Showing posts with label my resipi. Show all posts
Showing posts with label my resipi. Show all posts

05 August 2019

Resepi Sambal Bambangan



Assalamualaikum

Hai semua 😊 Hari ni dni nak kongsikan resepi buat sambal bambangan. Buah ni mudah didapati di Sarawak. Semenanjung, dni tak pasti. Sebab dni sendiri tak pernah kenal buah bambangan ni setelah merantau ke Sarawak. Mungkin ada tapi susah nak jumpa. Entahlah! Hehe...





Buahnya bulat, berkulit tebal. Ada iras bau macam buah Machang. Kat sini juga dipanggil buah Embang. Rasa dia manis, masam, sedap macam makan buah mangga dengan machang. Tapi, cara buka buah ni tak boleh sembarangan tau. Kena betul cara dia. Kalau tak, mau korang termakan kulit dia habisla bibir kena getah lepas tu jadi tebal macam kena injection botox πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Caranya belah 4 sekeliling buah bambangan tu dalam-dalam. Lepas tu kopek keluar kulit tebal dia sampi keluar isi. Kopek sampai habis. Lepas tu parut isi buah bambangan untuk buat sambal.



Resepi sambal bbangan/embang:

Cili besar
Cili padi
Gula
Garam
Belacan

Ikut sukatan ikut suka korang. Tumbuk lumat. Gaulkan dengan parutan buah bambangan/embang. Kalau kurang masin, tambah garam.

Makan bersama nasi dan ikan bakar ke.. daging bakar ke... Ambuyat ke... Sedap!

Selamat mencuba 😘

09 January 2019

Resepi Peria Goreng Crispy





Resepi Peria Goreng Crispy
-----------------------
Peria
Air garam
Tepung Bestari





Cara-cara:
♦️Peria belah dua bahagian, potong halus.
♦️Rendam dalam air garam sekurang-kurangnya 30minit. Toskan.
♦️Bancuh cair tepung bestari agak-agak tenggelam hirisan peria, biarkan selama mana korang nak perap. Hakak tadi hiris pagi, balik kerja jam 2 baru hakak goreng.
♦️Masa nak goreng, toskan air tepung bestari. Sediakan tepung bestari kering dalam mangkuk. Golek2 hirisan peria yang masih basah diperap tu dalam tepung bestari. Jangan tambah air dahm golek kering macam tu je.. Kang tak crispy pulok peria korangπŸ˜…
♦️Goreng sampai keperangan. Siap untuk dimakan.

———————————————

Al-kisahπŸ’
Tanjat hakak pagi tadi buka peti sejuk nampak ada peria. Maksud dia cik abe hakak beli peria semalam. Senyap-senyap aja dia eyyy... Sedap lettuwww makan kerabu peria hakak 😁

Hari ni hakak buat peria goreng crispy. Simple macam tu je lah resepinya. Tapi dap dap dap nyamnyammmm dah boleh dimakan dengan nasi atau diratah begitu sajaπŸ‘

Selamat mencuba!

07 January 2019

Resepi Kerabu Peria Pegaga



Resepi Kerabu Peria Pegaga Berjemaah.
-------------------------
Bawang merah (1hiris halus, 1tumbuk)
Cili padi
Sedikit tomato
Limau kasturi/nipis
Peria
Pegaga (hiris, rendam air garam 1jam)
Udang kering(rendam air panas)
Sedikit lada hitam
Bunga kantan (optional)
Garam gula secukup rasa

Cara-cara:
1) Hiris pegaga, peria, tomato, bawang merah, bunga kantan. Satukan.
2) Tumbuk lada hitam. Asingkan.
3) Tumbuk udang kering, bawang merah, cili padi, garam, gula. Tumbuk manja je tak sampai hancur lebur.
4) Perah limau kasturi/nipis, satukan semua bahan dan gaul rata.

Dalam gambar ni, lada hitam ditabur atas kerabu. Sebab hakak terlupa nak tumbuk lada hitam tadi. Buktinya dalam bahan2 tu tak ada jelmaan lada hitam πŸ˜† dah siap gaul baru teringat lahhhh apesal tak letak tadi!

Resepi ni hakak suka hati je buat. Resepi korang opkos lagi sedap. Tak ikut resepi hakak pun tak apo. Saja hakak tiberrr rajin ambil gambar nak tunjuk korang, nanti orang tak tahu pulak hakak selalu je masak kat rumah kennn? πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† Hakak sebenarnya jarang buat kerabu pakai santan. Selalu kerabu hakak pakai limau kasturi je.

Suami hakak request nak kerabu peria. So hakak tumpang la sekaki pegaga yang hakak nak makan. Masuk dalam kerabu peria berjemaah. Hehehe... Makan pun nak berjemaah. Kerabu berjemaah la kekdahnya. Makanya nama dia kerabu peria pegaga berjemaah. Sekian terima kasseyhh 😊

Selamat mencuba!




27 July 2012

Resipi | Biskut Cornflakes

-


tiba musim raya je gerenti biskut cornflakes antara biskut raya yang mesti dibuat oleh umi dni dan dibantu oleh adik-beradik. resipinya begitu simple... cuma masukkan cornflakes je... pastu hias dengan buah ceri atau nak letak choc chip ke apa ke terpulang... yang paling best, biskut ni rangup!






resipi untuk buat biskut cornflakes sama je kat mana-mana buku atau kat internet. tapi yang ni dni copy daripada website My Resipi sebab kitab resipi yang selama ni dok guna buat biskut tu kepunyaan umi dni. mana boleh rembat umi punya. hihihhh... so dni google aje. kalau biskut sarang semut, nak kena mintak resipi dengan umi sebab resipi tu memang sedap tahap maxxx lah! sedara-mara sume suka biskut sarang semut yang umi dni buat termasuklah kengkawan. okay jom kita tengok cara buat biskut cornflakes.




Bahan-bahan :

  • 250gm butter (1 buku)
  • 1/2 cawan gula
  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 kotak cornflakes - diramas sedikit
  • *Papercup dan ceri untuk hiasan

Cara-cara membuatnya :

  • Pukul butter dan gula hingga kembang.
  • Masukkan tepung dan cornflakes.
  • Sudukan ke dalam papercup, hias dengan ceri dan bakar lebih kurang 20min.





kalau tak nak guna papercup, just tekap-tekap je guna acuan yang cencomel atau jadikan biskut tu bulat-bulat macam dalam gambar kat atas tu. biasanya dni buat bulat-bulat cemtu je. senang nak buat dan senang nak makan... ^___^ selamat mencuba!



p/s:
dni tengah berangan nak buat biskut cornflakes minggu ni ;p




-

24 November 2011

Memasak lebih mudah dengan my resipi


-
-
-


korang pernah dengar mengenai My Resipi tak? haaa... kalau belum tahu, meh dni nak perkenalkan. My Resipi adalah sebuah laman web yang menyediakan pelbagai resipi yang dikongsi oleh para pakar memasak tak kira siapa pun boleh kongsikan resipi yang korang tahu kat situ. banyak tau resipi yang ada di My Resipi. macam-macam ada. sesuai jadi rujukan untuk kita semua. dni ada cuba resipi sardine ring di My Resipi. menjadi. sedap pula tu! nyammeh ;)







lepas ni, tugas memasak akan jadi lebih mudah. rujuk je di web My Resipi. tak beli buku memasak pun tak apa. wanita zaman moden, kan... masak dengan laptop ado kat dapo. miahahaha... okay tak? ala... kalo takmo pasang laptop, print aje resipi tu... lalalalala... jom ke website My Resipi untuk dapatkan resipi-resipi yang best. dni nak cuba buat pavlova lah. yukkk!






28 March 2011

Resipi burger Malaysia @ Pau Sambal Ikan Bilis

-
-
-
dni suka betul makan burger Malaysia ni.. dari dulu sampai skang tak penah tak suka makanan ni. sukaaaaa je memanjang. tak jemu-jemu... pendek kata kalau hari-hari makan pon sudi.. tak kisah pun. layan je. hehehe... cuma 1 je la.. makanan ni banyak kandungan minyak. so, elakkan la makan setiap hari.. kadang-kala tu boleh la... skang dni nak wat sendiri burger Malaysia... dni ikut resipi yang disediakan di My Resipi. jom tengok resipinya ;)









Bahan-bahan ( 8 biji )

  • *200g tepung gandum
  • *140ml susu/ air
  • *2 sudu besar butter/margerin
  • *2 1/2 sudu besar gula halus
  • *1/2 sudu kecil garam
  • *2 sudu kecil dry yeast
  • minyak untuk menggoreng
  • - sambal ikan bilis
  • - timun

Cara-cara

  1. Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
  2. Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
  3. Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
  4. Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis



senang je kan... hehe.. selamat mencuba!







Penaja Blog:


ads