31 December 2010

My top 10 beauty product 2010




- - -
jom semak barangan kecantikan yang menjadi pujaan hati dni pada tahun 2010 ^__^




1) Glimmerstick Eyeliner Blackest Black-Avon



eyeliner ni tahan lama... pakai pun tak melekit, tak comot dan murah.

harga : RM9.90



2) Ideal White dual powder foundation - ivory


walaupun try banyak jenis compact powder tapi dni tetap akan beralih kepada compact powder ni. sebab warna ni paling kena dengan kulit dni. muka jadi nampak cerah berseri. hehe...

harga : RM39.90


3) Skin 79 Diamond Absolute Total Bb Cream


bestttt giler! tak pakai foundation atau cream pun dah ready untuk mekap atau pergi jalan-jalan. sapu bedak je. muka terus nampak comel. hehe perasan ;p but dni siriyes tak tipu. bb cream memang best!


harga: RM79.90



4) Watsons GrapeBella lip treatment



suka sebab dia comel. hehe...

harga : RM8.90


5) True Color Blush - peach


warna dia comel.. tak berapa nak pink tak berapa nak peach... kenala dengan kulit dni. dni suka pakai hari-hari. kalau rajin la hehe... biasanya ada function apa-apa, sapu tebal sikit. kalau kua shopping, sapu nipis... terus muka nampak segar bugar!

harga: RM27.90


6) Beautee Gold Serum


kalau rajin pakai, muka memang nampak cun... tak mekap pun jadi lawa.. tapi malas! yess... dni pemalas. tapi dni suka sangat Gold Serum ni. asal rajin je tentu muka nampak cun. cuma dah 3 bulan dni skip tak pakai langsung sebab busy tak sempat. ingat pegi spa boleh comelkan muka... tetiba jadi teruk. besok start pakai balik!

harga: RM80

7) Anew Skincare set


facial foam


toner



day & night cream

intensive correcting serum


set Anew ni dni pakai hari-hari sebagai penyelesaian melembapkan kulit. kalau rajin, dni akan pakai Gold Serum atau Ampoule tapi bila busy memang tak sempat nak berampoule atau berserum bagai ni. terus pakai set skin care ni je... but so far, Alhamdulillah semua ni kena dengan dni.


harga satu set : RM150-170



8) Skin 79 Rose Mist Toner



mist toner ni best sebenarnya cuma dni jarang spray. kalau duk rumah tak pe. tapi after pakai mekap memang malas nak spray. bau rose mist toner ni macam boleh jadi therapy... sangat tenang dan mendamaikan ;)


9) Beautee Ampoule


ini best! terutamanya vitamin c dan juga neutralizing ampoule.

harga: RM30



10) True color eyeshadow quad


yang ni eyeshadow je tau. compact powder tu bukan.. hehe.. yang tu duk stage no 11. tapi tak ado no 11. 10 cukup la. dni sangat suka dengan warna ni... buat mata nampak besar dan err... comel ;p

harga: Rm25-27







p/s:
tahun depan nak cuba simply siti punya produk ;)








25 December 2010

Simply Siti | Simply Perfect 2 way cake



- - -
tadi dni ada beli compact powder Simply Siti. saja nak try. sebelum ni cuma pakai lipstick + eyeliner je. hari tu ada beli tester kit untuk c bright tapi belum try lagi. tahun depan la dni try ;p hehe tahun depan tinggal lagi 4-5hari je lagi pun kan... tak lama dah tu... tadi kat Watson ada sales up to 20% untuk produk Simply Siti.







kalau tak de sale RM59.90...
after 20% jadi RM49.++...
okay la tu... terus dni sambar satu...






Contains sebum control powder that helps to cover blemishes and reduce oiliness while maintaining lucid color, long lasting wear and results in transparent and natural looking skin. Globular and silicone coating powder gives smooth application to give a natural skin tone over time. Making dull skin looking radiant and glowing. Contains blocking component harmful UV rays blocking component which protects the skin from harmful UV Rays and skin becoming coarse and dry. It moisturizes the skin and makes it healthy. - SimplySiti





lepas dni try.. rasa best sangat tau... siriyes... warna dia kena dengan kulit dni. dni guna warna Light Beige.. ada 6 pilihan warna kesemuanya... actually tadi dni nak ambil warna natural beige tapi susah nak kena sikit sebab kulit dni warna kuning nak kata kuning langsat, tak.. nak kata cerah sangat pun tak juga. sedang-sedang je... terus ambil light beige sebab bedak compact avon pun dni guna warna light beige dengan almod je... Alhamdulillah.. serasi... hehe.. pasni boleh beli lagi... ;)












17 December 2010

Tutorial update blog melalui email

-
-
-
-
Tutorial ni diminta oleh Nadia... sorry tau dear... terlewat yang amat sangat dni buatkan untuk beliau sebab dni tak sempat+terlupa. hehehe... alasan no 2 tu yang tak leh pakai ;p nak wat cmana kan... terlupa sebab banyak pk pasal exam. dan, ada beberapa masalah sikit buat masa ni. nantilah after exam dni nak buat erita banyak-banyak. sekarang, nak story mory pun rasa cam ada roadblock je.... jom kita tengok tutorial update blog melalui email ^___^






untuk update blog melalui email, perkara yang pertama adalah klik ikon envelope pada dashboard tu. lepas tu akan keluar macam ni:







bila dah keluar benda ni, taipkan password korang kat bahagian kotak kosong tu. padamkan ayat secretWords tu tulis password sendiri. make sure tak ada orang tahu password tu. kalau tak, ada orang boleh update blog kita menggunakan email tau... bahaya...



contohnya password korang 12345, so taip je 12345 di kotak tu. pastu tekan save... then korang boleh tengok pada ikon envelope tu bertukar jadi warna peace... sekarang, korang dah boleh update blog melalui email. macam mana caranya? haa.. begini....






macam kita nak hantar email juga... kiranya email+password yang kita register kan tadi tu jadi alamat email untuk update blog kita serta-merta... taipkan je amni_shiro.12345@blogger.com. subject tu akan jadi title then taipkan aje kita nak cerita tentang apa. boleh attachkan file sama... mudah je kan ^___^









selamat mencuba!

10 December 2010

Palladium | Cincin Pilihan Jejaka Masa Kini

-
-
-

^___^ semalam dni selesaikan satu tugas penting. ya... perkara yang terpenting untuk majlispertunangan iaitu beli cincin. fuh, mau berjam-jam berkedai-kedai dni hendap cincin. bukan senang nak buat pilihan. tambah-tambah lagi nak cari cincin palladium. susah betul nak jumpa yang berkenan di hati Deen. dia nak yang permata putih/berlian dengan design yang paling simple. bukan masalah tak jumpa yang simple. tapi yang simple kebanyakannya jenis perak dan suasa kuning. isk!







pada mulanya dni berminat yang macam ni. tapi serius terlalu simple. Deen pun rasa yang cemni simple sangat. kang tak nampa pula berlian tu. kecik sangat. hehe... kalau kasi kat dni pun okay juga design dni kan? tapi alahai.. korang tak tahu lagi kisah cincin dni. susah nak cari... nantilah dni cerita lain. ni nak cerita mengenai cincin lelaki dulu... ;p






akhirnya dah 3-4jam pilih cincin, Deen berkenan yang macam ni. nak kata sebijik macam ni, boleh tahan juga. bezanya cuma cincin Deen tak ada jalur kat bahagian tengah tu. kat tengah tu kosong dan bahagian tepinya ada corak melintang sikit pastu ada berlian kecil di sudut kanan dan kiri bahagian tepi. cantik juga ^__^ harga? eh.. rahsia.. hehe...



balik je rumah, tunjuk kat abah cincin Deen tu.. sekali, abah pun berminat dengan cincin palledium. katanya nak beli juga jenis ni. ha... adik dni tengok pun, beliau turut berkenan. masa dni cari cincin tu semalam pun kata staf kedai tu ramai orang pakai cincin palladium sekarang ni. dah kurang permintaan cincin perak dan suasa.


jadi, bolehlah beli cincin palladium untuk hantaran pihak lelaki sama ada untuk pertunangan atau perkahwinan. lawa jugatau. cuma pesanan dni, jangan tertipu dengan kedai yang kata cincin perak tu cincin palladium. memang ada yang ambil kesempatan. kena perhatikan betul-betul. macam nak sama.. tapi tak serupa...








p/s:
Alhamdulillah, syukur dah selesai beli segala keperluan...



06 December 2010

Doa Akhir dan Awal Tahun Hijrah





- - -
DOA AKHIR TAHUN HIJRAH





Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata

"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"




DOA AWAL TAHUN





Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata

"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".



sumber: Islam.gov.my



24 November 2010

Kek Bentuk Bas

-
-
-
saja menggatal minggu ni kerja cari design kek je sampai terjumpa kek bentuk bas. hehe... comellah pulak! jom cuci mata tengok kek ni... hehe...



















yang last ni paling lawa.. ^___^ warna-warni... bagi kat budak-budak tentu fikir ni mainan. ehehe... kreatif betul yang buat kek ni. tetiba teringin nak pandai buat kek fondant... nak belajar kat mana ye? huhu...


-
-
-

15 November 2010

Tutorial | Video dalam post

-
-


tutorial untuk letakkan video dalam post ni direquest oleh sis Azzeyatin. ^___^ jadi, dni masukkan dalam segmen soal jawab bersama dni. ada dua cara untuk masukkan video dalam posts kita. pertamanya upload di posts kita dan satu lagi embed dan copy paste je.



Cara Pertama:



klik pada Add Video dan upload video yang kita nak letak dalam post.



step pertama, browse video, step kedua, masukkan tajuk video, step ke tiga, tick terms and conditions, dan yang terakhir klik butang upload video dan tunggu sehingga video tu siap diupload...



Cara Kedua:



embed dari Yout Tube atau mana-mana website dan copy code yang tertera di situ. copy paste je ke dalam posts kita. kalau nak pastikan video tu dah ada ke tak, preview dulu sebelum publishkan entry kita. mudah je kan :)




selamat mencuba!






-
-

15 October 2010

Kebaikan Teh Hijau | Menyihatkan, Melansing, dan Awet Muda




dni gemar minum teh terutamanya teh kurang gula. tidak kiralah teh berperisa atau tidak. yang penting, ianya adalah teh kerana aromanya mampu memikat selera dni. ^___^ sedap sangat rasa air teh ni kan? setakat ini, dah banyak jenis perisa teh yang dni cuba. perisa stawberry, lemon, vanilla, anggur, dan juga hazelnut. tapi kali ini dni nak ceritakan mengenai teh hijau yang banyak khasiatnya. rasanya ala-ala teh herba tapi kalau kita fikirkan khasiatnya, tentu kita tak rasa berat hati nak minum air teh hijau...








dni dah cuba dua jenis teh hijau iaitu teh hijau lipton dan juga teh hijau jasmine boh. setakat ini dni lebih suka yang lipton punya sebab rasa dia tak pekat sangat. sebenarnya teh hijau berasal daripada benua asia dan cara pemprosesannya juga unik, tidak sama dengan teh biasa yang kita minum tu sebab enzim bagi proses pengoksidaan dimusnahkan. sebab itulah warnanya tidak bertukar menjadi kemerahan... antara kebaikan teh hijau adalah:



  • menurunkan kadar kolesterol
  • anti oksidan / awet muda
  • meransang penurunan berat badan dan membakar lemak
  • melindungi fungsi ginjal
  • mencegah diabetes
  • mencegah keracunan
  • mencegah bau mulut
  • mengurangkan risiko strok
  • kaya mineral dan vitamin
  • membantu mencegah penyakit menyerang tubuh badan
  • mencegah kerosakan gigi
  • melancarkan sistem pencernaan
  • mencegah hepatitis
  • melindungi paru-paru daripada racun rokok




di beberapa buah negara, amalan meminum teh hijau mampu mengurangkan kadar kematian. mungkin kerana ianya mempunyai khasiat yang cukup banyak dan lebih baik daripada teh hitam (teh berwarna merah yang kita biasa minum). jadi, sekali sekala tu bolehlah kita selang selikan minum teh hijau juga. khabarnya, teh terbaik adalah teh putih. tapi tak ada pula dni jumpa. teringin benar dni nak mencubanya. kalau kalian ada terjumpa teh putih, bolehlah inform dni ya ;)





p/s:
selamat mencuba!




12 October 2010

4000 Pageviews Semalam | Rekod Terbaik ArdiniHumaira.com Setakat Ini




semalam dni ada buat entry mengenai Unique Visitors ArdiniHumaira.com Cecah 2000. (klik link tersebut untuk baca)... pada masa tu, dni ambil gambar dekat jam 9 malam. kiranya 2111 uv tu adalah setakat jam 8 malam semalam. dan hari ni dni dapat tengok uv keseluruhan untuk semalam iaitu:






unique visitors: 2489
views: 4199




^___^


nampaknya ada peningkatan mendadak untuk pageviews tu. daripada 3626 hingga ke 4199. pencapaian terbaik untuk ardinihumaira.com buat masa ini. paling banyak sebelum ni pun dalam 2ribu dekat 3 ribu macam tu je. ni dah sampai 4 ribu buat dni rasa macam dapat sekali ni pun jadi la, hahaha ;p




p/s:
terima kasih kerana sudi singgah ke ardinihumaira.com ;)







10 October 2010

White Tea




dni teringin sangat nak minum white tea. terbaca mengenai khasiat dan kebaikan white tea tapi nak beli tak tahu kat mana. kat mall pun tak ada. tapi bila dni google terjumpa lipton punya ada white tea. huhu... bestnya kalau dni dapat beli yang ni...












siapa pernah jumpa wihte tea lipton? berapa harganya ya? ada tak kat tempat korang? kalau ada, boleh inform kat dni.. dni nak kirim. serius! ;)





p/s:
nak white tea!!!



26 September 2010

ALZARA | Natural Dead Sea Beauty Salts



dni tak pernah guna produk ni. baru je beli minggu lepas kat cosway masa ke sana dengan ain sejurus selepas kitorang lunch kat pizza hut. tadi masa dni kemas-kemas barang terjumpa la garam laut mati ni. terlupa lak dni ada beli. belum cuba lagi... korang ada pernah cuba tak produk garam laut mati? dengar khabarnya bagus untuk kesihatan kulit.




antara khasiat garam laut mati adalah untuk melegakan masalah kulit seperti kekeringan, ketidakselesaan dan pengelupasan. ianya juga dapat membantu merehatkan badan kita selain mengambalikan kesihatan serta kecantikan kulit. pastu kalau yang jenis ada kulit sensitif pun elok guna garam ni. dni skang ni mengalami kulit sensitif sebab pakai jam. nak cuba garam ni mana tahu kot-kot leh legakan kesan sensitif tu...





p/s:
kalau korang pernah cuba, leh kongsikan pengalaman korang dengan dni ;)



16 September 2010

Fadhilat Puasa Enam | Berpuasa di Bulan Syawal





Abu Ayyub al-Ansari r.a meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda: "Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan lalu menyambungnya dengan (puasa) 6 hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama 1 tahun." (Riwayat Muslim)





p/s:
cukupkan enam hari puasa di bulan syawal, besar ganjarannya;)




03 September 2010

Cara Mengerjakan Solat Sunat Tasbih Dan Fadhilatnya


picture: credit to husainiyouths




Solat Sunat Tasbih merupakan solat sunat yang terdapat sebanyak 300 tasbih. Solat Sunat Tasbih bertujuan mengakui kesucian Allah S.W.T dari segala yang tidak layak bagi-Nya atau kekurangan pada-Nya. Rasulullah SAW menganjurkan umat islam mengamalkannya pada setiap malam. Jika tidak dapat setiap malam, amalkan seminggu sekali , atau setahun sekali, ataupun paling kurang sekali seumur hidup. Solat sunat tasbih ada empat rakaat, dengan ketentuan jika dikerjakan pada siang hari cukup dengan satu salam, dan jika dikerjakan pada malam hari dengan dua salam. Fadhilat atau kelebihan solat Tasbih ini ialah mengampunkan dosa yang lama atau yang baru, dosa yang dilakukan dengan sengaja atau tidak sengaja dan dosa yang tersembunyi atau terang.




Cara mengerjakan solat tasbih ialah dengan



  • membaca tasbih 15 kali sesudah membaca surat Al-Fatihah,
  • 10 kali tasbih ketika rukuk,
  • 10 tasbih ketika iktidal,
  • 10 tasbih ketika sujud pertama,
  • 10 tasbih ketika duduk antara dua sujud,
  • 10 tasbih ketika sujud kedua, dan
  • 10 tasbih ketika duduk rehat sebelum bangun berdiri / memberi salam.
  • Ulangi 75 tasbih ini untuk empat rakaat.




sumber: wikipedia




p/s:
selamat beramal!





30 August 2010

Hantaran Pertunangan Part 1

sedar tak sedar, bulan Ogos dah nak melabuhkan tirainya... besok adalah hari terakhir dalam bulan Ogos yang merupakan hari ulang tahun kemerdekaan Malaysia ke-53. september bakal tiba tak lama lagi... owhhh.. bahang 2011 seakan-akan telah terasa...



InsyaAllah jika tiada aral yang melintang menegak menonggek dan lain-lain lagi, majlis pertunangan dni akan diadakan pada hujung tahun ini. perancangan ajelah... tak buat majlis pun tak apa sebenarnya kan.. tapi sebab nak perkenalkan cik tunang dni pada sedara-mara dan beberapa rakan terdekat maka eloklah dibuat majlis kecil-kecilan tu. bolehla sape-sape nak bergambar ke apa sebab kitorang dah beli set baju ala-ala pengantin. eh, memang kain baju pengantin pon. kihkihkihhhh...





sebagai persiapan awal, dni dah beli beberapa barangan untuk hantaran. antaranya adalah towel. hehe.. kasi towel yang ada tulis 'Selamat Bertunang' tu macam comel je kan. mulanya nak ambil bantal peluk yang ada tulis 'Selamat Bertunang' tapi macam tak best pula kan.. kot la Deen segan nak bawak bantal tu nanti. hehe... towel mana satu yang jadi pilihan dni? rahsia... ;p




banyak lagi yang belum beli..baju pon belum tempah lagi.. haisyyy bila badan nak surut ni. asik makan banyak je.. tapi baju ni kalau tak sepat tempah pun no hal je.. kasi kat umi dni suh jahit ala kadar mana patut pastu reti-reti la dni ubah suai :D hobi dni la tu.. hehe...





p/s:
tak sabar pulak nak pakai baju tu...hmmm
^__^




25 August 2010

Kelebihan Orang Yang Berpuasa


picture: credit to kamarz





Imam Ahmad, Muslim dan al-Nasaie meriwayatkan daripada Abi Hurairah dan Abi Sa'id sesungguhnya Allah berfirman:



"Sesungguhnya puasa bagi-Ku dan Aku yang membalasnya dan sesungguhnya bagi orang berpuasa akan mendapat dua kegembiraan apabila ia berbuka nescaya bergembira dan apabila bertemu Allah nescaya ia gembira. Demi jiwa Muhammad ditangan-Nya bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau kasturi.




p/s:
mari kita perbanyakkan amal ibadah di bulan barakah ini..






22 August 2010

Tutorial | Cashout Pendapatan Nuffnang

http://www.cute-smiley.com


sejak akhir-akhir ini, dni selalu berhadapan dengan pertanyaan macam mana nak cashout pendapatan Nuffnang, macam mana nak dapat cek dari Nuffnang, macam mana nak tahu kita boleh dapat cek, macam mana nak suruh Nuffnang hantar cek, dan macam-macam yang sewaktu dengannya. so untuk balas semua komen dni rasa tak sempat... nak reply semua pertanyaan melalui email pun tak sempat juga. kalau yang suruh dni emailkan dia, yang tu dni tak akan buat langsunglah.. kecuali yang emailkan dni dan ada masa InsyaAllah dni reply..




http://www.cute-smiley.com

dni tak pasti sama ada yang bertanya tu tak perasan kat page Nuffnang menang dah ada perkataan cashout. kat situ memang dah tersedia ada. kita cuma perlu tekan je.




mula-mula korang login akaun Nuffnang dan klik Earnings seperti yang dni tunjukkan dalam gambar kat atas tu.


http://www.cute-smiley.com



pastu korang scroll sampai bawah, jumpa jumlah pendapatan korang dalam akaun Nuffnang. kat bawah jumlah pendapatan tu dah tersedia link untuk korang cashout kan pendapatan korang tu. klik saja. klik! hehe.. klik jangan tak klik :D


http://www.cute-smiley.com


cuma korang kena maklum bahawa bila korang klik untuk cashout, RM1 akan ditolak daripada pendapatan korang tu. RM1 je. jangan risau. setakat ni tak pernah ada lagi kes Nuffnang tolak sampai RM10 ke apa. so, klik aje. kalau kat bawah pendapatan korang tu tak tertera link cashout itu tandanya jumlah pendapatan korang kurang daripada RM50. minima untuk cashout adalah RM50. jadi, jangan panik ya... tunggu sampai jumlah pendapatan korang cukup atau melebihi RM50 nanti InsyaAllah akan dapat cashout dan dapat cek.


http://www.cute-smiley.com


itu sahaja.. sekian terima kasih..



http://www.cute-smiley.com



p/s:
takmo cashout dah.. huhu.. tunggu tahun depan..
harap tangan tak gatai klik. adeih..