27 October 2014

Pemenang GA by Ardinihumaira - Bawal AJ Macaroon menjadi milik korang



Assalamualaikum



hai koranggg ^__^ hari ni dni nak inform pemenang yang berjaya meneka dengan tepat harga tudung yang dni pakai kat entry ni ----> TEKAN SINI. kebetulan, dua orang yang teka dengan tepat. sepatutnya selai tu dni punya tapi dan dua-dua nak macaroon maka dni korbankan jelah yang dni punya tu. heehe... Insyaa Allah jika kita bahagiakan orang lain, Allah berikan ganjaran yang setimpal dengan kebahagiaan orang tu pada kita. 





  
aidijuma by Datin Norjuma


ok, alkisah tudung tu asalnya dni berkenan sangat lepas tengok Datin Norjuma, founder tudung bawal terlarisss masa kini aidiJuma pakai.pastu bila dni google, tak ada yang jual pun. macam susah sangatlah nak dapat. tak tau nak beli kat mana. kat website pun tak ada yang ni. dni kenan sebijik kaler ni. walaupun ada warna lain untuk design ni jadi tak rasa nak beli langsung. angau kat kaler tudung purple biru dengan black stripes tu. last-last terjumpalah satu FB Page jual. harga dia murah sikit drp kat website aJ. teruslaaa rambang mata. nak beli terus. setel payment segala, baru paam. oh ni bukan original aJ. inspired je.



masa tu still lagi tak paham and belum kena virus aJ fever. cuma dah nak start engine dah mengusha usaha gak cari design mana lagi by aJ. terus hendap punya hendap terjumpalah satu group FB untuk fan aJ. wahhhh maka sah dah la tudung dni beli tu tak ori. borong sekodi, RM10 selai tak termasuk pos. ori punya RM59! kemain kau beza harganya kan?terus masa tu yang tak berapa nak gilos dengan aj beli yang tak ori je. -___-" kualiti kain dia memang langit dengan bum la. lebar saiz tudung pun tak sama. so, korang-korang better beli yang ori tau. memandangkan sekarang harga aj semua mampu milik InsyaaAllah takya duk buat koje beli yang tak ori.


ituelah al-kisah tudung tu. maka dengan ini dni umumkan dua orang pemenang yang meneka dengan tepat harga tudung tu ialah:






yeayyy! pandainyeee korang ^__^
jadi, tudung kat bawah ni akan jadi milik korang. nanti dni contact korang tru emel ya... tahniah!



WL Macaroon

terima kasih dni ucapkan kepada semua yang sudi memeriahkan GA yang dni anjurkan ni. sempena besday yang ke-28 pada hari ini, dni berjaya gak update blog yang agak lama terabai dengan cerita merapu meraban ;p hepi okay! buat benda kita suka opkos la hepi... eeeheeehe. insyaaAllah dni akan buat GA lagi untuk korang. kasi tudung aJ gak. stay tiunggg ye!

24 October 2014

Giveaway by ArdiniHumaira : Macaroon & Eiffel

Assalamualaikum

Hai koranggg! Haaa, nak hadiah WL Macaroon Flower dengan Eiffel tak? Tapi  kena pilih salah satu je taw. Bukan soramg dapat dua-dua. Hehe... Senang je cara nak join. Korang jawab soalan mudah ni. Mudah senang dan simple sangat. Teka pastu salah ke betul jawapan korang tak de masalah. Tak kena penalti pun. Ngehhhhngehhh 😜



Syarat penyertaan:
1) teka berapa harga tudung yang dni pakai kat dalam gambar tu 👆
2) infor korang nak tudung mana satu kalau menang. Eiffel atau macaroon. 
3) letak emel korang. Nanti dni inform nama pemenang. In case korang tak aktif blog, dni alert korang kat emel ye. 


____________________________

Contoh jawapan penyertaan:

1) RM0.00
2) Macaroon
3) ardinihumaira@gmail.com

____________________________








Simple kan? Haaa... Jomlah join. Pastu jika bertuah, InsyaaAllah tudung White Label latest collection by aJ tu bakal jd milik korang. Cunnnn sangat taw. 


Tarikh tutup penyertaan: 26 Oktober 2014 jam 12malam. 


Jawapan yang tepat tau paaaling tepat dni akan hadiahkan mana-mana tudung pilihan korang. Dua orang pemenang akan dipilih taw. So, grab peluang keemasan untuk dapat tudung free daripada dni. 

Selamat mencuba! 😘😘😘






14 October 2014

Aidijuma White Label dah jadi my fav tudung pulak

Assalamualaikum


lama tak update blog. hehe macam basalah alasan takde kesempatan ^___^ sekarang ni dni masihh dalam mood fever kat tudung aJ. nak wat cemano, design dia cecantik. asyik berkenan je. tak beli, duk teringat-ingat macam kena ubat pengasih. lepas beli baru lega. kepuasan katanya. aaahhaaha sabo je lah encik suami melayan minat isterinya ni.



lastest, aJ ada keluarkan design smiley untuk white label punya. dni dok berkenan kat smiley blue memandangkan tudung merah/pink dahh terlampau banyak. aJ paris tu pun tak dan pakai lagi. yang hijau tu pun kenan tapi masalahnya hari tu dah beli hhijau camtu juga. ehhhh silap. bukan beli. nini adik dni yang hadiahkan. warna sama masalah juga... tak tau nak pakai masa bila >___<"






dni lagi suka pakai white label daripada black label sebab WL ni takyah iron pun ok terletak je, tak mudah keronyok. suka sangatla dni pakai yang tu sebab dni pemalas betul nak iron bagai ni. pegi ngajar kat sekolah pun rilek je tak iron baju dan tudung. miahaaha ;p



kalau korang pun nak beli tudung ni, boleh ke website aJ ----> www.aidijuma.com masih availabe lagi design ni. jom kita p beli sekarang :)






01 September 2014

Wide Shawl tutorial | Dena Bahrin Style



Assalamualaikum


dni nak share tutorial pakai wide shawl yang dena bahrin selalu gayakan. ada dia share di instagramnya hari tu. so, dni duk follow step-by-step cara dena yang lebih kurang sama jugak dengan gaya Irine pakai tu, selesa sangat. rasa betup-betul cover aurat dan kemas. lepas ni boleh la beli wide shawl banyak-banyak. hehe ^__^





nah...tu dia gambar captured guna henpon terus. takde crop-crop edit bagai. malas nau eden nak mengeditnya pakai laptop ni. hahaha...


selamat mencuba!

16 July 2014

Kenangan koleksi peribadi tudung AidiJuma kesayangan


Assalamualaikum


sekarang musim orang pakai tudung bawal aidijuma kan? dulu, design AJ tak keluar banyak sekaligus macam sekarang. nak beli pun sempat laaa nak menabung dulu. sekarang ni, fuh! sekali keluar banyak design dan warna sekaligus. nak pilih pun rambang mata dibuatnya. nak beli semua, huiii i bukan retisss nak pakai tudung lain-lain setiap hari. haha.. pakai ajo yang mano ado.
 





 inilah dia antara semua koleksi aj dni. ada beberapa lagi yang gambarnya dah terdelete. malas nak copy kat instagram. hehe...








 




ssemua ni dah jadi kenangan. dni dah letgo kat orang lain. tengok orang pakai, teringin nak pakai balik. tapi tak pe lah. kita hunting design terbaru pula. cuma kainnya lah yang tak sama. material dulu punya best. yang latest punya keras dan cepat rosak :')

15 July 2014

Baju Raya from my online store | Amy Ardini Collection




Assalamualaikum


haaaa... bab baju raya korang dah setel belum? dni punya baju raya Alhamdulillah yang lain dah setel cuma yang tak setel lagi baju raya pertama. dni tempah baju raya sedondon untuk baju kurung dni, baju melayu deen, dan juga baju melayu darwish. namun begitu, tailor tak siap-siapkan lagi sampai sekarang. seriously hampa. sampai naik hangin gak dni jadinya. hukhuk... mana taknya... 3minggu dah janji boleh siap tapi taraksiap juga. -___-"







raya kedua punya baju je lah yang sedondon gamaknya kalau baju tu tak siap juga. sedih laaa kita order dari awal mei tapi tak siapkan dalam tempoh yang dijanjikan. kang lewat pos tak sampai lak musim raya ni. poslaju pun busy nak beraya tak leh nak salahkan dia juga.






btw, baju kurung ni dari online store dni di Amy Ardini Collection. dni beli sedondon dengan kemeja burberry for men and boy untuk suami dan anakanda. bolehla feeling pakai baju sedondon gitu kan. hehehe... kalau berminat boleh ke online store dni untuk baju raya awesome 2014 ^__^

27 June 2014

24 June 2014

20 June 2014

Makna Surah Al-Fatihah




Assalamualaikum


Salam Jumaat penghulu segala hari. Alhamdulillah bertemu lagi kita pada hari Jumaat yang berkat ini ^__^ lagi seminggu lebih sahaja lagi Ramadhan akan tiba. moga-moga Ramadhan pada kali ini yang bakal kita tempuhi lebih banyak perubahan positif dalam mempertingkatkan amalan ibadah. salah satunya dengan memahami bacan-bacan dalam solat yang sering kita abaikan selama ini.






jom kita hafal dan ingat makna surah Al-Fatihah. moga-moga lebih khusyuk solat kita. In syaa Allah ;) bacaan lain pun kena hafal juga tau. barulah kita rasa lebih dekat degan Allah. Maha Suci Allah yang menciptakan sekalian alam.

19 June 2014

Kereta baru Darwish




Assalamualaikum

hai korang! dah bangun tido? haha... yang tengah baca ni mestilah dah bangun tido kan. pi get ready solat subuh lekaihhh. kat Miri ni dah lama masuk waktu subuh. dekat jam 5pagi lagi subuh kat sini. terkulat-kulat nak bangun subuh kalau tak biasa. bila dah biasa, kat semenanjung pun jadi nak bangun awal. hehe... 






ni nak bercerita mengenai kesukaan anak teruna dini. dia suka sangat dengan mainan kereta dan bas. lori traktor pun ada cuma yang paaaling dia suka adalah kereta dan bas terutamanya kereta kecil-kecil. siap bawak pegi ke mana sahaja tak kira masa. tido pun boleh peluk mainan dia.







terbaru, kereta ni yang dibeli papa darwish. jadi macam penggemar kumpul koleksi kereta dah pula.






bangun tido terus cari kereta dia







hehe... Alhamdulillah anak mama hepi dengan mainan dia. semalam ada beli mainan bas baru untuk darwish. later dni stori eyyy... saja nak abadikan kenangan-kenangan mainan darwish dalam blog mama. nanti darwish dah besar darwish boleh tengok cerita-cerita dia kat sini :') love you sayang!

18 June 2014

Homemade playdoh tanpa guna krim tartar






Assalamualaikum


anak-anak korang suka main plastesin/playdoh? atau korang berkira-kira nak belikan playdoh tapi mahal? haaa... dni ada tips untuk korang. sebenarnya dni berkena nak peli pasir elastik untuk darwish. tapi memandangkan harga dia comel bangat, pastu risau nanti dia telan ke apa, dni batalkan niat suci murni nak belikan dia benda tu.



sori, rupa tak semenggah sebab darwish sebok nak main, mamanya tak dan nak snap gambar cencomei. 



tiba-tiba teringat hari tu ada tengok video homemade playdoh yang selamat untuk si kecil kita main dan andai kata termakan ke tertelan ke tak jadi masalah. lagipun doh yang dibuat ni banyak guna garam, masin! makanya nak mengunyahnya tu macam euwwww masin sangat kot. hahaha... mesti budak-budak luahkan balik kecuali yang suka makan masin-masin keje mengunyah la dia nanti. hehehe....



proses untuk menyiapkan playdoh ni makan masa sekejap je. cuma leceh sikit nak menguli macam nak buat donat. resepinya pun dah ala-ala doh donut cuma tak masukkan yis je. kalau letak yis terus jadi donut kalerful. comey jugak kot kan donat kalerful. hahaha boleh try lepas ni. okay, korang boleh ikut step by step melalui tutorial dalam video ni. senang je. yang penting, ada pelbagai pewarna, tepung gandum, air, dan juga garam jom cekidaut ^___^













 


Alhamdulillah, darwish suka sangat main playdoh ni.





macam-macam bentuk kami dok main. boleh la tahan dua minggu lebih atau sebulan kalau tak terdedah dengan cuaca panas. simpan dalam bekas kedap udara. selamat mencuba! ;)


16 June 2014

Tips bertudung | Bawal Bidang 45' jadi labuh


Assalamualaikum



hai korangggg! korang ada tudung bidang 45' tak? tak kisahlah tudung bawal ke tudung ruffle ke satin ke chiffon ke gojet ke ape ke ke ke ke tak kisahlah ^__^ yang penting bidang 45' atau kecik sikit. ada tips tau nak labuhkan pemakaian tudung tu. boleh jadikan bentuk pemakaian gaya shawl labuh. cantik sangat!





tadaaaaa!!!


lawa betul, kan? nampak labuh, selesa, dan sopan. macam fesyen shawl labuh/wide shawl pun ada. labuh bahagian depan dan belakang. dagu pun boleh cover sama. serious highly recommended kepada korang yang minat nak labuhkan tudung! so, korang jangan buang tau tudung-tudung lama. boleh berikan nafas baru dari segi penggayaannya. kena cara, Insyaa Allah... dapat berikan imej baru untuk gaya tudung korang. selamat mencuba!




p/s: tq kepada si adik manis yang sudi share gambar tips gaya tudung ni. love u!


;)

Resepi apam nasi




Assalamualaikum

ada yang masih belum tidur ke? dni belum lagi. melayan anakanda bangun 'breakfast' dekat jam 1am tadi.biasalah, anakanda dni sekarang terer guna jam united kingdom. haha! saborrr ajelah mamanya. siap amik unpaid leave lagi u olsss. besok ni tatau la cemano buleh pegi kerja ke idok tatau lah. kalau tak dapat pergi terpaksalah suruh kawan take over kelas dni. apapun, resepi tetap nak apdet sementara tunggu anakanda layan upin ipin kat laptop sebelah.





resepi ni dni ambil dari group resepi ringkas. sama je kalau google pun resepi ni juga yang akan digunakan.




Resepi Apam Nasi:
2 cawan nasi *
1 cawan gula *
2 cawan setengah air *

2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 sudu setengah yis

___________________


cara membuatnya:

blend semua bahan bertanda *
gaulkan bahan yang dikisar dengan semua bahan lain dalam satu bekas
perap sehingga 3jam
bahagikan beberapa bekas dan gaulkan dengan pewarna
tuang  dalam bekas adunan
kukus sehingga 15-20minit






adunan ni, dni terperap dia sampai 6jam. gara-gara tertidur punya hal. hehehe... sampai melimpah ruah ke atas meja adunannya. kan adunan ber-yis akan mengembang naik. tak pe kalau korang terperap adunan tu lama sikit tak de masalah. cuma kena standby guna bekas tinggi lah. karang, melimpah atas meja satu hal lak nak kena bersihkan. jenuh tau...






hasil dia, Alhamdulillah. sedap... darwish pun suka. selamat mencuba!





10 June 2014

Resepi Cheesekut sedap tanpa bakar







Assalamualaikum, hai korang!





sure kan raaaamai yang suka makan cheesekut dan dah cuba resepinya. mudah, ringkas, cepat, dan sungguh sedap! ada banyak versi cheesekut sebenarnya. resepi asalnya cuma layer cheese + biskut. tapi ramai yang kreatif, ubah sikit sebanyak resepi hingga menghasilkan versi cheesekut yang pelbagai perisa dan deconya ;)


ada yang tambah filling, milo tabur, nestum tabur, neslo tabur, layer nestum, layer milo, layer blueberry, layer strawberry, layer macam-macam lagilah. dni pilih layer nestum + tabur milo. sedap tak terperi. favourite darwish taw ^__^ kemain dia tak sabar nak ngap dan bertambah-tambah dia makan. Alhamdulillah...








Resepinya:
250gm Cream Cheese
sepaket biskut deluxe crackers
6-7sudu susu pekat manis (kalau nak manis tambah lagi)
susu segar/uht untuk celup biskut

-----------------------------------

optional:
nestum/jem/milo untuk lapis
milo untuk tabur




 


cara membuatnya:
1) blend/mixer cream cheese dengan 3-5sudu susu segar dan susu pekat manis
2) celup biskut dengan susu segar sekejap dan angkat susu dalam bekas (letak susu segar dalam mangkuk)
3) sapu cream cheese atas biskut yg disusun
4) tabur nestum/milo/jem atas cream cheese jika mahu
5) ulang no 2-4 sampai habis
6) sejukkan dalam peti 2-4jam dan pastu boleh dihidangkan


siap! ^__^ selamat mencuba






05 June 2014

Baju Tidur baru untuk Darwish


 Assalamualaikum, hai korang!









Darwish dah nak masuk umur 2 tahun lagi dua bulan tau. 3 minggu yang lepas, mama cukur botakkan kepala Darwish. nak bagi pertumbuhan rambut baru tumbuh dengan lebih sopan, hensem dan jayanya. hehehe... lain nampak muka Darwish dengan tak ada rambu macam ni. nampak lebih 'matured' dan macho sikit. masa ada rambut nampak macam budak-budak. tapi Darwish memang budak-budak pon. hahah! ape yang mama cakap ni? adeih...








disebabkan umur Darwish dah mula meningkat, maka baju-baju dia banyak yang dah jadi senteng, butang paling last duk atas puast, seluar  pun dah mula ketat. kesian anak mama. terutamanya baju-baju lengan panjang sebab biasa dok pakai long sleeve time nak tido je. so mama topup baju-baju lengan panjang dululah setakat ni. sebab baju t-shirt Darwish Alhamdulillah setakat ni masih padan lagi. dah beli yang besar siap-siap sebelum ni. baju lengan panjang je dok pakai yang sejak dia umur 9bulan. hohohhhh tu pasallah senteng habis.



dni belikan darwish 5 set baju tidur. nak pakai buat pegi jenjalan pun okay design macam ni. kira 2 in 1 teruslah. 4 set untuk umur 2tahum 1 set yang umur 3 tahun. sehelai rompers yang bersaiz 18m tapi nampak gaya dia kena tunggu umur 4tahun dulu baru padan kut sebab cutting dia besar sangat. dan lagi dua helai tu seluar stoking atau dipanggil busha. dni suka pakaikan busha kat Darwish malam-malam sebab Darwish tak suka pakai stoking dan selimut. tidur dalam aircond kan sejuk. bila pakai busha, at least tak adalah sesejuk seluar biasa.




okay tu je lah nak share new outfit untuk Darwish. mama is kering idea. tapi kes ada esempatan hapdet terus mama hapdet dan meraban. muahahahaa ;p





Resipi Puding Roti Marble


Assalamualaikum, selamat pagi korang!




Dari dapur dni, cheywah ;) nak share resipi yang simple mudah cepat dan ekspress dengan korang. dni guna resipi yang dni baca di group facebook Resipi Ringkas. baaanyak sangat resipi ringkas mudah dan sedap kat sana. 




Alhamdulillah, percubaan pertama menjadi dan sedap. cuma, warna puding dni tak secomel manalah sebabnya warna ni je yang ada kat rumah. hehehe... guna pakai yang mana ada je. asal cukup bahan, jadilah. lagi satu, dni tersalah sukat adunan untuk warna hijau dengan pink. terlebih pula adunan warna pink. maka terhasillah puding roti marble warna hijau ditindas oleh warna pink dengan jayanya. kohkohkoh ;p






cara-cara untuk membuat Puding Roti Marble;

6-7 keping roti (dni guna roti butterscotch)*
20gm agar-agar
2000ml air
1 tin susu pekat manis*
1 tin susu cair (dni guna susu segar)*
sedikit esen vanilla*
2 biji telur*
pewarna ikut suka sedap mata memandang




1- panaskan agar-agar dengan air
2- blend semua yang bertanda *
3- bila agar-agar dah cair, tapis sikit yang mana macam berketul pastu campurkan dengan adunan yang diblend dalam periuk berisi agar-agar. kacau sebati dengan api yang perlahan
3- nampak dah sebati, macam dah pekat sikit bahagikan ke dalam bekas mengikut berapa warna yang kita nak buat.
4- campurkan pewarna dalam setiap bekas adunan
5- untuk adunan marble ~ mula-mula ambil sesenduk adunan pewarna pertama, letak di tengah-tengah bekas. ambil sesenduk adunan warna kedua, tuang atas tengah-tengah adunan warna pertama dan seterusnya sampai habis.
6- sejukkan, masukkan dalam peti. siap!




kalau adunan korang sama banyak, mesti jadi cantik punya masa proses layerkan nak jadi marble tu. dni punya, adunan pink lebih banyak. bila puding nampak cantik, layernya kemas, fuh gerenti membuak-buak perasaan nak makannya kan? teruja sakan. tapi tak pelah asal nyammmm nyammm sedap layan ajo. tak kisahlah bab kalernya tu. hehe...





selamat mencuba!





p/s: gambar yang dah siap potong? ngaaa tak dan transfer dalam laptop. dni update kat instagram ajelah ye.






01 June 2014

08 May 2014

07 May 2014

Mimijumi pun tak layan



bai bai botol susu mimijumi. mama dah jual dah kat orang yang lebih memerlukan. darwish langsung tak layan botol susu mimijumi tu. pandang pun tak sudi. siap buat 'eeeeee' 'eeee' -_____-" sabojelah mama.


sekarang, mama dalam usaha nak wean off darwish dengan susu badan. masalahnya dia tak nak botol susu. tu yang mama jadi kesian dengan dia kalau tak BF. dengan gelas tak nak dengan botol ada straw pun tak nak. tatau nak wat cemana dah.

09 April 2014

Mukah here i come


Assalamualaikum

hai koranggg! dah breakfast? dni dan darwish dah... makan cucur keju. hehehe... mama darwish tak dan nak masak-masak sangat pepagi ni tak nyempat. darwish tak suka dengar tumis-menumis. dia takut. pastu dok nanges menghilangkan konsentrari masak mama. maka selalunya nak masak kena tunggu papa balik dulu. al-kisahnya... alasan tak dan masak. hooohoooo....



poyo -____-"


besok, kami sekeluarga akan ke Mukah. hubby kena bawa budak sekolahnya ke sana. mama dan darwish pun nak tumpang sekaki ngekor papa. tak sangguplah nak stay berdua dengan darwish kat rumah sampai sabtu. lama tu... sehari pun dah bagai seminggu tau dak kalau papa gi keje. mama nak solat nak mandi sodap-sodap nak rest segala kena ada papa dulu. kalo tak, haishhhh tak de masa untuk mama sebab darwish ni nyusu badan. 


bila mama landing je dia nak mintak susu tak kisahla dia lapar ke tak. pendek kata mama tak de masa nak rest daripada nyusu dia kalau dia tak main dengan papa. time ada papa je lah mama leh rehat kejap. wuuuwuuu :')  lom tambah part kena gigit lagi. cedera parah dah mama nih. rasa nak pi kurung dia dalam bilik lain je. haha!


okaylah korang. saja je ni menaip sementara darwish dok ralit nonton raju the rickshaw kat tv9. kalo tak, laptop ni dia yang punya... kikikii... nak ngemas segala kelengkapan bawak ke sana esok. kang tertinggal, naya... yeay! ikut papa keje sambil makan angin.

04 April 2014

Hackett Family Set

Assalamualaikum
Salam sayyidul ayyam ^___^



ada yang masih berjaga lagi ke? haaa saja dni nak share mengenai baju yang menjadi idaman hati dni. nak merasa juga pakai baju satu set dengan kanda dan anakanda. cam comey je kan bila tengok madam rose wife kepada fizow omar pakai kemeja cam ni. terus la dni godek-godek reseller yang jual baju camni. Alhamdulillah terjumpa juga yang ada jual satu set kemeja, t-shirt dewasa dan kanak-kanak.






actually yang kemeja tu bukan for woman punya. yang tu cutting biasa yang untuk lelaki. tapi dni pilih yang tu sebab tak nak kemeja jenis cutting ikut badan. tak syesyuwaiii dengan title muslimah gitu kan. hihihhh... so, tak ada masalah kalau perempuan nak pakai kemeja ni. nak pakai satu set dengan suami pun boleh ~ kemeja + kemeja.






buat raya pon comey kan? hehe... 


nanti baju-baju ni dah sampai dni laram dan tepek kat sini ye.
gudnait!