10 November 2020

CC Cream Yang Tidak Melekit Untuk Kulit Berminyak, Bersiap dengan Cepat dan Ringkas


Nak bersiap tapi malas nak 'touch-up' lama-lama? Biasalah tu.. Kalau boleh, semua nak bersiap dengan sepantas yang mungkin. Nak kena pakai foundation lah, lipstick lah, blusher lah, eyeshadow lah. Hmmm… Part foundation paling rumit bagi Dini, sebab kena cari yang betul-betul sesuai dengan tona kulit. Foundation yang tak kena dengan warna kulit terus je nampak lain macam makeup seseorang tu kan?  Makeup nampak ke laut. 🤔 Eh... sekejap, ke laut nak kena mekap juga ke? Hahahaha... okay Dini gurau! 🤭






Yang mana suka bersiap dengan cepat dan ringkas boleh ikut tips Dini yang satu ni. Dini kalau korang kenal, jenis seorang yang simple, tahap keluar rumah tak mekap pun takde hal. Tapi, tak bagus kalau kita tak mekap langsung sebenarnya. Bila kita keluar dari rumah, kulit lebih terdedah kepada sinaran cahaya matahari. Sedangkan duduk dalam rumah je pun bagus sapu produk yang ada SPF, keluar dari rumah apatah lagi. Jadi, terlajak selamba pun tak bagus ya teman-teman. Kulit lebih mudah nampak kusam dan gelap. Okay Dini insofff! Jomlah kita insaf berjemaah.






Korang pernah dengar tak CC Cream? Mesti pernah, kan? Sebenarnya CC Cream adalah sejenis Color Control/ Corrector Cream. Yang Dini nak kongsikan sekarang ialah Gold Nano CC Cream dari Hansaegee. Krim kesemuanya dalam satu (all in one) untuk kegunaan sepanjang hari.








Istimewanya krim ini asalnya berwarna putih tetapi lepas kita sapu pada kulit ia akan berubah  mengikut tona warna kulit kita. Blend elok sekata, bagi efek natural look. Eh speaking pulak kehkehhh... 



Makanya kulit kita akan kelihatan berseri dan bermaya. Selain itu juga krim ini mampu melembapkan kulit, jadi wajah kita akan kelihatan lebih glowing dan terpelihara daripada sinar UV kerana CC Cream ni mempunyai SPF50 PA+++. 





Sapuan pada kulit tangan


Perbezaan apabila pakai cc cream. Fuhh! Nampak lebih cerah dan lembap kulit Dini kan? Glowing terus 💃




Cara guna Gold Nano CC Cream mudah sahaja. Picitkan sedikit dan sapu pada kulit menggunakan jari, tak perlu pakai berus tau. 






Boleh tengok dalam gambar ni, asalnya krim berwarna putih dan apabila disapu, pigment warna yang ada dalam krim akan berubah kepada warna yang sesuai dengan kulit. Tak perlu cari tona krim yang sesuai dengan warna kulit dah. Guna satu krim ni sahaja, selesai masalah. 





Dalam gambar ni Dini blend seluruh atas kulit tangan tu dan spraykan air.





Nampak cc cream tu tak melekit walaupun dah kena air (contohnya kalau kulit kita berpeluh). Dap dap dengan tisu, tak comot pun tisu tu. Maksudnya tak comotkan bahagian tepi tudung juga 😍



Yang paling best, Gold Nano CC Cream tak melekit. Walaupun kita berpeluh, krim ni tak buat makeup nampak bercapuk. Malah bila berpeluh, tambah efek glowing lagi tau. Jadi tak risau dah tudung akan kotor ke apa... Sesuai sangatlah pemakaian CC Cream dari Hansaegee dengan iklim di Malaysia ni. 





Titikkan Cc Cream Hansaegee pada muka termasuk sekitar kawasan mata. Sebab bila pakai eyeshadow, jadi lebih cantik tau warnanya.



Sebelah kiri Dini sapu CC Cream, sebelah kanan tak sapu apa-apa. Nampak bezanya, kan? Sama dengan sapuan pada kulit tangan. Kelihatan  lebih cerah, glowing dan lembap.





Biasanya CC Cream dijadikan sebagai makeup based. Tapi untuk makeup yang ringkas, sapuan Gold Nano CC Cream sahaja pun sudah memadai + pula sikit blusher  dan sapu pewarna bibir dah nampak berseri-seri. Boleh nampak beza warna makeup apabila disapu CC Cream dengan tidak. Warna makeup akan lebih pigmented. Lawa sangat. Tak payah nak sapu tebal-tebal.






Atas dengan sapuan CC cream, bawah tanpa cc cream. Yang atas tu lebih pigmented.





Bukan itu sahaja tau. Gold Nano CC Cream ni juga mengandungi bahan anti-kedut yang mampu merawat kulit daripada garis-garis halus serta penuaan. Kalau malas pakai krim rawatan wajah di siang hari pun tak ada masalah dah lah ye. Sebab kandungan dalam CC Cream ni mampu merawat kulit wajah kita juga. Malas-malas pun boleh awet muda. Makanya bye bye kulit kusam. Ewah! Haaa tengok bahan kandungan yang terdapat dalam Gold Nano CC Cream:




BAHAN UTAMA GOLD NANO CC CREAM


Mineral Water = bertindak dalam mengekalkan keseimbangan pH serta menganjalkan kulit.

Colloidal Gold = melindungi kulit daripada radikal bebas dan antipenuaan.

Niacinamide = memperbaiki tona kulit yang tidak sekata serta mengecilkan liang pori dengan khasiat vitamin B3.

Ipomoea Hederacea  Callus Culture Extract = antibakteria serta merawat masalah kulit.

 


 4 bahan utama ni semuanya  sangat bagus untuk menjadikan kulit wajah kita sihat berseri.







Packaging pun bagus. Ringan comel compact je bersaiz 50ml, penutupnya pula jenis twist-lock, jenis tak mudah tumpah. Tonggeng pun tak akan keluar krimnya kecuali abila dipicit. Bawa ke mana-mana dalam handbag pun tak terasa beban. Bahkan boleh jadi penyelamat utama lepas kita cuci make up sebab nak solat ke apa kan.. touch up je dengan CC Cream Hansaegee. Simple! 



Tapi, kalau korang suka makeup yang tebal tambah je foundation segala tu confirm lebih kebabooom hasilnya nanti. Try laaa kalau tak percaya. Haish, tak try memanglah tak tahu. 






Okay, akhir sekali Dini nak kongsikan komen Dini selepas dan cuba pakai Gold Nano CC Cream ~ Lepas guna krim ni Dini jimat Sunblock, blusher, eyeshadow, foundation, dan juga primer. 



Semua tu jadi jimat sebab CC Cream Hansaegee ni dah ada SPF untuk melindungi kulit. Lepas tu buat makeup jadi pigmented. Jadi Dini tak perlu sapu blusher ke eyeshadow ke berlapis-lapis nak bagi nampak jelas warnanya. Sapuan tu terus je melekat elok pada kulit. Part yang paling Dini suka, makeup jadi tahan lebih lama dan glowing! Hasilnya kulit muka nampak smooth je. Liang pori pun tak kelihatan sangat. Terima kasih, Hansaegee!


Berselfie lah dengan aman... gitewww. Hehehe. Recommended thumbs up untuk Hansaegee Gold Nano Cc Cream.




Korang nak dapatkan Hansaegee Gold Nano CC Cream boleh klik link di bawah ni ya . Dijamin Authentic













22 October 2020

AKTA HUKUMAN KESALAHAN PEMANDUAN DI BAWAH PENGARUH ALKOHOL DAN BERBAHAYA DIPERKETATKAN


Sudah terlalu ramai yang telah menjadi mangsa kepada pemandu di bawah pengaruh alkohol. Ramai yang peduli kerana hukuman terhadap pemandu mabuk yang mengakibatkan ramai kehilangan nyawa orang yang tersayang selama ini dianggap tidak setimpal dengan apa yang dialami oleh keluarga mangsa. 


Kejam, memang kejam. Disebabkan kelalaian manusia lain, orang lain yang perlu menanggung derit seumur hidup. Memang benar pemergian itu suatu takdir dari ilahi. Namun, asbab berlakunya kemalangan itu perlu dicegah dan diambil tindakan yang sewajarnya. 


Sampai bilakah lagi kita nak dengar isu kes kemalangan maut yang melibatkan pemanduan di bawah pengaruh alkohol di negara kita? Golongan ini seakan tidak gentar dengan hukuman sedia ada.


Syukur kerana Dewan Rakyat telah meluluskan Rang Undang-undang bagi menguatkuasakan pindaan hukuman ke atas kesalahan pemanduan di bawah pengaruh serta had minimum alkohol. Maka pindaan hukuman lebih berat  akan dikenakan ke atas mereka terutamanya bagi kesalahan yang berulang. Pindaan yang telah dibuat adalah seperti berikut:

 


SEKSYEN 41 : MENYEBABKAN KEMATIAN KERANA MEMANDU MELULU/ MERBAHAYA

Akta ini dipinda keseluruhannya dari kesalahan pertama sehingga kesalahan berikutnya.



SEKSYEN 42 : MEMANDU SECARA MELULU DAN BERBAHAYA

Akta ini hanya berubah pada kelayakan lesen iaitu pesalah akan hilang kelayakan lesen dari tempoh >2tahun kepada >5tahun.



SEKSYEN 43 : MEMANDU DENGAN TIDAK CERMAT DAN TIDAK BERTIMBANG RASA


Hukuman ini hanya berubah pada bahagian denda iaitu dari RM4000-10,000 kepada RM5000-10,000. 



SEKSYEN 44

Bukalah mata luas-luas. Telitilah hukuman ke atas kesalahan ini. Berubahlah wahai rakyat Malaysia. Jauhi arak dan dadah.



SEKSYEN 45 : MENJAGA KENDERAAN MOTOR SEMASA DALAM KEADAAN MABUK ATAU DADAH

Pindaan hukuman terhadap akta ini agak berat jika disabit kesalahan. Jadi, usah lalai dan pentingkan diri sendiri.




SEKSYEN 45G : HAD ALKOHOL YANG DITETAPKAN

Terdapat pindaan penuh terhadap ketetapan had alkohol sedia ada dimana ia diturunkan kepada 22 mikrogram alkohol dalam 100 mililiter nafas,  50 miligram dalam 100 mililiter darah dan 67 miligram alkohol dalam 100 mililiter air kencing.


Semoga dengan penguatkuasaan pindaan akta ini dapat memberikan peringatan dan iktibar agar seseorang individu itu tidak memandu apabila sedang di bawah pengaruh alkohol. Elakkan daripada mabuk ketika perlu memandu kerana anda tidak akan mampu mengawal kenderaan dengan waras. 

Letakkan diri anda di tempat mereka yang menjadi mangsa, bagaimana perasaan kamu jika kamu yang perlu menghadapi derita dan kehilangan itu. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya. 

16 October 2020

Mamaway Ultra Light Antibacterial Seamless Maternity & Nursing Bra Yang Selesa dan Tahan lasak

Salah satu benda penting yang mommies mahukan semasa mengandung dan menyusukan tentunya untuk memiliki bra yang selesa dan mudah digunakan. Kalau boleh, nak bra yang boleh digunakan 2 in 1 semasa mengandung dan juga menyusu. Tak perlu nak tukar bra lain bila habis fasa mengandung. Dini pun macam tu. Banyak kos yang perlu dikeluarkan kalau nak tukar-tukar bra khas masa mengandung dan khas untuk menyusu. 

 

Kan best ada bra yang selesa dan sesuai dipakai pada bila-bila masa. Hm... mana nak cari? Ada ke bra yang macam tu? Serius, ada! Maternity & Nursing bra dari Mamaway  jawapan kepada kehendak mommies. Sebabnya Dini sendiri dah pun cuba. Best sangat tau. Apa yang best tu? Ha... ini komen Dini lepas dah gunakan  Mamaway Ultra Light Antibacterial Seamless Maternity & Nursing Bra.

  • Ringan
  • Mudah untuk menyusu
  • Tahan lasak
  • Cantik!
  • Tak cengkam bawah dada
  • Berkualiti
  • Padding yang tak mudah tercabut
  • Pakai waktu tidur pun selesa 



Sebenarnya masa Dini dalam pantang hari tu ada kawan blogger yang syorkan pada Dini untuk cuba Mamaway seamless bra sebab Dini BF-kan baby. Selesa sangat-sangat katanya. Haih! Mula-mula tu tak boleh nak bayangkan selesa tu macam mana. Dah cuba barulah Dini faham, memang selesa. Ini dia keistimewaan Mamaway seamless bra yang dni nak kongsikan dengan mommies:


TIDAK BERDAWAI  

Rekaan Mamaway Seamless Bra tidak berdawai dan tahan lasak. Walaupun tak berdawai tapi ianya dapat menampung dan menyokong bahagian dada dengan baik. Jadi, bra ini selesa dipakai sewaktu tidur.  Ibu menyusu biasanya mengenakan bra sepanjang masa.


FABRIK & ANTI-BAKTERIA

Fabriknya bersifat germ-free, memeri, tidak mudah berpeluh dan mudah menyerap. Sangat selesa digunakan sepanjang hari. Tidak kiralah semasa mengandung, berpantang dan juga menyusu. Masa mengandung suhu badan kita jadi mudah berpeluh dan panas camtu kan? Pemilihan bra yang salah akan buat kita rasa rimas. Material yang digunakan untuk bra ini tidak memerangkap bau dan pengudaraannya juga bagus. Jadi, kuranglah rasa mengewap/berpeluh.




SPAN/ PADDING

Banyak jenis bra di pasaran yang mudah tercabut padding terutamanya bila dicuci menggunakan mesin basuh. Padding Mamaway seamless bra kukuh betul tau, ianya dijahit rapi dan tetap kekal ditempatnya walaupun dengan cucian mesin basuh.

 

 

 







SAIZ

Mempunyai pilihan saiz dari S-2XL. Tak perlu risau tentang saiz cup dah dengan Mamaway bra sebabnya kita cuma perlu pilih saiz mengikut ukur lilit sahaja kerana seamless bra ni mampu memeri sehingga 2-3 cups. 

 

Rekaannya sesuai dipakai walaupun semasa dalam tempoh kehamilan. Lazimnya pada bahagian bawah dada akan mengembang seiring dengan perut yang semakin membesar, jadi dengan adanya bra ini kita dah tak perlu tukar kepada bra yang lain.


Untuk pilih saiz bra boleh rujuk gambar disebelah. Pastikan ukuran yang paling tepat.



WARNA & CORAK

Terdapat 5 variasi warna yang boleh dipilih iaitu merah jambu, biru muda, nude, dusty purple dan juga hitam. Semua warna ni cantik-cantik belaka. Coraknya pun simple. Ada yang bercorak stripes ada yang plain. Semuana warna pastel. Boleh buat koleksi gitu.


REKAAN

Mamaway bra mempunyai rekaan mudahkan penyusuan iaitu terdapat klip yang mudah dibuka dan dipasang semula. Terdapat 4 baris cangkuk yang boleh dilaras dengan ukur lilit badan. Rekaan ballet pada bahagian belakang pula dapat memberikan sokongan yang stabil. Dah tak perlukan bra extender lagi.

 


Mommies yang sedang mencari bra serbaguna untuk kehamilan dan menyusu bolehlah cuba Mamaway Ultra Light Antibacterial Seamless Bra. Dini rekomen mommies pakai bra ni, betul-betul selesa. Banyak lagi keperluan mommies yang terdapat di Mamaway seperti pakaian dalam, support belt,  bantal, bengkung, aksesori, pyjamas, baby sling dan banyak lagi.

 

Produk-produk Mamaway memahami dan menepati kehendak mommies kerana ianya direka oleh para ibu untuk membantu ibu-ibu mempermudahkan urusan seharian dan menambahkan lagi keyakinan diri sewaktu dalam tempoh mengandung dan juga menyusu. Dengan Mamaway, mommies dapat bergaya dengan lebih yakin dan selesa. Wah, terasa diri dihargai gitu. Untuk dapatkan produk-produk Mamaway boleh layari:


Official  Website: https://my.mamaway.com/ 

Seamless  Bra: https://my.mamaway.com/collections/lingerie-bra-panties

28 September 2020

MAMAWAY BABY SLING FAEDAH DAN PENGALAMAN MENGGUNAKANNYA



MAMAWAY BABY 
SLING | Sebelum ini Dini biasa guna baby carrier je. Itupun masa Darwish dah berusia 3tahun lebih. Dia malas jalan / takut jalan sendiri. Barulah kami suami isteri buat keputusan beli baby carrier sebab bukan semua tempat sesuai guna baby stroller contohnya pasar malam, gerai makan, dan juga pantai. Lebih senang guna baby carrier






Kali ni untuk adik Darwish, Dini nak cuba guna baby sling ataupun gendongan. Nampak macam lebih santai dan mudah digunakan. Nak pakai masa buat kerja rumah dan jalan-jalan untuk Dalisa. Lagi satu, baby sling mudah dicuci, cepat kering dan jimat ruang apabila disimpan. Masuk handbag pun muat. Makanya pilihan yang tepat untuk kemudahan dengan Dalisa adalah baby sling.






Duk usha-usha nak beli, Dini jumpa banyak info berkenaan dengan baby sling. Faedahnya penggunaannya memang banyak. Yang penting pilih baby sling yang betul dan berkualiti. 




Walaupun gendongan atau baby sling ni dah terkenal sejak zaman dahulu lagi, tapi kita perlu tambah ilmu agar tak tersilap guna yang boleh membahayakan bayi yang dikendong. Pendek kata, baby sling, baby carrier, baby stoller semua tu dah jadi 'gajet' golongan ibubapa. Sekurang-kurangnya perlu ada salah satu kerana gajet ini sangat membantu dalam mempermudahkan ibubapa menguruskan anak-anak terutamanya apabila di luar rumah.



(Berpoket)


Faktor pemilihan baby sling sangat penting untuk keselamatan bayi yang dikendong. Kita perlu menitik beratkan kualiti fabrik yang kukuh dan pengaliran udara yang baik untuk memastikan bayi rasa selesa, tenang, selamat dan tak panas. Dalam banyak-banyak baby sling, Dini tertarik dengan baby sling dari Mamaway.






Dini pilih Mamaway Baby Sling corak  Tropical Fruits sebab berkenan dengan warnanya yang ceria dan juga unisex. Kemudian hari kalau-kalau ada rezeki adik Dalisa pula tak adalah nak kena beli baby sling yang baru. Hehehe... Kegunaan long-term gitchew! 





Lepas dapat je parcel dari Mamaway, terus Dini buka tutorial cara menyarungkan baby sling. Sabar sajalah ye Dalisa dengan mama yang terkial-kial nak biasakan diri sarung baby sling kat awak. Mama cuba dengan berhati-hati sebab Dalisa baru saja berusia 2bulan. Tak kuat lagi tulang badannya. Liuk-lentok lagi. Maka bermulalah episod baby wearing...




Nak guna baby sling pun bukan sebarang guna je tau. Mesti ikut tutorial yang betul dan juga ikut usia baby. Kalau pakai cara yang salah, boleh beri kesan buruk pada tulang baby, tau. Untuk usia Dalisa, Dini ikut panduan teknik pemakaian ala koala. Dalisa selesa dengan posisi tu macam nak burpkan dia. 





Fabrik baby ring sling dari Mamaway mampu menampung berat sehingga 50kg. Yang penting fabrik ni tak panas, bebaskan haba dan berkualiti premium. Sesuai untuk penggunaan cuaca di negara kita.  




Selain memudahkan pergerakan ibubapa, pemakaian baby ring sling juga mudahkan baby nak tidur sebab baby rasa selamat dan rapat dengan ibu/bapanya. Tambahan pula kain baby sling tu boleh dijadikan sebagai poncho ataupun nursing cover bagi ibu-ibu yang direct feeding. Dinilah salah sorang daripadanya. Anak-anak Dini semuanya tak nak menyusu botol. Bila berada di tempat awam atau ada orang datang rumah, kenalah cover bila nak menyusu. Ha... tak payah susah-susah dah sekarang sebab baby sling Mamaway ni pun boleh guna terus buat nursing cover. Multipurpose gitu.







Apa yang Dini dapat kenalpasti, bila Dalisa berada dalam baby sling, Dini dapat pantau Dalisa dengan mudah dan cepat daripada guna baby stroller. Mommies yang nak gendong anak masa buat kerja rumah pun boleh. Menyapu ke vacuum rumah ke menyidai kain ke. Kalau Dini, nak menyidai tak boleh gendong anak sebabnya kat jemuran tu tak ada peneduh. Panas matahari, jadi tak gunalah masa menyidai. Masa masak pun risaukan keselamatan di dapur. Jadi, lebih banyak guna baby ring sling masa di luar rumah.


Oleh sebab itu, Dini recommendlah pada mommies yang masih rasa berkira-kira nak gunakan atau tidak baby sling. Mesti cuba untuk kegunaan santai sebab mudah sangat nak pakai.


Mommies yang sedang mencari baby sling boleh dapatkan baby ring sling berkualiti di Mamaway tau. 


Istimewa buat pembaca ilhamdinidot com # mommies boleh gunakan promo kod : MAMABLOG-ARDINI untuk potongan RM25 dengan pembelian RM180 ke atas di laman web Mamaway.


 Info lanjut boleh layari:


Website: www.my.mamaway.com

Facebok: www.facebook.com/mamawaymalaysia

Instagram: www.instagram.com/mamawaymy



















24 September 2020

REALME 7 SERIES HAS OFFICIALLY LANDED IN MALAYSIA

REALME 7 SERIES HAS OFFICIALLY LANDED IN MALAYSIA

giving users a Dare to Leap lifestyle and experience


PETALING JAYA, 24th September 2020 - realme Malaysia today has launched two of its latest smartphones in their Number Series, realme 7 Pro and realme 7. realme’s Number Series is well-known for its charging technology, camera features as well as trendy design. Malaysians can now capture sharper and charge faster with the functions equipped in the new realme 7 Series. 


“Here at realme Malaysia, we believe in continuously improving and innovating products to take users' experience to the next level. We’ve decided to ramp up the specs with a stronger camera and boost its performance for realme 7 Series users to experience the leap forward technology. We would also like to thank Malaysians for being patient while waiting for the arrival of realme 7 Series to the market,” said Tiffany Teh, Brand Manager of realme Malaysia.





realme 7 Pro

Battery

The device comes with a huge upgrade of 65W SuperDart Charge for an unparalleled charging experience. It can power up to 100% within 34 mins for its 4500mAh massive battery while keeping the phone cool below 40 degree celsius of charging temperature. Even while heavy gaming, the 65W SuperDart Charge can charge up to 43% in just 30 minutes. 


Camera

Both realme 7 Pro and realme 7 feature the 2nd generation of 64MP quad-camera system with a new Sony IMX682 sensor to enhance users’ satisfaction in capturing sharper images. The realme 7 Pro focuses on its Ultra Nightscape Video as well as Pro Nightscape mode that enables users to freely adjust the shutter, ISO, white balance, and other parameters. On the front of realme 7 Pro, there is a 32MP high-resolution selfie camera which is the highest pixel for the front camera right now. 


Apart from that, both realme 7 Pro and realme 7 are equipped with mind-blowing features such as Starry Mode, Ultra-Nightscape Video, Night Filters, AI Colour Portrait Video, UIS on primary camera and UIS Max on wide angle lens. Users who are interested in night photography could explore more possibilities in their night filters for better clarity and artistic inspiration. 


Display & Performance

realme 7 Pro is built with a 6.4 inch Super AMOLED Display and 98% NTSC colour gamut for a better immersive visual experience, better image quality and brighter colours. On the back, the unique aesthetic of AG Split Design presents the asymmetry perfectly in a visually harmonious and balanced way. realme 7 Pro is available in two beautiful colours of Mirror Silver and Mirror Blue that are inspired by the mirror space.


In terms of processors, the realme 7 Pro is driven by the powerful Snapdragon 720G. It applies an advanced 8nm production processor that clocks up to 2.3GHz high-frequency Kryo 465 CPU which 

comes with a powerful Adreno 618 GPU. This enables the device to stand out in performance and efficiency by delivering a seamless gaming experience with high image quality. 


Audio & Fingerprint

realme collaborated with Dolby Atmos and adopted a dual-speakers Dolby Atmos Sound Effect as well as Hi-Res Sound Quality for users to immerse in awesome listening experiences on realme 7 Pro. realme 7 Pro is also equipped with Goodix's new generation of light sensor in-display fingerprint modules that greatly improve the monitoring and identification speed, accuracy as well as safety performance.


Both realme 7 Pro and realme 7 features three card slots, a dual SIM slot, and a dedicated SD card slot which is expandable up to 256GB,  hence users will never have to worry about running out of space while storing images, videos or files.






realme 7

Battery & Performance

realme 7 is equipped with a 5000 mAh large battery capacity and the latest 30W Dart Charge. In terms of charging speed, it can be charged to 50% in just 26 minutes, and fully-charged in 65 minutes. 


As for the realme 7, it comes with MediaTek Helio G95 Gaming Processor for Malaysian users to indulge in a smooth experience in both performance and gaming. It is also equipped with cutting-edge superb carbon fiber cooling systems that can cool up to 8.6% while keeping the phone's performance up to speed.


Camera & Display

realme 7 is also built with the 2nd generation 64MP quad-camera system with a new Sony IMX682 sensor where it enhances users’ satisfaction in capturing sharper images. realme 7’s 16MP Ultra-clear front camera satisfies users in taking selfies that show natural and delicate skin.


The device is equipped with a 6.5 inch 90Hz Ultra Smooth Display to provide the smoothest experience in the segment and sampling rate of the display is 120Hz. The back cover of realme 7 Series also features AG Split Design processing with classic CD textures makes the phone look more premium. There are two surreal colours available for realme 7, which are the Mist White and Mist Blue. 










Product Availability

Version

Colours

Sales Information






realme 7 Pro

(8GB+128GB)

RM 1,499





Mirror Silver 

and Mirror Blue


First Online Sale on realme’s official store at Shopee


First Offline Sale at all authorised dealers 

  • 3rd October 2020


Pre-order at realme stores and all authorised dealers

  • 24th September - 2nd October 2020

  • Free realme Buds Q White Edition (specially designed by Jose Levy)



realme 7

(8GB+128GB)

RM 1,299




Mist White 

and Mist Blue

First Offline Sale at all authorised dealers 

  • 26th September 2020


Pre-order at realme stores and all authorised dealers

  • 24th - 25th September 2020

  • Free Neck Massager


TÜV Rheinland Smartphone Reliability Verification

realme 7 Pro and realme 7 are among the top smartphones that passed TÜV Rheinland Smartphone Reliability Verification with its new reliability standard making realme smartphones not only better to use, but also more durable for fans to enjoy the pleasure brought by the leap-forward technology and trendsetting design.


To find out more about realme’s events and promotions, do follow our Facebook page as well as Instagram at @realmemalaysia