budak tecit ni.




baju tu kembar dengan anak dia, Mikail. tapi tak menyempat dni nak copy gambar anak comel Zie Madini. ni pun online dengan kelam-kabut dengan harapan dapatla siapkan entry ini. 3 hari dah terperam gara-gara Darwish asyik berkepit je dengan mama. ehehe.. apapun, tq ya yunk untuk baju ni! leh simpan untuk adik Darwish :)




04 February 2013

Kerja semasa dalam pantang


 kusss! semangat weh masa dalam pantang pun buat kerja. actually kerja2 ni sepatutnya siap sebelum dni bersalin. sebab customer tempah felt pillow dengan dni sebelum dni bersalin lagi.. dalam 3 minggu awal. tapi takdir Allah SWT, dni bersalin 3minggu awal daripada due date. jadi, tak sempat nak buat felt pillow yang berjumlah beratus buah... 


Alhamdulillah, customer ni sangatlah bertolak ansur dan memahami. syukur sangat2. sebab dni tak dapat siapkan tempahan pada masa yg ditetapkan. mana nak hadap kerja, mana nak hadap anak semua tu kan. tambah2 si anakanda tu direct BF. kalau dia nak menyusu, satu kerja apa pun tak dapat nak buat. kena fokus menyusu je. ni antara bantal felt  yang dni siapkan  semasa dalam pantang ^__^






bulan lepas, barulah setel semua buah bantal yang ditempah oleh customer tu. rasa lega dan bersyukur sangat dapat siapkan juga akhirnya... nak tampal semua beratus buah bantal nanti takut entri cecah kerak bumi lah pulak. hehe... kalau ada kesempatan dni akan letakkan semua gambar2 pillow tu di FB dni... yang pastinya dni akan stop bercraft buat sementara waktu. tak ada masa sangat2. sorry tau pada yang nak order. order felt craft ditutup untuk ahun ni ^__^



-

12 November 2012

Gambar anak? Follow facebook dan instagram dni meh ^__^


 ramai dok tanya bila dni nak update gambar anak dni kat blog. hehe sorry u ols.. dni terlalu busy melayan kerenah si kecil + nak siapkan felt craft yang menimpun. super tak sempat masa nak hadap blog. tapi seriously hati ni memang meronta-ronta nak update blog. dah lama berblog zaman bujang senang sekali tak dapat berblog dengan rakus lak after kawen coz ada komitmen. pun begitu dni tak stress pun tak leh update blog sebab dni happy dengan kehidupan rumahtangga dni. awwww love u hubby! love u my son!



 senyuman manis Rayyan Darwish ;)

okay macam ni lah u ols... yang nak ikut perkembangan dni or nak tengok wajah comel anak kesayangan dni boleh follow facebook dan instagram dni. dni memang 24hours la lebih kurang melepak kat situ. yelah boleh bukak akaun fb dan instagram di hujung jari je. kalau blog, susah sket nak hapdet tru henpon kan... so that y lah super lazy dni nak hendap blog...



 mata bulat! mama kaco dia tido hehe..

nak follow fb dni leh klik link yang ada kat widget sebelah kanan blog dni nih. haa... senang je kan... instagram lak akaun dni nama ardinihumaira... cepat follow ramai-ramai... hik3...




and opkoslah bila dah ado anak ni dni koje capat hal anak je lah kat instagram and fb... kalau update blog pun rasanya konfem penuh cite pasal anak gak kat sini. acane u ols... ready tak nak hadap update daripada dni pasal si anak ni? jangan nanges eyyy ;p




11 October 2012

10 October 2012

Merindui kekanda yang berada jauh di Miri


hari ni dah genap sebulan dni tak jumpa dengan suami tersayang... rindu sangat rasanya... maklumlah sebelum ni kami selalu bersama, tak balik kampung langsung lepas kawen. tiba2 lepas bersalin, terus tak dapat jumpa dia selama sebulan. fuhhh mencabar juga keadaan ni. selama seminggu juga lepas suami berangkat balik ke Miri dni duk nanges je. haha! malu kat anak... mamanya nanges rindukan papa ;p



 
 papa dan Darwish dalam flight - 14days


InsyaAllah 24hb nanti, suami dni akan berangkat pulang ke kelantan untuk menyambut hari raya aidiladha bersama + kami nak adakan majlis akikah buat anak teruna. pastu 28hb dni, suami dan baby akan berangkat ke Miri coz cuti dni dah habis... kena balik kerja. sobsobsss... nanti mula episod rindu kat family la pulak kan. macam tu lah bila duk jauh2... rindu sana rindu sini ^___^ 


actually dni masih busy dengan baby + siapkan tempahan felt pillow. jadi dni tak sempat nak berblog. bila ada masa lapang nanti dni akan update dan blogwalking. memang rindu nak berceloteh kat sini. tak sabar nak share pengalaman bersalin. hehe... nak stori pasal pengalaman mengandung macam cerita basi pulak. haih... itulah dni selalu tertangguh nak wat entry. sudahnya, tak terstori kat sini. adoyai... dni update later eyyy,... tengah blur nih, haha!



16 September 2012

Darwish - 23 Days

-



lama tak blogging sejak lepas bersalin. hehe... layan mood jadi seorang ibu. memang heaven! Alhamdulillah, hari ni baby Darwish dah berusia 23 hari. dah makin bambam pipi dia... dari 2.35kg dah naik 3kg... next week harap-harap makin naik la kg dia ^__^ tak sabar nak tengok dia membesar.






InsyaAllah dni akan update mengenai pengalaman bersalin dan sebelum bersalin yang kena warded sampai 2x sebelum dan selepas raya. tungguuu ;)



-