27 April 2021

F&N Life App Buat Pesanan Dengan Mudah Dan Cepat


Assalamualaikum 😊


Buat apa tu? Skroll cari barang nak shopping online ke? Semua dihujung jari je sekarang kan.. Termasuklah pembelajaran anak-anak. Golongan veteran yang dulunya malas nak belajar guna smartphone pun sekarang dah pandai berwhatsapp. Tak gitu? Makanya berbelanja dalam talian pun dah jadi perkara biasa bagi kita walaupun beli barang dapur.





Ini Dini nak kongsi dengan korang aplikasi F&N Life. Ye.. F&N yang ada air sirap sedap tu lah. Bulan puasa mesti ternampak-nampak je kan sirap F&N tu 😂 sedap sungguh! Boleh beli terus melalui aplikasi F&N tau. Ada beberapa pakej untuk Ramadhan dan juga Raya serta pakej Keberkatan Plus Plus untuk amal jariah. Siap boleh kumpul mata ganjaran lagi tau.




 



Muat turun aplikasi F&N Life di appstore atau playstore. Kemudian daftar untuk menggunakan aplikasi tu. Mudah je. Daftar sejap je dah selesai. 





Mula-mula pilih poskod kawasan korang lepas tu masukkanlah maklumat yang dikehendaki. Kalau korang berada di sekitar Klang boleh pilih next day delivery. Penghantaran pun percuma dengan belian RM60 dan ke atas.





Ini yang Dini nak korang tahu. Pakej-pakej yang tersedia untuk Ramadhan dan Raya. Berbaloi-baloi 🤩 








Bukan setakat beli untuk sendiri je. Boleh beli untuk keluarga dan infaq juga. Senang sangat dengan pakej Gandakan Ganjaran Bersama F&N Life. Pilih je mana yang berkenan. Oh, ya! Ada juga pakej yang dapat sampul duit raya. Jadi kalau korang nak sampul duit raya perhatikan dulu ye pakej yang dapat. Sebab tak semua pakej tu dapat sampul.

 






Untuk pakej Keberkatan Plus Plus, ini detailnya. Korang pilih nak infaqkan kepada siapa sama ada Golongan Memerlukan, Anak Yatim, ataupun Rumah Orang Tua. Setiap satu pek bernilai RM25. 






Menarik, kan pakej yang tersedia? Dini pun dah beli pakej Ramadhan untuk sendiri. Dini pilih pek Hidrat Ramadhan. InsyaaAllah nanti nak belikan untuk keluarga di kampung pula. Maklumlah tak dapat pulang beraya merentas negeri lagi tahun ini..






Pek ini ada 12 botol minuman 100plus kesemuanya.  Semua minuman yang sampai tu selamat tak ada pecah ke apa. Alhamdulillah, 3hari je dah sampai ke pejabat courier. Cuma Dini kena self pickup sebab area rumah Dini pedalaman sikit. Gdex tak buat delivery.











Anak Dini suka betul air 100plus. Dini pilih pakej ni untuk dia minum waktu berbuka. Bagus untuk hidrasi. Dia paling suka perisa beri dan black currant. Dini dengan husband minum je semua perisa. Semuanya sedap 👍🏻







Korang cubalah order melalui F&N Life sementara courier masih terima penghantaran sebelum raya. Karang lambat-lambat nanti tak sempat lak  nak sampai sebelum raya. 








Tengok ni, boleh kumpul point. Dini nak order pek yang ada sampul duit raya pula nanti. Hehehe... Jom jom gi order sambil kumpul point. Nak infaq pun boleh. InsyaaAllah, pihak F&N akan salurkan amanah korang kepada mereka yang berhak.




Untuk maklumat lebih lanjut:


Facebook: F&N Fun 
Instagram: F&N Life

24 April 2021

BAYARAN ZAKAT MELALUI HONG LEONG BANK CONNECT

 

Assalamualaikum, Salam 12 Ramadan. 

 

 

Membebel sikit... 😁

Dah nak sampai ke pertengahan Ramadan rupanya kita. Sedar tak sedar dah hampir 2minggu menjalani ibadah puasa. Nampaknya keadaan masih sama seperti tahun yang lepas. Dunia masih dilanda pandemik covid-19. Namun begitu ia tidak menghalang kita daripada meneruskan kehidupan dalam norma baharu. Elakkan berkumpul dan sebaiknya tangguhkan  sahaja majlis yang berhimpun ramai orang bagi mengelakkan jangkitan dengan lebih meluas. Kita dah jaga kita, tapi orang pula yang tak jaga diri mereka. Susah juga. Haih!

 

Tibanya Ramadhan, tentulah sebagai muslim kita kena ingat untuk menunaikan kewajipan dalam Rukun Islam yang  ke-4 iaitu mengeluarkan zakat bagi yang berkemampuan dengan syarat tertentu. Terdapat beberapa jenis zakat yang boleh kita keluarkan. Istimewanya bulan Ramadan, umat Islam disyariatkan untuk mengeluarkan Zakat Fitrah.





Di kala pandemik tidak menunjukkan tanda-tanda akan berakhir, msyarakat yang terkesan dengan terbatasnya had pergerakan dan mengelakkan diri daripada berada di kawasan orang ramai tidak perlu bimbang kerana di rumah juga kita semua dapat tunaikan kewajipan berzakat. Terdapat beberapa kaedah pembayaran zakat yang disediakan oleh pihak Lembaga Zakat Selangor antaranya melalui perbankan atas talian, ezakatpay, atm, ewallet dan lain-lain lagi. 





Dini nak kongsikan dengan korang berkenaan dengan bayaran zakat secara mudah melalui laman talian Hong Leong Connect bagi pemegang akaun bank Hong Leong. Bayaran zakat akan disalurkan terus kepada pusat zakat. Jimat masa tenaga dan lebih terjamin sop. Tak perlu keluar dari rumah untuk menunaikan tanggungjawab berzakat. Boleh dilakukan di mana-mana sahaja. Jom kita study balik serba sedidik berkenaan Zakat Fitrah.



Pengertian Zakat Fitrah

Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

 

 

Syarat Wajib Zakat Fitrah

Orang Islam yang wajib mengeluarkan zakat fitrah untuk diri dan keluarga atau tanggungannya ialah:

  • Individu yang mempunyai lebihan makanan atau hartanya dari keperluan tanggungannya pada malam dan pagi hari raya.
  • Anak yang lahir sebelum matahari jatuh pada akhir bulan Ramadhan dan hidup selepas terbenam matahari.
  • Memeluk Islam sebelum terbenam matahari pada akhir bulan Ramadhan dan berkekalan Islamnya.
  • Seseorang yang meninggal selepas terbenam matahari akhir Ramadhan.

 

 




Kaedah Pembayaran Zakat Fitrah

Kaedah pembayaran zakat fitrah yang ditentukan ialah makanan asasi daripada jenis yang mengenyangkan. Perkara ini dijelaskan melalui hadis Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan oleh Abu Said al-Khudry bermaksud:

 

“…Adalah kami para sahabat ketika bersama Rasulullah s.a.w sering mengeluarkan zakat fitrah daripada setiap orang yang kecil dan besar, merdeka atau hamba satu gantang makanan atau satu gantang keju atau satu gantang Syair atau satu gantang tamar atau satu gantang zabib. Demikianlah kami terus berbuat demikian sehingga datang kepada kami oleh Muawiyah Abi Sufian bagi mengerjakan amal ibadat haji atau umrah, kemudian beliau menyampaikan ucapannya di atas mimbar, maka dalam ucapannya kepada orang ramai beliau berkata: Saya berpendapat, bahawa satu mud (cupak) gandum Sham menyamai satu Sha’ (gantang) tamar. Setelah itu, masyarakat pun berbuat demikian sedangkan Abu Sufian berkata: aku tetap mengeluarkannya sebagaimana mulanya”

(Hadis riwayat Muslim)

 


 

Kadar Zakat Fitrah

Kadar fitrah ialah satu gantang Baghdad bersamaan 2.70 kg beras atau senilai dengannya. Kadar ini berdasarkan ketentuan oleh Pihak Berkuasa Agama Negeri-Negeri.


Diriwayatkan dari Ibnu Umar t.ia berkata: Rasulullah telah mewajibkan zakat fithrah dari bulan Ramadan satu sha' dari kurma, atau satu sha' dari sya'iir. atas seorang hamba, seorang merdeka, laki-laki, wanita, anak kecil dan orang dewasa dari kaum muslilmin. (H.R: Al-Bukhary dan Muslim)




Waktu Menunaikan Zakat Fitrah

Waktu menunaikan zakat fitrah terbahagi kepada 5:

 

  1. Waktu Wajib
    Apabila terbenam matahari akhir Ramadhan sehingga terbit matahari satu Syawal.
  2. Waktu Afdal
    Sebelum sembahyang Hari Raya
  3. Waktu Sunat
    Sepanjang bulan Ramadhan
  4. Waktu Makruh
    Selepas sembahyang hari raya sehingga terbenam matahari satu Syawal.
  5. Waktu Haram
    Selepas terbenam matahari satu Syawal.

info: Lembaga Zakat Selangor



 

Itulah serba sedikit berkenaan dengan Zakat Fitrah. Jadi, kepada yang pemegang akaun bank Hong Leong yang mahu mengeluarkan zakat bolehlah menunaikan ibadah zakat secara atas talian melalui laman sesawang Hong Leong Connet. Mudah sangat, kan? 24Jam tak ada had masa. Yang penting ada usaha dan niat.






CARA PEMBAYARAN ZAKAT MELALUI HONG LEONG BANK:

 

 

1) Pastikan korang mempunyai akaun di Hong Leong Bank. Log masuk ke Hong Leong Bank Connect

2) Klik pada butang Bayar & Transaksi

3) Klik pada Bayar Bil dibawah Pembayaran Bil

4) Klik pada Kategori dan pilih Zakat




 Zakat Cash Less Sempena 

Kempen Pay Smart Stay Smart


Sedang berlangsung sekarang Kempen Pay Smart Stay Smart yang dianjurkan oleh Lembaga Zakat Selangor (LZS) sepanjang bulan Ramadhan bermula 13 April 2021- 12 Mei 2021. Terdapat banyak tawaran istimewa yang disediakan buat mereka yang membayar zakat secara cash less bagi menggalakkan masyarakat membayar zakat melalui kaedah ini.









Haaa... banyak hadiah menarik menanti. Jumlah keseluruhan bernilai RM15,000!







Mudah sahaja cara untuk menyertai kempen ini. Ikuti langkah berikut:

 

1) Lakukan bayaran zakat secara cashless atau atas talian melalui mana-mana cara seperti e-zakatpay, mobile banking, atm, e-wallet atau online@branch. Syaratnya mestilah secara cashless.

2) Isi borang berikut: http://bit.ly/zakatcashless2021 atau gunakan kod imbasan QR yang terdapat pada poster di atas.

3) Daftar e-zakat online di ZAKAT SELANGOR.



ZAKAT di Hati


Jom sama-sama kita ambil kesedaran untuk menunaikan kewajipan berzakat  bagi menyucikan harta yang kita perolehi kerana dalam rezeki yang kita terdapatnya rezeki orang lain. InsyaaAllah, Allah telah janjikan keberkatan dan ketenangan jiwa bagi mereka yang mengeluarkan zakat.





 Dengan zakat inilah Lembaga Zakat dapat membantu ramai orang yang tidak berkemampuan dan asnaf. Jadikan Zakat dekat di hati kita. 



👉Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila layari:

👉Tunai zakat anda di: 

📌Facebook: Zakat Selangor
📌Instagram: @zakat selangor

📌Telefon: 1 300 88 4343
 
 
 
 
Salam Ramadhan al-Mubarak. Selamat menunaikan ibadah zakat 😊 Semoga segala amalam kita semua diberkati Allah swt, aaamin.

22 April 2021

OPTOM EYECARE PAKAR OPTOMETRIS DAN CERMIN MATA

Assalamualaikum. Hai korang!


Lama betul Dini tak pakai spek mata lepas spek mata Dini patah tahun 2019 sebelum pindah ke Terengganu. Masa di Miri Dini kerja. Setiap hari perlu keluar dari rumah. Selalunya pakai spek mata sebab Dini silau. Keluar kerja waktu tengahari dengan jemput anak pulang dari sekolah boleh buat Dini rasa senak biji mata gitu bila kena cahaya matahari panas terik. Nak tak nak Dini kena pakai spek mata jenis bertukar jadi gelap bila kena cahaya matahari. Spek silau orang panggil, kan? Silau ni boleh bikin migrain tau. Fuh! Itu yang rela pakai spek dari tak pakai.


Namun, selepas berpindah ke Terengganu Dini dah tak kerja. Keluar dari rumah pun jarang sangat kerana PKP. Tambahan pula Dini dah tak kerja. Dah tamat PKP pun Dini masih tak ke mana-mana juga kerana ada anak yang masih kecil. Duduk rumah tak pun mengekor ikut ke kedai tunggu dalam kereta je. Jadi kurang sangatlah Dini terkena cahaya matahari secara terus. Punca dah tak pakai spek mata sebab dah patah. Makanya adalah terasa nak miliki spek mata baru. Cuma belum berkesempatan ke kedai spek mata lagi. InsyaaAllah, soon...


Blogger Qaseh Dalia di hadapan Klinik Optom Eyecare


Mesin scan belakang retina



Mesin check mata macam kat kedai spek biasa

Mesin untuk check jumlah power dan silau



Duk usha usha pasal spek mata Dini baca pengalaman beberapa orang rakan blogger ke Optom Eyecare. Teruja Dini tengok bilik rawatan yang mereka kongsikan di sana. Wahhh! Canggih betul nampaknada mesin-mesin khas untuk check kesihatan mata. Pastu dni buka website Optom Eyecare. Haaa tu dia... Patutlah canggih. Sebab kedai spek ni sebenarnya klinik kesihatan mata khusus untuk health screening dan theraphy untuk vision. Terbaiklah!



Dini tengok di blog Ummi Nani yang dah buat pemeriksaan di sana, katanya bila buat pemeriksaan mata di Optom Eyecare bukan sahaja kita boleh analisis kesihatan mata bahkan juga kesihatan tubuh badan. Sebabnya mesin di sana boleh kesan salur mata yang bermasalah. Jadi dengan keadaan salur mata tu boleh kesan kita ada masalah kolesterol tinggi, kencing manis dan sebagainya. Kena buat checkup dulu baru bagus nak pilih spek.



Tengok ni.. isk kalau kedai spek biasa memang tak adalah nak check salur mata begini kan. Check power mata je lepas tu terus pilih bingkai. Kalau ada masalah mata yang lain, tak dapat nak kenal pasti.


Haaa tengok, siap detail betul pemeriksaan yang dibuat kat sana. 



Pemeriksaan macam ni sangat bagus terutamanya bagi orang tua yang berisiko ada diabetis dan kolesterol tinggi. Sebabnya mereka tak boleh pakai spek dengan sekadar chek mata di kedai spek biasa tu. Jangan sebab nak jimat, kita abaikan kesihatan mata. 


Spek mata untuk anak yang tahan lasak. Anti-bluelight untuk jaga kesihatan mata sepanjang penggunaan gajet. 


Anak-anak zaman sekarang pun banyak terdedah dengan gajet. Nak tak nak kena gunakan gajet sebab sekarang dah tak macam dulu. Sistem pendidikan banyak perlu guna pakai gajet. Jadi, bolehlah bawa anak-anak sama buat pemeriksaan mata. Sebab terdedah dengan gajet ni selalunya mudah kena silau. Kesian anak-anak tak pandai nak describe diorang tak selesa mata tu macam mana, kan.. yang ada masalah juling pun eloklah bawa ke klinik pakar kesihatan mata seperti Optom Eyecare. Barulah diyakini resultnya.






Oh ya. Nak pakai spek. Mestilah kita nak spek tu sesuai dengan bentuk muka terutamanya yang berhijab. Aaaah mau tak spoil mood kalu tudung jadi kembang sebab spek, kan? Duh daku mengerti sangat perasaan itu. Tadi dah tengok mesin canggih check mata. Hah ni ada lagi aplikasi canggih untuk tentukan bentuk spek mata yang sesuai dengan muka kita. Boleh customize nak letak nama dan juga blink blink. Aplikasi ni akan ukur bentuk muka, hidung, mata dengan tepat bagi mendapatkan saiz yang tepat dan paling sesuai untuk pemakai. Pilih je warna, frame, plastik ke besi ke macam mana yang berkenan di hati.




Nak ke sana mudah je. Optom Eyecare ada  dua cawangan tau. Satu di Bangi dan satu lagi di Alor Setar. Korang boleh berkunjung ke sana mana-mana yang berdekatan.

1) Cawangan Bandar Baru Bangi, Selangor.


Alamat Bangi: No.37, Jalan 8/1, Seksyen 8, Bandar Baru Bangi, 43650 Bangi, Selangor Darul Ehsan. (Berdekatan Marrybrown)


2) Cawangan Mergong, Alor Setar Kedah. 


Alamat Kedah: No 17-Gf, Taman Bandar Baru Mergong, 05150 Alor Setar, Kedah Darul Aman.



Website: http://www.optom.com.


Facebook: http://www.facebook.com/optombangi


Instagram: http://www.instagram.com/optombangi


Antara pilihan jenama untuk spek mata di Optom Eyecare


Klik je link di atas untuk maklumat lebih lanjut. Dini pun tak sabar nak buat pemeriksaan mata ni. Jom sama-sama pilih untuk buat pemeriksaan mata di Pakar Kesihatan Mata yang bertauliah. 






06 April 2021

KITSUI VITAMIN C


 


  



KITSUI Vita C+ Shine dirumus khas dengan formulasi terkini daripada 6 jenis buah-buahan sebenar yang penting dan kaya dengan Vitamin C semulajadi serta Vit A, Vit D, Vit B12, Vit B2, Vit B6.





Antara buahan yang terkandung di dalamnya adalah:

🍊Oren

🥝Kiwi

🍓Buah Delima

🍋Lemon

🥭Mangga

🍍Nenas







Yang penting, Kitsui Vita C Shine ini bebas daripada bahan-bahan berbahaya seperti: 


❌Hormon

❌Pengawet

❌Gluten

❌HD

❌GMO

❌Antibiotik

❌Bahan Kimia





Cara minumnya senang je tau. Cuma perlu sediakan sama ada 150ml air suam/sejuk dalam shaker dan tuang serbuk Vita C Shine ke dalamnya kemudian shake sehingga larut. Pastikan tak ada ketulan serbuk yang tak larut ya. Minum 1x pagi dan 1x malam sebelum tidur.





Sekotak ada 10x sachet 15g berharga RM17.80. Boleh didapati di mana-mana rangkaian Watsons dan juga Shopee. Produk ni ada pengiktirafan Halal Jakim dan jenama yang dah lebih 20tahun di pasaran. Dah dapat anugerah peringkat antarabangsa juga. 





Sebenarnya, punca tubuh kita tak cukup sumber vitamin C adalah kerana kita kurang mengambil buah buahan dalam harian kita . Bersenam pun jarang. Nak tahu kita kekurangan vitamin C boleh lihat gambar di bawah :






Fungsi Vita C Shine sangat bagus untuk:


🍊Sistem imuniti badan yang lebih kuat

🍎Kaya dengan antioksidan

🥝Melindungi kulit dari sinaran UV & UVB

🍍Mengurangkan risiko kulit berkedut, jeragat dan sunburn

🍋Gigi dan tulang menjadi lebih sihat dan kuat

🥑 Baik untuk penglihatan




Rasanya pun sedap. Manis manis buah camtu. Tak peritkan tekak masa minum. Tak masam sangat. Sedap je. Budak pun mesti suka minum ni. Sesuai untuk seisi keluarga amalkan Vita C Shine. Shake shake sekeluarga, minum berjemaah. Hehehe..






Dini suka Kitsui Vita C Shine. Lepas ni nak tambah stok lagi lah. Senang sebab boleh beli di shopee. Sebab rasa lawas juga membuang bila amalkan minuman ni. Nak jaga kulit pun ya juga. Maklumlah sejak bergelar suri rumah Dini jarang dah nak makeup sapu skincare. Kadangnya si kecik tu suka hisap pipi mama. Mama nak sapu skincare pun rasa bersalah. Huhu.. salah satu solusi nak jga kulitnya dengn Vita C Shine. Mudahan kulit semakin sihat dan berseri. Haaa.. korang nak dapatkan Kitsui Vita C Shine boleh klik mana-mana link di bawah ni ya.







Info lanjut layari:


Instagram:


https://instagram.com/kitsuimalaysia


Facebook :


https://www.facebook.com/kitsuimalaysia/


Tik Tok :


https://vt.tiktok.com/ZSJefYjJy/


Shopee : 


https://shopee.com.my/kitsui.my.hq?smtt=0.0.9


Website :


https://kitsui.com.my/






29 March 2021

YOU COMPLETE HALF OF MY DEEN - NEELOFA

 Isk, bersemut pula caption post Neelofa lepas akad nikah tu. "You complete half of my deen, Alhamdulillah". Itu ayat yang diucapkan oleh Neelofa terhadap Haris yang telah sah menjadi pasangan suami dan isteri. Nampak jelas dan nyata cinta Neelofa kepada Haris. Gituhhh.. ini.post Neelofa yang dia tulis ayat tu.



Post tersebut juga telah mendapat lebih daripada sejuta likes. Fuh! Ramai yang merestui pilihan hati artis termasyur tanah air ini. Apa yang Dini teruja sangat sebenarnya adalah pelamin mereka. Dekorasi tu cantik, indah sangat. Bertemakan warna putih, suasana majlis pun nampak sejuk mata memandang.






Nampaknya, caption Neelofa ini telah menjadi viral. Ramai yang sedang mencari half of deen mereka sekarang ni. Ramai juga yang ucapkan caption ni buat pasangan mereka. Ha, terus pajat jadi sweet belaka. Tahniah Neelofa dan Haris!



Korang guna caption tu juga tak? Tanya jurrr...